خرم‌آباد - ایرنا - معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: طرح الگوی کشت به منظور استفاده بهینه و کمتر از منابع آبی و افزایش تولید برای ۵۶۵ هزار هکتار اراضی دیم و آبی استان تدوین شده است.

"مجتبی میر" روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا ضمن اعلام اینکه در اراضی دیم الگوی خوبی برای دانه های روغنی و غلات تعریف شده است ادامه داد: طرح الگوی کشت لرستان برای غلاتی همچون گندم، جو، ذرت دانه ای و شلتوک به ترتیب در سطح ۶۲ هزار هکتار زمین آبی و ۳۴۰ هزار هکتار زمین دیم اجرا می شود که پیش بینی تولید محصول در این سطح ۵۲۶ هزار تن است.

وی اظهار داشت: در گروه حبوباتی مانند نخود، عدس، لوبیا، ماش و لپه نیز اراضی آبی طرح الگوی کشت ۲۵ هزار و ۶۰۰ هکتار با پیش بینی برداشت ۶۳ هزار و ۷۰۰ تن و اراضی دیم نیز ۱۰۲ هزار و ۸۰۰ هکتار با برآورد تولید ۷۱ هزار و ۳۰۰ تن هدفگذاری شده است.

میر تصریح کرد: سطح زیر کشت نباتات علوفه ای در اراضی آبی ۲۵ هزار و ۴۰۰ و دیم ۴۰۰ هکتار تعریف شده است که پیش بینی می شود ۴۲۶ هزار تن از اراضی آبی و ۵۲۵ تن از اراضی دیم برداشت شود.

وی در خصوص هدفگذاری الگوی کشت برای تولید دانه های روغنی در لرستان افزود: پنج هزار و ۸۰۰ هکتار زمین آبی با پیش بینی تولید ۱۰ هزار تن و سه هزار هکتار زمین دیم با پیش بینی برداشت ۲ هزار و ۶۰۰ تن تحت پوشش این طرح قرار می گیرد.

وی اضافه کرد: در طرح ابلاغی الگوی کشت، ممنوعیت کشت محصولاتی هچون برنج که در سال های گذشته مصوب شده، همچنان به قوت خود باقی است.

میر با تاکید بر اینکه اجرای طرح الگوی کشت یک اقدام فراقوه ای و نیازمند همکاری دستگاه های بسیاری است ادامه داد: این طرح با هدف ایجاد محدودیت یا مطلوبیت در برخی محصولات اجرایی خواهد شد.

وی توضیح داد: به عنوان مثال در کشت گندم آبی، از روش های تشویقی همچون کشاورزی قراردادی، پیش خرید محصول، تامین کود و بیمه در ابتدای کار و کسر مبالغ از قیمت نهایی محصول استفاده خواهد شد تا مطلوبیتی برای کشاورزان در راستای کشت ایجاد شود.

الگوی کشت، تولید بیشتر با مصرف آب کمتر

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین گفت: بر اساس الگوی کشت ارائه شده ۲ ویژگی و هدفگذاری مهم در کشور شامل تولید بیشتر با عدم افزایش سطح زیر کشت زمین های آبی و صرفه جویی در مصرف آب تعریف شده است .

میر افزود: در این راستا بدون اینکه سطح اراضی آبی افزایش یابد، افزایش تولید با بیشتر شدن ضریب نفوذ دانش فنی در مزرعه محقق خواهد شد که در یکی از روش های پیش بینی شده مقرر شده است با سرمایه گذاری درست، روش های آبیاری نوین مانند " نوار تیپ" را در کشت محصولاتی چون چغندر، سیب زمینی و حبوبات بکار گرفت.

وی اضافه کرد: استفاده از روش های مکانیزه در مراحل کاشت، داشت و برداشت نیز راهبرد دیگر الگوی کشت است که با هدف افزایش تولید و جلوگیری از ضایع شدن محصول در گروه های غلات، حبوبات، نباتات علوفه ای، دانه های روغنی، گیاهان قندی و محصولات جالیزی دنبال می شود.

وی تصریح کرد: البته اجرای سند استانی الگوی کشت از خردادماه امسال در لرستان دنبال شده است که در مهمترین تصمیم اخذ شده مقرر شد تاریخ کشت محصولات واجد شرایط، از بهار به بهمن ماه تغییر یابد تا ۵۰ درصد آب مورد نیاز از بارندگی های فصلی تامین شود.

۸۰۰ هزار هکتار زمین زراعی در لرستان وجود دارد که ۲۵ درصد از این سطح آبی و مابقی دیم است.