یزد- ایرنا- قانون جامع حمایت از معلولان در سال ۹۷ تصویب شد و بر اساس آن تمامی دستگاه‌های اجرایی برای تحقق مطالبات و حل مسایل و مشکلات این قشر باید ماموریت قانونی خود را انجام دهند، این در حالی است که با گذشت چهارسال از تصویب این قانون هنوز بسیاری از مطالبات جامعه معلولان روی زمین مانده‌است.

به گزارش ایرنا، براساس قانون جامع حمایت از حقوق معلولان همه سازمان‌ها و موسسات در طراحی و ساخت ساختمان‌ها، اماکن عمومی، معابر ‌و خیابان‌ها باید دسترسی معلولان و امکان بهره‌مندی افراد کم‌توانان را لحاظ کنند که با اجرای کامل این قانون بخش عمده‌ای از مشکلات این افراد رفع می شود.

در این قانون تصریح شده است: وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و موسسات و شرکت‌های دولتی و نهادهای عمومی‌ و انقلابی موظفند برای دسترسی و بهره‌مندی معلولان، ساختمان‌ها و اماکن عمومی،‌ ورزشی و تفریحی، معابر و وسایل خدماتی موجود را در چارچوب بودجه‌های مصوب‌سالانه مناسب‌سازی کنند.

مناسب‌سازی معابر و مبلمان شهری مطالبه اصلی معلولان

شهرداری‌ها نیز موظفند از صدور پروانه ساخت یا پایان کار برای ساختمان‌ها و اماکن عمومی و معابری که استانداردهای تخصصی مربوط به معلولان رارعایت نکرده باشند، خودداری کرده و همچنین سازمان بهزیستی مجاز است بر امر مناسب‌سازی ساختمان‌ها و اماکن دولتی و عمومی دستگاه‌های مذکور در ماده فوق نظارت و گزارشات اقدامات آنها را درخواست نماید.

بر اساس آخرین آمار هم‌اکنون در سطح استان یزد بیش از ۲۹ هزار نفر با انواع معلولیت‌ها در حال زندگی هستند که همکاری مسئولان و همراهی عموم مردم و بخش خصوصی در اجرای کامل قانون جامع حمایت از معلولان را حلال بسیاری از مشکلات و تحقق مطالبات برحق می‌دانندبر اساس آخرین آمار هم‌اکنون در استان یزد بیش از ۲۹ هزار نفر با انواع معلولیت‌ها در حال زندگی هستند که همکاری مسئولان و همراهی عموم مردم و بخش خصوصی در اجرای کامل قانون جامع حمایت از معلولان را حلال بسیاری از مشکلات و تحقق مطالبات خود می‌دانند.

در این خصوص تعدادی از معلولان و مسئولان استان در گفت و گو با گزارشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران ( ایرنا ) با قدردانی از تلاش‌هایی که تاکنون برای اجرای قانون جامع حمایت از معلولان و سایر مطالبات و نیازهای جامعه هدف صورت گرفته، پیگیری اجرای کامل آن را در استان خواستار شدند.

فاطمه زارع یکی از معلولان جسمی حرکتی، ایجاد زمینه مناسب برای رفت و آمد معلولان در سطح معابر و خیابان‌های شهر و استفاده از خدمات بانک‌ها، ادارات و سازمان‌ها برای افراد کم توان را مورد تاکید قرار داد و گفت: اگر طرح مناسب سازی به صورت دقیق و کامل اجرا شود بسیاری از مشکلات معلولان برای حضور در جامعه و پرداختن به فعالیت های مختلف اجتماعی حل می شود.

وی ادامه داد: اگر سطح معابر و ورودی دستگاه‌های اجرایی و بانک‌ها مناسب سازی شود، یک فرد معلول یا کم توان مانند سالمندان نیز می‌تواند بدون نیاز به کمک دیگران کارهای شخصی و خانوادگی خود را انجام دهند.

حسین ابویی از معلولان شهرستان مهریز نیز در خصوص ایجاد اشتغال مناسب برای معلولان اظهار داشت: طبق قانون جامع حمایت از معلول باید درصدی از سهمیه استخدام در دستگاه‌ها دولتی به معلولان اختصاص یابد که اجرای آن موجب کمک به حل بیکاری این قشر شده و وابستگی آنان به دیگران را کاهش می دهد .

وی اظهار کرد: در خصوص حمایت از معلولان قوانین مناسبی در جامعه وجود دارد ولی بعضا اجرا نمی‌شود، اگر آنچه که در قوانین برای رفاه حال این قشر پیش بینی و الزام شده به صورت جامع و کامل تحقق یابد، فعالیت های اجتماعی و اقتصادی معلولان و حضور آنان در جامعه همراه با کاهش وابستگی به دیگر اقشار را شاهد خواهیم بود.

فاطمه دهقان یک عضو دیگر از جامعه معلولان یزد گفت: اقداماتی مانند تامین مسکن و پرداخت تسهیلات به معلولان و همچنین افزایش یارانه‌ها آنان نقش مهمی در کاهش آلام این افراد و جلب اعتماد و امیدآفرینی در میان آنان دارد، هرچند هم‌اکنون در این خصوص اقداماتی وجود دارد ولی انچه که تاکنون صورت گرفته در مقایسه با مشکلات این قشر ناکافی است.

علی بیدکی از معلولان استان نیز با تاکید بر گسترش برنامه‌های فرهنگی ، هنری و ورزشی برای معلولان گفت: ایجاد زمینه مناسب برای غنی‌سازی اوقات فراغت معلولان و شکوفایی استعدادهای آنها و نشاط خانواده‌های آنان یک ضرورت مهم است و نقش زیادی در ارتقای سلامت جسمی و روحی این قشر دارد.

رسیدگی به وضعیت معلولان کار یک دستگاه و سازمان نیست و به دلیل اهمیت موضوع و طبق قانون همه ادارات و نهادها در کنار مردم و خیران باید برای حل مسایل و مشکلات و پاسخگویی به مطالبات آنها جدی همکاری و اقدام کنندنایب رییس شورای اسلامی شهر مهریز نیز گفت: رسیدگی به وضعیت معلولان کار یک دستگاه و سازمان نیست و به دلیل اهمیت موضوع و طبق قانون همه ادارات و نهادها در کنار مردم و خیران باید برای حل مسایل و مشکلات و پاسخگویی به مطالبات آنها همکاری و اقدام کنند.

محسن مروی‌نام افزود: مناسب‌سازی فضای شهر برای رفت و آمد بدون مشکل معلولان که بخشی از آن مربوط به شورای اسلامی و شهرداری است تاکنون در برخی از مناطق و محلات شهر صورت گرفته و جزو برنامه‌هایی است که با جدیت پیگیری می‌شود.

وی اظهار کرد: خدمت به معلولان و رعایت حقوق آنها همانند دیگر شهروندان نه تنها یک کار قانونی که رسالتی دینی و انسانی است و شورای اسلامی شهر علاوه بر مناسب‌سازی در هر کجا که لازم باشد، رسالت خود را با همکاری دیگر مجموعه‌ها انجام می‌دهد.

رییس اداره بهزیستی مهریز نیز با بیان اینکه حدود یک هزار و ۷۰۰ معلول در شهرستان وجود دارند که اکثر آنها طبق مقررات زیرپوشش خدمات این اداره هستند، گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۱۶۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی به معلولان زیرپوشش در شهرستان پرداخت شده است و ۲۳ نفر از بیمه کارفرمایی و ۴۰ نفر نیز از بیمه خویش فرمایی با حمایت بهزیستی برخوردار شده‌اند.

رضا زارع ادامه داد: مسکن و اشتغال اصلی‌ترین نیاز معلولان است که در این راستا با همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی، مسئولان و خیران اقدام می‌شود و مناسب سازی محیط شهری و همچنین ورودی ادارات دولتی و بانک‌ها جزو موارد دیگر است که باید برای تسهیل ارائه خدمات به معلولان و افراد سالمند و کم توان مناسب سازی شود.

هم‌اکنون مناسب سازی حدود ۲۰ درصد محیط شهری و ادارات و ارگان‌های شهر مهریز حدود ۸۰ درصد به پایان رسیده و باید بیشتر اقدام شود و حدود یک هزار و ۷۰۰ معلول در شهرستان وجود دارند که اکثر آنها طبق مقررات زیرپوشش خدمات این اداره هستندوی ادامه داد: هم‌اکنون مناسب سازی حدود ۲۰ درصد محیط شهری و ادارات و ارگان‌های شهر مهریز انجام شده و در این زمینه بیش از پیش باید اقدام شود و در صورتی که قانون جامع حمایت از معلولان به طور کامل اجرای شود، اکثر مسایل و مشکلات جامعه هدف این قانون رفع می شود.

استان یزد یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر جمعیت دارد، بر اساس آمارها حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد جمعیت هر جامعه ای را افراد معلول و کم توان تشکیل می دهند.

مرکز شهرستان مهریز در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.