همدان- ایرنا- ساخت‌وسازهای غیرمجاز به ویژه در اراضی و باغ‌های حریم و محدوده شهر همدان هراندازه که با تلاش مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهرداری به حداقل رسیده است اما همچنان در صدر دغدغه‌های مدیریت شهری قرار دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سریال ساخت و سازهای غیرمجاز همچنان در همدان ادامه دارد و سودآوری چندصد میلیونی به برکت ویلاسازی به خصوص در باغ‌های این شهر باعث شده تا عاملان این تخلف آشکار از هر ترفندی برای به سرانجام رساندن آن استفاده کنند.

از سوی دیگر مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهرداری نیز دچار مشکلات عدیده درون سازمانی است و نیروهای این حوزه نیز از وضعیت معیشتی، موانع قانونی در برخورد با متخلفان و برخی سفارش‌های پشت پرده گلایه مند هستند.

شهردار همدان بر ضرورت توجه به ناحیه محوری، همیاران محلات و سایر ظرفیت ‎ها برای کاهش معضل ساخت و سازهای غیرمجاز تاکید کرد و گفت: حوزه املاک به لحاظ شرایط اقتصادی شهر همدان مورد علاقه شهروندان است و همین امر سبب بروز معضل ساخت و سازهای غیرمجاز شده است.

«سیدمسعود حسینی» در نشست کمیسیون خدمات شهری شهرداری همدان افزود: حوزه کنترل و نظارت در شهرداری به دلیل حساسیت‌های موجود نیازمند حضور نیروهای سالم و متعهد است که باید ساماندهی نیروها در این حوزه در اولویت قرار گیرد تا شاهد اجرای صحیح قانون و به تبع آن افزایش رضایتمندی مردم باشیم.

سفارش افراد صاحب نفوذ معضل ساخت وسازهای غیرمجاز

معاون خدمات شهری شهرداری همدان هم در این جلسه گفت: پدیده ساخت و سازهای غیر مجاز در تمامی شهرها به ویژه شهرهایی که حاشیه نشینی در آن‌ها بیشتر است وجود دارد که در این ارتباط باید چاره اندیشی شود.

«حامد جلیلوند» با اشاره به اینکه عمده تخلفات شهری توسط افراد صاحب نفوذ انجام می‌شود، افزود: مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهری و اجرائیات، خط مقدم شهرداری در روبرو شدن با مردم هستند اما در برخی موارد شاهد سفارش و اعمال نظر برخی افراد صاحب نفوذ هستیم که موجب می‌شود توان کار از مدیریت شهری گرفته شود.

وی افزود: ناحیه محوری در حوزه پیشگیری از تخلفات بسیار حائز اهمیت است که این موضوع در اکثر کلانشهرهای کشور اتفاق افتاده است و می‌توان با دقت نظر و تمرکز بیشتر از بروز حوادث این چنینی جلوگیری کرد.

وی با اشاره به اینکه می‌توان از ظرفیت پاکبان ‎ها در این حوزه بهره برد، افزود: برنامه‎ ریزی‌های لازم در این زمینه صورت گرفته اما موضوع اصلی برخورد ثانویه است به طوری که در مواردی با وجود حکم قانونی توان اجرایی لازم وجود ندارد.

معاون شهردار همدان بیان کرد: در موضوع پیشگیری از تخلفات و ساخت و سازهای غیر مجاز نیازمند حمایت جدی دستگاه قضا هستیم و در این بین ضوابط قانونی موجود نیازمند اصلاح و بازنگری است.

جلیلوند با تاکید بر اینکه ضوابط فعلی پاسخگوی نیازهای مردم و مدیریت شهری نیست، افزود: با توجه به حجم کار و ضرورت موجود نیازمند حمایت جدی مسئولان هستیم.

نظارت و کنترل ابزار اصلی در پیشگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز

رییس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر همدان نیز گفت: مشکلات عدیده‌ای در سطح شهر وجود دارد که باید تصمیمات مقتضی در بحث کنترل و نظارت اتخاذ شود.

«علی اکبر نظری» بر لزوم کنترل و نظارت بر ساخت و سازهای غیر مجاز در شهر همدان تاکید کرد و ادامه داد: ناحیه محوری یکی از ظرفیت‌های مهم در این حوزه است که می‌تواند مدیریت‌های پراکنده را سامان دهد و با بلوک‌بندی مناطق می‌توان مشکلات ساخت و سازهای غیرمجاز را تا حد زیادی رفع کرد.

وی با اشاره به اینکه دوربین‌های نظارتی نقش مهمی در کنترل و پیشگیری از بروز تخلفات دارد، افزود: شرکت‌های دانش بنیان از دیگر ظرفیت‌های مهم در این حوزه به شمار می‎ رود که می‌توان با استفاده از پهبادها در کنترل ساخت و سازهای غیر مجاز و مشکلات موجود بهره برد.

وی با تاکید بر مخالفت با هر گونه تبعیض در اجرای قانون با متخلفان افزود: امکانات موجود بدون هیچ گونه تبعیضی باید به مساوات برای مردم باشد و در این زمینه تابع قانون هستیم.

مدیریت رفع تخلفات شهری نیازمند اصلاح ساختار بودجه‌ای

رییس شورای اسلامی شهر همدان نیز در ادامه این نشست گفت: اهمیت حوزه پیشگیری و رفع تخلفات شهری بسیار مهم است و برخورد قانونی، همه جانبه و عادلانه در این حوزه بسیار حایز اهمیت است و نباید شاهد تبعیض بین شهروندان در اجرای قانون باشیم.

«محمود مسگریان» با تاکید بر اینکه مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهری نیازمند اصلاح ساختاری و بودجه‌ای است، افزود: برگزاری جلسات کارشناسی و تخصصی در این زمینه ضروری است و باید از تجربیات موفق شهرداری‌های کلانشهرها در این زمینه بهره برد.

وی بیان کرد: به هر میزان که این مجموعه قانون‎مدار و ضابطه مندتر عمل کند، به طور قطع شاهد کاهش تخلفات در سطح شهر و به تبع آن افزایش رضایتمندی خواهیم بود.

با راهکارهای قانونی از بروز تخلفات احتمالی جلوگیری کنیم

رییس کمیسیون فنی عمرانی شهرداری اسلامی شهر همدان نیز در ادامه این نشست با اشاره به پخش فیلم و عکس‎ هایی در زمینه تخلفات ساخت و سازهای غیرمجاز در شهر، گفت: تصاویر تلخی را در حوزه پیشگیری از رفع تخلفات را شاهد بودیم اما این تلخی نباید ما را از تلخی بزرگتر دور کند.

«مهدی حیدری» ادامه داد: اگر روزی ساختمانی غیر قانونی احداث شود و سقف آن بر سر زنان و کودکان فرو بریزد و شاهد تلفات جانی در آن باشیم، تلخی موضوع چندبرابر می‌شود و تبعات بیشتری به دنبال دارد. از این رو باید با راهکارهای قانونی از بروز تخلفات احتمالی جلوگیری کنیم.

وی در ادامه بر لزوم آموزش شهروندی در مباحث مختلف شهری تاکید کرد و گفت: کلاس‌های آموزش شهروندی تعطیل شده و بودجه آن صرف هزینه‌های دیگری می ‎شود در حالی که می‌توان با استفاده از این ظرفیت در حوزه پیشگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در شهر، خطرات احتمالی را به حداقل رساند.

حیدری اظهار داشت: ایجاد یگان حفاظت در پیشگیری و برخورد با تخلفات شهری بسیار ضروری و نیازمند پیگیری جدی است که در این زمینه کوتاهی شده است.

وی افزود: در بحث برخورد با متخلفان از قله باید شروع کنیم تا به دامنه برسیم و مدیر تحت هیچ شرایطی نباید تخلف کند چرا که علاج واقعه قبل از وقوع آن است و قانون اول باید برای افراد صاحب نفوذ اجرا شود و نباید مردم مناطق کم برخوردار قربانی این تبعیض شوند.

این عضو شورا بیان کرد: اینکه مدیر ارشد شهری تخلفات ساختمانی داشته باشد و در ارسال این تخلفات به کمیسیون‌های مربوطه کوتاهی کند، تبعیض آشکار است و عامل اصلی نا امیدی مردم همین موارد است.

مشکلات معیشتی نیروهای مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهری

رییس کمیسیون سرمایه گذاری شورای شهر همدان خواستار اصلاح و تغییر ساختار سازمانی و رسیدگی به وضعیت معیشتی نیروی انسانی در اداره مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهری شد.

«حمید بادامی نجات» افزود: شهرداری در ساختار مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهری نیازمند تجدیدنظر جدی است و نواحی گزینه مناسبی برای موضوع نیست.

وی بیان کرد: این مدیریت باید به مناطق واگذار و هر منطقه مسئولیت آن را عهده دار شود و شهرداری ستاد کار نظارتی برای تسهیل امور و پیشگیری از تخلفات را پیگیری کند.

عضو شورای شهر همدان ادامه داد: در این زمینه می‌توان از تجربیات موفق شهرهای دیگر استفاده کرد و به صورت بومی آن را مدل‌سازی کنیم.