تاریخ انتشار: ۸ آذر ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۲

تهران- ایرنا- بیست و دومین دوره جام جهانی فوتبال در قطر درحال برگزاری است و در حالی که قرار بود این مسابقات با شعار استقرار صلح میان کشورهای عضو فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) برگزار شود ولی آمریکا با یک اقدام غیرحرفه ای و خصمانه نشان داد که به این شعار اعتقادی نداشته وبه تعهدات خودمانند گذشته پایبند نیست.

فدراسیون فوتبال آمریکا در یک اقدام خصمانه و تحریک آمیز با حذف نام"الله" از پرچم ملی جمهوری اسلامی ایران این اقدام خود را در صفحه های اجتماعی نظیر اینستاگرام، توئیتر و فیس بوک نیز نشر داد و موجب بروز واکنش شدید از سوی ایران شد، اقدامی که بی تردید عواقبی را برای تیم ملی فوتبال آمریکا به همراه خواهد داشت.

فدراسیون فوتبال ایران روزیکشنبه اعلام کرد شکایتی را علیه این اقدام شیطنت آمیز و غیراخلاقی همتای آمریکایی اش بر روی پرچم ایران در شبکه های اجتماعی تقدیم فیفا کرد.

در واقع آمریکایی ها این اقدام را درست دو روز قبل از برگزاری بازی تعیین کننده روز سه شنبه ۸ آذر ماه ۱۴۰۱ برای تعیین تیم صعود کننده به دور بعد این بازی ها انجام دادند تا بتوانند از نظر اخلاقی جو حاکم در فضای اجتماعی را به نفع خود تغییر دهند با علم به اینکه می دانستند این اقدام می تواند عواقب سیاسی نیز به همراه داشته باشد.

فدراسیون فوتبال آمریکا صبح یکشنبه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که این اقدام را عامدانه علیه پرچم ایران در حساب های شبکه های اجتماعی خود به مدت ۲۴ ساعت انجام داده است تا نمایش همبستگی با ناآرامی های اجتماعی در ایران باشد. به همین دلیل هم هست که ایران، آمریکا و برخی کشورهای خارجی را به حمایت از آشوب های خیابانی متهم کرده است.

آنها ابتدا در صفحه اینستاگرام فدراسیون فوتبال خود این اهانت را به نماد یک کشور مستقل انجام دادند در حالی که صفحه توئیتر این فدراسیون نیز در نمایش جدول رده بندی گروه ها در این دوره از بازی ها، پرچم ایران را فقط با سه رنگ سبز و سفید و سرخ نشان داد و همین جرم را در صفحه فیس بوک خود نیز مرتکب شد.

البته این شیطنت آمریکایی‌ها در حالی رقم خورده که انگلیسی‌ها هم در نخستین بازی نام ایران را روی پیراهنشان به صورت iRAN به جای IRAN درج کرده بودند که شکوائیه‌ای از سوی ایران به کمیته اخلاق فیفا ارسال شد.

ناگفته نماند در عرف بین المللی احترام به پرچم یک کشور یک الگو است وهمه کشورها باید آن را رعایت کنندبه همین دلیل اقدامی که در خصوص پرچم ایران صورت گرفته خلاف مقررات و اخلاق بین المللی است و قطعا فدراسیون فوتبال این موضوع را از طریق کمیته اخلاق فیفا پیگیری خواهد کرد و آمریکایی ها باید پاسخگو باشند.

اگرچه آن فدراسیون سرانجام بعداز واکنش شدید ایران تصویر پرچم جعلی را در صفحه توئیتر خود با تصویر پرچم اصلی جا به جاکرد،اما فدراسیون فوتبال ایران با ارسال یک ایمیل شدید اللحن به فیفا این اقدام آمریکایی ها را محکوم و شکایت رسمی خود را در ارتباط با این اقدام تنظیم کرد و از فیفا خواست با اعلام هشدار جدی به فدراسیون فوتبال آمریکا جریمه هایی را نیز برای آن وضع کند.

در هر حال بازی ایران با انگلیس با بدشانسی هایی انجام شد و روز یکشنبه هم دو تیم ایران و ولز به میدان رفتند که با پیروزی ۲ بر صفر ایران پایان یافت، بازی که در داخل و خارج از ایران واکنش های متفاوتی را در پی داشت.

در این میان «یورگن کلینزمن» سرمربی و کاپیتان اسبق تیم ملی آلمان که از تابعیت آمریکایی هم برخوردار است و سال هاست در کالیفرنیا زندگی می کند، در اظهاراتی ضد ایرانی، نژاد پرستانه و خارجی ستیز که از بی بی سی پخش شد به فرهنگ ایران، تیم ملی و سرمربی تیم فوتبال کشورمان اهانت کرد.

"کارلوس کی‌روش" سرمربی تیم ملی هم در واکنش به صحبت‌های کلینزمن در صفحه شخصی خود نوشت: "مهم نیست چقدر به تو بابت آنچه در زمین فوتبال انجام داده‌ای احترام می‌گذارم، ولی آن صحبت‌ها درباره فرهنگ ایران، تیم ملی فوتبال ایران و بازیکنانم، مایه شرمساری در فوتبال است. هیچ کس نمی‌تواند اتحاد ما را خدشه‌دار کند چرا که این مسائل در سطح ما نیست. حتی اگر هم باشد دوست داریم تو را به عنوان مهمان به کمپ تیم‌های ملی دعوت کنیم؛ با بازیکنان ایران آشنا شوی و از آنها درباره ایران، مردم ایران، ‌ شاعران و هنرمندان، جبر (ریاضی) و تمام فرهنگ هزاران ساله ایران یاد بگیری و از بازیکنان ما بشنوی که چقدر آنها به فوتبال عشق می‌ورزند."

در این بین بی‌بی‌سی نیز در این مورد وضعیت خوبی نداشت – به این دلیل که دو ولزی را به عنوان کارشناس در کنار کلینزمن دعوت کرده بود، اما هیچ ایرانی بی طرفی به جمع دعوت نشده بود. در ضمن هیچ اعتراضی به اظهارات کلینزمن نه از سوی حاضران و نه از سوی بی بی سی به حرف های بشدت بو دار وی صورت نگرفت.

به نظر بسیاری از تحلیلگران، رفتار کلینزمن که قبلا مربی تیم ملی آلمان بود برای تضعیف روحیه تیم ملی ایران صورت گرفت، که موازی با حملات گسترده شبکه های خارجی از بی بی سی انگلیسی پخش شد و هدفش ایجاد جو برای پیروزی آمریکا در مقابل ایران در بازی امروز است.

همین تحلیلگران معتقدند، اگرچه اقدامات روز یکشنبه آمریکا شیطنتی ورزشی و خصمانه بود اما یک اقدام سیاسی هم محسوب می شود و باید عواقب سیاسی نیز بر آن مترتب دانست، چرا که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به تازگی از فدراسیون فوتبال کشورش خواست هر اقدامی را علیه هر کشور (به اصطلاح) دشمنی که بخواهد انجام دهد و در این مورد خاص علیه ایران اتفاق افتاد، همانگونه که آمریکا چنین اقدام خصمانه ای را پیشتر در دیگر رویدادهای بین المللی ورزشی علیه ژاپن و یا کوبا هم انجام داده بود تا بتواند آنها را وارد یک فاز جنگ (روانی) کند.

آنها یکبار دیگر این دفعه در جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ قطر به چنین اقدامی دست زدند تا میزان دشمنی خود را نسبت به تیم ملی ایران و در واقع علیه ملت ایران به نمایش بگذارند، اما متاسفانه تاکنون نهاد جهانی سازمان دهنده و تصمیم ساز فوتبال به شکایت گزارش شده از سوی ایران هیچ پاسخ عمومی نداده است.

طبق منشور فیفا، این فدراسیون می تواند تیم آمریکا را اخراج و عضویت آن را حداقل برای ۱۰ بازی به حالت تعلیق در آورد و یا جریمه های مناسبی را برای این قبیل اقدامات برای هر تیمی که بخواهد تعیین کند.

به رغم اینکه اساسنامه خود فیفا تاکید می کند "هر کسی که بخواهد شان و اعتبار کشور دیگر را چه در حرف و یا عمل مورد هتک قرار دهد، قطعا مستوجب اقدامات تحریمی از طریق لغو عضویت به مدت ۱۰ ماه و یا برای ۱۰ بازی خواهد بود"، اما تاکنون که هیچ اقدامی از سوی فیفا علیه کشور متخلف انجام نگرفته است.

پس با این وجود باید دید فیفا از این پس پیگیر این موضوع خواهد شد و از طریق کمیته اخلاقی خود پاسخی به این اقدام غیرحرفه ای فدراسیون فوتبال آمریکا خواهد داد و یا موضوع را همچنان به حال خود رها خواهد کرد.

برخی تحلیلگران در این ارتباط پیش بینی می کنند که فیفا با اعلام اینکه این اقدام آمریکایی ها در ظاهر یک اشتباه غیر عمدی بوده است تصمیم عادلانه ای علیه آن نخواهد گرفت.

صادقانه باید اذعان داشت که هیچ امیدی به فیفا برای محکوم کردن عمومی این عمل فدراسیون فوتبال آمریکا نیست، چون این فدراسیون قرار است به همراه کشورهای کانادا و مکزیک میزبان دور بعدی بازیهای جام جهانی باشد، بنابراین قطعا فیفا حاضر به ورود به یک مرحله تخاصمی با آمریکا نخواهد شد. اما نباید فراموش کرد که چنین اقدام هدفمند سیاسی و رفتار اجتماعی با انگیزه های غیرمتمدنانه از دید افکار عمومی جهان دور نخواهد ماند.

با وجود برخی اظهار نظرهای ضد و نقیض از سوی مقامات آمریکایی، خود مجله آمریکایی "تایم" هم فاش کرد که "اعضای تیم ملی فوتبال آمریکا پذیرفتند که در باره این موضوع از قبل با مقامات دیپلماتیک مشورت کرده و سپس دست به اقدام زده بودند، بنابراین بعید است در فیفا کسی پیدا شود که جرات کند این اقدام خصمانه و هدایت شده از سطوح بالای قدرت در آمریکا را محکوم کند و یا جریمه ای برای آن در نظر بگیرد.

پس اکنون تصمیم با ایران است از اینکه بخواهد شکایتی را علیه آمریکا در نهادهای بین المللی تنظیم کرده و این کشور را مورد بازخواست قرار دهد و یا اینکه متواضانه در حالی که آن را فراموش نخواهد کرد، از پیگیری آن چشم پوشی کند.