به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، برزخیها عنوان مستندی به تهیهکنندگی و کارگردانی عارف افشار است که به سینمای دهه ۶۰ و فیلم برزخیها زنده باد ایرج قادری به عنوان اولین اثر توقیفی سینمای بعد از انقلاب میپردازد.
محمدحسین فرحبخش در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره این اثر گفت: اگرچه ۴۰ سال از زمان اکران فیلم برزخیها گذشته است، اما ساخت مستند برزخیها و به نوعی تاریخ را زنده کردهاست و جای احسنت گفتن به مستندسازی دارد که به این سوژه فکر و آن را روایت کرده است.
وی افزود: این فیلم هم برای ما و هم برای آیندگان است و آنها متوجه خواهند شد چه نگاه فاسدی در مدیریت سینمای دهه ۶۰ وجود داشته است که امروز میگوید اگر باز هم برگردد، همان برخوردها را انجام میدهد و این نشان دهنده نگاه فاسدی است که در آن زمان وجود داشته است.
فرحبخش درباره برداشت و ارزیابی خود از مستند برزخیها عنوان کرد: برداشت من این است کسانی که روزی مخالف جریان مردم بودند و خطاهایی کردند، امروز برعکس آن را انجام میدهند و یادشان رفته است که خود زمانی با تصمیماتشان مسبب بدبختی مردم شدهاند. کسی که آن زمان گفتند رنگ پیراهن باید آبی و مشکی باشد و پونز در پیشانی مردم میکرد، امروز در شبکههای ماهوارهای میگوید زن مالک بدن خود است و منکر وجود امام زمان(عج) می شود. او کسی است که خود برخلاف قانون در دهه ۶۰ فیلم برزخیها را از اکران پایین کشید اما امروز به توقیف فیلمها در ایران اعتراض میکند البته که توقیف فیلمها امری بد است اما به نظرم او حق این مخالفت را ندارد و منافق شده است. مصداق آیهای درباره کسانی که به زبان خود ایمان دارند اما به دلشان ایمان نه. دهه شصتیهایی که مردم را نسبت به انقلاب و حتی دین بدبین کردهاند، امروز میگویند ما درست میگوییم و ما باید دوباره سرکار بیاییم. در حالیکه اینها خود این تندرویها را در آن زمان بنیان گذاشتند و متاسفانه طوری هم بنیان گذاشتند که کسی نتوانست از بین ببرد و اگر بخواهد کسی هم چنین قصدی داشته باشد، مخارج سنگینی دارد و نتیجهاش این وضعیتی است که جامعه ما به آن دچار شده.
وی خاطر نشان کرد: این وضعیت در سینما از بازخوردهای دهه ۶۰ است؛ نظیر خمپارهای که ترکشهای متعدد مخربی دارد و متاسفانه این ترکشها به نسل جدید نیز رسیده است. نسل ما که در انقلاب جوان بود، این فضا را کاملا احساس کرد. من به شخصه چنین شرایطی را با پوست و گوشت و استخوانم حس کردهام و مستند برزخیها من را به آن فضا برد و دیدم که همنسلانم نیز در حین تماشای فیلم چشمهایشان تر شد. مستند برزخیها تاثیر زیادی بر من گذاشت و واقعیت و ظلمهایی را که مدیران دهه شصت در حق سینما و انقلاب و مردم کردهاند و نابخشودنی است، نشان داد. آنها اگر توبه هم کنند، خداوند میداند توبهشان دروغ است.
مستند برزخیها تولید شده در باشگاه رویاد و محصول سازمان هنری رسانهای اوج است که برای حضور در شانزدهمین جشنواره بینالمللی سینماحقیقت متقاضی شده است.