به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر جواد محمدی عصر روز پنجشنبه در حاشیه بهرهبرداری از نخستین بانک ژن زعفران ایران در تربتحیدریه، افزود: در این ارتباط بانک ژن زیتون در مینودشت استان گلستان ایجاد شده است و در آنجا از ۱۳۰ نوع زیتون موجود در دنیا، ۱۰۰ نوع جمعآوری شده و کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی مشترکی با کشور اسپانیا در این زمینه در حال انجام است.
وی با بیان اینکه راهبرد ما انجام کارِ گروهی با اولویت کار ملی است، بیان کرد: این گونه همکاریها باعث ارتقای کمی و کیفی محصولات کشاورزی و پایداری تعاملات میشود.
محمدی بر ضرورت توسعه بانکهای ژنتیک گیاهی در کشور تاکید کرد و اظهار داشت: این اقدامات اشتغالآفرینی فارغالتحصیلان دانشگاهی را فراهم میآورد.
وی با بیان اینکه باید مسیر فناوری را به سمت تجاریسازی هدایت کرد، افزود: توسعه بانکهای تحقیقاتی در حوزه ژنتیک موجب همپوشانی تحقیقات، پرهیز از موازیکاری و در نتیجه اتلاف وقت و سرمایههای مادی و معنوی کشور میشود.
رییس پژوهشگاه ملی و مهندسی ژنتیک و زیست فناوری علوم ایران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تاکید وزارت علوم بر همکاری و مشارکت با بخش خصوصی و ایجاد شتاب دهنده در حوزه زعفران گفت: بدین منظور تفاهم نامهای با سازمان مدیریت تولید و صادرات زعفران برای تاسیس موسسه تحقیقاتی، شتابدهنده، شرکت دانش بنیان، اطلس و مجموعه تخصصی زعفران به صورت مشترک در پردیس علم و فناوری پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و تربتحیدریه امضا شده است.
محمدی افزود: در این راستا ستاد زیست فناوری معاونت علمی وزارت علوم موافقت کرد، پژوهشگاه ملی مهندسی و زیست فناوری با مشارکت بخش خصوصی، شتاب دهندهای را در تربتحیدریه برای آموزش، تربیت، ترویج و انجام کارهای مطالعاتی و فناورانه در خصوص زعفران تشکیل دهد تا با این شیوه تمام ظرفیتهای زعفران در دل این شتاب دهنده همسو و از موازی کار پرهیز شود.
تصمیم سازیها علمی نیست
نماینده مردم تربتحیدریه، زاوه و مهولات در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: یکی از چالشهای کنونی کشور آن است که تصمیمسازیهای ما مبتنی بر علم نیست و چنین شیوهای در کشور نهادینه نشده است.
محسن زنگنه افزود: هنوز خیلیها به این باور نرسیدهاند که مسیر توسعه و پیشرفت کشور از تحقیقات علمی میگذرد.
وی در ادامه با بیان اینکه اکنون در حوزه کشاورزی و به خصوص زعفران با ۲ مشکل اساسی مواجه هستیم، گفت: نخست آنکه در حوزه زیرساختی و تولید دچار مشکل هستیم و مشکل دوم مربوط به پسا تولید و اقتصاد کشاورزی است.
وی تصریح کرد: اقتصاد کشاورزی ما تا زمانیکه به سامان نرسد، تولیدات کشاورزی از جمله محصول زعفران جایگاه و منزلت خود را نخواهند یافت.
نخستین بانک ژن زعفران ایران با مدیریت کارخانه نوآفرینی زنجیره ارزش زعفران و انبار سپرده کالایی بورس زعفران تربتحیدریه با صرف ۲ میلیارد تومان اعتبار در زمینی به مساحت سه هکتار عصر روز پنجشنبه افتتاح شد.
در این بانک ژنتیک، پیاز زعفران از ۵۶ اقلیم مختلف ایران جمعآوری و بناست بزودی پیاز زعفران از ۱۰ کشور تولیدکننده زعفران نیز، به این پژوهشگاه منتقل تا در پیوند با ساختار ژنتیک زعفران مورد انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی قرار گیرند.
از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار اراضی زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار یعنی ۷۶ درصد به خراسان رضوی اختصاص دارد.همچنین از مجموع ۹۱ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران این استان، هشت هزار و ۸۰۰ هکتار آن یعنی معادل ۱۲ درصد استان به اراضی شهرستان تربتحیدریه اختصاص دارد.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.