به گزارش خبرنگار ایرنا، این روزها چراغ گرمخانه شهرداری همدان پر نورتر از سایر ماههای سال روشن است و سرمای استخوان سوز باعث شده تا بیخانمانها در این جان پناه امن ساعاتی را فارغ از درد تنهایی و پرسه زدن در کوچه پس کوچههای شهر، دورهم سپری کنند.
اگرچه گرمخانه، خانه امید بیپناهان همدانی به شمار میرود اما جانمایی نامناسب آن تا حدودی گلایههایی از سوی شهروندان به همراه داشته است.
سال ۹۳ برای ساخت و راهاندازی گرمخانه در همدان ۱۵ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شد اما به سرانجام نرسید و در سال ۹۵ مکانی از سوی شهرداری به بهزیستی ارایه شد که البته به بانوان اختصاص یافت و آقایان سهمی از آن نداشتند.
در همین سال شورای اسلامی شهر همدان ۱۰ میلیارد ریال برای ساخت گرمخانه ویژه بانوان و آقایان در نظر گرفت اما به دلیل مشکلات مالی امکان اجرایی شدن این طرح میسر نشد و در گذر این سالها نیز توجهی به این مهم صورت نگرفت.
گرمخانه بانوان هم اکنون واقع در بلوار فلسطین مقابل مجتمع فرهنگی عین القضات همدانی فعالیت دارد و اگرچه مزاحمت مستقیم برای ساکنان این منطقه ندارد اما بازهم جانمایی آن در یکی از خیابانهای اصلی شهر به صلاح نبود.
از سوی دیگر گرمخانه بخش آقایان نیز در یکی از مناطق پرتردد سطح شهر همدان و در نزدیکی آرامگاه باباطاهر به عنوان یکی از قطبهای گردشگری همدان واقع شده که در این سالها مشکلاتی را برای ساکنان آن ایجاد کرده است.
گرمخانه شهرداری همدان با زیربنای ۲۰۰ متر مربع در آرامگاه باباطاهر پشت سازمان آتش نشانی راهاندازی شده، اگرچه همواره با اعتراض ساکنان مواجه است اما فضای مناسبی برای اسکان موقت افراد بیسرپرست و بدون سرپناه به شمار میرود.
ساکنان منطقه باباطاهر همدان در این باره میگویند: سال هاست قرار بر تغییر مکان این گرمخانه و ساخت آن در منطقهای مناسب و به دور از سکونتگاه شهروندان بوده که متاسفانه تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.
ساکنان منطقه باباطاهر میگویند: سال هاست قرار بر تغییر مکان این گرمخانه و ساخت آن در منطقهای مناسب و به دور از سکونتگاه شهروندان بوده که متاسفانه اقدامی صورت نگرفته است.
به گفته زهره پوروهابی از فعالان اجتماعی و ساکن این منطقه، تردد اغلب افراد به این گرمخانه در حالت طبیعی نیست و ناامنی ایجاد کرده است.
وی بیان کرد: شبها خارج از منزل شاهد تردد عدهای در مسیر این گرمخانه هستیم که حجمی از زباله را بردوش دارند و حتی قدم برداشتن آنها طبیعی نیست و برخی از آنها در هرجا که لازم بدانند نسبت به استفاده از موادمخدر اقدام میکنند.
نبی الله دهقانی یکی دیگر از ساکنان این محله با بیان اینکه پرسه زنی معتادان در این منطقه معضل همیشگی است گفت: این افراد زمانیکه اعتراض مردم را مشاهده می کنند، خود را به عنوان ساکن گرمخانه معرفی کرده و همچنان به دوره گردی می پردازند.
وی اضافه کرد: تردد آنها در کوچه و معابر آرامگاه باباطاهر در حالی است که این منطقه گردشگری بوده و همه ساله خیل پرشماری از مسافران به این مکان تردد دارند و مشکلاتی را نیز برای آنها ایجاد می کنند.
دهقانی خاطرنشان کرد: ایجاد گرمخانه در یکی از مناطق توریستی شهر همدان تصمیم جالبی نیست و انتظار می رود نسبت به تغییر این مکان اقدام لازم صورت بگیرد.
یکی دیگر از شهروندان همدانی ساکن در منطقه باباطاهر نیز اظهار داشت: ساماندهی کارتن خواب ها و افراد بی سرپرست و اسکان این قشر در مکانی مناسب ضروری است.
الهه رستمی که سال ها در منطقه باباطاهر زندگی می کند یکی از معضلات این منطقه را فعالیت گرمخانه شهرداری عنوان کرد و ادامه داد: تردد کارتن خواب ها به خصوص با ظاهر ژولیده باعث رعب و وحشت کودکان شده و ناامنی را ایجاد کرده است.
استقبال از گرمخانه و کاهش پرسه زنی شبانه در شهر
ایجاد گرمخانه مجهز از سوی شهرداری همدان به خصوص با تامین تجهیزات مناسب در سالهای اخیر معضل کارتن خوابی در سطح این شهر را به حداقل رسانده و باعث شده تا افراد بیخانمان از این مکان استقبال کنند.
از آنجا که کارتن خوابی زاییده عواملی همچون بیکاری، مشکلات اقتصادی، افزایش مهاجرت و تعداد معتادان است، در سالهای اخیر همواره شاهد خواب شبانه این افراد در جای جای شهر همدان به خصوص پارکها و سایه بان دیوارهای منازل و ادارات بودیم.
این معضل که منجر به برهم زدن چهره شهر همدان به عنوان قطب گردشگری کشور شده بود، مدیریت شهری را بر آن داشت تا با ایجاد گرمخانهای مجهز، حس اعتماد را در کارتن خوابها برای بهره مندی از این جان پناه امن ایجاد کند.
در واقع این گرمخانه در شبهای سرد سال با ارائه خدماتی همچون جای گرم برای خوابیدن، غذا و خدمات بهداشتی و درمانی از آنان حمایت میکند.
به گفته گشتهای شهرداری همدان، استقبال از این گرمخانه سبب شده تا پرسه زنیهای شبانه و کارتن خوابی در سطح معابر، پارکها و مناطق سرپوشیده به صفر برسد.
پذیرایی از ۱۶۰ بیپناه
مدیرخدمات شهری شهرداری همدان با اشاره به راهاندازی گرمخانه منطقه باباطاهر از سال ۹۵ تاکنون گفت: این گرمخانه در راستای حمایت از افراد بدون سرپناه که اغلب کارتن خواب و معتاد هستند راهاندازی شده است.
مرتضی رضایی با بیان اینکه از گرمخانه در زمستان بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد افزود: در فصول گرم ظرفیت گرمخانه به ۸۰ نفر و در فصول سرد به ۱۶۰ نفر میرسد که در ابتدای ورود فرآیندهای آمارگیری، ثبت هویت و مشخصات این افراد صورت میگیرد.
وی ادامه داد: امکانات لازم از جمله استحمام، لباس فرم، ویزیت توسط پزشک، معرفی به کمپهای ترک اعتیاد، برگزاری مراسمهای ملی و مذهبی در شب یلدا و عید، تزریق واکسن هپاتیت و ایدز، شام و صبحانه در گرمخانه همدان ارایه میشود.
امکانات لازم از جمله استحمام، لباس فرم، ویزیت توسط پزشک، معرفی به کمپهای ترک اعتیاد، برگزاری مراسمهای ملی و مذهبی در شب یلدا و عید، تزریق واکسن هپاتیت و ایدز، شام و صبحانه در گرمخانه همدان ارایه میشود.
مدیر خدمات شهری شهرداری همدان افزود: حمایت از معتادان و کارتن خوابها باید به گونهای باشد تا ضمن آموزشهای مشاورهای، شرایطی ایجاد شود تا دوباره به سمت اعتیاد و آسیبهای اجتماعی نروند.
وی با اشاره به اینکه مدیریت شهری درصدد است تا با جانمایی زمین یا مکان مناسب نسبت به انتقال گرمخانه آقایان اقدام کند، بیان کرد: تلاش ما ایجاد محیطی مناسب برای بیپناهان و آسایش مردم است.
خدمات دهی شبانه روز به بیپناهان
مدیرخدمات شهری شهرداری همدان در ادامه اظهار داشت: خدمات دهی گرمخانه شهرداری همدان به افراد بیسرپناه و کارتن خواب به صورت شبانه روزی است و افراد متقاضی برای حضور و استفاده از گرمخانه بدون هیچ محدودیتی میتوانند به این مرکز مراجعه کنند.
وی اضافه کرد: امکان استحمام و شستشوی البسه، جای خواب مناسب، توزیع غذا، توزیع مواد شوینده و بهداشتی برای مصرف کارتن خوابها، ضدعفونی مرکز و توزیع ماسک و مواد ضدعفونی به این افراد در راستای پیشگیری از ابتلا آنفلوآنزا از جمله خدماتی است که در گرمخانه شهرداری همدان ارایه میشود.
وی یادآور شد: دست اندرکاران مدیریتی گرمخانه پیرامون اسناد هویتی، اشتغال و بازگشت به خانواده افراد بیسرپناه با نهادهایی همچون ثبت احوال، امور اجتماعی استانداری، سازمان فنی و حرفهای و سازمان بهزیستی همکاری لازم را دارد.