**پانزدهمین اجلاس کمیسیون همکاریهای مشترک اقتصادی ایران و تاجیکستان آغاز شد
پانزدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان به ریاست وزیر نیرو و وزیر انرژی و ذخایر آبی جمهوری تاجیکستان آغاز بهکار کرد.
این اجلاس با تاکید بر اهمیت حفظ و ارتقای روابط و همکاریهای متقابل و در راستای تحکیم روابط و گسترش همکاریهای ایران و تاجیکستان به میزبانی وزارت نیرو و ریاست «علیاکبر محرابیان» و «دلیر جمعه» وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان آغاز شد.
در نخستین روز از کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان، ضمن بازدید از شرکت توانیر، مرکز پایش و کنترل آب تهران و نیز آزمایشگاه سنجش کیفیت آب، جلساتی با حضور سندیکا، فدراسیون و بخش خصوصی برگزار میشود.
بر این اساس، دو طرف در فضایی دوستانه، راههای گسترش همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، فنی، علمی، فرهنگی و تشکیل کمیتهها و گروههای کاری، پیگیری توافقات و توسعه همکاریها را مورد بررسی قرار میدهند.
**احیای تجارت ترجیحی ایران و پاکستان، نشانه مثبت برای تحکیم مبادلات بازرگانی
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در کراچی پاکستان گفت: اقدام اخیر جمهوری اسلامی ایران در رفع ممنوعیت از فهرست کالاهای مرتبط با موافقتنامه تجارت ترجیحی دو کشور سیگنال مثبت به روان سازی مبادلات بازرگانی و تحکیم همکاریهای دوجانبه است.
«حسن نوریان» طی گفتوگو با ایرنا اظهار داشت: از موانع مهم توسعه تجارت ایران و پاکستان علاوه بر نبود کانال بانکی رسمی، موانع تعرفهای است که عملا موجب شده کارایی موافقتنامه تجارت ترجیحی از بین برود.
وی افزود: هر دو طرف برای تنظیم بازارهای داخلی در مقاطعی تصمیم به ممنوعیت واردات و یا صادرات برخی از کالاهای خاص داشته اند.
سرکنسول کشورمان گفت: اقدام اخیر دولت جمهوری اسلامی ایران در رفع ممنوعیت از لیست کالاهای مرتبط با موافقتنامه تجارت ترجیحی با پاکستان سیگنال خوبی در ارتباط با افزایش مبادلات بازرگانی دو کشور همسایه است.
وی با اشاره به مبادله فهرست کالاها میان ایران و پاکستان که پیش تر برای بهرهبرداری از موافقتنامه تجارت ترجیحی انجام شده بود، تاکید کرد که جامعه بازرگانی دو کشور اکنون باید از این فرصت در راستای تقویت مناسبات به ویژه توسعه فعالیتها در بازارهای مشترک مرزی استفاده نمایند.
نوریان اظهار داشت: در ادامه تلاش ها و اقدامات دولت ایران برای افزایش شناخت از ظرفیتهای تجاری دو کشور ، نمایشگاه اختصاصی ایران از تاریخ ٢۶ دیماه امسال به مدت سه روز در شهر بندری کراچی به عنوان قلب اقتصادی پاکستان برگزار خواهد شد.
وی گفت: طبق هماهنگی های انجام شده با فدراسیون اتاق های بازرگانی و صنایع پاکستان، همایش تجاری و نشست های رو در رو بین بازرگانان پاکستانی و شرکتهای ایرانی در این نمایشگاه برگزار خواهد شد و طرف پاکستانی نیز در غرفه مستقلی با استقرار کارشناسان مطلع این کشور، اقدام به ارایه خدمات مشاورهای و پاسخگویی به سوالات بازرگانان ایران خواهند بود.
مناسبات دوجانبه ایران و پاکستان در حوزههای اقتصادی، بازرگانی، تجاری و مرزی طی سالهای اخیر با پیشرفت چشمگیری همراه بوده است. ۲ کشور همسایه طی ۲ سال اخیر اقدام به بازگشایی ۲ گذرگاه جدید مرزی کردند و تعداد مرزهای رسمی آنان به ۳ رسید که یکی از اهداف آن کمک به تسهیل تجارت و استفاده از ظرفیتهای یکدیگر برای بهبود زندگی مرزنشینان است.
حسینی، سفیر ایران در پاکستان هفته گذشته طی دیدار با مسوولان و اعضای اتاق بازرگانی کویته اعلام کرد: اجرای توافقنامه تجارت ترجیحی در دستور کار است در عین حال تاکید همیشگی ایران بر پیمان تجارت آزاد با پاکستان بوده و این موضوع را در جریان بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی در اسلامآباد نیز مطرح کردیم.
وی افزود: ۵ دور از مذاکرات مسوولان ایران و پاکستان حول توافقنامه تجارت آزاد انجام شده و اکنون درصدد برگزاری ششمین دور آن هستیم.
بیست و هشتم مردادماه امسال بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان پس از وقفهای پنج ساله در اسلامآباد برگزار شد.
**ارتش یمن: آماده پاسخ به هر حملهای هستیم
سخنگوی نیروهای مسلح یمن یکشنبه شب در سخنانی گفت که نیروهای مسلح این کشور آماده پاسخ به هر حملهای با موشک و پهپاد هستند.
«یحیی سریع» گفت: ما در یک جنگ مقدس هستیم و جانفشانیهای شهدای بزرگوار را که با خون پاک خود تاریخ روشنی رقم زدند، فراموش نخواهیم کرد. آنها پایههای امنیت و ثباتی را که امروز از آن برخورداریم، مستحکم کردند.
وی افزود: دلاوریها و جانفشانیهای شهدا باعث شد مردم یمن سر خود را بالا بگیرند و به شجاعت آنان افتخار کنند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن اضافه کرد، دشمن در گذشته صنعاء و سایر استانها را بمباران میکرد؛ ولی امروز میتوانیم به هر حملهای با چندین موشک و پهپاد پاسخ دهیم و نیروهای مسلح ما موفق شدند معادلهای در موازنه ترس و وحشت با دشمن ایجاد کنند.
سریع در پایان گفت: معادله اخیری که نیروهای مسلح ما در چارچوب مأموریتهایش برای حمایت از منابع حاکمیتی مانند نفت و گاز یمن اعمال کرد، توانایی یمن در بازدارندگی و سطح پیشرفته نیروهای مسلح را در حمایت از حاکمیت و منابع این کشور ثابت کرده است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.
**افزایش سرسام آور هزینهها در ایرلند و آغاز موج تعطیلی خانههای سالمندان
شکاف عمیق درآمد و افزایش سرسام آور هزینهها در بخش مراقبت از سالمندان در ایرلند موجب تعطیلی ۱۷ خانه سالمندان در سال ۲۰۲۲ در این کشور شده است.
موسسه خانههای سالمندان ایرلند هشدار داد که این بخش در بحران قرار دارد و ۱۷ خانه سالمندان در ایرلند تاکنون در سال جاری بسته شده و نزدیک به ۵۰۰ شغل از دست رفته است.
تاد دالی مدیرعامل موسسه خانههای سالمندان ایرلند از دولت این کشور خواست راهکاری برای کاهش اجارهبهای دریافتی از بخش خانههای سالمندان در این کشور فراهم کند تا نرخ اجارهای که آنها میپردازند با نرخی که بر اساس «طرح معامله منصفانه» در ازای خدمات خود به سالمندان از دولت دریافت میکنند، متناسب باشد.
طرح معامله منصفانه قانونی است که در تاریخ اول ژوئن سال ۲۰۰۹ به تصویب رسید و در ۲۷ اکتبر همان سال تحت عنوان قانون معامله منصفانه یا قانون حمایت از خانه سالمندان معرفی شد و بر اساس آن، دولت ایرلند از افرادی که نیاز به مراقبت طولانی در خانه سالمندان دارد، حمایت مالی میکند.
مدیرعامل موسسه خانههای سالمندان ایرلند با اشاره به چالشهای شدیدی که همهگیری ویروس کرونا برای این بخش ایجاد کرد، خاطرنشان کرد: در طول چالش بیسابقه مراقبت از سالمندان به عنوان جمعیتی بسیار آسیبپذیر در طول یک بیماری همهگیر جهانی (کرونا)، کارکنان این بخش وظایف خود را با کار سخت و فداکاری انجام دادند اما در عین حال بیماری کرونا موجب افزایش شدید هزینههای خانههای سالمندان شد.
وی افزود: بر اساس گزارشها در حالی که هزینههای مراقبت از سالمندان طی چند سال گذشته در ایرلند حدود ۳۵ درصد افزایش داشته، نرخ معامله منصفانه تنها ۱۱ درصد افزایش یافته است بنابراین شکاف قابل توجهی در میزان درآمد و هزینه خانههای سالمندان ایرلند به وجود آمده که منجر به بسته شدن پی در پی آنها شده است.
مدیرعامل موسسه خانههای سالمندان ایرلند تاکید کرد: دولت باید اصلاح قانون معامله منصفانه را در اولویت قرار داده و آن را به نحوی تغییر دهد که منعکسکننده واقعی هزینههای مراقبت از سالمندان باشد و این هزینهها را به نحو موثر پوشش دهد.
دالی گفت: ما از دولت میخواهیم تا زمان اصلاح قانون معامله منصفانه، با ایجاد یک صندوق تثبیت مالی برای این بخش، سازوکاری را فراهم کند تا بتوانیم موج تعطیلیها را متوقف کنیم.
**نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین یک عضو حماس را بازداشت کردند
منابع خبری یکشنبه شب گزارش دادند، نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین «عدنان الحصری» از اعضای جنبش حماس را بازداشت کردند.
نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین در طولکرم «عدنان الحصری» آزاده فلسطینی را بازداشت کردند.
بر اساس این گزارش، «بکر الحصری» فرزند این آزاده فلسطینی با تائید این خبر، گفت: در حالی که رژیم اشغالگر در کرانه باختری دست به جنایت میزند، نیروهای تشکیلات خودگردان به بازداشتهای سیاسی ادامه میدهند.
از سوی دیگر «عبدالرحمن شدید» از اعضای برجسته جنبش حماس اقدام نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان در بازداشت الحصری را بزدلانه خواند و آن را محکوم کرد.
عدنان الحصری ۱۲ سال در زندانهای رژیم صهیونیستی محبوس بود و بارها در اعتراض به بازداشت اداری دست به اعتصاب غذا زده بود.
محافل امنیتی رژیم صهیونیستی با ابراز نگرانی از تشدید عملیات فلسطینیان علیه اهدافی در سرزمینهای اشغالی و گسترش دامنه این عملیات به خارج از کرانه باختری اشغالی در ماههای آتی و افزایش فعالیت گروههای مقاومت فلسطینی برای عضوگیری و تشکیل هستههای مقاومت فعالتر، هشدار دادهاند.
طبق ارزیابی مقامهای امنیتی صهیونیست، در حال حاضر خطری واقعی تشکیلات خودگردان فلسطین را تهدید نمیکند لذا آنها باید همچنان به تقویت هر چه بیشتر تشکیلات خودگردان فلسطین و تداوم هماهنگی امنیتی با آن ادامه دهند.
کرانه باختری رود اردن در طول ماههای اخیر شاهد افزایش مقاومت شهروندان فلسطینی در برابر یورشهای نظامیان صهیونیست و مبارزه مسلحانه مبارزان فلسطینی با صهیونیستها است.
این وضعیت سران سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی را به شدت نگران کرده است.
**کییف: روسیه برای حمله گسترده به زیرساختهای اوکراین آماده میشود
ناتالیا گومنیوک سخنگوی فرماندهی ارتش جنوب اوکراین یکشنبه گفت: روسیه در حال آماده شدن برای حمله گسترده به زیرساختهای حیاتی اوکراین است.
این مقام اوکراینی که با کانال ۲۴ تلویزیون این کشور گفت وگو میکرد، افزود: در دو هفته گذشته شاهد توقف حملات موشکی روسیه بودیم اما این توقف ممکن است هر زمان پایان یابد.
سخنگوی فرماندهی ارتش جنوب اوکراین تصریح کرد: بر اساس اطلاعات ما، روسیه برای انجام حمله گسترده در حال آماده شدن است و این اتفاق هر لحظه ممکن است به وقوع بپیوندد.
گومنیوک با تاکید بر انجام اقدامات پیشگیرانه از سوی اوکراین در صورت وقوع این حمله، یادآور شد: روسیه حضور خود را در دریای سیاه افزایش داده است. ۲۱ کشتی روسیه از جمله چهار ناو موشکانداز در آن دریا حضور دارند که در مجموع ۲۴ موشک را با خود حمل میکنند.
وی افزود: علاوه بر این کشتیها، دو زیردریایی موشکانداز روسی نیز در این دریا حضور دارند، تشخیص مبدأ پرتاب موشک برای ما دشوار است، بنابراین هشدارهای حملات هوایی باید از سوی شهروندان بسیار جدی گرفته شود.
به گزارش ایرنا، پیش از این (در ۱۸ مهر) گزارشها از حمله موشکی روسیه به زیرساختهای نظامی و انبارهای ذخیره اوکراین در منطقه زاپروژیا و شنیده شدن حدود ۱۶ صدای انفجار حکایت داشت.
همچنین راشاتودی به نقل مقامهای اوکراینی از حمله پهپادی به نیروگاه حرارتی لادیژنسکایا (Ladyzhynska) اوکراین خبر داده بودند.
ریانووستی به نقل از رسانههای محلی (در تاریخ یاد شده) نوشت: وقوع انفجار در منطقه اودسا گزارش شده است.
اسپوتنیک نیز گزارش داد: رسانههای محلی از وقوع چندین انفجار در منطقه وینیتسا خبر دادند.
صفحه توییتر شبکه خبری نکستا (NEXTA) نیز نوشت: صدای آژیر هشدار به جز در شبه جزیره کریمه در سراسر اوکراین شنیده شد.
**زلزله شدید جزیره ساموآ را لرزاند
زلزلهای به بزرگی ۶.۷ دهم در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) جزیره ساموآ واقع در اقیانوس آرام جنوبی را لرزاند.
این زمین لرزه در ساعت ۸:۲۴ دقیقه صبح به وقت محلی، در عمق ۳۶ کیلومتری زمین و در حالی رخ داد که ساکنان به سمت محل کار و مدرسه حرکت میکردند.
این زلزله ابتدا توسط سازمان زمین شناسی آمریکا ۶.۹ دهم در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) ثبت شد، اما پس از آن به مقدار ۶.۷ دهم در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) کاهش یافت.
مردم محلی در شبکههای اجتماعی این زمین لرزه را بسیار قوی و شدیدترین زلزلهای که تا به حال در ساموآ احساس شده است، گزارش کردند.
روزنامه ساموآ آبزرور نوشت: ساختمانهای متعددی لرزید و مردم محلی که صبح امروز به سمت محل کار و مدرسه میرفتند به شدت مضطرب شدند.
این نشریه اضافه کرد: «تاکنون گزارشی از خسارات یا تلفات جانی دریافت نشده است» با این حال به کسانی که در نزدیکی دریا زندگی میکنند، در زمینه احتمال وقوع سونامی هشدار جدی داده شده است.
پس از زلزله سال ۲۰۰۹ و سونامی متعاقب آن که منجر به کشته شدن ۱۹۲ نفر شد، دولت و مردم ساموآ به شدت از احتمال وقوع یک سونامی دیگر در هراس هستند.
به گزارش خبرگزاریها، این زمین لرزه حدود ۲۵ دقیقه پس از وقوع زمین لرزه ۵.۵ ریشتری دیگری در جنوب شرقی وانواتو و کالدونیای جدید، رخ داد.
**صدر اعظم آلمان: قطع گفت وگو با پوتین اشتباه بزرگی است
صدر اعظم آلمان یکشنبه شب در اظهاراتی گفت که با وجود همه اختلافها قطع کامل گفت وگو با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اشتباه بزرگی است.
اولاف شولتز افزود: مهم است که با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به عنوان نمایندگان گروه ۷ به دنبال گفت وگوی مجدد با پوتین باشیم.
صدر اعظم آلمان پیش تر در یک گفت وگوی تلفنی با پوتین از وی خواسته بود تا برای رسیدن به یک راه حل دیپلماتیک نیروهای خود را از اوکراین خارج کند.
کرملین در بیانیهای پس از تماس صدراعظم آلمان اعلام کرد: روسیه مدتهاست از حملات موشکی با دقت بالا به اهداف خاصی در اوکراین اجتناب کرده، اما اقدامات اخیر مسکو در مواجهه با حملات تحریکآمیز کییف ضروری و اجتنابناپذیر است.
به گفته پوتین، کییف مسئول انفجار پلی است که کریمه را به روسیه متصل میکند و تاکید کرد مسکو حق بمباران زیرساخت های انرژی اوکراین را داراست.
در پی حملات روسیه به نیروگاههای برق و دیگر زیرساختهای اوکراین، میلیونها نفر از مردم این کشور در بیش از یک ماه گذشته بدون برق ماندهاند.
**الحوثی: ائتلاف سعودی راه حلهای اعلامی یمن را بپذیرد
«محمد علی الحوثی» عضو شورای عالی سیاسی یمن یکشنبه شب در توییتی از ائتلاف سعودی خواست تا برای حل بحران در این کشور راه حلهای اعلامی طرف یمنی را بپذیرد.
«محمد علی الحوثی» در توییتی نوشت: ریاکاری نمیتواند متجاوزان را مصون نگهدارد و تلف کردن وقت از سوی آنها بی فایده است.
عضو شورای عالی سیاسی یمن افزود: نزدیکترین راه حل تنها اجرای موارد به حقی است که اعلام شد و نمیتوان از آن عقب نشینی کرد.
آتش بس یمن از ۱۰ مهرماه به دلیل کارشکنیهای مکرر ائتلاف سعودی و عدم پاسخگویی به راهکارهای پیشنهادی دولت نجات ملی یمن در اجرای مفاد آن تاکنون تمدید نشده است.
به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد آتش بس پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر پایان یافت.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه هدف ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها شدند.
**دفاع بلینکن از رژیم صهیونیستی و اتهام زنی به ایران
آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا در نشست یکشنبه شب جی استریت، به دفاع از سیاستهای این کشور در قبال رژیم صهیونیستی و ادعاهای خود علیه ایران پرداخت.
بلینکن در نشست J street گفت: در دوران ریاست جمهوری بایدن، ایالات متحده سالانه ۳.۳ میلیارد دلار کمک مالی نظامی خارجی و همچنین ۵۰۰ میلیون دلار دیگر برای دفاع موشکی - بیش از هر زمان دیگری در تاریخ روابط دو طرف - به اسرائیل ارائه میدهد. این موضوع مطابق با یادداشت تفاهم سال ۲۰۱۶ است که دولت وقت اوباما و بایدن با اسرائیل به توافق رسید - بزرگترین بسته امنیتی تا کنون در تاریخ ایالات متحده. سرمایهگذاری ما برای تضمین برتری کیفی نظامی اسرائیل در خاورمیانه و حمایت در برابر حماس و سایر گروههایی که قصد دارند جان غیرنظامیان اسرائیلی را بگیرند، بسیار مهم است.
وی تاکید کرد: کمکهای امنیتی ما به اسرائیل مقدس است!
رفاقت بی چون و چرا با رژیم صهیونیستی
بلینکن افزود: ما امنیت اسرائیل را از طریق دیپلماسی تقویت کردهایم. هنگامی که درگیریها بین اسرائیل و فلسطینیها در غزه در ماه مه ۲۰۲۱ تشدید شد، بایدن تلاشهای فشردهای را در پشت صحنه رهبری کرد.
ما همچنین با کنگره به صورت دو حزبی کار کردیم تا یک میلیارد دلار بودجه اضافی برای تکمیل منابع اسرائیل برای گنبد آهنین و سیستم دفاع موشکی اختصاص دهیم.
وی گفت، آمریکا به طور منظم در تمرینات نظامی مشترک، تحقیق و توسعه تسلیحات شرکت میکند. گفتوگوهای راهبردی منظم برگزار میشود. و این همکاری به ما امکان میدهد در مقابله با طیفی از تهدیدات منطقهای که هیچ کدام جدیتر از تهدیدات ایران نیست، همکاری کنیم. ایران اعلام کرده قصد دارد اسرائیل را از روی نقشه محو کند و هدف خود را بر مبنای رد حق موجودیت اسرائیل پایه گذاری کرده است.
وزیر امورخارجه آمریکا تصریح کرد، اکنون، یکی از مؤثرترین راهها برای تقویت امنیت اسرائیل، تعمیق روابط دیپلماتیک با همسایگان خود و با کشورهای سراسر جهان است. به همین دلیل بی وقفه برای پیشبرد و گسترش توافقنامه ابراهیم و دیگر توافقات عادی سازی میان اسرائیل و کشورهای عربی کار میکنیم. ایالات متحده همچنان اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت میشناسد.
بلینکن با این حال اعتراف کرد: البته واقعیت این است که امروزه فلسطینیها و اسرائیلیها از آزادی، امنیت یا فرصت برابر برخوردار نیستند.
دیپلماسی بهترین مسیردر قبال ایران
بلینکن در تداوم ادعاهای مقامات آمریکایی درباره ایران مدعی شد: ایران بار دیگر با خشونت اعتراضات مسالمت آمیز را سرکوب میکند.
وی با اذعان به مداخله آمریکا در مسائل داخلی ایران گفت، ایالات متحده متعهد به ایستادن در کنار مردم ایران، به ویژه زنان است.
وی بار دیگر تکرار کرد که اقدامات ایران فقط این اعتقاد را عمیقتر کرده است که این کشور هرگز نباید اجازه دستیابی به سلاح هستهای را داشته باشد. ما همچنان معتقدیم که بهترین راه برای اطمینان از این امر از رهگذر دیپلماسی است. مزایای این رویکرد توسط حقایق تایید میشود.
بلینکن گفت، پیش از خروج یکجانبه دولت قبلی آمریکا از برجام برنامه هستهای ایران محدود شده بود و تهران به تعهدات خود در توافق پایبند بود. برنامه هستهای این کشور با جدیترین و دقیقترین برنامه در تاریخ مورد نظارت و تأیید قرار گرفت. زمان مورد نیاز ایران برای دستیابی به مواد شکافتپذیر کافی برای تولید سلاح هستهای به بیش از یک سال افزایش یافته بود. به طور خلاصه، برجام کار میکرد. و این فقط دیدگاه ما نیست، این قضاوت بازرسان مستقل بینالمللی و همچنین برآورد وزارت امورخارجه آمریکا در آن زمان است.
وی افزود، پس از عقب نشینی دولت گذشته آمریکا و آغاز کمپین موسوم به «فشار حداکثری»، ایران از بسیاری از محدودیتهای مهم توافق دست برداشت و فعالیتهای غنیسازی خود را گسترش و تسریع بخشید به طوری که تا کنون، زمان دستیابی در حد چند هفته کوتاهتر شده است.
وزیر امورخارجه آمریکا در ادامه اتهام زنیهای خود گفت: ایران به طور قابل توجهی اقدامات بی ثبات کننده خود را در منطقه افزایش داده و شرکای ما را در معرض خطر بیشتری قرار داده است.
بلینکن تصریح کرد، از زمان روی کار آمدن بایدن، ما بر بازسازی یک رویکرد واحد با متحدان و شرکای خود تمرکز کردهایم. این روند ما را در موقعیت بسیار قویتری برای اعمال فشار هماهنگ و مؤثر بر ایران قرار داده است.
وی مدعی شد، ما با هم در یک فرایند دیپلماتیک معنادار شرکت کردیم تا ببینیم آیا میتوانیم برای بازگشت متقابل به برجام به توافق برسیم، اما ایران بارها نشان داده است که نمیخواهد یا نمیتواند به گامهایی که باید بردارد، متعهد شود.
وزیر امورخارجه آمریکا گفت، همچنان بر این باور هستیم که دیپلماسی بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
مذاکرات رفع تحریمها پس از ماهها گفت وگوهای فشرده در وین به مرحلهای رسیده است که چنانچه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده برجام مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
تجربه ماهها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیمگیری برای بازگشت به توافق هستهای را ندارد و از این منظر، به تاکتیک مقصرنمایی و تعیین ضربالاجلهای ساختگی علیه ایران متوسل شده است.
قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمهای سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در آخرین گفت وگوی تلفنی با جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار آمادگی دارد.
**منبع روسی: اوکراین قصد منفجر کردن تاسیسات آمونیاک در اودسا را دارد
یک منبع روسی یکشنبه شب به خبرگزاری اسپوتنیک این کشور گفت که اوکراین با هدف ناکام گذاشتن طرح پیشنهادی سازمان ملل متحد، قصد منفجر کردن تاسیسات آمونیاک در اودسا را دارد.
یک منبع نظامی - دیپلماتیک روسی گفت: اوکراین برای انجام یک حمله تحریکآمیز سطح بالا با هدف اختلال در اجرای ابتکار عمل سازمان ملل برای از سرگیری ترانزیت آمونیاک از طریق خط لوله تولیاتی - اودسا برنامهریزی میکند.
این منبع افزوده است که کییف همچنین میخواهد تاسیسات «اودسا پورتساید»، مخصوص ذخیره آمونیاک را نیز تحت یک حمله انحرافی منفجر و روسیه را مقصر انجام حمله موشکی معرفی کند.
به گفته این منبع، انفجار با مواد منفجره بر روی سقفهای گنبدی تاسیسات ذخیره آمونیاک به منظور تخریب سقف آن و همچنین منفجر کردن زیرساخت تاسیسات ذخیره آمونیاک انجام میشود تا آن را به حمله موشکی روسیه نسبت دهند.
بر اساس این گزارش، قرار است این اقدام تحت کنترل سرویسهای ویژه انگلیس که در اودسا مستقر هستند اجرا شود و اعضای شرکت نظامی خصوص کانادایی گاردا ورلد که طبق قرارداد با سازمان بنادر اوکراین، مسئول تامین امنیت زیرساختهای بندری در منطقه اودسا هستند در اجرای این اقدام تحریکآمیز شرکت کنند.
این گزارش میافزاید، هدف اصلی این حمله تحریکآمیز همان هدف اخلالگرانه ماه سپتامبر برای خط لولههای انتقال گاز «نورد استریم» است که متوقف کردن صادرات منابع روسیه به کشورهای دیگر بود.
به گفته این منبع، چنانچه برنامه از بین بردن تاسیسات ذخیره آمونیاک اودسا اجرایی شود، قیمت آمونیاک در بازار جهانی به تدریج افزایش خواهد یافت و این به نفع محمولههای آمونیاک صادراتی آمریکا و انگلیس به اروپا و کشورهای در حال توسعه تمام میشود.
شماری از کشورها از جمله روسیه پیشتر نیز سانحه نشت گاز از خط لوله نورد استریم۱ را عمدی و خرابکاری دانستند؛ تا اینکه سرانجام یک مقام قضایی سوئد، یافته شدن آثار مواد منفجره توسط بازرسان در مکان آسیب دیدگی خطوط لوله زیردریایی نورداستریم را تائیدی بر فرضیه خرابکاری عمدی در این تاسیسات انتقال گاز طبیعی روسیه به اروپا و به ویژه آلمان دانست.
وزارت دفاع روسیه ماه گذشته، نظامیان نیروی دریایی انگلیس را به منفجر کردن این خطوط لوله متهم کرد، اما لندن این ادعا را به عنوان ادعایی نادرست و طراحی شده برای انحراف اذهان همگانی از شکستهای نظامی روسیه در اوکراین، رد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه همچنین گفت، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری مشترک با «ملانی جولی» همتای کانادایی خود، آشکارا انگیزههای آمریکا و ناتو را برای تخریب خطوط لوله نورد استریم ۱ و ۲ تشریح کرد.
در ماجرای انفجار پل کریمه نیز درگیریهای نظامی بین مسکو و کییف به شدت افزایش یافت و «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه فرمانی را برای تقویت اقدامات حفاظتی برای پل کریمه، یک پل انرژی و یک خط لوله گاز از منطقه کراسنودار به کریمه امضا کرد.
**تیراندازی نیروهای مقاومت فلسطین به شهرک صهیونیستی در جنین
گردانهای القدس شاخه نظامی جهاد اسلامی فلسطین یکشنبه شب اعلام کرد، نیروهای مقاومت این گردان به شهرک صصهیونیستی در جنوب غرب شهر جنین تیراندازی کردند.
گردانهای القدس اعلام کرد، رزمندگان این گردان در کرانه باختری به شهرک صهیونیستی «حرمیش» واقع در جنوب غرب جنین حمله و تیراندازی کردند.
بر اساس این گزارش، نیروهای مقاومت پس از تیراندازی به این شهرک صهیونیستی به مواضع خود بازگشتند.
همچنین جوانان فلسطینی نیز با بستههای انفجاری به شهرک صهیونیستی «بسجوت» واقع در البیره حمله کردند.
در پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی در مناطق مختلف کرانه باختری رود اردن عملیات ضد صهیونیستی در طول ماههای اخیر به شدت افزایش یافته است؛ به گونهای که سران سیاسی و نهادهای نظامی و امنیتی این رژیم به ناتوانی خود در مقابله با این عملیاتها اذغان کرده و درباره گسترش آن هشدار میدهند.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
**قتل دختر ۷ ساله در آمریکا
به گفته مقامات آمریکایی، جسد یک دختر بچه ۷ ساله تگزاسی دو روز پس از گزارش ناپدید شدنش پیدا شده و یک راننده خدمات فدرال اکسپرس نیز در ارتباط با این جنایت دستگیر شده است.
به گفته وایز کانتی لین آکین کلانتر منطقه، جسد آتنا استرند روز شنبه پیدا شد و تانر لین هورنر ۳۱ ساله پس از اعتراف به قتل این دختر و راهنمایی مقامات برای یافتن جسد او، به اتهام آدم ربایی و قتل دستگیر شد.
هورنر روز یکشنبه (به وقت محلی) به دلیل عدم توانایی در تامین وثیقه ۱.۵ میلیون دلاری در زندان ماند. در سوابق زندان، وکیلی برای او ذکر نشده است.
آکین کلانتر منطقه از بیان انگیزه وقوع جنایت خودداری کرد، هورنر خانواده دختر را نمی شناخت.
وی گفت: «ما واقعاً نمیتوانیم وارد محتوای اعترافات شویم، اما میگویم که ما یک اعتراف داریم»
نامادری این دختر بچه روز چهارشنبه ناپدید شدن وی را در نزدیکی شهر پارادایس در حومه شمال غربی منطقه شهری دالاس-فورث گزارش کرده بود.
کلانتر ایالتی تگزاس گفت که جسد این دختر در نزدیکی شهر بوید در ۹.۶ کیلومتری جنوب شرقی پارادایس پیدا شد.
فدرال اکسپرس در بیانیهای اعلام کرد که در حال همکاری با سازمانهای مجری قانون برای بررسی این پرونده است.
https://irna.ir/xjL۹Qz
**نخستین کشتی حامل غلات اوکراین وارد اتیوپی شد
تارنمای ریاست جمهوری اوکراین از رسیدن نخستین کشتی با عنوان برنامه انسان دوستانه «ارسال غلات اوکراین» به کشور آفریقایی اتیوپی خبر داد.
وب سایت ریاست جمهوری اوکراین یکشنبه شب اعلام کرد، این کشتی حامل ۲۵ هزار تن گندم است.
پیش از این گزارش شده بود که کشتی دیگری با ۳۰ هزار تن گندم به سمت اتیوپی در حرکت است. یک کشتی دیگر هم در حال آماده سازی برای اعزام به سومالی است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین، برنامه غلات اوکراین را در اوایل پاییز جاری از طریق کنفرانس ویدیویی برای شرکت کنندگان در اجلاس جی ۲۰ پیشنهاد کرد.
وی اظهار کرد، کشورهایی که از این طرح حمایت کنند میتوانند محصولات کشاورزی را مستقیماً از تولیدکنندگان اوکراینی خریداری کرده و سپس آن را به کشورهایی که در آستانه گرسنگی هستند، منتقل کنند.
**مشاور زلنسکی: بعد از خروج روسیه از خاک اوکراین آماده گفت وگو هستیم
مشاور ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین یکشنبه شب گفت که کییف در صورت خروج روسیه از خاک اوکراین با مسکو گفت وگو خواهد کرد.
«میخائیلو پودولیاک» افزود: روسیه باید خاک اوکراین را ترک کند و پس از آن ما آماده گفت وگو خواهیم بود.
مشاور رئیس جمهور اوکراین همچنین گفت که تعیین سقف برای قیمت نفت روسیه اولین قدم مثبت است زیرا مسکو را از تامین مالی جنگ محروم میکند.
گروه هفت روز جمعه تصمیم گرفت سقف قیمت نفت خام روسیه را ۶۰ دلار در هر بشکه تعیین کند و این تصمیم به ماهها گفت وگو درباره این اقدام جدید که هدف آن ضربه زدن به منبع اصلی درآمد مسکو بود، پایان داد.
محدودیت قیمت نفت روسیه از طریق دریا از امروز دوشنبه ۵ دسامبر یا در روزهای پس از آن برای ائتلاف سقف قیمت، شامل استرالیا و اعضای گروه ۷ و اتحادیه اروپا لازم الاجرا خواهد شد.
سخنگوی کاخ کرملین در واکنش به این تصمیم اعلام کرد که کشورش سقف احتمالی تعیین شده توسط کشورهای غربی برای نفت روسیه را نخواهد پذیرفت.
دیمیتری پسکوف تاکید کرد: ما در حال ارزیابی وضعیت هستیم. مقدمات خاصی برای چنین سقفی انجام شده است. ما سقف قیمت را نمیپذیریم و به شما اطلاع خواهیم داد که پس از پایان ارزیابی کار چگونه سازماندهی میشود.
**سفیر ایران: تهران و مینسک باید در برابر تحریمهای ناعادلانه مبارزه کنند
سعید یاری سفیر ایران در بلاروس با بیان اینکه روابط تهران و مینسک امروز در اوج توسعه قرار دارد، گفت: هر دو کشور باید از یکدیگر حمایت و با هم در برابر تحریمهای ناعادلانه مبارزه کنند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بلاروس یکشنبه شب در گفت وگو با شبکه تلویزیونی ONT این کشور، افزود: تهران از پیوستن بلاروس به سازمان همکاری شانگهای حمایت میکند. این دیپلمات تاکید کرد، روابط تهران و مینسک امروز در اوج توسعه قرار دارد.
یاری گفت: سازمان همکاری شانگهای یک بازیگر بسیار مهم اقتصادی، سیاسی و امنیتی در منطقه است و ما میدانیم که بلاروس روند پیوستن به این سازمان را آغاز کرده و البته از این امر حمایت میکنیم. ما کشورهای دوست هستیم و باید از این فرصتها برای مقابله با اروپا و آمریکا استفاده کنیم.
وی افزود: کشورهایی مانند هند، ایران، چین، پاکستان و روسیه میتوانند در همه زمینهها با غرب مقابله کنند.
سفیر ایران در بلاروس تاکید کرد که تهران و مینسک باید از یکدیگر حمایت و با هم در برابر تحریمهای ناعادلانه مبارزه کنند.
**اولویتهای کاخ سفید و الگوی ثابت مذاکراتی غرب در توافق هستهای که نقش برآب شد
فارغ از ابعاد و پیامدهای طولانی شدن مذاکرات وین، ادعای تغییر اولویت آمریکا درخصوص توافق هستهای ثابت کرد که الگوی مذاکراتی غرب درباره تعیین ضربالاجل، نمایشی ساختگی برای سرپوش گذاشتن روی تخلفات ایالات متحده بود که در نتیجه سیاست مقاومت فعال تیم ایران و 'قانون اقدام راهبردی مجلس' نقش برآب شد.
طرفهای اروپایی بعد از اعلام آمادگی دولت جو بایدن برای بازگشت به توافق هستهای، انتظار داشتند که در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه، زمینه بازگشت واشنگتن به برجام را فراهم کنند. در آن مقطع شاید تنها نگرانی آنها واکنش کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس و مقامات تلآویو نسبت به رفع تحریمها علیه ایران و مزایای اقتصادی ناشی از برجام بود که در این رابطه تحرکاتی در سطوح دیپلماتیک صورت گرفت.
اما پافشاری تیم ایران در دریافت ضمانت برای پایداری اجرای برجام و راستی آزمایی رفع موثر تحریمها دریچهای جدید برای نگرانی غرب را باز کرد و آنها ناگزیر برای پیشبرد اهداف خود به راهبرد تعیین ضربالاجلهای ساختگی متوسل شدند. غربیها با ارائه روایتهای جعلی درباره تهدید ناشی از برنامه صلحآمیز هستهای ایران و وارونه جلوه دادن واقعیت، تلاش کردند هیات مذاکره کننده ایران را از طرح درخواستهای منطقی ناظر بر چهار سال اقدامات غیرقانونی دولت دونالد ترامپ منصرف کنند.
پذیرش مطالبات منطقی ایران در مذاکرات بدین معنا بود که اولا مقصر وضع موجود اقدامات غیرقانونی آمریکا و تعلل اروپا برای برقراری توازن در اجرای برجام است؛ در ثانی برای طرفهای غربی شرکت در مذاکرات با ایران به عنوان طرف طلبکار چندان صورت خوشی نداشت به همین خاطر نیز آنها پنج ماه وقفه در مذاکرات وین را به دلیل تغییر دولت در ایران، به تداوم تعیین ضربالاجلهای ساختگی و مقصرنمایی ایران پرداخته و از برداشتن گامهای عملی و اعتمادساز اجتناب کردند.
برای اروپاییها دولت دموکرات بایدن فرصتی ناب برای ترمیم روابط فراآتلانتیک پس از چهار سال تیرگی روابط در دوران دونالد ترامپ بود و از این منظر، دو طرف در مذاکرات وین با یکدیگر همنوا شده تا ساز تعیین ضربالاجل را برای رسیدن به توافقی بیدردسر کوک کنند.
آذر ماه ۱۴۰۰، انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا پس از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور تیم جدید مذاکره کننده ایران، در اظهار نظری همسو با مقامهای آمریکایی بحث محدود بودن زمان رسیدن به توافق را مطرح کرد. او در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت که انتظار میرود توافق نهایی در عرض چند هفته و نه چند ماه حاصل شود.
در طول مذاکرات بهعمل آمده، اصل برای غربیها کاهش هزینه از سرگیری اجرای کامل برجام بود. آمریکا به اشتباه فکر میکرد فشار ضربالاجل بر ایران، علاوه بر اینکه نتیجه میدهد، هزینهای ندارد اما سیاست 'مقاومت فعال' در کنار 'قانون اقدام راهبردی مجلس' دست ایران را پر کرد و مذاکرات از موضع قوت شکل گرفت. مذاکره کنندگان ایران هم به خوبی از دستاوردهای قانون مجلس صیانت کردند.
غربیها در گفت وگوها بهقدری در استفاده از ضربالاجل اسراف به خرج دادند که اینک توخالی بودن آن برای همگان روشن شده است. خرداد ماه گذشته «باب منندز» رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در جلسهای با حضور رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران از توخالی بودن تعیین ضربالاجلها و تهدیدآمیز جلوه دادن برنامه هستهای ایران سخن به میان آورد و گفت: دولت گفته بود که اگر تا پایان فوریه توافق در وین حاصل نشود، مزایای عدم اشاعه تسلیحات هستهای برجام از بین میرود.
آنتونی بلینکن (وزیر امور خارجه آمریکا) هم چهار ماه پیش گفت که مذاکرات با ایران برای بازگشت متقابل به برجام به مراحل حساسی رسیده و اگر در عرض چند هفته آینده توافقی حاصل نشود پیشرفت هستهای ایران بازگشت به این توافق را غیر ممکن میکند. وی تلویحا اعتراف کرد که تعیین مهلت برای مذاکرات شکست خورده و این وضع به نفع مصالح کشور نیست.
چهار ماه بعد کاخ سفید ادعا کرد که توافق وین جزو اولویتهای این کشور نیست و روی حوادث اخیر ایران متمرکز است. رابرت مالی در تازهترین موضعگیری صورت گرفته با تکرار این ادعا که "باب دیپلماسی با ایران باز است"، مدعی شد که سیاست واقعی واشتگتن چیزی بین «دیپلماسی» و «پلن بی» (طرح جایگزین) است.
وی روز شنبه در اجلاس "گفت وگوی مدیترانه" در رم ادعا کرد: دیپلماسی هنوز راهی برای پرداختن به مسائل ایران است؛ اما این کشور در ماه اوت با طرح درخواستهای خارج از موضوع، پیشنهاد احیای توافق هسته ای را نپذیرفت. این دیپلمات آمریکایی سپس مدعی شد: سیاست واقعی آمریکا در قبال ایران جایی بین «دیپلماسی» و «پلن بی» است. هیچ سیاست سیاه و سفیدی وجود ندارد.
نماینده ویژه آمریکا در این نشست بدون اشاره به زیاده خواهیها و ناتوانی دولت کشورش برای تصمیم گیری سیاسی در بازگشت به برجام ادعا کرد که باب دیپلماسی با ایران باز است اما به دلیل آنچه او انتخابهای ایران درباره درخواستهای فرابرجامی، ارسال پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، تهدید و گروگانگیری آمریکاییها نامید، رسیدن به توافق در اولویت کاخ سفید نیست.
او در حالی این مطلب را بیان کرد که مذاکرات پس از ماهها رایزنیهای فشرده دیپلماتیک در وین به دلیل تناقض در رفتار، تعصبات غلط، تعلل در تصمیمگیری، زیادهخواهی و طرح درخواستهای جدید مذاکرات رفع تحریمها به بنبست کشیده شد.
تجربه ماهها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیمگیری برای بازگشت به توافق هستهای را ندارد و حاضر به برداشتن گامهای ضروری، معتبر و اعتماد ساز در راستای رسیدن به توافق نهایی با ایران نیست.
میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه در توئیتی از عدم آمادگی آمریکا برای پایان دادن به مذاکرات وین انتقاد کرده و رفتار کاخ سفید را غیر مسئولانه خوانده است. او خواستار جمعبندی سریعتر مذاکرات رفع تحریمها شده و با کنایه به ادعای تغییر اولویت واشنگتن، تاکید کرده که گفت وگوها نباید با سایر مسائل سیاسی آمیخته شود.
این درحالیست که ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر آخرین پیشنهادات خود را برای جمعبندی گفت وگوها ارائه و تاکید کرده است که برای رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار جدی است.
**حملات ائتلاف سعودی به الحدیده یمن
منابع خبری بامداد دوشنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی طی ۲۴ ساعت گذشته استان الحدیده یمن را هدف حملات هوایی، موشکی و توپخانه قرار داده است.
اتاق عملیات ارتش و کمیتههای مردمی یمن در استان الحدیده اعلام کرد، پهپادهای شناسایی و جاسوسی ائتلاف سعودی وارد آسمان منطقه الجبلیه و حیس شدند و به گشت زنی پرداختند.
بر اساس این گزارش، حملات راکتی ائتلاف سعودی نیز در مناطق مختلفی از استان الحدیده ادامه داشته است و واحد توپخانه ائتلاف سعودی نیز مناطقی را در الجبلیه و حیس هدف قرار دادند.
این گزارش میافزاید، پهپادهای شناسایی و مسلح ائتلاف سعودی مناطقی در شهرستان حیس را هدف قرار دادند.
آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر پایان یافت.
پیش تر سرلشکر جلال الرویشان معاون دفاعی و امنیتی نخست وزیر یمن گفته بود که وضعیت نه صلح و نه جنگ یک تهدید است و تکیه ما بر اتحاد ملت و مسئولان است.
همچنین «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتشبس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.
**کره جنوبی و مشکلی به نام فرزندآوری
برغم اینکه کره جنوبی ۲۰۰میلیارد دلار برای افزایش جمعیت در ۱۶ سال اخیر هزینه کرده اما نتوانسته به اهداف خود دست یابد، زیرا کارشناسان معتقدند، این کشور بیش از حد بر درآمدزایی خانواده برای تضمین آینده کودکان تمرکز کرده و از حمایت مستمر والدین در طول زندگی فرزندان غافل است.
فصل نمایشگاههای کودک بار دیگر در کره جنوبی از راه رسیده است. نمایشگاههایی که در آنها صدها فروشنده سعی میکنند هر آنچه را که زوجهای کرهای برای اولین عضو جدید خانواده خود آرزو میکنند و بسیاری از چیزهایی که هرگز نمیدانستند به آنها نیاز خواهند داشت را به والدین آینده این کشور بفروشند؛ اما حقیقت این است که این نمایشگاهها و مشتریانشان روز به روز در حال کاهش هستند.
کره جنوبی اخیرا رکورد خود را برای پایینترین نرخ باروری در جهان شکست. ارقام منتشر شده در ماه نوامبر نشان میدهد که میانگین تعداد فرزندان یک زن کره جنوبی در طول زندگی خود به ۰.۷۹ کاهش یافته است.
این میزان بسیار کمتر از نرخ رشد ۲.۱ مورد نیاز برای حفظ یک جمعیت پایدار و حتی در مقایسه با سایر کشورهای توسعهیافته که این نرخ در آنها نیز در حال کاهش است، مانند ایالات متحده (۱.۶) و ژاپن (که با ۱.۳ کمترین نرخ ثبت شده خود را گزارش کرد) پایین است و برای کشوری با جمعیت سالخوردهای که برای حمایت از سیستم بازنشستگی خود با کمبود شدید کارگر مواجه است، دردسر ایجاد میکند.
این مشکل معمولاً به دلیل عوامل اقتصادی (مانند قیمت بالای املاک، هزینه تحصیل و ...) بروز پیدا میکند که جوانان را از داشتن خانواده منصرف کرده است. با این حال ثابت شده است که فارغ از اینکه هر چقدر هم هزینه شود، این مشکل فراتر از توانایی دولتهای متوالی است که در دو دهه اخیر قدرت را در این کشور در اختیار داشتند.
منتقدان میگویند، این امر نشانهای این است که مشکلات مرتبط با عدم فرزندآوری در کره جنوبی، عمیقتر از مسائل اقتصادی است و برای حل کردن آنها، نیاز به تغییر رویکرد است.
حل مشکل با کمک پول
یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی در بازدید از یک مهد کودک در ماه سپتامبر اعتراف کرد که در این کشور بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار برای افزایش جمعیت در ۱۶ سال گذشته هزینه شده است.
با این حال، از زمان روی کار آمدن او در ماه مه، دولت او ایدههای کمی برای حل این مشکل بهجز ادامه دادن مسیری مشابه دولتهای پیشین (یعنی تشکیل کمیتهای برای بحث در مورد این موضوع و وعده حمایت مالی بیشتر برای نوزادان) را طی کرده است.
به گفته دولت یون، کمکهزینه ماهانه برای والدین دارای نوزاد تا یک سال از ۳۰۰ هزار وون فعلی به ۷۰۰ هزار وون (از ۲۳۰ دلار به ۵۴۰ دلار) در سال ۲۰۲۳ و به یک میلیون وون کره (۷۷۰ دلار) تا سال ۲۰۲۴ افزایش خواهد یافت.
شک و تردید مردم در مورد اینکه یون بهتر از اسلاف خود بر این مشکل تسلط دارد، با پیامهای ناشیانه رئیس جمهور تقویت شده است.
یون در طول بازدید خود از مهدکودک از اینکه از نوزادان و کودکان نوپا در خانه مراقبت نمیشود ابراز تعجب کرد. منتقدان از همین اظهار نظر او استدلال کردند که به نظر رئیس جمهور، نوزادان در سن ۶ ماهگی قادر به راه رفتن هستند (در حالی که میانگین سن راه رفتن کودکان بیشتر از ۱۲ ماهگی است) و نتیجه گرفتند که یون در حالی بر سیاست فرزندآوری اصرار دارد که در عمل خودش با این مقوله بسیار بیگانه است.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که رویکرد کنونی کرهایها تمرکز بیش از حد و یک بُعدی بر بحث درآمدزایی برای تضمین آینده کودکان است و نسبت به این موضوغ غفلت میورزند که آنچه بیشتر مورد نیاز است، حمایت مستمر از خانواده در طول زندگی کودک است.
کیم مین جونگ که دومین فرزندش در این ماه به دنیا میآید، در غرفههای نمایشگاه نوزادی که به تازگی برگزار شد در حال گشت و گذار بود و در پاسخ به این سوال که درباره سیاستهای حمایتی دولت از فرزندآوری، تعهد دولت مبنی بر اختصاص بودجه بیشتر به این موضوع را یک فریب خواند و گفت: آنها فقط نامها را تغییر داده و کمک هزینهها را ادغام کردهاند در حالی که این تغییرات در حقیقت برای والدینی مانند ما هیچ مزیت جدیدی به همراه ندارد.
او گفت که مشکلی که با آن روبه رو است این است که از زمان تولد اولین فرزندش قادر به کار نبوده زیرا او و همسرش توانایی پرداخت هزینه مراقبت از کودک را ندارند.
مهدکودکهای دولتی رایگان هستند اما برخی مشکلات که در سالهای اخیر در این حوزه رخ داد، مانند اعتصاب کارکنان مهدهای کودک، بسیاری از والدین را ناامید کرده است. اگرچه این موارد انگشتشمار بود اما به برکت شبکههای مجازی بازتاب گستردهای پیدا کرد و تأثیر منفی در ذهنیت والدین درباره سپردن کودکان خوییش به مهدکودکهای رایگان دولتی ایجاد کرد.
ترجیح تجرد
لی جین سونگ که خودش یک محقق مجرد است و یک کتاب درباره دلایل عدم تمایل جوانان کرهای به ازدواج و فرزندآوری نوشته است، به یک شوخی رایج در کره جنوبی مبنی بر اینکه اگر تا سن ۲۵ سالگی همسری برای خود پیدا نکنید، دیگر آب از سرتان گذشته است اشاره کرد و گفت: جامعه ما اشخاص مجرد امثال من را به دلیل عدم انطباق با توقعات سنتی ازدواج و فرزندآوری، خودخواه میداند و در مورد ما این طرز تفکر را دارد که فقط به خاطر خوشبختی خود از وظایف خود در قبال جامعه غفلت میکنیم.
لی با تاکید بر فشارهای بچهدار شدن بر زنان در جامعه مردسالارانهای که به کُندی تکامل مییابد، افزود: ازدواج، زایمان و مراقبت از کودکان، نیازمند فداکاری بیش از حد برای زنان در یک جامعه مردسالار مثل جامعه کره جنوبی بهویژه در دهه گذشته است. بنابراین، زنان در جستجوی کشف امکان زندگی خوب بدون ازدواج و تشکیل خانواده هستند.
چو هی کیونگ استاد حقوق، که ستونی در روزنامه درباره مسائل اجتماعی مینویسد نیز با لی در این موضوع هم عقیده است و اظهار کرد: این انتظار اجتماعی وجود دارد که پدر برای شرکت فداکاری کند و مادر از خانواده حمایت کند، حتی اگر او هم شاغل باشد.
وی ادامه داد: من زوجهای زیادی را میشناسم که در آن زنان در واقع بیشتر از مردان درآمد کسب میکنند اما وقتی به خانه میآیند باز این زنان هستند که باید کارهای خانه را هم انجام دهند و از بچهها نیز مراقبت کنند و در کنار همه اینها، مراتب آسایش و راحتی شوهر خود را هم فراهم آورند.
با تعطیل شدن شرکت، کار تمام نمیشود
در همین حال، شوهرانی که دوست دارند بیشتر در امر تربیت فرزند شرکت کنند، متوجه میشوند که فرهنگ کسب و کار در کره جنوبی همیشه این اجازه را نمیدهد.
در حالی که بر روی کاغذ برای زوجهای دارای فرزند مرخصیهای بیشتری اختصاص داده شده است اما تعداد کمی از این افراد در استفاده کامل از این مرخصیهای اختصاص داده شده به آنها احساس راحتی میکنند.
پارک کیونگ سو همسر کیم در نمایشگاه کودک (که در ابتدای مطلب گفتوگو با خانم کیم در نمایشگاه کودک آمده است) گفت: من امیدوار هستم بتوانم در تربیت و بزرگ کردن فرزند دوممان کمک کنم اما مشکل اینجاست که در جامعه کنونی کره جنوبی، درک یا رفتار درستی از سوی «محل کار» در مورد داشتن فرزند خردسال وجود ندارد. من میتوانم از اوقات مرخصیام استفاده کنم اما در استفاده از آن احساس ناراحتی میکنم زیرا نمیخواهم در محل کار خود به سوءاستفاده از موقعیت متهم شوم و به خاطر استفاده بیش از حد از مرخصی با بازخورد منفی از سوی همکاران مواجه شوم.
این ترس عمومی در جامعه کره جنوبی ریشه دوانده است که کارکنانی که ارتقای شغلی مییابند بهندرت از میان کسانی هستند که خانواده را در اولویت قرار میدهند.
لی سی یون که دو پسر ۳ و ۵ ساله دارد، گفت: صد البته که من از کمک بیشتر شوهرم در تربیت بچهها استقبال میکنم اما مشکل اینجاست که او به ندرت به موقع به خانه میرسد.
وی ادامه داد: بسیار پسندیده است که شرکتها برای کارمندان دارای فرزند خود تسهیلاتی قائل شوند که موجب شود آنها بتوانند شام را در کنار خانواده میل کنند یا حداقل اینکه آنها را از اضافهکار اجباری در هنگام شب در شرکت معاف کنند.
در کره جنوبی، کار روزانه با تعطیل شدن شرکت، کارگاه یا کارخانه تمام نمیشود بلکه فرهنگی به نام فرهنگ «تیمسازی» در میان همکاران وجود دارد که تازه پس از اتمام ساعات کاری در اجتماعات تیمی خود به آن میپردازند که از دست دادن آن اجتماعات، موجب بازخورد منفی از سوی همکاران و بیرون ماندن شخص از تیم کاری خواهد شد.
لی قبل از راهاندازی استارتآپ خود در یک شرکت کارگزاری کار میکرد اما هفت سال است که کار نکرده و احساس میکند هیچ گزینهای برای ادامه کارش وجود نداشت زیرا نمیخواست تربیت کودکانش را به مهدهای کودک بسپارد.
لی گفت: تربیت یک کودک از دیدگاه شخصی یک امر بسیار ارزشمند، معنادار و پسندیده است اما متاسفانه گاهی اوقات احساس میشود که جامعه ارزشی برای آن قائل نمیشود.
**شهادت جوان فلسطینی به ضرب گلوله صهیونیستها در بیت لحم
نیروهای رژیم صهیونیستی امروز دوشنبه یک جوان فلسطینی را به ضرب گلوله در جنوب شهر بیت لحم در کرانه باختری رود اردن به شهادت رساندند.
وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد که یک جوان فلسطینی به نام "عمر یوسف مناع" امروز بر اثر اصابت گلوله به سینه اش در اردوگاه "الدهیشه" در جنوب شهر بیت لحم به شهادت رسید.
منابع پزشکی و محلی فلسطینی نیز به نوبه خود اعلام کردند که در جریان درگیری ها بین جوانان فلسطینی و نظامیان رژیم صهیونیستی که به اردوگاه الدهیشه یورش برده بودند، شش فلسطینی دیگر زخمی شدند که حال سه نفر از آنها وخیم است.
نیروهای رژیم صهیونیستی همچنین چهار جوان فلسطینی از جمله برادر شهید یزن مناع را که از اعضای جبهه خلق برای آزادی فلسطین هستند، بازداشت کردند.
**آلمان ۱۰ میلیارد دلار برای خرید جنگندههای اف-۳۵ اختصاص داد
پایگاه خبری بلومبرگ گزارش داد که آلمان ۱۰.۵ میلیارد دلار برای خرید ۳۵ جنگنده F-۳۵A ساخت آمریکا اختصاص داده است.
این پایگاه خبری با دسترسی به یک سند دولتی که نشان دهنده درخواست اولاف شولتس صدراعظم آلمان برای افزایش هزینه دفاعی است، افزود که تحویل این جنگندهها طبق برنامه بین سالهای ۲۰۲۶ و ۲۰۲۹ صورت میگیرد.
هزینه اختصاص یافته در این طرح شامل مواردی چون موشکهای هوا به زمین و زیرساختهای زمینی نیز میشود. مبلغ ۱۰.۵ میلیارد دلار از بودجه ویژه ۱۰۵ میلیارد دلاری برداشته میشود که شولتس پس از شروع جنگ اوکراین آن را اعلام کرده بود.
صدراعظم آلمان در یک سخنرانی در پارلمان این کشور بعد از شروع جنگ اوکراین درخواست کرد که برلین بیش از ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی را برای حوزه دفاعی اختصاص دهد.
بر اساس گزارش بانک جهانی، نسبت هزینه های نظامی آلمان به تولید ناخالص داخلی ۱.۴ درصد است.
**بررسی تحولات منطقه محور گفتوگوی تلفنی مکرون و السودانی
رئیسجمهوری فرانسه و نخستوزیر عراق با محور بررسی اوضاع منطقه و نگرانی در مورد افزایش تنشها در خاورمیانه تلفنی گفتوگو کردند.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه روز گذشته با محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق تلفنی گفتوگو کرد. محور این گفتوگو بررسی اوضاع منطقه بود و دو طرف از نگرانی در مورد افزایش تنشها سخن گفتند.
در این تماس دو مقامات فرانسه و عراق بر تقویت همکاریهای دوجانبه پاریس-بغداد تاکید کردند.
همچنین مکرون نخست وزیر عراق را برای اوایل سال آینده میلادی (۲۰۲۳) به فرانسه دعوت کرد.
بر پایه بیانیه الیزه، مکرون بار دیگر یادآوری کرد: عراق در برابر تهدیدها و حملات علیه حاکمیت و ثبات این کشور و همچنین در مبارزه با تروریسم میتواند روی فرانسه حساب کند.
در ادامه گفتوگوهای ۲۷ نوامبر (۶ آذر)، سران فرانسه و عراق توافق کردند تا به اتفاق اردن، مقدمات نشست آتی «بغداد» را تا پیش از پایان سال جاری میلادی (۲۰۲۲) برای میزبانی سران کشورهای منطقه با حضور رئیس جمهوری فرانسه مهیا کنند.
**اقدام تحریکآمیز جدید کانادا در قبال چین
دولت کانادا در ادامه اقدامات تنشزا در قبال چین اعلام کرد با به رسمیت شناختن تنگه تایوان به عنوان بخشی از آبهای بینالمللی، ارسال ناوچههای جنگی به این منطقه را ادامه میدهد.
کانادا قصد دارد کشتیهای جنگی بیشتری را از طریق تنگه تایوان عبور دهد تا این پیام را به پکن برساند که آب های مورد ادعای چین بین المللی هستند. این اقدام دولت کانادا در پی انتشار راهبرد هند-اقیانوس آرام اوتاوا صورت می گیرد که در آن از چین به عنوان یک "قدرت اخلالگر فزاینده" یاد شده است.
«ملانی جولی» وزیر امور خارجه کانادا در مصاحبه ای در این خصوص گفت: «ما باید اطمینان حاصل کنیم که موضوع تنگه تایوان روشن است و این تنگه بین المللی باقی می ماند. ما به اجرای اصول بر اساس قوانین بین المللی ادامه خواهیم داد و از همین رو تابستان جاری ناوچه ای را همراه با آمریکا به این تنگه ارسال کردیم و قرار است ناوچه های بیشتری هم گسیل کنیم».
جولی افزود: کانادا به تجهیزات نظامی جدید در منطقه هند و اقیانوس آرام متعهد است تا از این راه به تضمین صلح و ثبات منطقه ای کمک کند.
در اوایل سال جاری، مقامات چین خطاب به همتایان آمریکایی اعلام کردند که پکن این تنگه را به عنوان بخشی از آب های بین المللی به رسمیت نمی شناسد.
وزیر امور خارجه کانادا در ادامه سخنانش اضافه کرد که تعداد ناوچه های مستقر در منطقه را به سه کشتی جنگی افزایش خواهد داد.
وی سپس ادامه داد: کانادا همچنین در شبکه اشتراکگذاری اطلاعات فایو آیز که آمریکا، بریتانیا، کانادا، استرالیا و نیوزلند را به هم متصل میکند سرمایهگذاری بیشتری خواهد کرد، اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.
به نظر می رسد در حالیکه راهبرد جدید کانادا گویای موضعی سخت در قبال چین است، اما وزیر امور خارجه کانادا بر ضرورت تعامل با دولت پکن نیز تاکید کرد.
جولی تاکید کرد که کانادا در صورت لزوم چین را به چالش می کشد، اما در مورد مسائلی مانند تغییرات آب و هوایی، منع گسترش تسلیحات هسته ای و مسائل بهداشت جهانی مانند پیشگیری از بیماری های همه گیر، چنانچه لازم باشد همکاری خواهد کرد.
**وعده رئیس جمهوری کره جنوبی به احیای صادرات
رئیس جمهوری کره جنوبی وعده داد این کشور را بار دیگر به ۵ کشور اول صادرکننده جهان تا سال ۲۰۲۶ تبدیل خواهد کرد.
«یون سوک یول» رئیس جمهوری کره جنوبی با تلاش های دولت برای تقویت صادرات اعلام کرد این کشور را تا سال ۲۰۲۶ به رده ۵ کشور اول صادرکننده جهان تبدیل خواهد کرد.
رئیس جمهوری کره جنوبی طی برگزاری مراسمی برای پنجاه و نهمین روز تجارت ابراز امیدواری کرد پیش بینی وزارت تجارت نشان می دهد کره جنوبی به رکورد ۶۸۰ میلیارد دلار در سال جاری در بخش صادرات خواهد رسید و بدین ترتیب به رده ششمین کشور بزرگ در صادرات می رسد.
وی با اشاره به مشکلات جدید در صادرات نیمه رساناها و محصولات پتروشیمی افزود: «ما دستاوردهای مهمی در صادرات طی سال جاری میلادی و به رغم نگرانی ها درباره اقتصاد جهانی که منجر به افزایش قیمت ها، افزایش نرخ ارز و نرخ های بهره شده است، داشتیم.»
یون سوک یول همچنین از شرکت کردن کشورش در پروژه هسته ای در مصر و صادرات سلاح به لهستان خبر داد و از خشنودی بسیاری از رهبران خارجی در همکاری با شرکت های کره ای در صنایع تکنولوژی خبر داد.
وی در پایان سخنانش بر نیاز به تغذیه و تقویت قدرت هسته ای، سلاح و زیرساخت ها و بخش های کلیدی صنایع صادرات تاکید کرد و وعده رشد شبکه توافقنامه ها برپایه تجارت آزاد در خاورمیانه و کشورهای آمریکای جنوبی و مرکزی و آفریقا داد.
این درحالی است که صادرات کره جنوبی با کاهش ۱۴ درصدی در سال گذشته میلادی به ۵۱.۹۱ میلیارد دلار در ماه نوامبر سال جاری رسید و این کاهش دو رقمی برای نخستین بار از اواسط سال ۲۰۲۰ میلادی بود که این کشور با همه گیری ویروس کرونا مواجه شده بود.
**انتقاد مکرون از آمریکا: سیاست های واشنگتن به تضعیف اروپا می انجامد
رئیسجمهوری فرانسه با انتقاد از یارانههای هنگفت دولت آمریکا به برخی از صنایع بومی، هشدار داد که پس از جنگ اوکراین، اروپا بسیاری از صنایع خود را از دست خواهد داد و تضعیف خواهد شد.
تارنمای شبکه سی بی اس روز گذشته که امانوئل مکرون در کاخ الیزه با برنامه ۶۰ دقیقه این شبکه گفت و گو کرد.
وی در این مصاحبه با اشاره به تصمیم دو ماه و نیم پیش دولت جو بایدن در اعطای یارانه به پروژهای عظیم سبز که تولید باتری، هیدروژن و بسیاری از کالاهای دیگر از آن بهره مند خواهند شد، گفت: سطح این یارانه ها دو سه برابر بیش از اروپاست. ما در مناقشه اوکراین کاملاً همسو هستیم و به نظر من پس از پایان این جنگ اروپا ضعیف تر خواهد شد چرا که بسیاری از صنایع آن نابود می شود. این به سود دولت و حتی جامعه آمریکا نخواهد بود.
مکرون در ادامه انتقادهای خود از آمریکا، به موضوع قطع صادرات گاز روسیه به کشورهای اروپایی و سودجویی این کشور از این وضعیت پرداخت و گفت: اروپا اکنون گاز بیشتری از آمریکا خریداری می کند ولی به قیمتی ۶ برابر مصرف کنندگان آمریکایی؛ آن هم در زمانی که تورم و بیکاری در فرانسه حدود ۷ درصد است.
وی بار دیگر تاکید کرد که آمریکا و فرانسه در جنگ اوکراین در یک اردو قرار دارند و برای ارزش های مشترک درگیر آن شده اند در صورتیکه "هزینه این جنگ در اروپا و آمریکا برابر نیست. "
رئیسجمهوری فرانسه در بخش دیگری از این گفتوگو بار دیگر از حمله روسیه به اوکراین انتقاد کرد و آن را خطایی عظیم دانست. به زعم وی روسیه با حمله به همسایه خود مرتکب دو اشتباه شد: به قوانین بینالمللی احترام نگذاشت که بسیار به زیان اعتبار مسکوست و در تخمین ظرفیت های خود و اوکراین دچار اشتباه شد.
مکرون افزود: روسیه از ماه سپتامبر تصمیم گرفته تا زیرساخت های غیرنظامی اوکراین را بمباران کند تا مردم این کشور دلسرد شده و در جریان این زمستان قادر به گذران زندگی نباشند. این یک جنایت جنگی است.
وی با تاکید بر حفظ ارتباط با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، با منزوی ساختن او مخالفت کرد.
مکرون و همسرش سه شنبه پیش (۸ آذر) در دومین دیدار از آمریکا به عنوان رئیس جمهور فرانسه (از سال ۲۰۱۷ تاکنون)، وارد این کشور شد. بایدن از زمان آغاز به کار در سال ۲۰۲۱، برای نخستین بار میزبان یکی از رئیسان جمهوری فرانسه بود. گمانه زنی شده بود که مکرون در دیدار با بایدن نگرانی های فرانسه و اروپا را در مورد کمک های دولتی آمریکا به ارزش ۴۰ میلیارد دلار را مطرح کند.
دولت بایدن برای محصولات ساخت آمریکا، یارانه های هنگفتی را در نظر گرفته که یکی از اهداف آن رسیدگی به بحران آب و هوا است.
رهبران اروپایی معتقدند لایحه یارانه که توسط بایدن در میانه تابستان امضا شد، برای شرکت های غیر آمریکایی ناعادلانه است و ضربه جدی به اقتصاد آنها وارد می کند.
یکی از مقام های آگاه آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، به خبرنگاران گفت که مکرون در نشست چهارشنبه (۹ آذر) با قانونگذاران آمریکایی در کنگره گفته بود که این اقدام علیه شرکت های اروپایی "فوق العاده تهاجمی" است.
**اسرائیل: در جام جهانی قطر با چالش روبرو هستیم
بایکوت رسانه ای رژیم صهیونیستی در جام جهانی قطر و حمایت همه جانبه تماشاگران و فوتبالیست ها از ملت فلسطین باز هم صدای وزارت خارجه این رژیم را در آورد.
در سایه بایکوت رسانه ای و انزوا و مشکلاتی که خبرنگاران صهیونیست در جام جهانی قطر با آن مواجه شده اند، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی بیانیه ای منتشر کرد که در آن آمده است: "جام جهانی قطر از اهمیت زیادی در اسرائیل برخوردار است و بسیاری از خبرنگاران به قطر رفتند تا این رویداد را پوشش دهند."
وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در عین حال افزود: تیم سخنگوی وزارت خارجه تماس های مستقیم و مداوم با خبرنگاران و گزارشگران دارد تا از تجربه ها و چالش هایی که در پوشش مسابقات با آن مواجه هستند، مطلع شوند.
در نوامبر گذشته رژیم صهیونیستی با دادن هشدار به صهیونیست ها از آن ها خواست که در جام جهانی قطر حضور پیدا نکنند زیرا خطر جانی برای آن ها به همراه دارد.
تل آویو این هشدار را در سطح سوم طبقه بندی کرده بود؛ یعنی یک درجه کمتر از هشدارهایی است که درباره کشورهای متخاصم با رژیم صهیونیستی می شود.
برپایه این گزارش، رژیم صهیونیستی اعلام کرده است که ارزیابی های روزانه از اوضاع جام جهانی قطر کرده است و صهیونیست های حاضر در این مسابقات اعلام کرده اند که مورد خصومت و دشمنی از سوی شهروندان قطری و شهروندان عربی حاضر در این جام قرار گرفته اند.
وزارت خارجه رژیم صهیونیستی پیش از این نسبت به روش برخورد با خبرنگاران صهیونیست حاضر در جام جهانی قطر نزد "فیفا" و دوحه اعتراض کرده بود.
خبرنگاران صهیونیست اعلام کرده بودند که تماشاگران و شهروندان عرب بعد از مطلع شدن از هویت آن ها، حاضر به مصاحبه با آنان نمی شوند.
ویدیویی هایی که در شبکه های اجتماعی و رسانه ها منتشر شد نیز نشان دهنده همین امر است. حمایت همه جانبه تماشاگران و فوتبالیست های عرب از ملت فلسطین در جام جهانی قطر بیانگر شکاف موجود بین موضع سازشکارانه برخی حکام عرب و موضع ملت های آنها است که سازشکاری را رد می کنند و بر ادامه حمایت از ملت فلسطین تاکید دارند.
**واکنش تند اوکراینی ها به پیشنهاد مذاکراتی مکرون
پیشنهاد روز گذشته رییسجمهوری فرانسه درمورد ارائه تضمینهای امنیتی به روسیه در شرایط مذاکره برای صلح، واکنش برخی از مقامهای اوکراینی را به دنبال داشت. زلنسکی هنوز در این باره اظهار نظر نکرده است.
امانوئل مکرون روز گذشته از تلاش برای گفتوگوی مجدد با رئیس جمهوری روسیه و نیز اندیشیدن به ارائه تضمینهای امنیتی به مسکو درصورت مذاکره احتمالی برای پایان دادن به جنگ اوکراین، سخن گفت.
رئیس جمهوری فرانسه در گفتوگو با تلویزیون تیاف۱ (TF۱) تاکید کرد اروپا باید خود را برای ساختار امنیتی آینده و همینطور چگونگی ارائه تضمینها به روسیه در صورت بازگشت به مذاکره، آماده کند.
اظهارات روز گذشته مکرون واکنش بسیاری از مقامهای اوکراینی و برخی کشورهای حوزه بالتیک را به دنبال داشته است.
«میخائیلو پودولیاک» مشاور رئیس جمهور اوکراین در پاسخ به پیشنهاد رییسجمهوری فرانسه در توییتر نوشت که این روسیه است که باید به جهان تضمین امنیتی ارائه کند.
«الکسی دانیلوف» دبیر شورای امنیت و دفاع اوکراین نیز در پیامی توییتری، روسیه بدون نیروی نظامی و بدون سلاح هستهای را بهترین تضمین برای صلح دانست و افزود: آیا کسی قصد دارد به یک جنایتکار و تروریست تضمین امنیتی بدهد؟
همچنین «دیوید آراخامیا» قانونگذار و مذاکره کننده ارشد اوکراین در مذاکرات صلح با روسیه گفت که کییف آمادگی ارائه تضمین امنیتی به روسیه را دارد تا زمانی که روسیه چهار شرط را رعایت کند: خاک کشورمان را ترک کند، غرامت بپردازد، جنایتکاران جنگی را مجازات و سلاحهای هستهای را داوطلبانه تسلیم کند.
بر اساس این گزارش، پس از چندین دور مذاکره در ماههای ابتدایی جنگ اوکراین، کییف و مسکو ماهها است که دیداری در راستای مذاکره برای پایان درگیریها نداشتهاند. کییف میگوید مذاکرات صلح تنها در صورتی امکانپذیر است که روسیه حملات خود را متوقف و از خاک اوکراین عقبنشینی کند.
مسکو در مقابل تاکید دارد که پیش از هرگونه گفتوگو با پوتین، غرب باید الحاق مناطق جدید به خاک روسیه را به رسمیت بشناسد.
روسیه در ماه سپتامبر (شهریور ماه) سال جاری میلادی یک همهپرسی برگزار و چهار منطقه دونتسک و لوگانسک در شرق و زاپوریژیا و خرسون در جنوب اوکراین را که تحت کنترل درآورده بود، به خاک خود الحاق کرد.
در همین رابطه، رییس جمهوری فرانسه هفته گذشته با جو بایدن همتای آمریکایی خود در واشنگتن پیرامون مساله اوکراین دیدار و گفتوگو کرد.
بایدن پس از این دیدار اعلام کرد:هیچ برنامه فوری برای تماس با پوتین ندارم. اما در صورتی که پوتین علاقه مند به تصمیم گیری برای پایان دادن به جنگ در اوکراین باشد، آمادهام با او گفتوگو کنم.
با این وجود، «ویکتوریا نولند» دستیار وزیر خارجه آمریکا گفته است که اصرار پوتین برای به رسمیت شناختهشدن مناطق الحاقی، جدی نبودن روسیه برای مذاکرات صلح را نشان میدهد.
ولودمیر زلنسکی ریییس جمهوری اوکراین تاکنون به اظهارات روز گذشته مکرون واکنشی نشان نداده است.
در این میان برخی مقامهای پیشین کشورهای حوزه بالتیک نیز سخنان رییسجمهوری فرانسه را مورد انتقاد قرار دادند.
«الکساندر استاب» نخست وزیر سابق فنلاند در توییتی با تاکید بر اینکه از اساس با اظهارات مکرون مخالف است، نوشت: تمرکز تضمینهای امنیتی باید برای غیر روسها باشد. مسکو باید تضمین دهد که به دیگران حمله نخواهد کرد.
«لیناس لینکویسیوس» وزیر خارجه سابق لیتوانی نیز در پیامی با بیان اینکه روسیه تا زمانی که به همسایگان خود حمله نکند تضمین امنیتی خواهد داشت، افزود: اگر کسی به دنبال ایجاد یک ساختار امنیتی جدید است که به یک دولت تروریستی اجازه ادامه روشهای خود را میدهد، بهتر است دوباره فکر کند.
رییسجمهوری فرانسه در طول ۹ ماه گذشته بارها با همتای اوکراینی خود گفتوگو کرده است. زلنسکی نیز اگرچه پیشنهاد مکرون درباره آمادگی کییف برای مصالحه را رد کرده اما از تلاشهای مکرون در جهت یافتن راهکار دیپلماتیک برای پایان جنگ قدردانی کرده است.
در ماه مِه (اردیبهشت ماه)، مکرون در سخنانی گفته بود که به منظور پایان درگیریها و یافتن راهکار دیپلماتیک، باید از تحقیر روسیه خودداری کرد اما این اظهارات وی نیز به طور گسترده مورد انتقاد قرار گرفته بود.
**انفجار خودروی بمبگذاری شده در مقر "قسد" در سوریه
منابع خبری از انفجار یک دستگاه خودروی بمب گذاری شده در یکی از مقرهای گروه مسلح موسوم به "نیروهای دموکراتیک سوریه" (قسد) که مورد حمایت آمریکا است، خبر دادند.
یک دستگاه خودروی بمبگذاری شده در یک مدرسه در خیابان القوتلی که به مقر عناصر قسد تبدیل شده است، منفجر شد.
منابع محلی به سانا گفتند که در این انفجار شماری از عناصر قسد زخمی و خسارت سنگینی به این مقر وارد شد.
مناطق تحت اشغال نیروهای آمریکایی و شبه نظامیان موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوریه» (قسد) تحت حمایت آنها در الحسکه و دیگر مناطق شمالی سوریه، همواره شاهد اعتراضات شهروندان سوری به حضور اقدامات تروریستی اشغالگران و شبه نظامیان علیه ساکنان این مناطق است.
دولت سوریه بارها تاکید کرده است که این شبه نظامیان و آمریکاییها در شرق و شمال شرق سوریه هدفی جز غارت نفت ندارند و حضور آنان غیر قانونی است.
**واکنش مقام ارشد جمهوریخواه به قانون گریزی ترامپ
مایک ترنرعضو ارشد حزب جمهوریخواه در مجلس نمایندگان آمریکا اظهارات دونالد ترامپ برای ملغی ساختن قانون اساسی آمریکا با تاکید دوباره درخصوص ادعای تقلب گسترده در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ را محکوم کرد.
در پی انتشار گزارشی در نشریه «نیویورک پست» درمورد لاپوشانی اطلاعات و محتوای ایمیل های توئیتری لپ تاپ هانتر بایدن (پسر جوبایدن) از سوی رسانه ها و شرکت های فنآور که درست ۶ روز پیش از اعلام نامزدی جو بایدن برای انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا در یک تعمیرگاه در «دلاور» محل سکونت جوبایدن یافت شد. دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی اختصاصی خود، «تروث»خواستار خاتمه بخشیدن و کنارگذاردن قانون اساسی آمریکا و اعلام کردن خود بعنوان پیروز واقعی انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا شد.
تارنمای خبری آمریکایی «هیل» در واکنش به این اظهارات ترامپ در گزارشی نوشت: مایک ترنر در جریان مصاحبه با شبکه خبری «سیبیاس» (CBS) ادعای ترامپ را محکوم کرده است.
بنابراین گزارش این عضو ارشد جمهوریخواه کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان در واکنش به اظهارات ترامپ گفت: کاملا آنرا محکوم می کنم و با اظهاراتی که ترامپ بیان کرده به شدت مخالفم، ترامپ هزار اظهار نظر کرده که من با همه آنها مخالفم و (علاوه بر آن) معتقدم مردم (رای دهندگان آمریکایی) قطعا درباره ارزیابی یک نامزد (ریاست جمهوری ۲۰۲۴) این مساله را مدنظر قرار خواهند گرفت.
در همین حال «مایک لایلر» (Mike Lawler) نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان از ایالت نیویورک نیز گفت: قطعا از گفته های ترامپ حمایت نمی کنم چرا که قانون اساسی آمریکا برای حمایت از حقوق شهروندان کشور وجود دارد.
سکوت جمهوریخواهان
این گزارش می افزاید: شماری از اعضای حزب جمهوریخواه از جمله « دیوید جویس » (David Joyce) نماینده حزب جمهوریخواه از ایالت اوهایو از محکوم کردن ترامپ در مورد کنار گذاردن قانون اساسی آمریکا خودداری ورزیده اند.
درهمین حال تارنمای نشریه آمریکایی «یواسای تودی» نیز نوشت: اعضای رده بالای حزب جمهوریخواه همچنان درخصوص اظهارات اخیر ترامپ سکوت اختیار کرده اند، به تازگی توئیتر با مجوز ایلان ماسک مالک جدید آن مطالبی در مورد نحوه رسیدگی به اخبار موجود در لب تاپ هانتر بایدن در طول کارزار انتخاباتی ۲۰۲۰ را منتشر کرده است.
آمریکاییها خواستار شفافسازی درباره معاملات مشکوک پسر بایدن هستند
روزنامه "نیویورک پست" در مورخ ۸ آذرماه ۱۴۰۱ نوشته بود: بر اساس نتایج نظرسنجی "راسموسن ریپورتز" ، ۶۲ درصد رای دهندگان آمریکایی موافق هستند که جمهوری خواهان مجلس نمایندگان در دوره جدید کنگره، تحقیقاتی را در مورد معاملات تجاری خارج از کشور «هانتر بایدن» پسر رئیس جمهوری آمریکا آغاز کنند.
ماجرا بر سر روابط تجاری مشکوک هانتر بایدن با مقام های اوکراینی و چینی در اکتبر ۲۰۲۰ نخست توسط همین روزنامه آمریکایی رسانه ای شد. در این میان، شخص رئیس جمهوری اگرچه بارها صحبت در مورد این ادعاها را رد کرده، اما اطلاعات بدست آمده از لپ تاپ هانتر بایدن گفته های پدر را مورد تردید قرار داده است؛ دو همکار سابق هانتر ادعا کردهاند که براساس ایمیلی که در لپتاپ وی پیدا شده، به یک «مرد بزرگ» اشاره میکند که ۱۰ درصد از قرارداد با شرکت دولتی چینی CEFC Energy را کاهش داده است.
این روزنامه در ادامه یادآور شده که هانتر در سال ۲۰۱۴، زمانی که در هیات مدیره شرکت خدمت می کرد، پدرش را به یکی از مدیران شرکت انرژی اوکراین "بوریسما" معرفی کرده است.
لپ تاپی از جهنم
در همین حال شبکه خبری فاکس نیوز چندی پیش گزارش داد کتابی به نام «لپ تاپی از جهنم» (Laptop from Hell) توسط «میراندا دوین» (Miranda Devine) مقاله نویس نشریه آمریکایی نیویورک پست و یکی از کارشناسان این شبکه خبری انتشار یافت.
در شرح این کتاب آمده است، هنگامی که هانتر بایدن معتاد به مواد مخدر در بهار ۲۰۱۹ لپ تاپ خود را در یک تعمیرگاه در دلاور (محل سکونت جو بایدن) رها کرد، درست ۶ روز قبل از اینکه پدرش نامزدی خود را برای ریاست جمهوری ایالات متحده اعلام کند، آنرا به یک بمب ساعتی در سایه مبارزات انتخاباتی بایدن بدل ساخت، اسرار پلید موجود در لپتاپ هانتر تقریباً کارزار انتخاباتی ریاستجمهوری پدرش را از مسیر خارج کرد و یکی از بزرگترین پوششهای رسانهای (لاپوشانی خبری) در تاریخ آمریکا را موجب شد.
**افزایش بهای نفت به دنبال تصمیم اوپک پلاس و گروه ۷
خبرگزاری رویترز امروز از بازارهای جهانی نفت گزارش داد که در پی تصمیم اوپک پلاس مبنی بر عدم تغییر میزان عرضه نفت و همچنین اعمال سقف قیمت بر نفت روسیه از سوی گروه ۷، بهای نفت در بازارهای جهانی امروز افزایش یافت.
رویترز گزارش داد که تصمیم چین برای کاهش محدودیت های کرونایی نیز در افزایش تقاضای طلای سیاه و رشد قمیت آن بی تاثیر نبوده است.
در ابتدای معاملات امروز بهای نفت خام تا ۲ درصد افزایش یافت ولی با رسیدن به تعادل، این افزایش به ۰.۶ درصد رسیده و بدین ترتیب بهای نفت خام برنت دریای شمال با ۴۹ سنت افزایش به ۸۶ دلار و ۶ سنت و بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت با ۵۱ سنت افزایش به ۸۰ دلار و ۴۹۸ سنت رسید.
اوپک پلاس در سی و چهارمین جلسه خود که روز گذشته به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، بر ادامه کاهش ۲ میلیون بشکهای تولید تا پایان سال ۲۰۲۳ تاکید کرد.
پیش از این وزرای نفت ۲۳ کشور عضو اوپک پلاس، در ماه اکتبر و برای تقویت قیمت نفت در بازارهای جهانی، بر کاهش روزانه ۲ میلیون بشکهای تولید توافق کردند.
به گفته تحلیلگران، پیش بینی می شد که اوپک پلاس چنین تصمیمی اتخاذ کند چرا که تولیدکنندگان عمده در انتظارند تا تاثیر تصمیم اروپا در ممنوعیت واردات نفت از روسیه و همچنین سقف قیمت ۶۰ دلاری گروه ۷ بر نفت این کشور مشخص شود.
گروه هفت نیز اخیرا سقف قیمت ۶۰ دلار را برای هر بشکه نفت خام روسیه تعیین کرد و به ماهها گفتوگو درباره این اقدام جدید که هدف آن ضربه زدن به منبع اصلی درآمد مسکو با طولانی شدن جنگ علیه اوکراین بود، پایان داد.
این سقف قیمت از امروز و یا در روزهای آتی برای ائتلاف شامل استرالیا و اعضای گروه ۷ مانند بریتانیا، ژاپن، آمریکا و اتحادیه اروپا، لازم الاجرا خواهد شد.
روسیه تهدید کرده که صادرات نفت را به هر کشوری که به این سقف قیمتی پایبند باشد، قطع خواهد کرد.
**۹ وزیر لبنان دعوت میقاتی برای شرکت در جلسه کابینه را رد کردند
۹ وزیر از ۲۴ وزیر ضمن رد دعوت «نجیب میقاتی» نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان برای شرکت در جلسه کابینه، بر مخالفت خود با هر تصمیمی که ممکن است در این جلسه اتخاذ شود، تاکید کردند.
پایگاه خبری «عربی ۲۱» امروز (دوشنبه) نوشت: «عبد الله بو حبیب» وزیر امورخارجه، «هنری خوری» وزیر دادگستری، «امین سلام» وزیر اقتصاد، «هکتور حجار» وزیر امور اجتماعی، «ولید فیاض» وزیر انرژی، «ولید نصار» وزیر گردشگری، «جرج بوشیکیان» وزیر صنعت و «عصام شرف الدین» وزیر مهاجران از جمله وزیرانی هستند که با صدور بیانیه مشترک دعوت میقاتی برای شرکت در جلسه کابینه را رد کردند.
در این بیانیه آمده است که وزرا از دعوت نخست وزیر برکنار شده برای برگزاری جلسه کابینه با یک دستور کار ضعیف و مبهم غافلگیر شدهاند؛ در حالی که دولت کنونی لبنان در خلاصه کلام «دولت پیشبرد امور» تلقی میشود.
این وزرا با تاکید بر پایبندی خود به قانون اساسی لبنان، مخالفت و عدم پذیرش جلسه کابینه را بر اساس قانون اساسی و قمسی که به آن سودگند یاد کردهاند(منشور قانون اساسی) اعلام کردند.
وزرای یاد شده در این بیانیه اعلام کردند: هیچ یک از مصوبات جلسه هیات دولت مورد موافقت و قبول ما نیست.
این بیانیه اضافه کرد: قانون اساسی به دولت موقت اجازه نمیدهد که اختیارات رئیس جمهوری را بر عهده بگیرد و فاقد اختیارات قانون اساسی و اعتماد مجلس است زیرا اعتماد مجلس فعلی را به خود جلب نکرده است.
در همین حال، «فارس الجمیل مشاور رسانهای «نجیب میقاتی» نخست وزیر مستعفی لبنان تایید کرد که جلسه کابینه در زمان مقرر برگزار میشود و لغو جلسه وجود ندارد.
وی در مصاحبه با تلویزیون «الجدید» لبنان افزود:«مار بشاره بطرس راعی» اسقف مسیحیان مارونی لبنان در سخنان خود تصریح کرده بود که نقش دولت پیشبرد کار مردم است و هر یک از طرفها مسئولیت خود را بر عهده دارند.
بنابرگزارش تلویزیون الجدید، بیانیه وزرای یاد شده در خصوص خودداری از شرکت در جلسه دولت در دفتر «جبران باسیل» رئیس جنبش آزاد میهنی تهیه و توزیع شده است.
پاسخ میقاتی
در این پیوند، نخست وزیری لبنان در بیانیهای که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، آورده است که نخست وزیر با «مار بشاره بطرس راعی» اسقف مسیحیان مارونی لبنان برای مشورت درباره وضعیت تماس گرفته و شرایطی را که ضرورت تشکیل جلسه کابینه را ضروری کرده برای وی توضیح داده است.
وی افزود: نخست وزیر در دعوت خود برای برگزاری جلسه کابینه، نگرانیها و موضع اسقف مارونی لبنان را در نظر گرفته است و او با قطعیت تلاش خواهد کرد که دولت را به عنوان یک مقام اجرایی از تاثیراتی دور نگه دارد تا به عنوان یک مقام اجرایی استقلالش حفظ شود؛ حتی اگر «پیشبرد امور» (دولت موقت) باشد.
پس از آن که دولت نجیب میقاتی در جریان انتخابات پارلمانی ماه گذشته استعفا داد، مجلس لبنان بار دیگر او را مامور این کار کرد. از ژوئن گذشته، اختلافات سیاسی در لبنان مانع از تشکیل دولت جدید به ریاست نجیب میقاتی شده است.
این درحالی است که نمایندگان مجلس لبنان نیز از سپتامبر گذشته به رغم برگزاری ۸ جلسه پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور، نتوانستهاند رئیس جمهور جدیدی را برای جانشینی «میشل عون» که دوره او در ۳۱ اکتبر به پایان رسید، انتخاب کنند.
این بحران در لبنان باعدم حضور رئیس جمهوری و در سایه یک دولت پیشبرد امور (موقت) با اختیارات محدود و مجلسی که بر سر چندین گزینه اختلاف دارد، بیسابقه است.
**تخلیه هزاران نفر از ساکنان جاوه اندونزی در پی فوران آتشفشان سمرو
بر اساس جدیترین گزارشهای خبری، پس از فعال شدن آتشفشان سمرو در استان جاوه شرقی اندونزی، حدود ۲۰۰۰ نفر از ساکنان روستاهای اطراف خانه های خود را ترک و این منطقه را تخلیه کردند.
تاکنون گزارشی در خصوص شمار مصدومان یا قربانیان این حادثه منتشر نشده است.
در بیانیه وزارت حمل و نقل اندونزی آمده است خاکستر و دود ناشی از آتشفشان تا کنون اختلالی روند ترافیک هوایی به وجود نیاورده است، اما فرودگاههای منطقه باید به حال آمادهباش درآیند ...
اداره مدیریت بحران اندونزی هشدار داد شهروندان تا ۵ کیلومتری مرکز آتشفشان سیمرو واقع در جاوا که فوران کرده است از انجام هرگونه فعالیتی خودداری کنند و ۵۰۰ متر از کناره رودخانه ها به دلیل احتمال جاری شدن مواد مذاب فاصله بگیرند.
اداره هواشناسی ژاپن نیز اعلام کرد درحال رصد کردن احتمال سونامی پس از این فوران آتشفشانی است.
مقامات اندونزی در میان افراد محلی ماسک توزیع کردند و سطح این فوران آتشفشانی ۳ از ۴ اعلام شده است. ۴ پرخطرترین سطح در نظر گرفته می شود.
اندونزی با ۱۴۲ آتشفشان پرجمعیت ترین کشوری در جهان است که حدود ۸.۶ میلیون نفر در نزدیکی ۱۰ کیلومتری آتشفشان ها زندگی می کنند.
در کمربند زمینلرزه و آتشفشانی «حلقه آتش اقیانوس آرام» اندونزی حدود ۱۳۰ آتشفشان فعال دارد.
**رژیمی فراقانونی؛ لاپید: کسی اجازه تحقیق از نظامیان ما را ندارد
نخستوزیر موقت رژیم صهیونیستی با بیاعتنایی به قوانین و موازین بینالمللی گفت که به هیچ نهاد خارجی اجازه نخواهد داد تا از نظامیان این رژیم درباره شهادت "شیرین ابوعاقله" خبرنگار آمریکایی- فلسطینی شبکه تلویزیونی الجزیره قطر تحقیق کند.
یائیر لاپید در نشستی با کابینه امنیتی این رژیم افزود: اجازه نمی دهیم نیروهای نظامی ما توسط نهادهای خارجی بازپرسی شوند و نخواهیم پذیرفت کسی نیروهای وزارت (جنگ)، (سازمان امنیت داخلی) شین-بت یا پلیس اسرائیل را بدنام کند.
وی خطاب به نظامیان صهیونیست گفت: شما از ما حفاظت می کنید و ما هم حافظ شما هستیم.
نظامیان رژیم صهیونیستی اواخر اردیبهشت سال جاری در حمله به منطقه «جنین» در شمال کرانه باختری، ابوعاقله؛ خبرنگار شبکه الجزیره قطر را در حالی که جلیقه خبرنگاری به تن داشت، از فاصله ۱۰۰ تا۱۵۰ متری به شهادت رساندند.
شهادت ابوعاقله نخستین مورد در پرونده سیاه رژیم صهیونیستی در قتل و کشتار خبرنگاران و روزنامهنگاران نیست زیرا براساس گزارش رسانههای فلسطینی، این رژیم از سال ۲۰۰۰ و آغاز انتفاضه دوم مردم فلسطین تاکنون ۴۵ روزنامهنگار را به قتل رسانده است.
لاپید درباره حمله رژیم صهیونیستی در روز یکشنبه به غزه نیز گفت که ارتش رژیم اسرائیل به هر راکتی که از سمت غزه به سرزمین های اشغالی پرتاب شود، پاسخ خواهد داد.
سرزمین های اشغالی فلسطین در پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن شماری از شهروندان فلسطینی و زخمی کردن شمار دیگری از آنها در کرانه باختری، اخیرا هدف حمله ای راکتی از نوار غزه قرار گرفت و بدنبال آن، ارتش رژیم صهیونیستی به اهدافی در غزه حمله هوایی کرد.
https://irna.ir/xjL۹Wx
**سفر وزیر امور خارجه آلمان به هند زیر سایه جنگ اوکراین
وزیر امور خارجه هند، سوبرانیام جایشنکار، روز دوشنبه با آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان دیدار کرد؛ انتظار میرود روابط هند با چین و جنگ اوکراین و پیامدهای آن موضوع سفر بائربوک به هند باشد.
آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان اولین سفر سه روزه خود به هند را آغاز کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت: انتظار می رود همکاری در انتقال انرژی سبز و حذف نفت، زغال سنگ و گاز نیز در گفتگوهای او با طرف های هندی مطرح شود.
این وزاتخانه اضافه کرد: در جریان گفتگوهای بائربوک با جایشنکار، روابط هند با چین علاوه بر جنگ روسیه و اوکراین و پیامدهای آن از جمله در بخش انرژی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
بائربوک در بیانیه خوداعلام کرد: شکی نیست که هند تأثیر تعیین کننده ای در شکل دادن به نظم بین المللی در قرن بیست و یکم - در اقیانوس هند و آرام خواهد داشت.
وزیر امورخارجه آلمان تاکدی کرد که در آخرین ماه ریاست آلمان بر گروه ۷، من تنها چند روز پس از تصدی ریاست گروه ۲۰ به هند سفر می کنم. بنابراین، گفتوگوهای من بر فوریترین وظایف زمان ما، مهار بحران آبوهوایی و حفظ نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین، متمرکز خواهد بود.
بائربوک خاطرنشان کرد که هند در اجلاس سران گروه ۲۰ ماه گذشته در بالی نشان داده است که آماده ایفای نقش خود در سطح جهانی است.
هند به عنوان یک قدرت اقتصادی نوظهور و یک دموکراسی مستحکم، علیرغم همه چالش های اجتماعی داخلی، هم الگو و هم پلی برای بسیاری از کشورهای جهان و نیز شریک طبیعی آلمان است.
وزیر امورخارجه آلمان خاطرنشان کرد که دولت هند اهداف بلندپروازانه ای را در گروه ۲۰ و در داخل کشور تعیین کرده است و می خواهد انتقال انرژی را بیش از گذشته پیش ببرد.
وی نوشت: آلمان در کنار هند ایستاده است. زیرا اثرات چشمگیر بحران آب و هوا بر همه ما تأثیر می گذارد و معیشت را در اروپا و همچنین در هند نابود می کند.
علاوه بر گامهایی برای تقویت همکاریهای اقتصادی، اقلیمی و سیاستهای امنیتی با هند، بائربوک قراردادی را در دهلی نو امضا خواهد کرد که مطالعه، انجام تحقیقات و کار در کشور یکدیگر را برای افراد هر دو طرف آسانتر میکند.
وزیر امورخارجه آلمان، از پروژه های انرژی های تجدیدپذیر و پایداری در مناطق اطراف دهلی نو و کمیسیون انتخابات بازدید خواهد کرد.
بائربوک با نمایندگان جامعه مدنی و سازمان های غیردولتی که برای حقوق زنان تلاش می کنند دیدار خواهد کرد و در یک مجمع سه جانبه، با تمرکز بر همکاری در هند و اقیانوس آرام شرکت خواهد کرد.
**المیادین: فرمانده نیروهای روسیه در سوریه وارد قامشلی شد
شبکه تلویزیونی المیادین امروز دوشنبه از ورود فرمانده نیروهای روسیه در سوریه به شهر قامشلی در شمال شرقی سوریه خبر داد.
شبکه تلویزیونی المیادین به نقل از منابع خود بدون ذکر نام اعلام کرد: الکساندر چایکو فرمانده نیروهای روسیه در سوریه امروز از پایگاه حمیمم در غرب سوریه وارد فرودگاه شهر قامشلی در شمال شرقی این کشورشد.
این شبکه افزود: چایکو بار دیگر با سران گروه مسلح موسوم به "نیروهای دموکراتیک سوریه" (قسد) برای بحث درباره تحولات شمال سوریه و تهدیدهای ترکیه برای حمله نظامی جدیدی به این منطقه دیدار خواهد کرد.
به گفته المیادین، پیش از این کاخ کرملین به ترکیه درباره "برهم زدن ثبات در شمال شوریه بویژه بعد از حملات هوایی آنکارا به عناصر کرد" هشدار داده بود.
این درحالی است که ابراهیم کالن سخنگوی نهاد ریاست جمهوری ترکیه در تازه ترین موضعگیری بر اصرار این کشور برای ادامه حملات علیه مناطق شمالی سوریه تاکید کرد.
کالن یکشنبه شب به شبکه الجزیره انگلیسی گفت: وقتی امنیت ملی ما در خطر قرار می گیرد، از کسی اجازه نمی گیریم و فقط به هماهنگی با هم پیمانان اکتفا می کنیم.
ارتش ترکیه از ۲۰ نوامبر حملات هوایی و توپخانهای خود را به مناطق شمال سوریه شدت بخشیده است. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه گفته است که این کشور اجرای عملیات زمینی به خاک سوریه را نیز در حال بررسی دارد.
بشار الجعفری معاون وزیر خارجه سوریه شهریورماه ۱۴۰۱ درباره علل طولانی شدن بحران این کشور گفته بود که آمریکای اشغالگر حامی تروریستها و سارق منابع ملت سوریه است و ترکیه نقش ویرانگری از طریق ترانزیت تروریست ها ایفا می کند.
بشار الجعفری شهریورماه در دیدار طارق تلاحمه معاون مدیر دفتر سازمان ملل در زمینه هماهنگی امور بشردوستانه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (اوچا) "پیامدهای خطرناک دخالت های خارجی در امور داخلی سوریه و طولانی کردن بحران این کشور و خصوصا نقش ویران کننده ترکیه در تشدید بحران سوریه و اقدام آنکارا در نقض قوانین و موازین بین المللی از طریق عبور دادن تروریست ها و دستاویز قرار دادن پرونده آب در شمال سوریه و نیز نقش اشغالگران آمریکایی در حمایت از گروهک های تروریستی و تاثیر انسانی غارت منابع ملی سوریه از سوی این اشغالگران بر اوضاع ملت سوریه را تشریح کرده بود".
معاون نماینده دائم سوریه در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز اخیرا تاکید کرد: شورای امنیت باید ترکیه را وادار کند به اشغال غیر قانونیاش در خاک سوریه را پایان دهد.
**لاپید: نتانیاهو وزارت جنگ را فروخت
نخستوزیر موقت رژیم صهیونیستی به بنیامین نتانیاهو رهبر حزب لیکود به خاطر معامله با احزاب دینی افراطی درباره وزارت جنگ این رژیم حمله کرد.
یائیر لاپید دوشنبه صبح در پیامی توئیتری نوشت: بر اساس توافق حاصل شده بین حزب لیکود و حزب «صهیونیسم دینی»، بزالل اسموتریچ رهبر این حزب مسئول انتصاب یک سرهنگ تمام به عنوان هماهنگ کننده عملیات های (نظامی) و همچنین مسئول انتصاب یک سرهنگ دوم به عنوان مسئول امور غیرنظامی در قلمرو (سرزمینهای اشغالی) خواهد بود.
وی با اشاره به این موضوع که در کابینه های گذشته رژیم صهیونیستی، این افراد توسط فرمانده ستاد مشترک ارتش این رژیم انتخاب می شدند، گفت: نتانیاهو وزارت (جنگ) را به حریدیها فروخته است.
حریدی ها شاخه ای از صهیونیست های افراطی هستند که سکولارها و چپ ها آنها را بزرگترین خطر و عامل گسست در رژیم صهیونیستی می دانند.
احزاب حریدی که معمولا جزء ائتلاف راستگرایان در کنست(پارلمان) رژیم صهیونیستی هستند در این دوره از انتخابات با حزب لیکود به رهبری نتانیاهو ائتلاف کردند.
احزاب حریدی دو وزارتخانه کلیدی در کابینه رژیم صهیونیستی یعنی وزارت جنگ و وزارت دارایی را سهم خود می دانند و سهمخواهی آنها تاکنون مانع از تشکیل کابینه توسط نتانیاهو شده است.
حزب لیکود پنجشنبه شب از توافق نتانیاهو با احزاب تندرو برای تشکیل کابینه ائتلافی خبر داد و اعلام کرد وزارت جنگ و دارایی به صورت چرخشی در اختیار این حزاب خواهد بود.
احزاب افراطی دینی صهیونیستی شامل ائتلاف «صهونیسم دینی -عوتسما یهودیت»، حزب «شاس» و حزب «اتحاد یهودیت توراتی» است.
با حضور بیشترین شمار شهرک نشینان و اعضای احزاب دینی «صهیونیستی» و «حریدی» در کِنِست رژیم صهیونیستی پیش بینی می شد که ترکیب اعضای کِنِست و به تبع آن کابینه آینده صهیونیستها متفاوت از گذشته باشد و این رژیم بیش از پیش در مسیر افراط گرایی و تنش آفرینی حرکت کند.
پیش از این رئیسجمهوری آمریکا درباره انتصاب تندروها در پستهای امنیتی این رژیم هشدار داده بود.
کارشناسان سیاسی، کابینه جدید رژیم صهیونیستی را که بعد از پنج سال بن بست سیاسی روی کار خواهد آمد، از تندروترین و فاسدترین کابینه های تاریخ این رژیم جعلی ارزیابی کرده اند.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا پیش از این به نتانیاهو درباره انتصاب تندروها در پست های کلیدی مثل وزارت جنگ و وزارت امنیت داخلی هشدار داده بود. مقامات آمریکا معتقدند حضور تندروها در راس پست های امنیتی می تواند موجب گرایش بیشتر جوانان فلسطینی به گروه های مقاومت شده و انتفاضه سوم را رقم بزند.
**تشدید الودگی هوا در پایتخت هند؛ ساخت وساز ممنوع شد
دولت هند در ادامه آلودگی در دهلی نو، ساخت و ساز در این شهر را ممنوع کرد.
دهلی نو، پایتخت هند، در اوایل روز دوشنبه در مه غلیظ آلودگی غرق شد زیرا هوای سرد آلودگی را تشدید کرد.
دولت ساخت و سازهای خصوصی را در داخل و اطراف شهر ممنوع کرده تا گرد و غبار و انتشار گازهای گلخانه ای راکمتر کند.
ساکنان دهلی نو و حومه آن هر زمستان هوای آلودهای را تحمل میکنند زیرا هوای سردتر و سنگینتر، گرد و غبار ساختمانی، گازهای گلخانهای وسایل نقلیه و دود ناشی از سوزاندن ضایعات کشاورزی را در ایالتهای مجاور پنجاب و هاریانا ذرات معلق را در این شهر افزایش می دهد.
بر اساس اعلام هیئت مرکزی کنترل آلودگی هوا، شاخص کیفیت هوا در چند نقطه از شهر در روز دوشنبه بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ بود که به معنای بسیار خطرناک است.
دولت مرکزی روز یکشنبه تمامی ساخت و سازهای خصوصی را در شهر و مناطق اطراف آن ممنوع کرد. مقامات همچنین برای پاکسازی هوا در برخی محله ها آب پاشیدند.
دولت هفته گذشته اعلام کرد که اتوریکشاهای دیزلی را در پایتخت از سال ۲۰۲۷ ممنوع می کند و تنها به تاکسی های سه چرخی که با گاز طبیعی فشرده یا برق کار می کنند اجازه کار می دهد.
**رسانه آلمانی: تحریم نفتی اتحادیه اروپا تاثیرچندانی بر اقتصاد روسیه ندارد
تارنمای دویچه وله نوشت: اتحادیه اروپا خرید نفت خام دریایی روسیه را متوقف کرده تا مسکو را از منابع درامدی خود در جنگ اوکراین محروم کند. این اقدام آنچنان که اتحادیه اروپا انتظار دارد بر اقتصاد مسکو تاثیری ندارد.
این رسانه آلمانی افزود: با آغاز مرحله اول ممنوعیت اتحادیه اروپا بر نفت خام و فرآورده های نفتی روسیه در روز دوشنبه، ۵ دسامبر، کشورهای اروپایی خرید نفت خام دریایی از روسیه را با برخی استثناهای محدود، متوقف می کنند.
این تحریم ها همزمان با تعیین سقف قیمت که توسط اقتصادهای پیشرفته گروه هفت برای نفت روسیه اعمال شده انجام میشود که همچنین می تواند به معنای آسیب به درآمدهای نفتی روسیه و تضمین عدم افزایش سرسامآور قیمتهای نفت باشد.
با توجه به این که اتحادیه اروپا در ۶ ماه گذشته از خرید نفت روسیه اجتناب کرده است و مسکو در حال حاضر بخش عمده ای از نفت خام خود را با تخفیف های شدید به فروش می رساند، هنوز مشخص نیست که تحریم نفتی و تعیین سقف قیمتی چه تاثیری بر جنگ اوکراین خواهد داشت.
اتحادیه اروپا در ژوئن اعلام کرد که واردات نفت خام روسیه از طریق دریا را از ۵ دسامبر و فرآورده های نفتی پالایش شده را از ۵ فوریه به عنوان بخشی از ششمین بسته تحریمی خود علیه روسیه ممنوع می کند. این ممنوعیت ۹۰ درصد از واردات نفت اتحادیه اروپا از روسیه را پوشش می دهد، زیرا معافیت موقت برای نفت خام خط لوله در نظر گرفته شده است.
سال گذشته، اتحادیه اروپا ۷۰ میلیارد یورو (۷۴ میلیارد دلار) نفت خام و محصولات نفتی تصفیه شده از روسیه وارد کرد.
این تحریم ها همچنین ارائه دهندگان خدمات کشتیرانی اروپایی را در صورتی که محموله بالاتر از سقف قیمت خریداری شود، از بیمه و تامین مالی کشتیهای حامل نفت روسیه به کشورهای ثالث منع میکند.
هدف از این اقدام، افزایش هزینه حمل و نقل نفت روسیه است زیرا در غیاب شرکت های اروپایی که بازیگران اصلی در حمل و نقل و سایر خدمات دریایی هستند، نفتکش های روسی باید به بازارهای بیمه با کارایی کمتر روی آورند.
چشم انداز تحریم واردات نفت خام روسیه از طریق دریا توسط بزرگترین خریدار آن و همچنین ممنوعیت خدمات دریایی، مقام های آمریکایی را نگران کرده زیرا آنها بیم آن را دارند که این تحریم ها باعث افزایش شدید قیمت نفت شود.
آمریکایی ها پیشنهاد دادند که قیمت نفت خام روسیه از طریق دریا را محدود کنند، طرحی که به شرکت های اروپایی اجازه می دهد تا زمانی که نفت در سطح سقف توافق شده یا کمتر از آن خریداری می شود، به ارائه خدمات بیمه و مالی به شرکت های کشتیرانی که نفت روسیه را به کشورهای ثالث حمل می کنند، ادامه دهند.
گروه ۷ و استرالیا روز جمعه پس از کشمکشهای فراوان بین اعضای اتحادیه اروپا، بر سر سقف قیمتی ۶۰ دلار در هر بشکه نفت خام روسیه به توافق رسیدند.
در حالی که این سقف قیمتی به اصطلاح تنبیه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به دلیل درگیری در اوکراین را از طریق آسیب رساندن به سود نفتی مسکو هدف قرار می دهد، اما همچنین هدف از آن تضمین جریان مداوم نفت روسیه به بازارهای جهانی برای جلوگیری از افزایش قیمت نفت است.
دویچه وله نوشت: بعید به نظر میرسد که با تعیین سقف قیمت، این اقدام لطمهای در وضعیت مالی روسیه ایجاد کند، زیرا مسکو در حال حاضر بیشتر نفت خود را به قیمت حدود ۶۰ دلار در هر بشکه میفروشد. با این حال، در صورتی که قیمت جهانی نفت به طور ناگهانی شروع به افزایش کند، سود نفتی این کشور را محدود می کند.
سقف قیمت ۶۰ دلار در هر بشکه همچنان انگیزه های روسیه را برای فروش نفت حفظ می کند، زیرا این قیمت همچنان بالاتر از هزینه تولید بین ۳۰ تا ۴۰ دلار در هر بشکه است.
این گزارش خاطرنشان کرده که اگر روسیه نتواند مسیری برای فروش نفت خود که اتحادیه اروپا از آن سرباز زده پیدا کند این امر می تواند بازارهای جهانی نفت را در تنگنا قرار دهد و به افزایش قیمت نفت منجر شود. این امر درامد نفتی روسیه را افزایش می دهد و خطری است که کارشناسان نباید آن را دستکم بگیرند.
روسیه چگونه می تواند تلافی کند؟
«الکساندر نواک» معاون نخست وزیر روسیه روز یکشنبه گفت که مسکو به کشورهایی که سقف قیمت را رعایت می کنند نفت نمی فروشد و آماده است تولید خود را برای جبران صادرات از دست رفته کاهش دهد.
«گئورگ زاخمن» (Georg Zachmann)، کارشناس انرژی، گفت که روسیه فروش نفت بر اساس سقف قیمتی را به منظور «به نمایش گذاشتن استقلال، فشار بر بازارهای جهانی و غرب، و جلوگیری از تبدیل شدن چنین سقفهای قیمتی به ابزاری ثابت» نمیپذیرد.
این رسانه مدعی شد روسیه که بشدت به تانکرهایی با پرچم خارجی متکی است می تواند به استفاده از «ناوگان سایه» کشتی ها متوسل شود تا تحریم های نفتی را دور بزند.
تاثیر تحریم های روسیه بر بازار نفت چه خواهد بود؟
براساس این گزارش، انتظار میرود تحریم نفتی و سقف قیمتها تنها باعث عدم اطمینان بیشتر در بازارهای نفت شود که در حال حاضر مجبور به مقابله با تقاضای ضعیف در میان نگرانی از رکود اقتصادی و محدودیتهای کووید-۱۹ در چین هستند.
زمانی که ممنوعیت واردات محصولات نفتی پالایش شده روسیه مانند گازوئیل از سوی اتحادیه اروپا از ۵ فوریه اجرایی می شود، بازارهای نفت خود را برای اختلال بسیار بزرگتری در بازار نفت آماده خواهند کرد.
**عملیات گردانهای القسام علیه نیروهای اشغالگر در جنین
گردانهای شهید «عزالدین القسام» شاخه نظامی جنبش «حماس» اعلام کرد که رزمندگان این جنبش امروز (دوشنبه) موفق شدند نیروهای اشغالگر صهیونیستی در شهر جنین در کرانه باختری رود اردن را با گلولههای سنگین و مواد منفجره هدف قرار دهند.
گردانهای شهید عزالدین القسام امروز (دوشنبه) با صدور بیانیهای اضافه کرد: به توفیق الهی رزمندگان ما بامداد امروز موفق شدند نیروهای اشغالگر رژیم اسرائیل مستقر در اطراف اردوگاه جنین را با گلولههای سنگین و مواد منفجره هدف قرار دهند.
پیشتر نیز رسانههای فلسطین و رژیم صهیونیستی از درگیریهای شدید بین نیروهای مقاومت و اشغالگران اسرائیلی در اطراف اردوگاه جنین که به این منطقه یورش برده بودند، خبر دادند.
بر اساس گزارش رسانههای فلسطینی نیروهای رژیم اشغالگر صهیونیستی در میان تیراندازی شدید و درگیری مسلحانه با رزمندگان مقاومت، در تعدادی از مناطق اطراف اردوگاه جنین اقدام به برگزاری ایست بارزسی کردند.
بر این اساس، صدای شدید تیراندازی در نتیجه درگیری بین رزمندگان مقاومت و نیروهای اشغالگر صهیونیستی در چند مکان اردوگاه شنیده شد و همزمان آژیرهای هشدار در این اردوگاه به صدا درآمد.
رسانههای فلسطینی اضافه کردند که نیروهای اشغالگر صهیونیستی در جریان یورش به اردوگاه جنین، «یحیی السعدی» فرزند «بسام السعدی» یکی از فرماندهان جنبش جهاد اسلامی را بازداشت کردند.
نیروهای مقاومت در کرانه باختری طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۸ اقدام مقاومتی شامل تیراندازی، پرتاب نارنجک و کوکتل مولوتف و درگیری مسلحانه در ۹ نقطه جداگانه را ثبت کرده است.
بارزترین عملیات ویژه در ساعات گذشته، پرتاب مواد منفجره به سمت نیروهای اشغالگر صهیونیستی در ایست بازرسی نظامی «الجلمه» در شمال جنین و تیراندازی به «الون موریه» شهرکنشین صهیونیست در نابلس و پرتاب سنگ و انهدام خودروی شهرک نشینان در نزدیکی شهر «تقوع» در بیت لحم بوده است.
همچنین رزمندگان مقاومت به سمت شهرک «بیت ایل» در رام الله تیراندازی و جوانان فلسطینی کوکتل مولوتف پرتاب کردند و دوربینهای نظارتی نظامیان صهیونیست در شهر الطور در بیت المقدس را سوزاندند.
ارتش رژیم صهیونیستی تاکنون از تعداد تلفات احتمالی و خسارات وارد شده به نیروهای خود خبری منتشر نکرده است.
**طالبان: افغانستان به سرمایهگذاری هند نیاز دارد
یکی از نمایندگان طالبان روز یکشنبه گفت: افغانستان به سرمایهگذاری هند نیاز دارد و این کشور آماده دریافت کمکهای زیرساختی از سوی دولت همسایه است.
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان گفت: هیئت طالبان با مسئول نمایندگی سفارت هند در کابل دیدار کرده و از شرکت های هندی برای کمک به ساخت و تداوم پروژه های زیربنایی در کشور افغانستان دعوت کرده است.
افغانستان برای سرمایه گذاری هند از جمله زیرساخت های شهری آمادگی دارد، این پیامی است که وزیر شهرسازی طالبان در دیدار اخیر با کاردار هند در کابل به طرف هندی ابلاغ کرد.
حمدالله نعمانی، وزیر فعلی شهرسازی یکی از بلندپایه ترین مقامات طالبان است و پیش از این در سال های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ به عنوان وزیر معارف طالبان فعالیت کرده است.
چندین شرکت هندی در ساخت و نگهداری پروژههای زیربنایی صحت و برق در افغانستان مشارکت داشتند و این تیم در آگوست ۲۰۲۱ (شهریور ۱۴۰۰) هنگامی که نیروهای طالبان کنترل کشور را از طریق یک کمپین سریع نظامی با غلبه بر نیروهای دفاعی و امنیتی ملی افغانستان تحت کنترل رئیسجمهور وقت اشرف غنی، تخلیه کردند.
شرکتهای هندی با توجه به وخامت اوضاع امنیتی پس از تسلط طالبان، پروژههای خود را ناتمام گذاشته بودند، اما شاهین روز یکشنبه گفت: اینها پروژههایی هستند که هند در دولت گذشته آغاز کرده، اما ناتمام مانده است. هند می تواند کار روی آنها را از سر بگیرد یا در پروژه های جدید سرمایه گذاری کند.
رابطه بین طالبان و هند تعریف نشده است، زیرا هند ارتباط فعلی در کابل را به رسمیت نمی شناسد، اگرچه یک تیم دیپلماتیک هندی چند ماه پیش برای بازگشایی سفارت هند، به کابل شد.
شاهین از وجود فضای کاری آرام برای شرکت های هندی اطمینان داد و گفت: امنیت هندی ها مسئولیت ماست و به آنها اطمینان می دهیم.
طی دو دهه گذشته، نهادهای بخش دولتی و خصوصی هند حدود ۳ میلیارد دلار عمدتاً در بخش زیرساخت این کشور سرمایه گذاری کرده اند. این سرمایه گذاری پس از بازگشت طالبان در سال گذشته مورد تهدید قرار گرفت.
آخرین تعامل بین هند و طالبان در پس زمینه رایزنی های منطقه ای رخ داد و امید به حضور بیشتر هند در افغانستان را دوباره زنده کرد.
**سخنگوی پیشین کاخ سفید: شخصیت اهریمنی ترامپ را نباید دستکم گرفت
«جن ساکی» سخنگوی پیشین دولت بایدن در کاخ سفید در اظهار نظری گفت: نباید شخصیت اهریمنی دونالد ترامپ را دست کم گرفت.
تارنمای خبری آمریکایی «هیل» با انتشار این خبر نوشت: "جن ساکی" در اظهار نظری گفت هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با این تصور که می توان نامزد جایگزینی برای ترامپ وجود داشته باشد، شخصیت شیطانی و اهریمنی وی را دستِکم انگاشتهاند.
سخنگوی پیشین کاخ سفید در میزگردی در شبکه خبری «انبیسی» در این باره گفت: دموکرات ها و جمهوریخواهان خطر میکنند که ترامپ را دست کم میگیرند، چراکه (با این تصور) در انتخابات دور مقدماتی، جایگزینی برای ترامپ وجود خواهد داشت و وی نخواهد توانست دراین نامزدی پیروز شود؛ حال پرسش این است که جایگزین وی چه فردی است. ترامپ دارای شخصیت اهریمنی است که وی را در بدست آوردن این نامزدی یاری می کند، چراکه روند نامزدی (در دور مقدماتی) طولانی است ؛ حال قرار است تا چه اتفاقی روی دهد، و نظر من این است که نباید او را دستکم گرفت.
دراین میزگرد سخنگوی پیشین کاخ سفید، رقبای احتمالی ترامپ برای نامزدی ریاست جمهوری ۲۰۲۴ از حزب جمهوریخواه را افرادی همچون "مایک پنس" معاون سابق وی و «ران دیسانتیس» فرماندار ایالت فلوریدا معرفی کرد.
ترامپ در مورخ ۱۵ نوامبر ۲۰۲۲ (۲۴ آبان ۱۴۰۱) یک هفته پس از انتخابات میان دوره ای که جمهوریخواهان در مجموع نتیجه ناامیدکننده ای در آن بدست آوردند و شماری از نامزدهای مورد حمایت ترامپ در این دور از انتخابات شکست خوردند، برای سومین بار خود را نامزد ریاست جمهوری آمریکا کرد.
**دولت یمن: آمریکا تهدیدی برای کشتیرانی در دریای سرخ است
دولت نجات ملی یمن تاکید کرد که حضور نیروهای نظامی آمریکا تهدیدی برای کشتیرانی و دریانوردی در دریای سرخ به شمار می رود.
حسین العزی معاون وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن در صحفه توییتر خود نوشت که آمریکا از طریق حضور غیرقانونی در آب های یمن کشتیرانی بین المللی در دریای سرخ را تهدید می کند.
العزی افزود: اقدامات آمریکا در دریای سرخ را محکوم می کنیم و حضور آن ها در آب های یمن را غیرقانونی می دانیم.
وی نوشت: حضور آمریکایی ها در آب های یمن اقدامی قلدرمآبانه و بی شرمانه است که می تواند واکنش ۴۰ میلیون شهروند یمنی را به همراه داشته باشد.
معاون وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن همچنین از واشنگتن خواست تا به قوانین بین المللی احترام گذاشته و از تهدید کشتیرانی پرهیز و تمام اقدامات خود را که صلح و امنیت بین المللی را تهدید می کند، متوقف کند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن یکشنبه شب در سخنانی تاکید کرد که نیروهای مسلح این کشور آماده پاسخ به هر حملهای با موشک و پهپاد هستند.
«یحیی سریع» گفت: ما در یک جنگ مقدس هستیم و جانفشانیهای شهدای بزرگوار را که با خون پاک خود تاریخ روشنی رقم زدند، فراموش نخواهیم کرد. آنها پایههای امنیت و ثباتی را که امروز از آن برخورداریم، مستحکم کردند.
وی افزود: دلاوریها و جانفشانیهای شهدا باعث شد مردم یمن سر خود را بالا بگیرند و به شجاعت آنان افتخار کنند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن اضافه کرد، دشمن در گذشته صنعاء و سایر استانها را بمباران میکرد؛ ولی امروز میتوانیم به هر حملهای با چندین موشک و پهپاد پاسخ دهیم و نیروهای مسلح ما موفق شدند معادلهای در موازنه ترس و وحشت با دشمن ایجاد کنند.
سریع در پایان گفت: معادله اخیری که نیروهای مسلح ما در چارچوب مأموریتهایش برای حمایت از منابع حاکمیتی مانند نفت و گاز یمن اعمال کرد، توانایی یمن در بازدارندگی و سطح پیشرفته نیروهای مسلح را در حمایت از حاکمیت و منابع این کشور ثابت کرده است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.
**نماینده پارلمان اروپا: بروکسل در ادامه جنگ اوکراین سهم بسزایی دارد
میک والاس یکی از نمایندگان ایرلند در پارلمان اروپا امروز در توییتی اتحادیه اروپا را متهم کرد که سهم بسزایی در " ادامه جنگ در اوکراین" دارد.
این نماینده چپگرا افزود: ما جنگ را تشویق کرده و تلاشی برای برقراری صلح انجام ندادیم که این امر به جان باختن تعداد بیشتری از اوکراینی های محروم و افزایش تخریب زیرساخت های این کشور انجامید.
وی افزود: آنانکه جنگ را تسهیل می کنند باید با کمک های بلاعوض و نه وام به بازسازی کمک کنند.
کمیسیون اروپا حدود یک ماه پیش جزئیات بسته حمایت اقتصادی ۱۸ میلیارد یورویی به اوکراین را در حالی منتشر کرد که امیدوار است توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا تأیید شود.
بر اساس این طرح اتحادیه اروپا ماهانه ۱.۵ میلیارد یورو به کی یف وام های ۳۵ ساله با پرداخت بهره تحت پوشش اتحادیه اروپا برای حمایت از دولت اوکراین در مواجهه با تهاجم روسیه به کی یف تخصیص می دهد.
بسته حمایتی در طرح وام بروکسل باید توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا تایید شود اما برخی از آنها در مورد پذیرش مسئولیت بدهی فزاینده اوکراین تردید دارند هر چند کمیسیون اروپا امیدوار است اولین پرداخت را در ژانویه انجام دهد.
**بلومبرگ: فناوری پهپادی روسیه در فهرست تحریمهای جدید اروپا
نهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا، علاوه بر تشدید تحریمهای اقتصادی بر تحریم بخش فناوری روسیه از جمله هواپیماهای بدون سرنشین تمرکز دارد.
بلومبرگ به نقل از افراد مطلع گزارش داد که اتحادیه اروپا در بخشی از بسته تحریمی جدید علیه روسیه که قرار است ظرف روزهای آینده به تایید برسد، به دنبال اعمال محدودیتهایی بر بخش پهپادی روسیه است.
بر این اساس، اتحادیه اروپا همچنین در نظر دارد در کنار تحریمهای سختگیرانهتر علیه بخشهای سرمایهگذاری و اقتصادی و نیز رسانههای روسیه، محدودیتهایی را بر سایر ابزارها و فناوریهایی که مسکو برای اهداف نظامی به کار میگیرد، اعمال کند.
بلومبرگ به نقل از یکی از این افراد مطلع میافزاید: این بسته جدید که نهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه پس از آغاز درگیری میان مسکو و کییف است، همچنین نزدیک به ۱۸۰ فرد و نهاد را به فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا اضافه میکند.
اورسولا فوندرلاین رئیس کمیسیون اروپا پیشتر در یک نشست خبری گفته بود که اتحادیه اروپا نهمین بسته تحریمی علیه روسیه را به زودی رونمایی خواهد کرد.
وی در این اظهارت با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا در تهیه بسته نهم تحریمی به دنبال محدود کردن توانایی روسیه در جنگ بر اوکراین است، درباره جزئیات اطلاعاتی ارائه نکرده بود.
بنابر این گزارش، انتظار میرود که بسته تحریمی جدید اروپاییها به طور رسمی این هفته بررسی و گامهای آن پیش از نشست هفته آینده سران اتحادیه اروپا مورد تایید قرار گیرد.
روسیه در هفتههای اخیر برای حمله به تاسیسات انرژی اوکراین در چندین مورد از هواپیماهای بدون سرنشین استفاده کرده است.
حملات گسترده روسیه به زیرساختهای انرژی اوکراین دو روز پس از حمله به پل شبهجزیره کریمه یعنی ۱۰ اکتبر آغاز شد. این حملات به مراکز انرژی، دفاع، فرماندهی نظامی و ارتباطات در تمام اوکراین انجام می شود که موجب قطعی وسیع برق در این کشور شده است.
اتحادیه اروپا از زمان شروع جنگ اوکراین تاکنون هشت بسته تحریمی علیه روسیه تصویب کرده که بخشی از آن شامل خروج تدریجی نفت روسیه از اروپا میشود.
این تحریمها تاکنون به افزایش بهای سوخت به افزایش بیسابقه تورم در این کشورها منجر شده و رهبران آنها را برای جایگزین کردن گاز روسیه با توجه به نزدیک شدن فصل سرما به تکاپو انداخته است.
در هشتمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه که با هدف افزایش فشار بر اقتصاد و تضعیف توانایی نظامی این کشور تنظیم شده بود، در کنار اقدامهای اقتصادی، محدودیتهایی علیه افراد و همچنین ایجاد مبنائی برای اعمال سقف قیمتی بر صادرات نفت روسیه گنجانده شد.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنین جمعه شب بر سر سقف ۶۰ دلاری قیمت هر بشکه برای صادرات نفت خام روسیه که از طریق دریا حمل میشود، توافق کردند.
مدیر عامل شرکت گاز پروم روسیه پیشتر درباره برنامه اروپا مبنی بر تعیین سقف قیمت برای گاز روسیه هشدار داده بود: این اقدام میتواند سبب توقف عرضه شود.
**ادعای انگلیس درباره انهدام ۶۰ جنگنده روسی در جنگ اوکراین
وزارت دفاع انگلیس در تازهترین ارزیابی خود از جنگ اوکراین مدعی انهدام ۶۰ جنگنده روسیه و کاهش عملیات هوایی این کشور در آسمان اوکراین شد.
رکن اطلاعات وزارت دفاع انگلیس روز دوشنبه با صدور بیانیهای ادعا کرد: در ماه های اخیر، تعداد پروازهای تاکتیکی روسیه بر فراز اوکراین به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. جتهای روسی در حال حاضر دهها ماموریت در روز انجام میدهند، در حالی که در ماه مارس حدود ۳۰۰ مأموریت در روز صورت میگیرد.
این بیانیه ادعایی میافزاید: روسیه اکنون بیش از ۶۰ جنگنده را در جریان درگیری ها از دست داده که احتمالا شامل یک جنگنده بمب افکن Su-۲۴M FENCER و یک هواپیمای حمله زمینی Su-۲۵ FROGFOOT در هفته گذشته میشود.
وزارت دفاع انگلیس، کاهش عملیات هوایی روسیه را به تداوم تهدید بالای دفاع هوایی اوکراین، محدودیت در ساعات پرواز هواپیماهای روسی و بدتر شدن آب و هوا نسبت داده و مدعی شده است: «با توجه به اینکه تاکتیکهای حمله زمینی روسیه تا حد زیادی به شناسایی بصری و مهمات غیر هدایتشونده متکی است، نیروی هوایی روسیه احتمالاً به حملات معدود زمینی در هوای بد زمستانی ادامه خواهد داد.»
روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت. ۲۳ فوریه (۴ اسفند) و تنها یک روز پیش از آغاز جنگ اوکراین، شورای اروپا در واکنش به این اقدام نخستین بسته تحریمی را علیه روسیه تصویب کرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد و این وضعیت همچنان ادامه دارد.
کشورهای غربی با ارسال تجهیزات نظامی به اوکراین آتش جنگ را شعلهور نگه داشته و اوضاع را پیچیده کردهاند. در این میان انگلیس به بازیگر فعالی در عرصه این نبرد تبدیل شده و با اتخاذ مواضع ضد روسی، ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی و اعمال تحریم علیه روسیه به تنش و درگیریها دامن زده است. این کشور تاکنون بیش از یکهزار و ۱۰۰ شهروند روس و بیش از ۱۰۰ سازمان دولتی روسیه را تحریم کرده است.
وزیر امور خارجه انگلیس اخیرا در تداوم رویکرد ضد روسی غرب، نسبت به مذاکرات صلح با مسکو هشدار داده و ادعا کرده که روسیه ممکن است از این فرصت برای ترمیم قوای نظامی و گسترش حملات خود به اوکراین استفاده کند. ادعایی که گمانهزنیهایی را درباره نفع انگلیس از تداوم جنگ اوکراین مطرح کرده است.
چندی پیش سفیر روسیه در لندن با هشدار نسبت به تبعات تحرکات انگلیس در جنگ اوکراین، تصریح کرد که اقدامات لندن اوضاع را پیچیده و خطرناک کرده است.
**لاوروف: روسیه علاقمند به تسهیل توافق صلح بین باکو و ایروان است
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفت، کشورش علافمند است امضای توافق صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان را تسهیل کند.
خبرگزاری تاس نوشت: لاوروف امروز در اظهارات آغازین خود در مذاکره با «جیحون بایراموف» (Jeyhun Bayramov) همتای خود از جمهوری آذربایجان، تمایل مسکو را برای تسهیل توافق صلح بین باکو و ایروان ابراز کرد.
وزیر خارجه روسیه گفت: موضوع مهم روند اجرای توافقات سه جانبه ای است که از سوی رهبران جمهوری آذربایجان، ارمنستان و روسیه در نوامبر ۲۰۲۰ و ژانویه و نوامبر ۲۰۲۱ بدست آمد و بعد نشست سران دیگری در اواخر اکتبر در سوچی برگزار شد.
دیپلمات ارشد روسیه گفت: ما علاقمندیم به هر روش ممکن به رفع انسداد روابط حملونقل، تعیین حدود مرزها، انعقاد توافق صلح و در کل تقویت اقدامات اعتماد سازی از جمله از طریق گسترش تماس ها بین نهادهای اجتماعی، دانشمندان سیاسی و اعضای پارلمان ها کمک کنیم.
سران روسیه و جمهوری آذربایجان پیشتر نیز برای حل بحران قره باغ مذاکره کرده بودند.
در بیانیه اخیر کرملین که به دنبال این رایزنی منتشر شد، عنوان شد: در تماس تلفنی ولادیمیر پوتین و الهام علی اُف رئیسان جمهوری روسیه و جمهوری آذربایجان، اقدام های بیشتر برای اجرای تمامی توافقنامه های سه جانبه میان سران روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان با تاکید بر مسائل عملی برای از سرگیری روابط ترابری و اقتصادی منطقه جنوب قفقاز بررسی شده است.
پوتین روز ۲۳ نوامبر (۲ آذر ماه) با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان در ایروان دیدار کرد.
پوتین ماه گذشته (اکتبر) در پی دیدار با علی اُف و پاشینیان، با مفید خواندن این دیدار گفت که چارچوب اقدامات بیشتر برای حل و فصل کلی اختلافات، فراهم شده و سه طرف در باره صدور بیانیه مشترکی، توافق کرده اند.
**آنکارا: دیداری میان اردوغان و اسد در کار نیست
به دنبال گمانهزنیها درباره احتمال برگزاری دیداری میان سران ترکیه و سوریه پس از لحن آشتیجویانه ماههای اخیر مقامات آنکارا در قبال دمشق، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در سخنانی گفت که چنین دیداری به زودی در کار نخواهد بود.
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در این باره اظهار داشت: ترکیه برنامهای برای انجام دیدار قریب الوقوع میان رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه و بشار اسد همتای سوری وی ندارد.
کالین با اشاره به اظهارات اخیر اردوغان درباره دیدار با بشار اسد و طرح شرط و شروط برای دمشق افزود: اردوغان پیامی به اسد میفرستد و محتوای آن این است که اگر مسئولانه عمل کند، نگرانیهای امنیتی ترکیه را برطرف کند، روند سیاسی سوریه را پیش ببرد و امنیت و حفاظت از مرزهای ترکیه و سوریه را تضمین کند، آماده دیدار با وی است.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به موضوع مخالفان سوری مورد حمایت آنکارا پرداخت و در این باره افزود: ترکیه بر خلاف آمریکا، اروپا و بسیاری از کشورهای عربی که مخالفان را به حاشیه رانده و فراموش کردهاند، به حمایت از آنها ادامه خواهد داد.
این اظهارات درحالی بیان شده است که خبرگزاری رویترز شنبه ۱۲ آذر طی گزارشی مدعی شد: دمشق با تاکید بر لزوم خروج نیروهای نظامی ترکیه، پیشنهاد دیدار سران دو کشور در حضور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، را رد کرده است.
رویترز به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد: دمشق معتقد است چنین دیداری در آستانه انتخابات سال آینده میلادی ترکیه به سود اردوغان تمام خواهد شد، به خصوص اگر قصد ترکیه در مورد بازگرداندن ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار پناهنده سوری به کشورشان در آن مطرح شود.
یکی از این دو فرد مطلع تصریح کرد: چرا به رایگان پیروزی را تقدیم اردوغان کنیم؟ پیش از انتخابات روابط حسنه نخواهد شد.
وی افزود که سوریه با برگزاری نشست وزیران امور خارجه نیز مخالفت کرده است.
رویترز به نقل از یک دیپلمات مطلع دیگر از پیشنهاد مذکور نوشت: دمشق چنین دیداری را مادامی که نتیجه ملموسی به همراه نداشته باشد، بی فایده می داند. آنچه که سوریه تا کنون درخواست کرده، عقبنشینی کامل نیروهای ترکیه از خاک این کشور است.
نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه درامور سوریه پیشتر اعلام کرده بود که مسکو در تلاش است تا دیداری میان «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه ترتیب دهد.
الکساندر لاورنیتف به العربیه گفت: باتوجه به اینکه آنکارا و دمشق به یکدیگر نزدیک شده اند، مشکلی در زمان [برگزاری این دیدار] وجود ندارد بلکه دو کشور برای نزدیکی به هم باید تمایل داشته باشند.
وی درباره اینکه چه چیزی در حال حاضر مانع نزدیک شدن دولت سوریه و ترکیه میشود، گفت:بر هیچکس پوشیده نیست که تماسهای بین سرویس های اطلاعاتی دو کشور برپاست و ادامه دارد و این به حل برخی از مسائل مربوط به وضعیت میدانی کمک میکند.
پیشتر رئیس جمهور ترکیه از احتمال دیدار با همتای سوری خود خبر داده بود.
**همکاری اطلاعاتی ابوظبی و تلآویو در حوزه دادههای ماهوارهای
رئیس رژیم صهیونیستی در دیدار از امارات متحده عربی، از همکاری اطلاعاتی مبتنی بر دادههای ماهوارهای بین این دو طرف خبر داد.
اسحاق هرتزوگ روز دوشنبه طی پیامی توئیتری از حضور در کنفرانس هوافضای ابوظبی ابراز خرسندی کرد.
وی با تقدیر از «محمد بن زاید آل نهیان» رئیس امارات و «عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر خارجه این کشور به خاطر برگزاری این کنفرانس هوافضا، گفت: ما در میانه دوره جدیدی از انقلاب در اکتشافات فضایی هستیم.
این مقام رژیم صهیونیستی، همکاری مشترک تحقیقاتی با امارات در حوزه محیط زیست، بر اساس داده های ماهواره ای را ستود و افزود: دیگر آسمان برای ما محدودیت نیست.
رئیس رژیم صهیونیستی در حالی همکاری های تحقیقاتی بین ابوظبی و تلآویو را محدود به محیط زیست اعلام کرد که گزارش ها حاکی از امنیتی بودن این همکاری هاست.
گزارش های رسانه ای و اطلاعاتی، وجود همکاری بین سرویس های اطلاعاتی امارات و رژیم اشغالگر قدس را تایید می کنند.
درحالی که ملت های عرب حوزه خلیج فارس علیه عادی سازی روابط حکام خود با رژیم صهیونیستی موضعگیری کرده و شعار سر می دهند، حکام سازشکار امارات امروز به استقبال هرتزوگ میهمان جنایتکار خود رفتند. هرتزوگ دیروز نیز میهمان حکومت آل خلیفه در بحرین بود.
رئیس رژیم صهیونیستی روز یکشنبه در میان اعتراضات ملت بحرین وارد منامه پایتخت این کشور شد و با حمد بن عیسی آل خلیفه دیدار و گفتوگو کرد.
حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه بحرین که با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به ملت فلسطین خیانت کرد در دیدار با هرتزوگ - در راستای فریب افکار عمومی- بر حمایت منامه از برقراری «صلح عادلانه»، «فراگیر» و «پایدار» همراه با تضمین حق و حقوق ملت فلسطین تاکید کرد.
هرتزوگ نیز در این دیدار به زبان عربی خطاب به پادشاه بحرین گفت: دوست من، از شما به خاطر میزبانی از من به عنوان اولین رئیس اسرائیل که به بحرین سفر میکند، تشکر میکنم.
رئیس رژیم صهیونیستی در حالی در بدو ورود به شهر منامه پایتخت بحرین خود را پیامآور "صلح" دانست که این رژیم همواره در بیش از شش دهه گذشته عامل جنگ، بی ثباتی و تنش آفرینی بین کشورهای منطقه بوده است.
روزنامه صهیونیستی «تایمز اسرائیل» نیز در این باره نوشت: هرتزوگ در حالی به بحرین و امارات سفر کرد که مردم این دو کشور با برگزاری راهپیمایی های اعتراضی، مخالفت با آنرا اعلام کرده اند و احساسات ضداسرائیلی در میان بحرینی ها و اماراتی ها روبه گسترش است.
هرتزوگ در حالی در این دیدار ابراز امیدواری کرد که با امضای توافق سازش موسوم به "ابراهیم"، کشورهای عرب بیشتری به حلقه دوستان رژیم اسرائیل بپیوندند که امضاکنندگان این پیمان از حاکمان مستبد منطقه و در میان مردم خود منفور هستند و با امضای این توافق، بقای حکومت خود را به خطر انداخته اند.
توافقنامه سازش "ابراهیم" در سال ۲۰۱۲ و با میانجیگیری آمریکا بین رژیم صهیونیستی و برخی از حکام کشورهای عربی از جمله بحرین، امارات و مغرب امضا شد.
**چین: همکاری ما با روسیه در حوزه انرژی همواره تابع احترام و منافع متقابل است
سخنگوی وزیر امور خارجه چین درواکنش به اجرایی شدن توافق اتحادیه اروپا و گروه هفت و استرالیا درباره سقف قیمت نفت روسیه و نیز تحریم نفتی اتحادیه اروپا علیه روسیه گفت همکاری انرژی بین چین و روسیه همیشه بر اساس احترام و منافع متقابل انجام می شود.
«مائو نینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز این اظهارات را در پاسخ به خبرنگاری در خصوص اینکه آیا چین در نظر دارد به این توافق بپیوندد، مطرح کرد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه این مساله چه میزان برنظم بازار و امنیت انرژی جهانی تاثیر گذار خواهد بود، گفت نفت یک کالای جهانی است. تضمین امنیت جهانی تامین انرژی از اهمیت حیاتی برخوردار است و ما معتقدیم که همه طرف ها باید تلاش های سازنده ای برای این امر انجام دهند.
خبرگزاری رویترز امروز از بازارهای جهانی نفت گزارش داد که در پی تصمیم اوپک پلاس مبنی بر عدم تغییر میزان عرضه نفت و همچنین اعمال سقف قیمت بر نفت روسیه از سوی گروه ۷، بهای نفت در بازارهای جهانی امروز افزایش یافت.
در ابتدای معاملات امروز بهای نفت خام تا ۲ درصد افزایش یافت ولی با رسیدن به تعادل، این افزایش به ۰.۶ درصد رسیده و بدین ترتیب بهای نفت خام برنت دریای شمال با ۴۹ سنت افزایش به ۸۶ دلار و ۶ سنت و بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت با ۵۱ سنت افزایش به ۸۰ دلار و ۴۹۸ سنت رسید.
اوپک پلاس در سی و چهارمین جلسه خود که روز گذشته به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، بر ادامه کاهش ۲ میلیون بشکهای تولید تا پایان سال ۲۰۲۳ تاکید کرد.
پیش از این وزرای نفت ۲۳ کشور عضو اوپک پلاس، در ماه اکتبر و برای تقویت قیمت نفت در بازارهای جهانی، بر کاهش روزانه ۲ میلیون بشکهای تولید توافق کردند.
به گفته تحلیلگران، پیش بینی می شد که اوپک پلاس چنین تصمیمی اتخاذ کند چرا که تولیدکنندگان عمده در انتظارند تا تاثیر تصمیم اروپا در ممنوعیت واردات نفت از روسیه و همچنین سقف قیمت ۶۰ دلاری گروه ۷ بر نفت این کشور مشخص شود.
گروه هفت نیز اخیرا سقف قیمت ۶۰ دلار را برای هر بشکه نفت خام روسیه تعیین کرد و به ماهها گفتوگو درباره این اقدام جدید که هدف آن ضربه زدن به منبع اصلی درآمد مسکو با طولانی شدن جنگ علیه اوکراین بود، پایان داد.
این سقف قیمت از امروز و یا در روزهای آتی برای ائتلاف شامل استرالیا و اعضای گروه ۷ مانند بریتانیا، ژاپن، آمریکا و اتحادیه اروپا، لازم الاجرا خواهد شد.
روسیه تهدید کرده که صادرات نفت را به هر کشوری که به این سقف قیمتی پایبند باشد، قطع خواهد کرد.
**منطقه یورو در مسیر یک رکود اقتصادی ملایم
براساس بررسی جدید، فعالیت های تجاری منطقه یورو در ماه نوامبر برای پنجمین ماه کاهش یافت که نشان میدهد با توجه به هزینه های مصرفکنندگان در بحبوحه تورم فزاینده، اقتصاد این منطقه احتمالا به سوی یک رکود خفیف حرکت می کند.
یک بررسی نشانگر افت فعالیت های بازرگانی در ماه نوامبر در منطقه یورو برای پنجمین ماه پیاپی، بوده که به منزله خیزش اقتصاد به سوی رکود خفیف، هم زمان با کاهش هزینه کرد مصرفکنندگان به علت تورم فزاینده، است.
شاخص "PMI" راهنمای خوبی برای سلامت اوضاع اقتصادی است که در نوامبر پس از قرار داشتن به مدت ۲۳ ماه در سطح کمتر از ۴۷.۳ به ۴۷.۸ افزایش یافته و با ارزیابی نخست همگامی دارد.
کمتر بودن عدد این شاخص از ۵۰، نشانگر کوچک شدن اقتصاد و رکود است.
به باور کریس ویلیامسون اقتصاددان ارشد امور کسب و کار، پائین بودن پی ام آی برای پنجمین ماه پیاپی، احتمال لغزش این بلوک اقتصادی را به سوی رکود افزایش می دهد. هر چند تغییر اندک این شاخص همراه با کاهش نرخ کلی رکود در نوامبر، به معنای کاهش رشد اقتصادی و کوچک شدن تولید ناخالص داخلی صرفا به میزان ۰.۲ درصد است.
روزنامه گاردین نوشت در حالی که نرخ تورم مواد غذایی در منطقه یورو ۶ برابر سال قبل شده، تورم مواد غذایی در انگلیس هم با رسیدن به رکورد تازه زمستان "غم باری" را برای این کشور رقم خواهد زد.
در کشورهای اروپایی روند رو به رشد قیمت مواد غذایی ادامه دارد و اداره آمار اروپا نرخ تورم مواد غذایی در منطقه یورو طی ماه نوامبر ۲۰۲۲ را ۱۳.۶ درصد اعلام کرد که نسبت به ماه قبل از آن ۰.۵ درصد افزایش داشته است.
تورم مواد غذایی در این منطقه طی یک سال گذشته جهش قابل ملاحظهای داشته است. در نوامبر سال قبل نرخ تورم مواد غذایی در منطقه یورو فقط ۲.۲ درصد بوده است که نرخ تورم ۱۳.۶ درصدی مواد غذایی در نوامبر امسال بیش از ۶ برابر نرخ تورم نوامبر سال قبل است.
https://irna.ir/xjLb۸۸
**کرملین: بهای نفت روسیه پس از تعیین سقف قیمت از سوی غرب تغییر می کند
دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین روز دوشنبه اعلام کرد بهای نفت روسیه پس از تعیین سقف قیمت از سوی غرب تغییر می کند.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد آمادگی اروپا و جهان برای قیمت های بالاتر گفت: قیمت تغییر می کند. یک مساله روشن و غیرقابل انکار است و آن اینکه اتخاذ این تصمیمات، گامی به سوی بی ثبات کردن بازارهای انرژی جهانی است.
هفته گذشته اتحادیه اروپا در زمینه تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه به ارزش بشکه ای ۶۰ دلار به توافق رسید که از روز جاری (دوشنبه) به اجرا گذاشته شد.
این سقف قیمت هر دو ماه مورد تجدیدنظر و بازنگری قرار می گیرد تا ۵ درصد زیر شاخص آژانس بین المللی انرژی باقی بماند.
کشورهای عضو گروه هفت و استرالیا نیز در مورد تعیین سقف قیمت ۶۰ دلاری برای نفت روسیه به توافق دست یافته اند.
پسکوف در عین حال گفت که مسکو آماده پاسخگویی به تحریم اتحادیه اروپا علیه فرآورده های نفتی روسیه و ارائه سقف قیمت برای نفت مسکو در غرب است.
وی در پاسخ به پرسشی درمورد واکنش مسکو افزود: تصمیم آماده اتخاذ است. یک مساله بدیهی است، ما سقف قیمت را به رسمیت نمی شناسیم.
امروز ۵ دسامبر برابر با ۱۴ آذر تحریم عرضه نفت روسیه از طریق دریا به اتحادیه اروپا به اجرا گذاشته می شود.
سخنگوی کرملین در ادامه گفت که تحریم های ضد روسی بی تردید به کشورهای اروپایی اعمال کننده آن ضربه می زند.
پسکوف در مورد تاثیر تحریم ها بر روسیه افزود: بدیهی است که مشکلاتی خاص به دلیل تحریم ها به وجود می آید، اگرچه تاکنون حیاتی نبوده است.
وی تاکید کرد: متخصصان امر به خوبی روند تطبیق اقتصاد روسیه با این شرایط را می بینند و انکار این مساله، غیرحرفه ای است. بعلاوه، غیرحرفه ای است که ضربه تحریم ها به کشورهای اروپایی پنهان شود، منظورم تحریم هایی است که اروپایی ها علیه ما وضع کرده اند.
سخنگوی کرملین یادآور شد: این ضربه، مبرهن است. همان آسیب هایی که آن تحریم ها به اقتصاد آلمان وارد می کند، متخصصان ما، متخصصان در بروکسل و برلین به خوبی از این مساله آگاه هستند.
پیش از این اولاف شولتس صدراعظم آلمان گفت از آغاز اقدامات نظامی در اوکراین، روشن بود که تحریم ها برای مدتی طولانی ادامه می یابد و تاثیر این محدودیت ها هفته به هفته در حال افزایش است.
وی تاکید کرد که مسکو باید دریابد که در صورت تلاش روسیه برای دیکته کردن مفاد معاده صلح، حتی یک مورد محدودیت نیز لغو نخواهد شد.
جنگ اوکراین تنها چند ماه با یکساله شدن فاصله دارد. جنگی که در تاریخ ۲۴ فوریه (۵ اسفند) آغاز شد و همچنان با واکنشهای تحریمی اروپا به آن، تمام پیامدهای این تصمیم و نیز با حمایتهای تسلیحاتی از کییف ادامه دارد. درحالی که آخرین بستههای تحریمی اتحادیه اروپا علیه مسکو، نفت و گاز را شامل شد و با واکنش روسیه کشورهای این اتحادیه را گرفتار بحران انرژی کرد، این کشورها همچنان تلاش میکنند با کاستن از درآمد نفتی، کرملین را از ادامه جنگ اوکراین منصرف کنند.
https://irna.ir/xjLb۸F
**ژاپن بودجه دفاعی خود را در ۵ سال آینده ۴۳ تریلیون ین افزایش خواهد داد
دولت فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن امروز (دوشنبه) اعلام کرد که این کشور به منظور تقویت بودجه دفاعی خود، حدود ۴۳ تریلیون ین (۳۱۸ میلیارد دلار) از سال مالی ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷ اضافه خواهد کرد؛ این رقم بیش از ۵۰ درصد افزایش را نسبت به هزینه آن در برنامه پنج ساله کنونی نشان میدهد.
۴۳ تریلیون ین اعلام شده بیش از ۲۷.۴۷ تریلیون ین بیشتر از رقمی است که دولت ژاپن در ابتدا قرار بود در برنامه پنج ساله خود به بودجه دفاعی اضافه کند. براساس برنامه پنج ساله دولت ژاپن، قرار بود از ابتدای سال مالی ۲۰۲۳، این رقم برای حفظ بازدارندگی منطقهای به ویژه تهدیدهای امنیتی چین و کرهشمالی هزینه شود.
دفتر نخست وزیری ژاپن اعلام کرد که کیشیدا امروز در خصوص افزایش بودجه دفاعی با شونیچی سوزوکی وزیر اقتصاد و یاسوکازو هامادا وزیر دفاع گفتوگو کرده است.
تصمیم دولت کیشیدا در حالی اعلام میشود که حزب لیبرال دموکرات وی، هدف خود را دو برابر کردن هزینهکرد دفاعی ژاپن و رساندن آن به سطح ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور طی پنج سال آینده قرار داده بود؛ اقدامی که همگام با کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است.
ژاپن در سالهای گذشته همواره بودجه دفاعی خود را در سطح یک درصدی از تولید ناخالص داخلیاش نگاه داشته یا تنها سالانه ۵ تریلیون ین به آن اضافه میکرد. دولت ژاپن براساس براساس قانون اساسی این کشور، سیاست امنیتی خوداتکایی داشته است.
براساس این گزارش، دولت ژاپن در طول پنج سال آینده ناچار خواهد بود تا اقداماتی را در راستای حفظ ثبات منابع مالی دنبال کند؛ باید در نظر داشت که بودجه بهداشت در ژاپن در بدترین شرایط نسبت به اقتصادهای صنعتی قرار دارد و در حال حاضر میزان بدهی عمومی به بیش از ۲ برابر حجم تولید ناخالص داخلی رسیده است.
نگرانیهای فزایندهای در خصوص افزایش سریع بودجه دفاعی ژاپن در بین همسایگان این کشور به ویژه چین و کرهشمالی به وجود آمده زیرا که پکن در حال توسعه حضور نظامی خود در منطقه آسیا-پاسیفیک بوده و پیونگ یانگ نیز بدنبال برنامههای موشکی و هستهای خود است.
**خیز حزب مخالف دولت انگلیس برای تصاحب قدرت
درحالی که بیشتر نظرسنجیها از شکست حتمی حزب حاکم محافظهکار به رهبری ریشی سوناک در انتخابات عمومی دور آتی خبر میدهند، رهبر حزب سیاسی مخالف دولت، کارزار انتخاباتی خود را با وعده انحلال مجلس تشریفاتی اعیان آغاز کرد.
«کییر استارمر» که این روزها خود را مستاجر جدید ساختمان شماره ۱۰ خیابان داونینگ استریت میداند، امروز (دوشنبه) به تشریح برنامههای دولت تحت رهبری خود پرداخت و وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات بعدی، تمرکز قدرت را از وست مینستر (پارلمان) دور کرده و به شوراهای شهر و نهادهای منتخب مردم منتقل خواهد کرد.
او با اشاره به مشکلات اقتصادی مردم اضافه کرد: "اگر حزب کارگر در انتخابات بعدی پیروز شود، مردم نه تنها در مورد حکومت که نحوه اداره آن نیز شاهد تغییر خواهند بود. زیرا مسیر رسیدن به یک جامعه عادلانه و اقتصاد قوی مستقیماً در دست مالیات دهندگان قرار دارد.”
استارمر بر همین اساس وعده داد مجلس اعیان را که عموم اعضای آن انتصابی هستند با یک مجلس کوچکتر و دمکراتیک جایگزین خواهد کرد که نمایندگان آن منتخب مردم باشند و اداره خرج کمتری برای دولت داشته باشد.
این درحالیست که حزب حاکم محافظهکار به انتصابهای بیرویه در مجلس اعیان و تحمیل هزینههای بیشتر بر مالیاتدهندگان متهم است. گفته میشود بوریس جانسون نخست وزیر پیشین انگلیس قصد دارد تا چندین نفر از نزدیکانش از جمله صاحب نشریه ایونینگ استاندارد را به عضویت مجلس اعیان منصوب کند. لیز تراس نخست وزیر سابق انگلیس هم با وجود رهبری فاجعهباری که تنها هفت هفته به طول انجامید درصدد اقدام مشابهی است.
محافظهکاران بعد از ۱۲ سال سکانداری دولت و زمینهسازی برای خروج فاجعهبار انگلیس از اتحادیه اروپا که طبق آمارهای رسمی و اعتراف ناظران ضربه سنگینی را به اقتصاد کشور وارد کرده است، در وضعیتی قرار دارد که شانس چندانی برای بقاء در قدرت ندارد.
تغییر شش نخست وزیر در یک دهه گذشته، اعتماد افکار عمومی را به عملکرد محافظهکاران از بین برده است و ریشی سوناک که امیدی به پیروزی در انتخابات عمومی ندارد، این روزها تلاش خود را روی حفظ وضع موجود و نجات از فروپاشی دولت متمرکز کرده است.
موج گسترده اعتصاب کارمندان و کارگران اصناف مختلف و افزایش اعتراضهای عمومی در پی دو رقمی شدن تورم و دورنمای نگرانکننده اوضاع اقتصادی، که وزیر دارایی از آن بعنوان طوفان یاد است، پایههای دولت را متزلزل کرده است.
مردم انگلیس در طول هفتههای اخیر چندین تظاهرات اعتراضی با حضور شخصیتهای ارشد حزب کارگر برای برگزاری انتخابات زودهنگام به راهانداخته و خواهان برکناری محافظهکاران از قدرت هستند. این درحالیست که حزب محافظهکار در انتخابات میاندوره شهر چستر که هفته پیش برگزار شد، با اختلاف زیادی مقابل سایر احزاب سیاسی شکست خورد.
حزب کارگر معتقد است که رایگیری چستر نشان داد که مردم خواهان دولت با رهبری حزب کارگر هستند. «انجلا رینر» معاون رهبر حزب کارگر در این باره گفت که مردم انگلیس از دولت محافظهکار و سیاستهای فاجعهبار آن به ستوه آمدهاند. وی تصریح کرد که دولت سوناک دیگر از پشتوانه مردم برخوردار نیست.
این درحالیست که بسیاری از کارشناسان نتیجه انتخابات چستر را یک افتضاح تمام عیار برای دولت ریشی سوناک تعبیرکرده و معتقدند که شمارش معکوس برای سقوط دولت وی آغاز شده است.
طبق تازهترین نظرسنجی صورت گرفته در انگلیس محبوبیت حزب حاکم محافظهکار با اختلاف زیادی پایینتر از حزب کارگر است. یافتههای موسسه یوگو نشان میدهد ۴۸ درصد مردم حامی حزب کارگر و ۲۵ درصد از حزب ریشی سوناک طرفداری میکنند.
در چنین شرایطی حزب کارگر با شعار تحول در نظام سیاسی انگلیس که گفته میشود برگرفته از طرح گوردن براون نخست وزیر اسبق انگلیس در سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ است، امید بسته که در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۲۴ قدرت را از دست محافظهکاران تصاحب کند.
**وسوسه سوء استفاده از جنگ اوکراین، صهیونیست ها نشست بازسازی برگزار می کنند
منابع رسانهای رژیم صهیونیستی از برگزاری کنفرانس مشترکی میان مقامات تلآویو و کییف برای بررسی موضوع بازسازی اوکراین در روزهای آتی خبر دادند.
شبکه صهیونیستی "کان" امروز اعلام کرد که طی روزهای آتی کنفرانس "اسرائیلی – اوکراینی" با هدف بررسی موضوع بازسازی اوکراین برگزار خواهد شد.
این شبکه گزارش داد: در این کنفرانس بررسی خواهد شد که اسرائیل چگونه میتواند به روند بازسازی خرابیهای اوکراین در نتیجه جنگ با روسیه کمک کند.
بر پایه این گزارش، وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی حدود ۲۰ ژنراتور برق را به به اوکراین منتقل خواهد کرد؛ چراکه در نتیجه جنگ به بخش برق این کشور آسیب وارد شده است.
وسوسه دخالت و سوء استفاده از جنگ اوکراین هنوز از سر مسئولان رژیم صهیونیستی خارج نشده است.
پیش از این اختلافاتی میان روسیه و رژیم صهیونیستی درپی مطرح شدن احتمال تجهیز اوکراین به سلاح توسط این رژیم شکل گرفته بود و مقامان مسکو در این باره به رژیم اشغالگر هشدار داده بودند.