خرم آباد - ایرنا - شهرستان دلفان از قطب های مهم تولید نخود در کشور است که نبود صنایع تکمیلی و تبدیلی و عدم بازاریابی، موجب شده که این محصول مرغوب به نام دیگر شهرستان ها به بازار مصرف عرضه گردد.

به گزارش ایرنا، لرستان دومین استان تولید کننده نخود کشور است و شهرستان دلفان در شمال این استان با ۴۵ هزار هکتار اراضی تحت کشت، بزرگترین تولید کننده نخود در کشور می باشد که سالانه ۳۰تا ۳۵ هزار تن از این محصول تولید می کند.
اما نبود صنایع تکمیلی و نقدینگی نخودکاران، موجب شده است دسترنج کشاورزان این منطقه در فصل برداشت با کمترین قیمت توسط واسطه ها خریداری و به نام استان های دیگر بسته بندی و صنعتی سازی شود تا دست بزرگترین تولید کننده نخود کشور از سود و ارزش اقتصادی خالی بماند.

طهماس حیدری از نخود کاران دلفان می گوید: به سبب نبود نقدینگی ناچاریم نخود تولیدی خود را در زمان برداشت به فروش برسانیم در حالیکه اگر آن را نگهداری کنیم و در زمان مناسبی به فروش برسانیم سود مناسبی حاصل می شود.

به گفته وی نبود شرکت های بسته بندی و حتی صادراتی در دلفان موجب شده است نخود تولیدی این شهرستان توسط واسطه ها خریداری و به نام دیگر شهرستان ها به سایرنقاط و خارج از کشور صادر گردد.

یک کشاورز دیگر می گوید: قطب مهم تولید نخود در کشور صنایع تبدیلی حبوبات ندارد و این درحالیست که ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی، موجب افزایش راندمان تولید، بازاریابی، ایجاد اشتغال، افزایش ارزش افزوده و کمک به رونق اقتصادی در منطقه را به دنبال خواهد داشت.

به گفته احد آوختی، نبود ادوات مکانیزه در زمان کاشت، داشت و برداشت نخود موجب شده است که نخودکاران بصورت سنتی و با سختی کشاورزی کنند در حالیکه استفاده از ادوات مکانیزه موجب کاهش هزینه ها می شود اما محرومیت از این مهم، هزینه های سنگینی را به نخودکاران تحمیل کرده است.

متوسط برداشت نخود در دلفان حدود ۲ برابر میانگین کشوری

مدیر جهاد کشاورزی دلفان گفت: این شهرستان با ۴۵ هزار هکتار اراضی تحت کشت، بزرگترین تولید کننده نخود در کشور است و سالانه ۳۰ تا ۳۵ هزار تن نخود در دلفان تولید می شود که بیشترین حجم آن مربوط به کشت بهاره است .

سیدسعید حسینی با بیان اینکه میانگین تولید نخود در کشور برای هر هکتار حدود ۵۰۰ کیلوگرم است ادامه داد: این رقم در دلفان به طور متوسط بین ۷۰۰تا ۹۰۰ کیلوگرم می باشد در حالیکه سال های گذشته رکورد برداشت یکهزار و ۲۰۰ کیلوگرم نخود نیز در این شهرستان ثبت شده است.

وی تصریح کرد: بیش از ۵۰ درصد نخود تولیدی لرستان در شهرستان دلفان برداشت می شود و با توجه به اینکه کشت این محصول به صورت تناوبی با جو و گندم صورت می گیرد به غنی کردن خاک از نیتروژن برای کاشت سال بعد کمک خواهد شد.

مدیر جهاد کشاورزی دلفان هزینه های بالای داشت و برداشت را از عمده مشکلات نخود کاران شهرستان دانست و تاکید کرد: این منطقه به عنوان قطب تولید نخود کشور، صنایع تبدیلی و مناسبی ندارد و محصول کشاورزان در فصل برداشت با کمترین قیمت توسط واسطه ها خریداری می شود.

حسینی افزود: بیش از ۶ هزار بهره بردار در زمینه کشت محصول نخود در دلفان فعالیت دارند و نخود تولیدی این شهرستان از نظر کیفی، خوش پختی و خوش خوراکی از کیفیت بالایی برخوردار است بنابراین حمایت از نخودکاران و تخصیص اعتبارات برای آنها ضرورت دارد.

وی خواستار تامین اعتبار از استان برای خرید ادوات مکانیزه کشت نخود شد و گفت: واحدهای بزرگ بسته بندی حبوبات در دلفان وجود ندارد و معدود واحدهای کوچک بسته بندی که در گذشته راه اندازی شده بود به سبب نبود نقدینگی، سرمایه در گردش و نداشتن توان رقابت با برندهای بزرگ سایر استان ها جمع آوری شده است.

وی توسعه مشاغل خانگی فرآورده های نخود را ظرفیتی مهم برای ایجاد اشتغال در دلفان دانست و افزود: می توان با تخصیص تسهیلات کم بهره در راستای توسعه کارگاه های کوچک مشاغل خانگی تولید نخودچی، آرد نخود و پودر فلافل گام برداشت و زمینه اشتغال عده ای را فراهم کرد.

حسینی اضافه کرد: تاکنون اعتبار خاصی برای ایجاد صنایع تکمیلی، فرآوری و برندسازی نخود دلفان از استان و سازمان برنامه و بودجه اختصاص نیافته اما برای برند سازی نیز مقدمات کار با هماهنگی استاندارد و جهاد کشاورزی فراهم شده است تا جشنواره نخود این شهرستان در سال آینده برگزار شود.

ضرورت تخصیص اعتبار از مرکز استان برای ایجاد صنایع تکمیلی

فرماندار دلفان نیز راه اندازی مرکز تحقیقات حبوبات در این شهرستان را ضروری می داند و می گوید: راه اندازی این مرکز نقش مهمی در تولید رقم های اصلاح شده سازگار منطقه، ایستگاه اصلاح نژاد و تولید بذر خواهد داشت و می تواند یک مرکز جامع برای تحقیقات نخود کشور باشد.

اصغر قهرمانی برندسازی نخود دلفان را یک ضرورت دانست و گفت: با استفاده از تجربه جشنواره عسل، سال آینده جشنواره کشوری نخود در دلفان برگزار می شود که گام موثری جهت برندسازی نخود لرستان خواهد بود.

وی افزود: تولید فرآورده های نخود ظرفیت بسیار مهمی برای ایجاد اشتغال در شهرستان است که امید می رود اعتبار لازم برای ایجاد کارگاه های صنایع تکمیلی و فرآورده های جانبی از مرکز استان و سازمان برنامه و بودجه صورت گیرد.