به گزارش ایرنا، نهجالبلاغه، شاید پس از قرآن کریم گرانقدرترین و ارزشمندترین میراث فرهنگی اسلام است. این کتاب مجموعهای به ابعاد وجودی یک انسان کامل است و همچون قرآن، هیچگاه کهنه نمیشود و فرازمانی است.
به موازات اقبال روزافزون مسلمانان شیعه و سنی، شبهات استنادی درباره نهجالبلاغه و چگونگی استناد آن به امیرمؤمنان علیه السلام از سوی مخالفان مطرح شده است. افزون بر شبهات استنادی، گاه شبهات مضمونی و محتوایی نیز نسبت به برخی از مطالب موجود در نهجالبلاغه به چشم می خورد. برخی از این شبهات محتوایی، پیرامون زن است.
تاریخ هر حادثهای از چگونگی وقوع آن خبر میدهد و به شناسنامهای میماند که آیندگان را از هویّت آن با خبر میسازد. هر حدیثی در پی رفع نیازی و در پاسخ به پرسشی و در تبیین حقیقتی صادر شده است و به تعبیر دیگر، شأن صدوری دارد که دانستنش برای فهم بهتر حدیث ضروری است.
بررسی جایگاه زن در اندیشه امام علی(ع)، مستلزم گردآوری تمام سخنان و قضایای تاریخی آن حضرت در اینباره و آگاهی گسترده از وضعیت تاریخی و اجتماعی آن دوران، و مطالعه گستردۀ دیگر نصوص دینی است. در این میان سیره رفتاری آن حضرت نیز باید مورد توجه قرار گیرد؛ چنان که رفتارهای گزارش شده از امام(ع)، هرگز دلالتی بر نقص و تحقیر بانوان ندارد؛ بلکه همواره گویای تکریم و بزرگداشت آنان است.
میتوان چنین نتیجه گرفت که گاهی حوادث تاریخی در مقاطع حسّاس، زمینه ستایش یا نکوهش را فراهم میکند و سپس با گذشت آن مقطع، زمینه مدح و ذم نیز منتفی میشود. این تحلیل در اصل موضوع زن در نهجالبلاغه قابل تأمّل است.
کتاب «شبهات زن در نهجالبلاغه و پاسخ به آنها» که به همت پژوهشگران مدرسه علمیه حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها تألیف شده است، پس از مقدمهای در حدود ۳۰ صفحه که از ویژگیهای شخصیتی زن، زن در قرآن، زن در روایات و سیره عملی امیر مؤمنان در برخورد با زنان بحث میکند و به سیزده شبهه در مورد فرمایشات منسوب به امیرالمؤمنین در مورد زنان پاسخ میدهد. این شبهات عبارتند از:
نقص ایمان در زنان، نقص بهره مالی زنان، نقص عقل در زنان، تحذیر از زنان و نهی اطلاعت از آنان، سفارش به دوری از زنان و کماعتنایی به آنان، نهی از مشورت با زنان، سلب حق تصرف زنان در امور غیر خودشان، شر بودن زن، زنان و فساد در دنیا، عقرب بودن زن، بهترین ویژگیهای زنان و بدترین ویژگیهای مردان، کفر بودن غیرت زن، حبس زنان و بازداشتن آنان از معاشرت.
«شبهات زن در نهج البلاغه و پاسخ به آنها»، تألیف پژوهشگران مدرسه علمیه حضرت خدیجه کبری، در شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و ۲۰۹ صفحه، بهتازگی توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل منتشر شده است.
در راستای جلوگیری از پیری جمعیت منتشر شد
طبق هدف و نقشه راهی که برای گروه فقه پژوهشکده باقرالعلوم علیهالسلام تدوین شده، مقرر شده است که تمام یا بیشترِ بابهای فقهی با نگاهی جدید، تدوین شود. بیش از ۶۰ پروژه فقهی در گروه فقه کار شده است که برخی از آثار چاپ شده و بخشی از آنها نیز آماده چاپ است. یکی از کتابهایی که بهتازگی چاپ شده است، کتاب «احکام باروری و فرزندآوری» است. کتاب حاضر از سه بخش تشکیل شده است: تلقیح مصنوعی، سقط جنین و پیشگیری از بارداری.
یکی از مهمترین مسائل و به تعبیری بحرانهای موجود در کشور عزیزمان، مسئله جمعیت است که به سرعت رو به کاهش و پیری است. عوامل مختلف از جمله فرهنگ غلطِ «دو بچه کافیست» که یک فرهنگ کاملاً غربی است، برخی مشکلات اقتصادی و تغذیه غیر سالم باعث کاهش جمعیت شده است. به خاطر غذاهای نامناسب و عوامل دیگر، ناباروری بهشدت رو به افزایش است. به تبعِ این امر مراکز مختلفی برای درمان این ناباروری تأسیس شده است. با تأسیس این مراکز مسائل فقهی جدیدی نیز پیرامون این موضوع ایجاد شده است که باید پاسخ آنها داده شود. بخش اول این کتاب تحت عنوان «تلقیح مصنوعی» برای پاسخگویی به این مسائل تدوین شده است. این بخش شامل مباحثی مانند انواع تلقیح مصنوعی و احکام آن، حکم تلقیح با اسپرم شوهر و اسپرم غیر شوهر، رحم اجارهای، نَسَب بچه متولد شده و غیره است.
با کمال تأسف میتوان گفت یکی از علل کاهش جمعیت، سقط جنین است. آمار دقیقی از سقط جنین وجود ندارد، چرا که بخش زیادی از سقطها، غیر قانونی و بهاصطلاح زیر زمینی انجام میگیرد. گفته شده است در ایران سالانه بین ۲۵۰ هزار تا ۸۰۰ هزار جنین سقط میشود. طبق این آمار روزانه بیش از هزار جنین در ایران سقط میشود که عدد بسیار وحشتناکی است. متأسفانه بسیاری از مردم توجه به واقعیت سقط جنین ندارند. مردم به این امر توجه ندارند که جنین انسان زنده است و آنها با دست خود فرزند خودشان را میکشند و این امر گناه بسیار بزرگی است.
جنین از همان اولین روز انعقادش زنده است و سقط آن به منزله قتل یک انسان است. اهمیت این موضوع، گروه فقه پژوهشکده باقرالعلوم را بر آن داشت که مسائل فقهی مربوط به سقط جنین را از منظر ۱۲ نفر از مراجع عظام تقلید به صورت سوال و جواب، در قالب بخش دوم کتاب حاضر تدوین نمایند. این بخش شامل مسائلی از قبیل سقط جنین قبل از دمیده شدن روح و بعد از دمیده شدن روح، سقط جنین معلول، سقط جنین برای درمان بیماری، سقط جنین نامشروع، از بین بردن جنینهای آزمایشگاهی، دیه سقط جنین و کفاره آن است.
همچنین بخش سوم کتاب تحت عنوان «پیشگیری از بارداری» در مورد مسائل فقهی پیشگیری است. در این بخش هم از مسائلی مانند حکم پیشگیریهای دائمی و موقت، اجبار همسر به پیشگیری و اجازه همسر در پیشگیری، سخن گفته شده است.
وجه تمایز و مزیتهای این کتاب
کتاب حاضر از نظر جامعیت، یکی از کاملترین کتابها در بحث احکام «تلقیح مصنوعی، سقط جنین و پیشگیری از بارداری» به حساب میآید. هرچند برخی از این مباحث در استفتائات مراجع عظام به صورت پراکنده یافت میشود، ولی کتابی به صورت تخصصی و کامل در این زمینه موجود نیست. کتاب «احکام باروری و فرزند آوری» به شیوه پرسش و پاسخ با اتکا به منابع فقهی مراجع عظام و به ترتیب اولویت منابع فقهی تنظیم شده است. به عنوان نمونه امام خمینی رحمهُالله چهار منبع فتوایی دارند که عبارت است از تحریر الوسیلة، رساله، حاشیه عروه و استفتائات. برای دستیابی به فتاوای حضرت امام ابتدا به تحریر که در اولویت اول است مراجعه شده است، بعد به رساله و حاشیه عروه و در نهایت به استفتائات ایشان. روند کار اینگونه بوده که ابتدا درختواره اجمالی کتاب توسط طراح درختواره طراحی شده، سپس تمامی مسائل مورد ابتلا در قالب سؤال طرح شده است. در مرحله بعد به سؤالات موجود از طریق منابع فتوایی مراجع عظام پاسخ داده شده است.
«احکام باروری و فرزندآوری»، تألیف محمد عزتی بخشایش و محمد جوادی والا با همکاری پژوهشکده باقرالعلوم علیهالسلام، در ۱۱۲ صفحه و در شمارگان ۱۰۰۰ نسخه توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل بهتازگی منتشر شده است.