یاسوج - ایرنا - فوریت های پزشکی یا همان اورژانس به عنوان قلب نظام سلامت در کهگیلویه و بویراحمد نیازمند توسعه زیرساخت هایی مانند احداث ساختمان جدید مدیریت اورژانس، نوسازی ناوگان آمبولانس و افزایش نیروهای انسانی هستند تا بتوانند در زمان حوادث کوچک یا بحران هایی مانند زلزله زمینه ساز نجات انسان ها شوند.

برخلاف بسیاری از سازمان ها که نیروهای آن در مکان های مشخصی خدمت می کنند اما تیم های اورژانس گاهی ناچارند برای نجات حادثه دیده ای مسیر ناهموار جاده را پیمایش کنند، زمانی در میان برف و یخبندان جاده عازم کمک به مصدومان سوانح جاده ای شوند و این نیروهای همیشه آماده برخی مواقع همسفر مادران باردار برای زایمان های غیرمنتظره می شوند بنابراین نیاز است امکانات مورد نیاز تکنسین های فوریت های پزشکی فراهم باشد تا بتوانند خود را در کمترین زمان ممکن به به محل حوادث برسانند.

ارزیابی سریع وضعیت بیمار، تشخیص در حداقل زمان ، درمان مناسب و حفظ شرایط پایدار در او در حداقل زمان و با حداکثر کیفیت برای بدست آوردن بهترین نتیجه از ضرورت های غیر قابل انکار بخش اورژانس است که فوریت های پزشکی را به عنوان قلب بخش سلامت مطرح کرده است.

با توجه به اینکه گاهی نجات جان یک بیمار به ثانیه ها و دقیقه ها بند است و مداخله سریع تیم پزشکی در این زمینه اهمیت حیاتی دارد، تامین تجهیزات مدرن ، نیروهای متخصص و چابک سازی اورژانس فوریت های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

از آنجا که کوهستانی بودن ۸۰درصد از مساحت کهگیلویه و بویراحمد و پراکندگی بسیاری از روستاها در این استان خدمات رسانی به بیماران و حادثه دیدگان را سخت تر کرده به طوری که راه های ارتباطی سختگذر در چهارگوشه این سرزمین،خدمات رسانی اورژانس حتی از نوع هوایی را با سختی رو به رو می کند نوسازی ناوگان حمل و نقل اورژانس نخستین نیاز این حوزه محسوب می شود .

فرسوده بودن بخشی از ناوگان حمل و نقل اورژانس

رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد کمبود و فرسودگی آمبولانس یکی از مشکلات در روند ارایه خدمات درمانی مورد نیاز به بیماران و مصدومان در استان است که تاکنون نشست های متعددی با مسوولان برای چگونگی حل این معضل برگزار و چگونگی بهبود خدمات اورژانس پیش بیمارستانی استان بررسی و ارزیابی شده است.

جهان بخش وحدتی نژاد با اشاره به اینکه چهار سال است که هیچ آمبولانسی به ناوگان فوریت های پزشکی استان افزوده نشده تاکید کرد: شماری از آمبولانس های فعال در اورژانس ۱۱۵ استان فرسوده است.

وی به شمار آمبولانس های فرسوده فوریت های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد که به علت فرسودگی نیازمند جایگزین نو هستند اشاره ای نکرد اما گفت: به دلیل اهمیت زمان تا رسیدن ماموران فوریت های پزشکی بر بالین بیمار یا افراد حادثه دیده با توجه به اینکه برخی آمبولانس های استان سال ۲۰۰۵ وارد چرخه فعالیت شده اند ضرورت دارد در خصوص ورود ناوگان خودرویی چاره اندیشی شود.

کمبود زیرساخت های ستادی اورژانس

رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: کمبود فضای ستادی از دیگر کمبودهای فوریت های پزشکی استان است.

وحدتی نژاد تاکید کرد: ساختمان کنونی ستاد مرکزی فوریت های پزشکی استان که محل استقرار نیروهای اداری،مرکز پیام و سایر بخش های فعال در اورژانس است پاسخگوی نیازهای موجود نیست.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این فضا برای مدیریت زمان بحران باید مورد استفاده قرار گیرد نیاز است تا ساختمان جدیدی احداث شود.

وحدت نژاد افزود: ساماندهی تجهیزات مرتبط با بحران، تجهیزات بیمارستان صحرایی و محل امن برای انبار پشتیبانی، از دیگر نیازهای اورژانس استان است.

تجربه زلزله ۵.۶ ریشتری شهرهای یاسوج و سی سخت در سال ۱۳۹۹ و بروز شمار زیادی زلزله در شهرستان نفتخیز گچساران ضرورت نیاز تقویت زیرساخت های به ویژه ساختمان مرکزی فوریت های پزشکی استان را بیشتر کرده است.

گستره فعالیت های اورژانس و امکانات موجود

رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۵ هزار و ۲۰۰ ماموریت در سراسر استان با مشارکت تیم های فوریت های پزشکی انجام شده که نشان دهنده گسترده بودن خدمات آنان است.

وی تاکید کرد: این افراد به دلایلی مانند گزش خزندگان، سوانح جاده ای، گازگرفتگی، غرق شدگی،مسمویت، بیماری و سایر حوادث نیازمند کمک بوده اند.

وحدتی نژاد هم اکنون ۵۱ پایگاه فوریت های پزشکی در استان فعالیت دارند که هر کدام با یک دستگاه آمبولانس ماموریت های خود را انجام می دهند.

وی تاکید کرد: همچنین یک دستگاه موتورلانس برای امدادرسانی به حادثه دیدگان در زمان ترافیک و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس برای استفاده در هنگام حوادث با شمار بالای مصدومان در اختیار فوریت های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد است.

با توجه به مساحت ۱۶ هزار کیلومتر مربعی کهگیلویه و بویراحمد وجود ۹ شهرستان با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت و گردشگرپذیر بودن منطقه و قرار داشتن در مسیر ارتباطی استان های فارس،اصفهان،چهارمحال بختیاری، هرمزگان و بوشهر اختصاص تنها یک دستگاه موتورلانس و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس به استان بسیار کم به نظر می رسد.

وی ابراز داشت: کهگیلویه و بویراحمد دارای ۳۱ پایگاه اورژانس جاده ای، ۲۱ اورژانس شهری و یک پایگاه اورژانس هوایی که فضاهای برخی اورژانس ها نیازمند بازسازی است.

وحدتی نژاد تاکید کرد: سال ۱۴۰۰ هفت پایگاه اورژانس در دست ساخت استان بهره برداری شد که با بهره برداری از این مراکز ۲۰ درصد به ظرفیت نیروهای انسانی فعال در فوریت های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد افزوده شده است.

وی تاکید کرد: در زمان حاضر ۳۶۰ نیروی عملیاتی در پایگاه های اورژانس کهگیلویه و بویراحمد فعالیت دارند که ۲۰درصد از این تعداد نیروهای طرحی هستند.

وحدتی نژاد ابراز داشت: در حال حاضر پایگاه اورژانس هوایی استان خدمات ارزنده ای در نقاط مختلف تا شعاع ۱۵۰ کیلومتر هوایی به حادثه دیدگان و بیماران نیازمند انجام می دهد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج نیز گفت: امروزه ماهیت اورژانس از حالت سنتی بیماررسان خارج شده و هم اکنون زبده ترین، توانمند ترین و عملیاتی ترین نیروها در حوزه اورژانس کار می کنند .

محمد غلام نژاداظهار کرد: آموزش، توانمند سازی و چابک سازی نیروها همواره در حوزه اورژانس از اهمیت بالایی برخوردار است و کمک بزرگی به بخش بهداشت و درمان و سلامت می کند.

وی افزود: با توجه به موقعیت جغرافیایی استان و داشتن مناطق سخت گذر و کوهستانی و ناوگان مختل و فرسوده ما نیازمند توجه و مساعدت بیشتری از سوی سازمان اورژانس کشور است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بیان کرد: در بسیاری از مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد اگر پایگاه های اورژانس ما تقویت و هدفمند تر شوند نیاز به ارجاع بیمار به بیمارستان و یا ساخت بیمارستان کاهش می یابد.

مسئولان کهگیلویه و بویراحمد دلگرم به وعده های رئیس سازمان اورژانس

رئیس سازمان اورژانس کشور که آذرماه امسال به یاسوج سفر کرده بود قول داد: ساختمان ستادی جدید اورژانس استان کهگیلویه و بویراحمد در مدت زمان کمتر از ۲۰ماه ساخته شود.

به عقیده میعادفرد ، احداث این ساختمان یکی از نیازهای ضروری مسئولان استان به ویژه برای زمان هایی مانند بحران زلزله است.

وی ادامه داد: با توجه به فرسوده بودن ساختمان اورژانس چرام برای ساخت ساختمان جدید پایگاه اورژانس این شهرستان ۵۰۰ میلیون تومان اختصاص می یابد و دانشگاه علوم پزشکی یاسوج نیز مبلغ۵۰۰میلیون تومان در این طرح هزینه خواهد کرد.

رئیس سازمان اورژانس کشور تصریح کرد: مجوز خرید پنج دستگاه خودرو از سازمان اموال تملیکی کشور برای دانشگاه علوم پزشکی پزشکی کهگیلویه و بویراحمد اخذ شده است.

وی عنوان کرد: همچنین با هدف خدمت رسانی بهتر به مردم استان کهگیلویه و بویراحمد یک دستگاه آمبولانس فرماندهی به مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان واگذار و در بازسازی آمبولانس های اورژانس ۱۱۵ این استان و بازسازی سیستم های ارتباطات بی سیمی اورژانس کمک لازم صورت می گیرد.

میعاد فر تاکید کرد که با توجه به وضعیت کوهستانی کهگیلویه و بویراحمد در سال آتی از نظر تامین آمبولانس و اعتبارات مورد نیاز توجه ویژه ای به این استان صورت می گیرد.