بجنورد- ایرنا- مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: امسال ۴۰۰ تن زیتون از ۱۶۳ هکتار سطح زیر کشت این محصول در باغ‌های استان برداشت شد.

محمد عفتی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طرح توسعه زیتون در باغ های این خطه از سال ۱۳۸۷ در دستور کار قرار گرفت و ۱۲ رقم نهال در مناطق نیمه گرمسیر شهرستان مانه و سملقان کشت شد و توسعه این محصول در سال ۱۳۸۰ به ۵۰۰ هکتار رسید.

وی عنوان کرد: برنامه ریزی مناسبی در توسعه کشت این محصول در خراسان شمالی انجام نشد و بیشتر درختان زیتون در دمای منفی ۹ درجه سانتیگراد سال های گذشته خشک شدند و باغ‌های زیتون منطقه به زوال رفتند و این سطح از کشت در نهایت به ۲۷۰ هکتار رسید.

مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی ادامه داد: توسعه باغ های زیتون با واردات ارقام کم آب طلب و مقاوم تا سرمای منفی ۶ درجه در دستور کار قرار گرفت و ارقام جدید در سال ۱۳۹۶ در سطح ۲۱۲ هکتار کشت شد و ۱۶۳ هکتار آن امسال به مرحله باردهی رسیده است.

وی با بیان اینکه زیتون خراسان شمالی از کیفیت بسیار مناسبی برخوردار است گفت: زمان برداشت این محصول از شهریورماه تا اواخر مهرماه ادامه دارد و میزان باردهی این محصول در هر هکتار حدود پنج تن است.

عفتی با بیان اینکه کشت زیتون بدلیل خشکسالی و تغییرات آب و هوایی در اولویت قرار دارد افزود: کشت این محصول در سطح ۵۰۰ هکتار در مناطق نیمه گرمسیر استان در محدوده روستای "آق مزار" شهرستان مانه سملقان و رودخانه شیرین سو تا مرز استان گلستان در دستور کار قرار دارد که باید اجرایی شود.

نبود واحدهای فرآوری مشکل زیتون‌کاران خراسان شمالی

مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه نبود واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی سبب رنج زیتون‌کاران این خطه شده است، گفت: در بهره‌وری از این موهبت الهی تا به امروز کار چندانی در استان انجام نشده است و محصول با کیفیت این استان در واحدهای صنعتی استان های همجوار فرآوری می شود.

وی عنوان کرد: کارخانه روغن‌کشی چندانی در این استان وجود ندارد و نباید انتظار داشته باشیم که فرهنگ استفاده از این محصول پرخاصیت در این خطه نهادینه شود.

زیتون یکی از گیاهان پرخاصیتی است که بیشتر در مناطق ساحلی دریای مدیترانه رشد می‌کند، این گیاه برای رشد و میوه دهی به فصول گرم و طولانی نیاز دارد.

زیتون در مناطق آب و هوایی خشک و نیمه خشک که آب، خاک و نور مناسبی دارد و همچنین از زمستان های معتدل و تابستان های گرم و خشک و طولانی برخوردار است، رشد می کند.

بهترین زیتون در ایران "زرد زیتون" است و به علت داشتن روغن زیاد و واکنش مثبت به همه شرایط آب و هوایی و اقلیمی، توجیه اقتصادی بالایی دارد.

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.