به گزارش ایرنا، همه ساله به ویژه در روزهای سرد سال، ورود سگ های ولگرد در سطح شهر به ویژه شهرک های اقماری معضلاتی را برای شهروندان ایجاد می کند که در این میان اقدام به موقع دستگاه های متولی امر در کنترل جمعیت سگها و همچنین همکاری شهروندان در دفع مناسب پسماندهای غذایی می تواند بسیار موثر باشد.
موضوع سگ های ولگرد قصه ادامه دار و سریالی شهر زنجان است و همه ساله شهروندان -بیشتر در روزهای سرد سال- از نزدیک با این موضوع درگیر هستند.
اغلب شهروندان زنجانی به ویژه در مناطق حاشیهای و اطراف شهر زنجان با معضل سگ های ولگرد انس و الفت دیرینه پیدا کرده اند و پرسه آزادانه سگ ها در سطح شهر به موضوعی عادی برای آنها تبدیل شده است.
سگ های ولگرد در این روزهای پاییزی و سرد برای یافتن غذا به سمت شهرها روانه می شوند و مدام در حال پرسه زدن و سرک کشیدن به زباله های رها شده در معابر و خیابان ها هستند.
این موضوع گاهی حس ترحم و دلسوزی شهروندان را در غذارسانی به آنها ترغیب می کند درحالیکه باید به این موضوع توجه داشته باشند اگر حمایتهای آنها از این گونه جانوری مدیریت شده نباشد چه بسا جمعیت سگ ها در مدت کوتاهی چند برابر شود و سلامت، امنیت و آرامش جامعه و شهروندان را با چالش جدی مواجه کند.
پرسه سگ های ولگرد تهدید جدی برای سلامت و آسایش شهروندان
یک شهروند زنجانی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: پرسه سگهای ولگرد در این روزهای سرد سال در کوچه و پس کوچه ها، خیابان ها و بوستان های شهر، یک تهدید جدی برای سلامت و آسایش مردم است و خطرات و تهدیداتی را به همراه دارد که باید برای جمع آوری آنها اقدام شود.
معصومه قنبری افزود: در مواقعی سگهای ولگرد به صورت گلهای در سطح شهرک های اقماری پرسه می زنند و به ویژه نیمه های شب صدای سوزناک آنها آرامش را از مردم سلب می کند و به نوعی موجب ترس شهروندان می شود.
یک شهروند دیگر نیز در این خصوص اظهار داشت: پرسه زدن سگهای سرگردان در سطح شهر خطر حمله به مردم را به دنبال دارد و از سویی اگر فکری برای کنترل و جمع آوری آنها نشود در این صورت جمعیت سگ ها افزایش می یابد و مشکلات بی شماری را به وجود می آورد.
به گفته رضا بیات، احتمال هار بودن سگ های ولگرد وجود دارد و در این میان حمله احتمالی به یک شهروند نیز تبعات ناخوشایندی را به بار می آورد بنابراین باید دستگاه های متولی امر بیش از گذشته نسبت به این موضوع مهم حساس باشند.
مهدی رحیمی دیگر شهروند زنجانی در این زمینه گفت: در معابر و خیابان های شهری بنرهایی از سوی شهرداری زنجان مبنی بر جمع آوری سگ های ولگرد نصب شده که نظر هر شهروندی را به خود جلب می کند.
وی اضافه کرد: امیدواریم این موضوع یعنی جمع آوری سگ های ولگرد به ویژه در شهرک های اقماری به نحو بهتری در دستور کار قرار گیرد تا مشکلی برای شهروندان به وجود نیاید چون پرسه شبانه روزی سگ ها در معابر و خیابان ها برای شهروندان به ویژه کودکان و نوجوانان ترس و دلهره ایجاد می کند.
ماهانه ۲۵۰ قلاده سگ در زنجان زنده گیری می شود
رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان در این خصوص گفت: هرچند جمعآوری سگهای ولگرد برای شهرداری هزینه دارد اما این حیوانات با حضور گروه های آموزش دیده، زنده گیری شده و به مکانی امن، مطمئن و دور از شهر منتقل می شوند.
غلامرضا نظری با بیان اینکه هم اکنون سه اکیپ شهرداری زنجان به منظور جمع آوری سگهای ولگرد در سطح شهر فعالیت می کنند، افزود: تمامی فرآیند زنده گیری تا عقیم سازی این سگ ها بر اساس شیوه نامه ابلاغی وزارت کشور انجام می شود.
این مسوول ادامه داد: اکیپ های مستقر از طریق سلاح آغشته به داروی بیهوشی، مبادرت به زنده گیری می کنند و سپس بی آنکه آسیبی به حیوانات برسانند آنها را به محل نگهداری واقع در جاده زنجان - بیجار انتقال می دهند.
وی با بیان اینکه هزینه نگهداری، انگل زدایی، ضدعفونی، عقیم سازی، تزریق واکسن و تامین غذای روزمره سگهای جمع آوری شده بسیار بالا است، اظهار داشت: سگهای ولگرد جمع آوری شده پس از انتقال به محل جدید از سوی دامپزشکان پالایش، واکسن کوبی و در نهایت عقیم سازی و پلاک گذاری میشوند.
این مسوول با تاکید بر اینکه گرفتن سگهای ولگرد کار سخت و دشواری است، افزود: سگها، جانوران بسیار باهوش و زیرکی هستند و در زنده گیری آنها باید حساس و محتاط بود چرا که از طریق بو، تهدید و خطر را احساس کرده و با مشاهده خودرو و عوامل شهرداری به سرعتت از محل متواری می شوند.
وی با بیان اینکه خفتگیری سگهای ولگرد از سوی اکیپها به ندرت اتفاق می افتد و در بسیاری موارد تنها راه برای زنده گیری آنها استفاده از سلاح بیهوشی است، تاکید کرد: اکیپ های زنده گیری به هیچ وجه حق استفاده از سلاح ساچمه ای و گلوله زنی را ندارند و برای اینکه سگها اذیت نشوند از داروی بیهوشی با دز پایین استفاده می شود.
رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان گفت: در این فصل ماهانه به طور میانگین بیش از ۲۵۰ قلاده سگ زنده گیری می شود و یکی از نکات قابل توجه هزینه بالای نگهداری سگ های بدون صاحب در محل پناهگاه است که بخشی از هزینه ها توسط حامیان حیوانات تامین می شود.
وی با بیان اینکه از همشهریان تقاضا داریم که در هر نقطه ای از شهر به سگ ها غذارسانی نکنند تا شاهد ورود این حیوانات به داخل شهر نباشیم، اضافه کرد: همکاری مردم با نیروهای شهرداری در بیرون گذاشتن به موقع و در زمان مناسب زباله های خانگی از عوامل کاهش ورود حیوانات به شهر خواهد بود.
کنترل جمعیت سگها امری ضروری
رییس نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان نیز با بیان اینکه جمعآوری سگهای ولگرد و بدون صاحب بر عهده شهرداری است، ادامه داد: این کار با حضور گروه های زنده گیری شهرداری زنجان در حال انجام است.
پرویز رستمی افزود: جمع آوری سگهای بدون صاحب که در برخی از مناطق نیز موجب مزاحمت، ترس و وحشت شهروندان میشوند به منظور ایجاد امنیت و حفظ آرامش، امری ضروری است که برای کنترل جمعیت آنها بسیار مفید خواهد بود.
وی با بیان اینکه افزایش جمعیت سگ های ولگرد، رابطه مستقیم با پسماندهای غذای شهری و روستایی دارد، اظهار داشت: اگر مدیریت دفع پسماند غذایی به شکل اصولی و مناسب نباشد در این صورت جمعیت جانوران مزاحم و تهدید کننده سلامت جامعه افزایش پیدا می کند.
رستمی با تاکید بر اینکه وجود همین پسماندهای غذایی می تواند گرگ ها را نیز به داخل شهر هدایت کند، افزود: این موضوع اهمیت بسزایی دارد و در سال های گذشته نیز بیشتر وقت نیروهای سازمان به امر گشت زنی در شهرک های اقماری با هدف پایش و جلوگیری از ورود سگ ها و گرگ ها به مناطق مسکونی اختصاص داشت.
وی با بیان اینکه وجود گرگاس یا همان سگ و گرگ نیز بسیار اهمیت داشته و این موضوع هم در روزهای سرد سال مورد توجه است، اضافه کرد: این حیوان به لحاظ ژن، سگ محسوب می شود و به همین علت نیز سگ ها حساسیت زیادی به این گونه جانوری ندارند.
این مسوول افزود: فقدان مدیریت پسماندهای غذایی و رها کردن لاشه حیوانات در حریم روستاها و شهرها باعث تجمع و نزدیکی سگ های ولگرد و گرگ ها شده که در صورت جفت گیری سگ ماده با گرگ، گرگاس متولد می شود.
این مسوول با تاکید بر اینکه با فرهنگ سازی هرچه بیشتر در میان مردم و مدیریت اصولی دفع پسماند غذایی و همچنین همکاری سازمانهای مردم نهاد زیست محیطی و مردم، بخشداری ها و دهیاری ها به حتم در آینده می توان شاهد کاهش جمعیت سگ های ولگرد در سطح شهر زنجان بود.
وی اظهار داشت: به طور معمول سگ های زنده گیری شده پس از انتقال به محل تعیین شده، انگل زدایی و عقیم سازی می شوند.
رستمی با بیان اینکه هر سگ ماده طی سال می تواند تا ۲ بار زاد و ولد کند، خاطر نشان کرد: سگ ها در هر زاد و ولد به طور میانگین هفت تا هشت توله به دنیا می آورند و توله ها نیز از سن ۶ ماهگی به سن بلوغ رسیده و توان جفت گیری و زاد و ولد پیدا می کنند به همین دلیل اگر برای مدیریت آنها اقدام نشود رشد تصاعدی جمعیت آنها به وقوع می پیوندد.
برآیند:
امروزه افزایش جمعیت سگ های ولگرد و پرسه آزادانه آنها در سطح خیابان ها و معابر شهر زنجان تهدیدات و خطراتی را برای شهروندان به دنبال داشته و موجب افزایش نارضایتی در میان آنها شده است.
با توجه به خطرات و تهدیدات پرسه آزادانه سگ های ولگرد در سطح شهر لازم است مدیریت شهری با برنامه ریزی و اقدام جدی برای مقابله با خطرات افزایش جمعیت این گونه جانوری اقدام کند.