مهدی ابراهیمی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت هفته پژوهش و فناوری اظهار داشت: طرح پژوهشی "تولید پوشش خوراکی با عصاره گلبرگ زعفران و عصاره عناب در ترکیب با بستهبندی اتمسفر اصلاح شده برای ماندگاری و حفظ کیفیت زرشک تازه" به کارفرمایی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه کاهش ضایعات محصولات کشاورزی باعث افزایش بهرهوری این محصولات میشود گفت: لازم است روشهای نوین برای افزایش ماندگاری و به حداقل رساندن زوال میکروبیولوژیکی و بصری در محصولات راهبردی استان مانند زرشک تازه مورد توجه قرار گیرد.
سرپرست جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی افزود: هدف از اجرای این طرح افزایش ماندگاری زرشک تازه با استفاده از محصولات فرعی و ضایعات گیاهان دارویی به عنوان جایگزین پوششهای شیمیایی در ترکیب با بستهبندی اتمسفر اصلاح شده است.
وی گفت: افزایش ماندگاری میوه تازه زرشک امکان صادرات آن را به استانها و حتی کشورهای مختلف برای فرآوری و مصرف بهصورت تازه فراهم میکند.
ابراهیمی ادامه داد: سالانه میزان زیادی گلبرگ زعفران به عنوان محصول فرعی و به عنوان ضایعات دور ریخته میشود، در حالی که از عصارههای گلبرگ زعفران میتوان به عنوان نگهدارنده طبیعی استفاده کرد.
وی تصریح کرد: اثرات آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و تغذیهای گلبرگ زعفران در پژوهشهای علمی به اثبات رسیده ولی متاسفانه جز موارد محدود، مورد استفاده چندانی ندارد.
سرپرست جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: نتایج این پژوهش نشان داد تولید پوششهای خوراکی بر پایه زعفران و عناب همراه بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده و تغییر شرایط محیط اطراف محصول، فساد محصول بستهبندی شده ناشی از تنفس را کاهش و ماندگاری محصول را افزایش میدهد.
وی افزود: این روش مانند سایر کشورها در ایران نیز متداول است و بهصورت تجاری هم کاربرد دارد.
ابراهیمی گفت: این طرح براساس قرارداد اجرای طرح پژوهشی بین مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی و سازمان جهاد کشاورزی استان با مدیریت ساره حسینی و محسن پویان و با همکاری طیبه شاهی و حسین راغ آرا از جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی همچنین مجید علیآبادی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند، امیرحسین الهامی از دانشگاه آزاد و با نظارت محمدعلی حسینی از سازمان جهاد کشاورزی اجرا شد.
زرشک، عناب و زعفران از محصولات راهبردی خراسان جنوبی محسوب میشوند و این استان رتبه اول تولید زرشک و عناب را در کشور دارد.