به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از سایت شبکه روسیا الیوم، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در این باره گفت: ما علاقه مندیم که ترکیه و سوریه بر اساس توافق آدانا میان دو کشور که هنوز در حال اجرا است، مسائل خاص مربوط به تامین امنیت مرزها را از طریق از سرگیری گفتوگو حل و فصل کنند که به نظر میرسد مقدمات آن درحال فراهم شدن است.
لاوروف افزود: این باید با در نظر گرفتن نگرانیهای مشروع ترکیه انجام شود که رهبری سوریه در دوران حافظ اسد (رئیسجمهور فقید سوریه) آن را به رسمیت میشناخت و اکنون نیز به رسمیت میشناسد.
این مقام روس با تاکید بر اینکه روسیه قاطعانه برای جلوگیری از هرگونه تجاوز به تمامیت ارضی سوریه تلاش خواهد کرد، خاطرنشان کرد: طرفهای "روند آستانه" (روسیه، ترکیه و ایران) در نشست اخیر خود در پایتخت قزاقستان، بر این اصل تایید کردند.
لاوروف در بخش دیگری از اظهاراتش تصریح کرد: آمریکاییها که با حضور نظامی غیرقانونی خود در سوریه از نیروهای کُرد حمایت میکنند، بر اساس منطق آنگلوساکسون؛ «تفرقه بینداز و حکومت کن»، تمایلات جداییطلبانه کردها را تغذیه میکنند.
وزیر خارجه روسیه همچنین بر اهمیت متقاعد کردن کُردها به گفتوگو با دولت سوریه به منظور یافتن فرمولی برای همزیستی در چارچوب یک دولت، به جای تکیه کردن به وعدههای فریبنده آمریکا تاکید کرد.
این اظهارات درحالی بیان شده است که «اورهان میری اوغلو» عضو هیأت تصمیمگیرندگان و هیأت اجرایی حزب عدالت و توسعه (حزب حاکم در ترکیه) سهشنبه شب در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک گفته بود: دمشق درخواست آنکارا برای ترتیب دادن دیداری میان رجب طیب اردوغان رسیس جمهوری ترکیه و بشار اسد همتای سوری وی را رد کرده است.
وی در این باره تصریح کرد: دمشق قصد دارد انجام چنین دیداری را به بعد از انتخابات ریاست جمهوری ترکیه موکول کند.
میری اوغلو افزود: ترکیه به خاطر حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) و یگانهای مدافع خلق کرد (ی.پ.گ) در مقابل روسیه، آمریکا و دمشق قرار گرفته است و این شرایط حساس ممکن است بر انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه که در سال ۲۰۲۳ برگزار می شود، تأثیر بگذارد.
خبرگزاری رویترز ۱۲ آذر طی گزارشی مدعی شده بود: دمشق با تاکید بر لزوم خروج نیروهای نظامی ترکیه، پیشنهاد دیدار سران دو کشور در حضور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، را رد کرده است.
رویترز به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد: دمشق معتقد است چنین دیداری در آستانه انتخابات سال آینده میلادی ترکیه به سود اردوغان تمام خواهد شد به خصوص اگر قصد ترکیه در مورد بازگرداندن ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار پناهنده سوری به کشورشان در آن مطرح شود.
یکی از این دو فرد مطلع تصریح کرد: چرا به رایگان پیروزی را تقدیم اردوغان کنیم؟ پیش از انتخابات روابط حسنه نخواهد شد.
وی افزود که سوریه با برگزاری نشست وزیران امور خارجه نیز مخالفت کرده است.
رویترز به نقل از یک دیپلمات مطلع دیگر از پیشنهاد مذکور نوشت: دمشق چنین دیداری را مادامی که نتیجه ملموسی به همراه نداشته باشد، بی فایده می داند. آنچه که سوریه تا کنون درخواست کرده، عقبنشینی کامل نیروهای ترکیه از خاک این کشور است.
نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه درامور سوریه پیشتر اعلام کرده بود که مسکو در تلاش است تا دیداری میان «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه ترتیب دهد.
الکساندر لاورنیتف به العربیه گفت: باتوجه به اینکه آنکارا و دمشق به یکدیگر نزدیک شده اند، مشکلی در زمان [برگزاری این دیدار] وجود ندارد بلکه دو کشور برای نزدیکی به هم باید تمایل داشته باشند.
وی درباره اینکه چه چیزی در حال حاضر مانع نزدیک شدن دولت سوریه و ترکیه میشود، گفت:بر هیچکس پوشیده نیست که تماسهای بین سرویس های اطلاعاتی دو کشور برپاست و ادامه دارد و این به حل برخی از مسائل مربوط به وضعیت میدانی کمک میکند.
پیشتر رئیس جمهور ترکیه از احتمال دیدار با همتای سوری خود خبر داده بود.