وقتی که فرد کنار او، زبان اشاره معلول ناشنوای کرمانی را معنا کرد، تازه فهمیدیم درخواست شغل دارد؛ شغل مناسب می خواهد و بعد از آنکه تاکید کرد چرا شغل می خواهد، با تاکید موکد خطاب به محمدمهدی فداکار استاندار کرمان خواهش کرد این خواسته او فراموش نشود.
آری، معلولان هم عموما، هم می توانند کار کنند و هم به کار نیاز دارند؛ اتفاقا هزینه های معلولان بیشتر از سایر شهروندان عادی است اما چرا این گوی و میدان در کشور ما برای معلولان آنطور که باید نمی چرخد و تاکنون نچرخیده، معلوم نیست که فریادها را بر سر چه کسانی و کجاها باید فرود آورد.
نامش را متوجه نشدم و اصراری هم نکردم که جویا شوم؛ اصلا چه ضرورتی داشت یا دارد که مثلا درخواست یک شهروند دارای معلولیت را اینجا در فضای عمومی معرفی کنیم؛ اما آن لحظه درخواستش از استاندار با آن زبان بدن و اشاره، فراموش نمی شود؛ او میدانست که استاندار به احتمال زیاد زبان اشاره ناشنوایان را نمیداند ولی حتم داشت که فرد کناری منظورش را خوب ترجمه یا معنا می کند اما باز همانقدر آتشین و با نیاز، این درخواست را مطرح می کرد که نشان از عمق مشکلات، درخواست و نیازهایش داشت.
استاندار کرمان در حال و هوای مناسبت روز جهانی معلولان عصر شنبه ۱۹ آذرماه در جمع صمیمانه گروه های معلول استان کرمان حاضر شد و مسائلشان را شنید؛ با نماینده گروههای مختلف دارای معلولیت و مدیران انجمنهای ناشنوایان، نابینایان، ضایعه نخاعی و اوتیسم نیز همکلام شد و وقت بسیاری گذاشت تا همه صحبت های آنان را بشنود.
واقعیت اینکه معلولان جزو اقشار بیادعا و کم سر و صدای جامعه هستند که سعی می کنند پا به پای دیگر افراد جامعه به زندگی و کار بپردازند؛ هر چند مشکلات این جامعه عموما آنان را حتا در زیست روزمره با سختی روبه رو می کند که توجه و اقدام مسئولان و خیران را برای رفع نیازهای این قشر می طلبد؛ توجهی که فقط در کلام و مناسبت ها خلاصه نشود و در عمل نیز شاهد عملیاتی شدن آنها باشیم.
معلولان هر چند به لحاظ ظاهری شاید نسبت به دیگر اقشار جامعه از توانایی کمتری برخوردار باشند، اما بسیاری از آنان با اراده و پشتکار توانسته اند نقص عضو خود را نادیده بگیرند و در حوزه های مختلف به موفقیت های فروانی برسند؛ همین موضوع اهمیت نقش این قشر را در مناسبات اجتماعی بیش از پیش نشان می دهد.
گرچه امروز نگاه افراد به معلولان دیگر مانند گذشته نیست و یک فرد معلول در جامعه حقوق و احترامی مثل سایر شهروندان دارد و این روند نیز رو به بهبود است اما هنور مسائل فراوانی مانند اجرا نشدن قانون حمایت از معلوان بویژه در اشتغال، مناسب نبودن فضای شهری و بالا بودن هزینه های پزشکی برای این قشر، در مسیر زندگی یک فرد معلول وجود دارد که مانع از روند عادی زندگی و پیشرفت او می شود.
بازدید عصر روز شنبه استاندار کرمان از کانون ناشنوایان استان، بهانه ای شد تا از نزدیک با بخشی از جامعه معلولان دیدار داشته باشیم و صحبت ها، نظرها و پیشنهادهای آنان را از نزدیک بشنویم؛ البته خواسته های این قشر شریف و مظلوم بارها گفته و تکرار شده که بخشی از آنها هنوز لاینحل مانده است.
ساختمان کانون ناشنوایان استان کرمان در بلوار سیدی شهر کرمان واقع شده و مربوط به حدود ۵۰ سال قبل و بخشی از یک بنای موقوفه است که به گفته دبیر این کانون مشکلات و نواقصی دارد که باید برطرف شود.
کانون ناشنوایان در این مرکز خدمات متنوعی به این قشر جامعه معلولان ارائه می دهد و قسمت های کارگاهی، مددکاری، مشاوره و غیره به امور و مشکلات روزمره ناشنوایان می پردازد؛ مسئولان و اعضای کانون مشتاقانه از حضور مدیر عالی دولت در استان و همراهان وی استقبال کردند.
پس از بازدید مختصر و آشنایی با قسمت های مختلف کانون ناشنوایان، استاندار کرمان پای صحبت های مسئولان کانون نشست؛ البته باید ناشنوایان را حداقل در کرمان یکی از مظلوم ترین اقشار جامعه معلولان دانست، زیرا اغلب آنان حتی در بیان و به زبان آوردن خواسته ها و گلایه های خود دچار مشکل هستند و از نظر ساختمان کانون نیز مشکلاتی دارند.
خدمات دهی تخصصی کانون ناشنوایان کرمان
دبیر کانون ناشنوایان استان کرمان در این دیدار گفت: ناشنوایان کرمانی مظلوم واقع شده اند، زیرا برای سایر اقشار معلول ساختمان و مکان مناسب وجود دارد، اما این قشر اخیرا در این مکان استقرار یافته اند که برای تجهیز و آماده سازی آن ۴۰۰ میلیون تومان هزینه کردیم و توانی برای هزینه بیشتر نداریم.
عباس انجم شعاع افزود: ناشنوایان اغلب باید در محیطی قرار گیرند که با افرادی همانند خود در ارتباط باشند و حتما باید فضای مناسب در اختیار ناشنوایان قرار داشته باشد.
وی با باین اینکه در این مرکز ۶۰۰ عضو ناشنوا پذیرش شده اند تصریح کرد: ساخت سالن برای انجام مراسم و جشن ها، ایجاد فضا برای نمایش و فروش تولیدات ناشنوایان و فضای سبز مناسب از جمله خواسته هایی هست که انتظار داریم از طرف استانداری پیگیری شود.
انجمع شعاع تاکید کرد: این مرکز محلی برای خدمات دهی تخصصی به ناشنوایان است که علاوه بر استان کرمان از سایر استان های دیگر نیز پذیرش دارد.
در این میان شاهد درخواست یکی از ناشنوایان نیز بودیم که درخواست شغل داشت.
پس از آن نشست صمیمانه استاندار با نماینده گروههای مختلف دارای معلولیت و انجمنهای ناشنوایان، نابینایان، ضایعه نخاعی و اوتیسم نیز از دیگر برنامه ها بود.
مصوبه قانونی اشتغال معلولان اجرا شود
رییس هیات امنای جامعه معلولان استان کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه طبق مصوبه قانونی باید سه درصد از نیروهای ادارات مانند استانداری، شهرداری و تامین اجتماعی از افراد معلول باشند و اگر مدیری این مصوبه را رعایت نکند تخلف کرده است اظهارداشت: نباید بچه های معلول مشکل اشتغال داشته باشند.
مرتضی لیاقت تاکید کرد: قانون حمایت از معلولان بسیار خوب است اما ضمانت اجرایی ندارد و درخواست داریم که نماینده ای از جامعه معلولان در نشست ها و جلسات مهم شرکت داشته باشد.
وی بیان کرد: رفت و آمد معلولان در سطح شهر بسیار سخت است و باید تسهیلاتی در این جهت توسط خیران و شرکت های بزرگ برای این مساله اختصاص پیدا کند.
لیاقت مناسب سازی فضای شهری، تجمیع انجمن ها و مراکز صنفی حمایت از معلولان برای جلوگیری از موازی کاری را از دیگر درخواست های جامعه معلولان ذکر کرد.
نیمه تمام ماندن پروژه مسکن معلولان پس از ۱۱ سال
مدیر عامل انجمن حمایت از حقوق معلولان استان کرمان (آوات) نیز با بیان اینکه این جلسات باید به صورت مستمر برای پیشبرد برگزار شود گفت: درخواست داریم کمیته ای برای اجرای قانون معلولان در استان کرمان تشکیل تا قانونی مانند مناسب سازی سازمان ها برای معلولان حتما اجرا شود.
شورش دلپسند با اشاره به اینکه در شهر کرمان حدود ۲۹ هزار معلول داریم افزود: اگر بخشی از هزینه حمل و نقل معلولان توسط دستگاه های خدمات رسان پرداخت شود به این قشر بسیار کمک می کند و باید ذکر کنم که این طرح هم اکنون توسط شهرداری تهران در حال اجراست.
وی اظهارداشت: پروژه مسکن معلولان حدود ۱۱ سال است که به صورت نیمه تمام مانده و باوجود پیگیری ها و مصوبات متعدد هنوز برای اتمام این پروژه هیچ اقدامی نشده است.
ورزشکار قهرمان و مدالآور کرمانی ادامه داد: هزینه های پزشکی و وسائل مربوط به معلولان از سال قبل حدود ۶ برابر شده است که پیشنهاد می کنیم از بنگاه های اقتصادی در راستای مسئولیت های اجتماعی آنها کمک گرفته شود.
به گزارش ایرنا در ادامه این نشست نمایندگان اقشار مختلف معلولان استان کرمان، تحقق عدالت در حوزه ورزشی و اشتغال معلولان، تعیین مشاور استاندار در حوزه معلولان، مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان، تحصیل فرزندان معلول در کنار سایر دانش آموزان، پوشش هزینه های بهداشتی و درمانی، توجه به جامعه اوتیسم و غیره را با استاندار کرمان مطرح کردند.
تاکید استاندار بر مناسب سازی فضای شهری
فداکار استاندار کرمان در این دیدار با اشاره به مشکلات جامعه معلولان گفت: اجرای قانون سه درصدی استخدام افراد دارای معلولیت از سوی بهزیستی را حتما پیگیری می کنیم تا افراد مشمول در دستگاه ها مشغول شوند.
وی تصریح کرد: معلولان تفاوتی با افراد عادی ندارند و حتی توانایی آنان در موارد زیادی بیشتر از سایر افراد است که باید با برآوردن نیازهای آنان به کار و زندگی معولان کمک کنیم.
فداکار ادامه داد: مناسبسازی معابر شهری و ادارات برای خدمت به جامعه معلولان باید در اولویت نهادها و سازمان ها ذیربط قرار گیرد.
استاندار کرمان بیان کرد: برای امکان حضور دانشآموزان دارای معلولیت در مدارس عادی باید از طرف رسانه ها بویژه صدا و سیما فرهنگ سازی لازم انجام شود.
وی با اشاره به بازدید خود از کانون ناشنوایان استان کرمان بیان کرد: در خصوص احداث زمین ورزشی سالن مراسم و مغازههای عرضه تولیدات ناشنوایان با همکاری شهرداری و اتاق بازرگانی قول می دهیم که این خواسته ها پیگیری و اجرا شوند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، معاون مشارکتهای مردمی و اشتغال اداره کل بهزیستی کرمان و جمعی دیگر از مدیران ستادی استانداری در این دیدار حضور داشتند.