بهره برداران گچسارانی که چندسالی است در پی بروز سیلاب شاهد خسارت به پمپاژهای ایستگاه تاسیسات انتقال آب به منطقه امامزاده جعفر این شهرستان هستند و دوباره به روزهای کم آبی برگشته اند به طوری که بخش عمده ای از محصولات کشاورزی آنان به دلیل خشکسالی از بین می رود.
کشاورزان شاغل در دشت امامزاده جعفر با اشاره به اینکه میلیاردها تومان برای آبرسانی به این منطقه از رودخانه زهره هزینه شده از مسوولان انتظار دارند تا با تعمیر این زیرساخت ها زمینه رونق دوباره تولید در این دشت فراهم شود.
این کشاورزان با بیان اینکه از ۱۲ پمپاژ چاه های کشاورزی منطقه امامزاده جعفر تنها ۲ پمپ آن در حال فعالیت است گفتند که این مشکل باعث کمبود آب برای درختان و محصولات زراعی آنان در چند سال اخیر شده است از مسوولان انتظار دارند تا برای مرتفع کردن این مشکل چاره اندیشی کنند.
نگاهی به اقدام های انجام شده برای انتقال آب به امامزاده جعفر
طرح انتقال آب به سه هزار و ۵۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی دشت امامزاده جعفر از توابع گچساران سال ۱۳۹۵ افتتاح شد اما در سال ۱۳۹۸ با بروز یک بارندگی سیل آسا و طغیان رودخانه زهره ۱۰ الکتروپمپ از ۱۲ مورد آن در ایستگاه مذکور از مدار خارج شده و از آن سال تاکنون بهره برداران در انتظار تعمیر این زیرساخت ها هستند.
برای اجرای این طرح ۴۵کیلومتر خط انتقال اصلی و حدود هفت کیلومتر خط لوله فرعی در طرح انتقال آب به زمین های کشاورزی امامزاده جعفر، مخزن ۱۰ هزار متر مکعبی بتنی، ۱۲ الکترو پمپاژ و سد انحراف به طول ۱۱۰ متر و ارتفاع پنج و نیم متر اجرا شده است و با بهره برداری از این پروژه زمینه انتقال سالانه ۳۶ میلیون مترمکعب آب از رودخانه زهره به زمین های کشاورزی دشت امامزاده جعفر گچساران فراهم شد که البته در زمان حاضر تنها بخش اندکی از آن انتقال می یابد.
روستاهای پاکوه، کلاغ نشین، ماهور باشت و امامزاده جعفر از توابع دهستان گرمسیری امامزاده جعفر به ترتیب در ۱۵تا ۳۰ کیلومتری دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران از بهره برداران این طرح هستند.
کاهش میزان تولید
رییس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: میزان برداشت محصولات زراعی در زمین های کشاورزی دشت امامزاده جعفر که پیش از خراب شدن الکتروپمپ های مذکور ۱۵هزار تن بوده در بهار سال ۱۴۰۱ به ۲هزار تن کاهش یافته است.
سید علی معتمدی پور با اشاره به اینکه کشاورزان منطقه دشت امامزاده جعفر هم اکنون نیز در حال کشت محصولات زراعی هستند تاکید کرد: از مسوولان انتظار می رود با تعمیر زیرساخت های مذکور تا پایان فصل بارندگی زمینه نجات مزارع این منطقه در فصل بهار از خطر کم آبی را فراهم کنند.
وی با اشاره به اینکه فراهم کردن شرایط درآمد پایدار یکی از راهکارهای مهم ماندگاری اهالی در روستاها محسوب می شود تاکید کرد: تعمیر الکتروپمپ های انتقال آب منطقه امامزاده جعفر ضروری ترین نیاز بهره برداران گچساران است.
راه اندازی دوباره الکترو پمپاژها نیازمند اعتبار
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه هیچ اعتباری در قانون بودجه برای تعمیر الکتروپمپ های ایستگاه پمپاژ مذکور پیش بینی نشده گفت: نیاز است تا مسئولان برای تامین اعتبار تعمیر این زیرساخت ها چاره اندیشی کنند.
آرش مصلح با یادآوری اینکه چند کارشناس با تجربه برای تعمیر الکتروپمپ های ایستگاه امامزاده جعفر از استان های دیگر به گچساران آمدند اظهار داشت: براساس نظرات کارشناسان مذکور بخشی از تعمیرات در محل ایستگاه و بخشی باید در تهران انجام شود.
وی تاکید کرد:تجهیزات مورد نیاز الکتروپمپ های ایستگاه امامزاده جعفر با ۵۰ میلیارد ریال اعتبار خریداری و در اختیار آب منطقه ای است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: ۱۵میلیارد تومان اعتبار برای تحقق این مهم نیاز است.
وی ابراز امیدواری کرد:با مساعدت مسوولان استانی ۲۵ میلیارد ریال از محل اعتبارات حوادث برای تعمیر الکتروپمپ های ایستگاه امامزاده جعفر اختصاص یافته است.
مصلح با بیان اینکه حداقل چهار ماه برای انجام مراحل تعمیر الکتروپمپاژهای ایستگاه امامزاده جعفر مورد نیاز است از مسوولان خواست حداقل ۵۵ میلیارد ریال دیگر اعتبار برای این مهم اختصاص دهند تا این زیرساخت ها تا بهار سال آینده آماده فعالیت شود.
وی با بیان اینکه برای انجام مناقصه هر طرحی نیاز است حداقل 30 درصد از اعتبار مورد نیاز در اختیار دستگاه اجرایی باشد گفت: در صورت تامین اعتبار امکان تعمیر این تاسیسات در کمترین فرصت وجود دارد.
کشاورزان شهرستان ۱۲۶ هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد سالیانه بیش از ۱۰۰ هزار تن محصول کشاورزی تولید می کنند.