به گزارش ایرنا، بیشک مسکن مهمترین نیاز هر خانوار است و براساس بررسیهای طرح جامع مسکن، ایران تا پایان سال ۱۴۰۴ به ساخت حداقل ۶ میلیون واحد مسکونی نیاز دارد و با توجه به اینکه قانون اساسی هم داشتن مسکن متناسب با نیاز را حق هر خانوار ایرانی دانسته، دولت خود را مکلف کرده است که زمینه پاسخگویی به این نیاز را فراهم کند.
نیاز به تولید مسکن ناشی از عواملی مانند تورم و افزایش اجاره بها، جلوگیری از افزایش قیمتها، عدم ناترازی بین عرضه و تقاضای مسکن در بازار و تقاضاهای جدید برای مسکن در نتیجه ازدواج ها، لزوم بازسازی خانه های موجود در بافتهای فرسوده و همچنین خانه های کم دوام مناطق روستایی، گسترش حاشیه نشینی و ... نشات می گیرد که باید به این نیاز پاسخ داده شود.
یکی از نیازهای اصلی حوزه مسکن، نیازسنجی در این بخش است، برآوردها حاکی از آن است که نیاز به مسکن استان خراسان رضوی، با جمعیتی که هشت میلیون نفر تخمین زده میشود، حدود ۳۰۰ هزار واحد مسکونی یا کمی بیشتر از آن باشد که از این میزان بیش از ۱۰۰ هزار مسکن تنها برای کلانشهر مشهد نیاز است.
حاشیه نشینی یکی از معضلات اصلی شهر مشهد است که بیش از ۱.۵ میلیون نفر جمعیت این شهر را شامل می شود و بسیاری از منازل ساخته شده در حاشیه شهر فاقد استانداردهای لازم هستند، از سوی دیگر از مجموع واحدهای روستایی استان خراسان رضوی، ۳۳۰ هزار واحد غیرمقاوم و در برابر بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و همچنین خسارات ناشی از بارش برف و باران آسیب پذیر است.
براین اساس اجرای طرح نهضت ملی مسکن برای جبران تقاضاها و همچنین بازسازی خانه های کم دوام و غیراستاندارد در استان ضروری است و طبق برنامه ریزی انجام گرفته، قرار است در نهضت ملی مسکن بیشتر از آنچه برآوردها نشان می دهد، برای مردم خانه ساخته شود، که استان خراسان رضوی با سهم ۱۰ درصدی از چهار میلیون واحدی که دولت سیزدهم باید در قالب نهضت ملی مسکن در مدت چهار بسازد، باید ۴۰۰ هزار واحد مسکونی ابجاد کند.
مقدمات اجرای طرح نهضت ملی مسکن در خراسان رضوی از تابستان امسال کلید خورد و کار به واگذاری زمین و اجرای طرح رسید به طوری که از پاییز امسال هفته ای نیست که استاندار خراسان رضوی به شهری در این استان سفر نکرده و آیین قرعه کشی واگذاری قطعات زمین به ثبت نام شدگان این طرح را برگزار نکرده باشد، اقدامی که نور امید را در دل بسیاری از خانوارهای نیازمند مسکن و خسته از اجاره نشینی زنده کرده است.
برنامه قرعه کشی واگذاری زمین به متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن از اواخر شهریور امسال به صورت هفتگی پیگیری شده است که تاکنون این قرعه کشی برای ۲ هزار و ۴۸۰ قطعه زمین در تایباد؛ هزار و ۵۵۰ قطعه زمین در شهرهای جغتای، ریوش، قدمگاه، خرو و فریمان و نیز هزار و ۹۸ قطعه زمین در شهر "کُندر" واقع در شهرستان خلیل آباد برگزار شده است.
همچنین ۴۳۹ قطعه زمین در شهرستان بردسکن، چهار هزار و ۲۹۰ قطعه زمین در شهرستان نیشابور، ۲ هزار و ۸۳۰ قطعه زمین در شهرستان تربت جام، ۲ هزار و ۷۸ قطعه زمین در شهرستان سبزوار، سه هزار قطعه زمین در شهرستان بجستان و هزار و ۴۳ قطعه زمین در ۸۳ روستای خراسان رضوی با قید قرعه به متقاضیان ساخت مسکن تعلق گرفته است.
نهضت ملی با ۴۰۰ هزار واحد در ۹۶ شهر خراسان رضوی
قانون جهش تولید و تامین مسکن (طرح نهضت ملی مسکن) مصوب ۱۷ مردادماه ۱۴۰۰ یکی از برنامههای کلان دولت سیزدهم است که در آن دولت با تلفیق طرح «اقدام ملی مسکن» در طرح «نهضت ملی مسکن» و افزایش تسهیلات ساخت تا رقم ۴۵۰ میلیون تومان، قصد دارد چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال بسازد و بانکها نیز موظفند سالانه ۳۶۰ هزار میلیارد تومان وام به این طرح اختصاص دهند.
از ۹۶ شهر خراسان رضوی، هفت شهر بیش از ۱۰۰ هزار نفر، ۸۷ شهر کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارند و ۲ شهر نیز در زمره شهرهای جدید هستند، که متولی پیگیری اجرای طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید و بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت اداره کل راه و شهرسازی و متولی پیگیری آن در شهرهای دارای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی در تشریح وضعیت طرح نهضت ملی مسکن به خبرنگار ایرنا گفت: از سهم ۴۰۰ هزار واحد مسکن استان ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در ۲ هزار و ۵۹۶ روستای استان با جمعیت بالای ۲۰ خانوار ایجاد می شود، ۶۰ هزار واحد در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفری شامل کاشمر، قوچان، تربت حیدریه، تربت جام، سبزوار و نیشابور و ۶۰ هزار واحد نیز در ۸۹ شهر کمتر از ۱۰۰ هزار نفری استان ایجاد و باقی آن هم در مشهد و شهرهای جدید گلبهار و بینالود ساخته می شود.
جواد خدایی افزود: هدفگذاری طرح نهضت ملی مسکن در شهر جدید گلبهار، ۵۰ هزار واحد است که تاکنون زمین ۳۰ هزار واحد واگذار شده و کار ساخت آنها آغاز شده است.
معاون استاندار خراسان رضوی گفت: طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت مانند سبزوار، نیشابور و قوچان از طریق انبوه سازان و در قالب آپارتمانهای چندطبقه ساخته می شود اما اجرای این طرح در شهرهای کمتر از ۱۰۰ هزار نفر و شهرهای جدید به صورت ویلایی و تک واحدی است.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی نیز گفت: این استان ۹۶ شهر بزرگ و کوچک دارد که مشکلات مربوط به تامین زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در بیش از ۷۰ شهر حل شده است و از مجموع ۴۰۰ هزار واحد مسکن مورد نظر تامین زمین ۲۳۰ هزار واحد از محل اراضی دولتی و تفاهم نامه ها با نهادهای مختلف، تامین زمین ۱۰۰ هزار واحد در بخش روستایی و ۷۰ هزار واحد از محل خودمالکی و بازآفرینی انجام می شود.
عباس یوسف زاده با بیان اینکه تاکنون بیش از ۳۸۵ هزار نفر از شهرنشینان استان در این طرح ثبت نام کرده اند، گفت: تعداد واحدهایی که تاکنون تامین زمین برای آنها در قالب طرح نهضت ملی مسکن قطعی شده، ۱۴۰ هزار واحد است که عملیات اجرایی ۴۰ هزار واحد آغاز شده است.
وی اضافه کرد: شیوه ساخت ۴۰ هزار واحد مسکونی مزبور به روش گروه ساخت توسط مردم و شیوه دیگر توسط انبوه سازان است که اکنون پیشرفت اجرایی آنها از مرحله پی کنی تا نازک کاری است به طوری که ساخت واحدها در شهرهای سبزوار، گناباد و فریمان به مرحله نازک کاری رسیده است.
وی بیان کرد: در شهر مشهد نیز طی تفاهمی که با آستان قدس رضوی انجام گرفت، ۲۴۰ هزار مترمربع زمین در منطقه "سیدی" مشهد برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن تامین شد که در آنها واحدهای آپارتمانی سه تا ۶ طبقه ساخته می شود، هم اکنون ساخت واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن در شهرک مهرگان مشهد در حال انجام است و در شهرک "پردیس انقلاب" سیدی در مرحله طراحی و گذراندن تشریفات اداری و قانونی قرار دارد.
دلیل انصراف ۳۰ هزار نفر؟
در ابتدای شروع طرح نهضت ملی مسکن صحبت ها پیرامون بالا بودن سود تسهیلات و دوره بازپرداخت آن زیاد بود، اغلب بویژه دهکهای پایین جامعه استطاعت مالی برای بازپرداخت تسهیلات را نداشتند، از سوی دیگر با توجه به نرخ تورم و افزایش قیمها، تسهیلات و هزینه تمام شده ساخت واحدها در این طرح منطقی به نظر می رسد و نمی توان در این شرایط خانه ای با هزینه ای کمتر از این ساخت.
برخی از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در گفتگو با خبرنگار ایرنا، دلایل متعددی برای ثبت نام یا عدم ثبت نام خود در این طرح عنوان کردند، برخی خانه سازی و پرداخت اقساط را بهتر از یک عمر اجاره نشینی که سال به سال به نرخ آن افزوده می شود، دانستند و شرایط طرح را پذیرفتند.
برخی دیگر مانند "حسین عباسپور" شهروند مشهدی پرداخت اقساط حدود هفت میلیون تومان در ماه را بالاتر از بضاعت خود خواند و گفت: کل درآمد من در ماه به ۱۲ میلیون تومان نیز نمی رسد و پرداخت این میزان تسهیلات خارج از توان من است.
متقاضی دیگری به نام "رضا معلومی" نیز مراحل ثبت نام در سایت ویژه طرح نهضت ملی مسکن را گذر از هفت خوان رستم دانست و گفت: شرایط و مدارک زیادی از متقاضی در سایت درخواست کرده اند که جمع آوری آنها زمان بر و خسته کننده است، می توانند شرایط راحت تری در نظر بگیرند، در هر صورت کسی که نیاز به خانه دارد در این طرح شرکت می کند، چه نیازی به این همه مدرک برای اثبات اینکه فاقد خانه باشی، وجود دارد؟
شنیده های خبرنگار ایرنا از روستاییان شرکت کننده در این طرح نیز حاکی از آن است که افراد برای ثبت نام در سایت و گذراندن مراحل در بانک و سایر موارد دچار مشکل هستند، در هر صورت شرایط و امکانات در یک روستا به اندازه شهر آسان نیست که فرد بتواند از همه جزییات این طرح اطلاع داشته باشد و به راحتی مراحل دریافت وام و سایر موارد را پشت سر بگذارد.
معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی در خصوص شمار انصرافی ها و دلایل اقدام آنان گفت: تاکنون ۳۸۵ هزار نفر از کل شهرهای خراسان رضوی در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند که از این تعداد حدود ۳۰ هزار نفر انصراف داده اند، ضمن اینکه از مجموع ثبت نامی های طرح در استان ۲۸۱ هزار نفر واجد شرایط اولیه بودند که از این تعداد ثبت نام ۹۸ هزار نفر نهایی و قطعی شده است.
محمدعلی منصوری افزود: علت عمده انصرافها از این طرح، اشتباه در انتخاب شهر مورد تقاضا بوده که به انصراف منجر شده و البته سپس دوباره وارد سامانه ثبت نام شده و شهر را اصلاح کرده اند، از دیگر دلایل انصراف به ترتیب می توان به ویرایش و تغییر محل اجرای پروژه یا شهر، عدم تمکن مالی در بازپرداخت تسهیلات بانکی، عدم احراز شرایط در زمان ثبت نام و نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه برشمرد.
به گفته معاون مسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی در آبانماه گذشته، رقم تسهیلات ۴۵۰ میلیون تومانیِ طرح نهضت ملی مسکن در شورای پول و اعتبار تصویب شده است، براین اساس تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن شامل ۴۰۰ میلیون تومان برای شهرهای بالای یک میلیون جمعیت، ۳۵۰ میلیون تومان برای مراکز استانها، ۳۰۰ میلیون تومان برای سایر شهرهای کشور و ۲۵۰ میلیون تومان برای مسکن روستایی در نظر گرفته شده است، لذا بیش از ۶۰ درصد قیمت تمام شده واحدها از طریق تسهیلات تامین می شود.
محمود محمودزاده افزود: بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سود تسهیلات ۱۸ درصد است و با استفاده از امکاناتی که صندوق ملی مسکن از طریق قانون جهش تولید در اختیار میگذارد، برای دهکهای درآمدی پایین وابسته به استطاعت و توان مالی آنان، بخشی از درصد سود تسهیلات از طریق صندوق تامین خواهد شد.
به گفته مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: تا هفتم آبانماه امسال سه هزار و ۳۱۶ میلیارد و ۵۱۱ میلیون ریال تسهیلات بانکی توسط چند بانک در استان به متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن پرداخت شده که بیشترین سهم از پرداختیها مربوط به بانک مسکن بوده است
یوسف زاده بیان کرد: پرداخت تسهیلات از سوی برخی بانکها با تاخیر انجام شد زیرا اظهار می کردند که هنوز از تهران به آنها ابلاغ نشده است اما بعد از برگزاری شورای مسکن و تاکید استاندار، پرداخت تسهیلات از شهریور ماه سرعت گرفت.
مسکن ملی طرحی متفاوت از مسکن مهر
طرح مسکن مهر دولت نهم با اینکه تلاش کرد بخشی از نیاز مردم به مسکن را از طریق پرداخت تسهیلات و کمکهای دولتی جواب دهد، اما یک ایراد مهم داشت که تبعات آن تا سالها بعد دامنگیر دولتها بود و یکی از آنها استفاده از اراضی خارج از شهرها بود، زیرا این اراضی امکانات و تاسیسات زیرساختی آب، برق، گاز و راه و... نداشتند و هزینه های زیادی را بر دوش دولتها گذاشتند، به طوری که با اتمام بودجه آن، دولت بدهکار و طرح نیمه تمام باقی ماند.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی پیش از این به خبرنگار ایرنا گفته بود که بین سه تا چهار هزار واحد باقیمانده طرح مسکن مهر در استان به طرح نهضت ملی مسکن منتقل شدهاند که روند اجرایی آنها در حال انجام است.
در این راستا دولت در خراسان رضوی تلاش کرده تا حتی الامکان زمین های مورد نیاز طرح نهضت ملی مسکن را از میان اراضی بافت فرسوده و اراضی دولتی داخل شهرها تامین کند.
رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ایرنا به مسوولان دولتی توصیه کرد که اجرای طرح نهضت ملی مسکن در بافتهای فرسوده شهرها، هزینه تمام شده احداث آنها را کاهش می دهد و مشکل آب و برق و گاز ندارند، بنابراین به وزارت راه و شهرسازی تاکید شده است به جای الحاق زمین های زراعی یا خارج از محدوده شهرها، بر این امر متمرکز شوند.
محمدرضا رضایی افزود: اگر واحدهای مسکونی در بافت فرسوده مشکلات حقوقی دارند، وزارت راه و شهرساز ی می تواند مشکل را حل و ساخت و سازهای فرسوده را تجمیع کند تا مردم با هزینه کمتری صاحب خانه شوند، به همین منظور اولویت ما اجرای طرح نهضت ملی مسکن تامین زمین در بافتهای فرسوده شهری است، نه اینکه زمینی خارج از محدوده شهر را به شهر الحاق کنیم که هزینه ساخت واحد افزایش یابد.
وی ادامه داد: طبق قانون جهش تولید مسکن، باید سالی یک میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود، در مقطعی بخشی از اجرای این طرح به تسهیلات بانکی متکی شد و وزارت راه و شهرسازی نقش پیمانکار به خود گرفته بود، در حالی که این وزارتخانه باید نقش راهبری و فرماندهی را در این طرح می داشت و بخش خصوصی، انبوه سازان و پیمانکاران ساخت و ساز را انجام می دادند.
رضایی اظهار داشت: طرح نهضت ملی مسکن باید به نحوی اجرا شود که زمین و تسهیلات بانکی به مردم تحویل داده شود و آنان خود نسبت به ساخت خانه اقدام کنند، این شرایط بهتر از آن است که وزارت راه و شهرسازی نقش پیمانکار داشته باشد و خانه بسازد.
رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: تاکید بر این است که انبوه سازان وارد طرح نهضت ملی مسکن شده و فراتر از کار پیمانکاری، نقش مشارکتی داشته باشند، به این معنا که منابع داخلی را تامین کنند و با دولت در کار مشارکت نمایند، بخشی از واحدهای تجاری یا واحدهای مسکونی در نظر گرفته شده در طرح را برای خود بردارند و باقی را در اختیار مردم که متقاضی مسکن هستند، قرار بدهند.
رضایی اظهار داشت: شرایط اجرای طرح نهضت ملی مسکن در خراسان رضوی به نسبت استانهای دیگر بهتر است زیرا رویکرد آنان واگذاری زمین به مردم و ساخت آن توسط مردم است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی نیز در این خصوص گفت: رویکرد ما در خصوص اجرای طرح نهضت ملی مسکن آن است که دولت هیچگونه تصدیگری نداشته باشد و خانه ها با مشارکت مردم ساخته شود و هم اکنون که زمین در عمده شهرهای با جمعیت زیر ۱۰۰ هزار نفری استان به متقاضیان واگذار شده است آنان بدون مداخله ما در حال ساخت واحدها و دریافت تسهیلات از بانک هستند.
خدایی افزود: مردم به دلیل نیاز به مسکن و تعلق واخدها به خودشان، دقت و حساسیت بیشتری در ساخت آن به کار می برند در حالی که تصدیگری و مداخله دولت در ساخت واحدهای مسکونی می توانست در این زمینه مانع ایجاد کند.
وی بیان کرد: در تلاش هستیم تا به نیاز ثبت نام شدگان طرح نهضت ملی مسکن در هر شهر، در همان شهر پاسخ داده شود و خود را موظف می دانیم برای هر بدون خانه ای مسکن بسازیم و روشهایی متفاوت از گذشته برای خانه دار شدن آنان به کار ببریم.
مشارکت بسیج در مسکنسازی
نمونه ای از جلب مشارکتها فارغ از تصدی گری دولت برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن را می توان در مشارکت بسیج سازندگی در استان دید، به نحوی که رییس بسیج سازندگی خراسان رضوی در این باره به ایرنا گفت: بسیج سازندگی و گروههای جهادی استان ساخت واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن در این استان را تاکنون ۵۰ درصد پیش برده اند.
داریوش کوکبی افزود: در طرح نهضت ملی مسکن، ۴۰ هزار واحد برای محرومان در مدت ۲ سال در کشور ساخته میشود که سهم خراسان رضوی ۲ هزار و ۴۰۰ واحد است، این طرح با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره)، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و بسیج سازندگی و بخش محرومیت زدایی بسیج در حال اجراست.
وی اظهار داشت: کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان رضوی تاکنون هزار و ۷۸۶ مددجوی نیازمند را شناسایی کرده و کار ساخت هزار و ۴۵۰ واحد برای آنان شروع شده و پیشرفت اجرایی واحدها به ۵۰ درصد رسیده است.
صنعتی سازی، خواسته کارشناسان از مجریان طرح نهضت ملی مسکن
یکی از ضعفهای بخش ساخت و ساز در کشور استفاده از شیوههای منسوخ شده و سنتی است. امروز بخش کمی از ساختمان سازی کشور با استفاده از روشهای صنعتی اجرا میشود که قابل قبول نیست، از این رو سنتی سازی انبوه سازان و سازندگان یکی از نقاط ضعف اساسی نهضت ملی مسکن است و این وضعیت ورود فناوریهای نوین به عرصه ساختمان سازی را از سوی مسوولان امر، ضروری کرده است.
یک کارشناس و عضو انجمن سازه های فولادی و دبیر کل انجمن مدیریت کسب و کار ایران به خبرنگار ایرنا گفت: ساخت چهار میلیون مسکن در چهار سال کار بزرگی است که باید برای استحکام بنا در این حوزه، صنعتی سازی در اولویت کار مجریان طرح قرار گیرد.
محمدرضا انبیایی افزود: تنها پنج درصد از ساختمانهای ایران صنعتی ساخته می شود، در حالی که در دیگر کشورهای دنیا، صنعتی سازی ساختمانها به ۴۰ درصد از کل ساختمانها رسیده است.
وی اظهار داشت: ایران در صنعتی سازی در نسلهای سه یا چهار این بخش قرار دارد در حالی که صنعتی سازی در سایر کشورها در نسلهای هشت یا ۹ است و از فناوریهای قوی تری بهره می گیرند، عمر ساختمانها در کشور ما ۳۰ سال است به این معنا که ساختمانها را برای ۳۰ سال می سازند در حالی که در سایر کشورهای دنیا با صنعتی سازی عمر آن را تا ۵۰ سال افزایش می دهند، لذا صنعتی سازی عمر ساختمان را بیشتر کرده و هزینه های ساخت را کمتر می کند.
وی بیان کرد: صنعتی سازی در واقع ترکیبی از سازه های فولادی و سازه های بتنی است، اینکه گمان کنیم سازه های بتنی ارزانتر تمام می شود، چنین چیزی نیست، در برخی طراحی ها، سازه های فولادی ارزانتر از سازه بتنی تمام می شود، اینکه چه نوع سازه ای اعم از فولادی یا بتنی به کار برده شود، بسته به منطقه ای دارد که مسکن در آن ساخته می شود و شرایط و وضعیت آب و هوایی آن دارد.
دبیرکل انجمن مدیریت کسب و کار ایران گفت: اشکال اساسی که وجود دارد، آن است که به زعم جامعه اگر سازه بتنی در ساختمان سازی مورد استفاده قرار گیرد، ارزانتر از سازه فولادی تمام می شود، اما توجه به مساله اقتصادی یک جنبه از ساختمان سازی است در حالی که باید یک ساختمان را به بهترین شکل و بادوام و صنعتی ساخت و از سازه بهتر و سالم تری استفاده کرد.
انبیایی خاطر نشان کرد: در بسیاری از کشورها هنگام استفاده از سازه های بتنی در ساختمان سازی، از ضوابطی بهره می گیرند که برای حفاظت ساختمان در برابر آتش مناسب است، اما اگر قرار باشد این ضوابط در مورد سازه های بتنی در کشور ما به طور کامل رعایت شود، حتما هزینه استفاده از سازه های بتنی در ساختمان گرانتر از سازه های فولادی تمام می شود، در حالی که در کشور ما بخشی از این ضوابط رعایت نمی شود.
دبیرکل انجمن مدیریت کسب و کار ایران گفت: بدون ایجاد تحول در ساختمان سازی و تلاش برای صنعتی سازی آن، ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در چهار سال به راحتی امکان پذیر نیست.
طرح نهضت ملی مسکن، یک تیر و دو نشان برای بازار مصالح ساختمانی
بازار مصالح ساختمانی مدت زیادی است که در رکود به سر می برد، بی شک طرح نهضت ملی مسکن می تواند این بازار و بسیاری از کسب و کارهای وابسته به آن را از رکود خارج سازد.
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پیش از این از تشکیل کارگروه فولاد و سیمان برای تکمیل زنجیره تامین مصالح ساختمانی طرح نهضت ملی مسکن خبر داده و گفته بود که در اجرای بهینه طرح نهضت ملی مسکن، مرکز تحقیقات ، شناسایی، معرفی و عرضه فناوریهای نوین را در دستور کار قرار داده است و کارگروه مشترک مزبور بین وزارتخانههای صمت و راه وشهرسازی تشکیل میشود.
محمدمهدی حیدری افزوده بود: در عین حال توجه به کیفیت تاسیسات ساختمانی اعم از لوله، اتصالات و ... در دستور کار است که در این خصوص ترویج عرضه محصولات دارای گواهینامه فنی در حال عملیاتی شدن بوده و چندی است مرکز تحقیقات با برخی از کارخانجات وارد مذاکره شده است.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان مصالح ساختمانی مشهد در گفتگو با خبرنگار ایرنا، رونق کسب و کار فروشندگان مصالح ساختمانی را منوط به رونق صنعت ساختمان بویژه عملیات اجرایی طرح نهضت ملی مسکن و همچنین گرمشدن هوا دانست و گفت: قیمت اغلب مصالح ساختمانی در بازار این شهر بیشتر به دلیل رکود صنعت ساختمان، از سال ۱۴۰۰ تاکنون افزایشی نداشته و تقریبا ثابت مانده است.
غلامرضا سلطانی افزود: قیمت اقلامی مانند شن و ماسه، آجر و موزاییک در بازار مشهد طی یکسال گذشته تقریبا ثابت مانده و در این مدت فقط قیمت سیمان در مقطعی از تابستان به دلیل قطع برق کارخانجات نوسان داشته است.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان مصالح ساختمانی مشهد گفت: با آغاز فصل زمستان صنعت ساختمان سازی دچار رکود می شود و این موضوع تاثیر مستقیمی بر روی فروش مصالح ساختمانی دارد، هم اکنون با شروع فصل سرما و کوتاه شدن روزها، عملیات ساختمانی نیز کمتر شده و به تبع آن بازار مصالح ساختمانی نیز راکد است.
نظارت بر طرح مسکن به صورت مانیتورینگ
یکی از جنبه های مثبت طرح نهضت ملی مسکن که برای اولین بار در خراسان رضوی اجرا شده، راه اندازی سامانه مانیتورینگ نظارت بر روند اجرایی این طرح بوده که در این استان عملیاتی شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: این سامانه، نظارت بر عملیات اجرایی طرح نهضت ملی مسکن در مناطقی را که این طرح در حال اجراست، نظیر شهرک مهرگان مشهد، شهرستانهای نیشابور و سبزوار بر عهده دارد.
یوسف زاده اظهار داشت: استقرار سامانه نظارت بر عملیات اجرایی طرح نهضت ملی مسکن بنا به لزوم و اهمیت پایش همه ذینفعان و مداخلهگران در این طرح به منظور تسهیل و تسریع فرآیندهای عملیاتی به صورت آزمایشی به اجرا درآمده است، که در مرحله بعدی راه اندازی این سامانه، پایش عملکرد پیمانکاران، ناظران، دستگاههای خدماتی و غیره به صورت برخط انجام میشود.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: تدوین ساختار داشبوردهای مدیریتی به تفکیک پیمانکاران و مشاوران، تهیه و تنظیم شیوهنامهها و دریافت مدون برنامههای زمانبندی پیمانکاران، ساختار اجرایی پروژهها، کنترل قیمت تمام شده، نیازمندی های مصالح و تجهیزات از دیگر مواردی است که برای بهتر اجرا شدن طرح نهضت ملی مسکن در این استان پیگیری می شود.