رضا شکاریان روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم به عنوان مامن طعمه اصلی یوزپلنگ ها دارای اهمیت و این میزان افزایش جمعیت آهوان در این پناهگاه بی سابقه است.
وی تصریح کرد: افزایش جمعیت آهوان در حالی رخ داد که این خطه با کمبود نزولات جوی و خشکسالی روبه رو است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: تمهیداتی از قبیل تقویت، تجهیز و افزایش منابع آبی، خرید علوفه، کنترل دام مازاد و حفاظت بالا در برخورد با متخلفان شکار و صید بخشی از اقدامات این واحد برای جبران خسارات ناشی از خشکسالی و حفاظت منطقه بوده است.
افزایش جمعیت آهوان و پرسه آنان در روستاهای اطراف
شکاریان اظهار داشت: افزایش جمعیت حیات وحش در کنار کمبود منابع غذایی به علت خشکسالی به یقین سبب برهم خوردن توازن و خروج حیات وحش به حاشیه مناطق و ورود به مزارع کشاورزی خواهد شدکه این موضوع هم موجب خسارت به مزارع کشاورزان می شود و علاوه بر آن حفاظت از حیات وحش را با مشکل مواجه می کند.
وی خاطرنشان کرد: این اداره کل تمام توان را به کار بسته است تا با تامین آب و توزیع علوفه این آسیب را به حداقل برساند و در کنار این اقدام، آموزش و تعامل با جوامع بومی محلی هم در حال انجام است تا با ارائه راهکارهای مناسب و گفتمان این آسیب ها کاهش یابد.
افزایش جمعیت آهوان سبب افزایش جمعیت گوشتخواران
شکاریان خاطرنشان کرد: حیات وحش زنجیره ای در همتنیده و پیوسته است و به یقین رشد گونههای شاخصی چون آهو موجب رشد و تقویت گوشتخواران آن منطقه خواهد شد.
وی عنوان کرد: با توجه به رصد گوشتخواران از طریق دوربین های تله ای مشخص شد جمعیت آنان نیز در وضعیت مناسبی به لحاظ تعداد و تنوع بوده و غالب گوشتخواران زیستگاههای بیابانی از جمله کاراکال، کفتار، گرگ گربه وحشی در میاندشت حضور دارند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: گونه در حال انقراض یوزپلنگ آسیایی نیز به عنوان یکی از نادرترین و مهمترین گربه سانان دنیا از دیرباز در این منطقه حضور داشته و گاهی در میاندشت حضور پررنگ و گاهی به سختی یافت می شد اما کارشناسان معتقد هستند میاندشت به لحاظ قابلیت های زیستگاهی و به لحاظ موقعیت جغرافیایی منطقه مهمی برای گونه ارزشمند یوزپلنگ است که ارتباط مستقیمی با منطقه توران دارد.
وی افزود: در چند سال اخیر حضور کمرنگ اینگونه موجب نگرانی های کارشناسان حیات وحش شد اما با ثبت و مشاهده این گونه در ۲ سال اخیر در حاشیه پناهگاه حیات وحش میاندشت، موضوع حضور این گونه را تقویت کرده و علیرغم اینکه دوربین های تله ای نتوانسته اند تصاویری از یوز ثبت کنند اما مشاهدات مستقیم مردم و همیاران و ثبت آثار و نمایه های آن نشان از حضور آن در حاشیه شمالی پناهگاه و کریدور میاندشت توران دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اظهار داشت: تمام توان خود را بکار خواهیم گرفت تا با فراهم سازی فاکتور های حفاظت مانند طعمه، آب، امنیت جاده ای، کنترل دام و سگ های ولگرد و آموزش جوامع محلی شرایط را برای حضور و افزایش یوزپلنگ آسیایی فراهم آوریم.
در خراسان شمالی ۶۵ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور زیست دارد و ۱۴۱ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود در کشور، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه موجود کشور، چهار گونه خزنده دوزیست از ۲۰ گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند که برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، بالابان، هوبره، کبک دری و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در ردههای بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.
اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و پارک های ملی سالوک، ساریگل و ضامن آهو، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را با گستره ۱۹۷ هزار هکتار مدیریت می کند.