به گزارش خبرنگار ایرنا، «بهزاد باباخانی» در جلسه کارگروه توسعه صادرات استان کرمانشاه در محل پایانه بین المللی مرز رسمی پرویزخان با تبریک هفته بسیج و تسلیت شهادت سردار پاسدار نادر بیرامی شهید مدافع امنیت، افزود: در شمال غرب تا جنوب غرب کشورمان در مجموع پنج استان مرزی با کشور عراق داریم و بیش از ۱۸ مرز در این استان ها با کشور عراق فعال است اما بیشترین بخش صادرات کشورمان مربوط به مرزهای خسروی و پرویزخان است که ۶۵ درصد حجم صادرات مرزهای پنج گانه کرمانشاه از این ۲ مرز انجام می شود و این نشانه اهمیت و جایگاه این مرزها و قصرشیرین است.
وی با اشاره به دغدغه هایی که در ارتباط با مرز پرویزخان وجود دارد، گفت: این حق طبیعی مرزنشینان است که از منافع صادرات و مبادلات تجاری برخوردار باشند چون اکنون روزانه بیش از ۹۰۰کامیون صادرات به عراق داریم که جز آلودگی های صوتی و معضلات اجتماعی و محیطی و استهلاک راه های استان عوایدی نصیب این مناطق نمی شود که درصدد هستیم تا با رفع مشکلات منفعت عمومی ایجاد کنیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه گفت: اگر ما مشکلات را رفع کنیم و منفعت عمومی ایجاد کنیم و صادرات را از ۴۰ درصد به ۷۰ درصد برسانیم، نتیجه آن اشتغال و ارتقای درآمد مرزنشینان خواهد بود.
باباخانی با اشاره به منطقه آزاد تجاری قصرشیرین گفت: این منطقه آزاد با توجه به وجود مرزهای خسروی و پرویزخان و امکان صادرات می تواند یکی از موفق ترین مناطق آزاد باشد که با انجام خدمات در مرزها منفعت آن به شهرستان های مرزی نیز برسد.
وی گفت: تجارت خرد مرزنشینی یکی از مطالباتی است که مردم قصرشیرین درخواست دارند که پیش نویس جدید آن تهیه شده و طرح اولیه پیشنهاد شده است. در این زمینه آیت الله رییسی زمانی که رییس قوه قضاییه بودند در سفری که به استان داشتند، دستوری برای رفع موانع آن صادر کردند که نهایی شد و به هیات دولت ارسال شده که در این پیش نویس دوباره پرویزخان به مرزهایی که قابلیت تجارت خرد دارند اضافه شده است.
او با بیان اینکه ۷۰ درصد مشکلاتی که با آن مواجه ایم در کمیته صادرات حل شدنی است، گفت: با توجه به بازگشایی مرز خسروی و تردد حدود ۵۵۰ هزار نفر مسافر از این مرز در اربعین امسال، اگر این مهم در چند سال آینده نیز تداوم باشد و این مرز به جایگاه اصلی خود برگردد، باید مسیر تجاری و مسافری در خسروی جداسازی شود.
او گفت: طرحی توسط گمرک برای جدا سازی مسیر تجاری و مسافری خسروی آماده شده که قرار است از محل اعتبارات سفر، بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام تامین اعتبار و عملیاتی شود.
باباخانی گفت: فاز دوم طرح جامع پرویزخان که در مرحله اول آن با ۷۰ میلیارد تومان اجرایی شد نیازمند تعیین تکلیف است که ظرف سه روز آینده گمرک در خصوص اجرا یا واگذاری این طرح به راهداری مکاتبه و نظر نهایی خود را اعلام می کند.
ملاقات استانداران کرمانشاه و گرمیان و سلیمانیه، بررسی و گزارش عملکرد ۲۶ مورد تکلیف شرکت انبارهای عمومی در پرویزخان، پالایش کارگران پرویزخان، آسفالت مسیرهای ورودی به مرز و پیگیری برای اعمال تخفیف ۲۵ درصدی در مرزها برای افزایش صادرات، آموزش استانداردهای لازم به تجار ازدیگر مواردی بود که معاون استاندار کرمانشاه خواستار نهایی شدن آن ها تا یکماه آینده شد.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین نیز گفت: برای مرزها نظام تصمیم گیری ناهماهنگ است تصمیمات این مرز که جنبه ملی دارد باید ثبات داشته باشد و بر اساس کارکردهای مرز باشد.
«محمد حیدری» افزود: اگر بتوانیم شهرستان ها را به عنوان یک سیستم تصمیم ساز در کارگروه های استانی و ملی قائل بشویم بخشی از این مسائل قابل حل است.
وی اظهار داشت: ساختارهای موازی در مرز در کار هم بیشتر مداخله میکنند تا اینکه ماموریت تخصصی خود را انجام دهندکه در مرز پرویزخان منطقه ویژه، آزاد، گمرک و دیگر دستگاهها را داریم که اگر نظام تصمیم گیری درست باشد این مشکلات کنونی را نخواهیم داشت.
نماینده عالی دولت در قصرشیرین گفت: دنیای امروز دنیای ارتباطات هست و عراقی ها در این خصوص بسیار باز عمل میکنند. در کنار مساله دیپلماسی باید ارتباط با کشورهای همسایه را بیشتر کنیم و سیاست الان دولت بر همین است.
وی اضافه کرد: نشست مسوولان ۲ طرف در پایانه ها کفایت نمیکند باید دائما با مقامات عراقی جلسه داشته باشیم تا سهم بیشتری از بازار عراق داشته باشیم.
وی گفت: در مرز خسروی اربعین را داریم و باید مسائل آن را لحاظ کنیم و بحث تجاری را نیز دنبال کنیم.
وی در ادامه افزود: برون سپاری دستگاهها و کوچک سازی دولت، براساس قانون باید انجام و شفاف باشد و نحوه خدمات آن ها و درآمدهای آن ها نیز شفاف مطرح شود.
او گفت: از ابتدای امسال ۱۱۰ هزار کامیون وارد شهرستان شده که همین تعداد کامیون عراقی نیز وارد شده اند که زیرساختهای ما را خراب میکنند ولی چه آورده ای برای توسعه همه جانبه برای قصرشیرین و کرمانشاه داشته اند.
او افزود: قصرشیرین با وجود اینکه ماهی ۳۰ میلیون دلار درآمد دارد محروم است. گلوگاه های متعددی در مرز هست باید بنشینیم و گلوگاه ها را شناسایی کنیم که حدود ۱۲ گلوگاه از دروازه ورودی مرز تا داخل وجه دریافت می کنند که باید احصا شوند.
وی گفت: اگر هم افزایی فکری و عملی داشته باشیم خیلی از مشکلات حل می شود که درصورت حل مشکلات پرویزخان این قابلیت را دارد که صادرات ۲ میلیارد دلار سالیانه اش به پنج میلیارد دلار برسد و مشکلات استان را حل کند.
وی افزود: عراقی ها آمادگی دارند بخشی از کالاهای استراتژیک را به ما بدهند و ما نیز نیازهای آن را تامین کنیم.
در این جلسه دستگاه های مختلف به ارائه گزارش ها و مشکلات و مسایل مورد نظر پرداختند و بازدید از مرزهای خسروی و پرویزخان و همچنین چندین طرح شهرک صنعتی نیز انجام شد.
کرمانشاه ۲ مرز رسمی و ۵ بازارچه مرزی دارد
استان کرمانشاه در مجموع ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد و در امتداد این مرز ۲ مرز رسمی و پنج بازارچه مرسی فعال است و سالانه بیش از سه میلیارد دلار کالا از این مرزها به خارج از کشور صادر میشود.
قصرشیرین در غرب کرمانشاه بیش از ۲۷ هزار نفر جمعیت و ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق دارد که در امتداد این مرزها، ۲ مرز رسمی و فعال خسروی و پرویزخان قرار دارد که اولی هم مرز با بخش حکومت مرکزی و دومی هم مرز با اقلیم کردستان عراق است.
مرز رسمی پرویزخان قطب اقتصادی غرب کشور و از مرزهای فعال است و ۴۵ درصد صادرات کالاهای غیر نفتی از کشورمان به کشور عراق از طریق این مرز صورت میگیرد.
هم اکنون عمده کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان قصرشیرین با مناطق کردنشین عراق به ویژه شهرهای کلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و کرکوک در بخش مرکزی این کشور انجام میشود.
مرز خسروی در ۲۰ کیلومتری قصرشیرین دارای بزرگترین پایانه زمینی بین المللی خاورمیانه است.