گرگان - ایرنا - یافتن منبع جدید درآمدی، ایجاد بستر گشت و گذار شهروندان بر پایه طبیعت و حفظ زیست‌بوم‌های متصل به سکونت‌گاه‌ها، برنامه سالیان اخیر مدیریت شهری گرگان است که بر پایه آن عرصه‌های جنگلی النگدره و ناهارخوران با حفظ اصول حفاظتی منابع طبیعی برای مدت ۱۵ سال به شهرداری این شهر واگذار شد.

به گزارش ایرنا، مدیران شهرداری گرگان در سال‌های اخیر تلاش گسترده‌ای برای دست‌یابی به منابع درآمدی پایدار آغاز کردند تا علاوه بر استمرار خدمات روزانه به شهروندان بتوانند در حوزه افزایش سرانه درآمدی شهر و توسعه زیر ساخت‌های خدمات، گام‌های اثربخشی بردارند.

گرگان به سبب هم‌جواری با دو پارک جنگلی النگدره و ناهارخوران با وسعتی بالغ بر ۵۰۰ هکتار یکی از مستعدترین مناطق برای اجرای پروژه‌های گردشگری محسوب می‌شود.

در این راستا، طی سالیان گذشته طرح‌های بلند پروازانه زیادی مانند بالن‌سواری، زیپ‌لاین، شهربازی مدرن و تله‌کابین برای این مناطق جنگلی مطرح شد که تعدادی از آنها مانند بالن‌سواری در همان ابتدای راه از دور خارج گشت ولی تله‌کابین یا زیپ‌لاین (وسیله‌ای مهیج برای سُر خوردن به صورت آویزان) در دست پیگیری و نهایی شدن است.

شهرت النگدره و ناهارخوران و زیرساخت‌های موجود در این عرصه‌ها مانند راه دسترسی مناسب ، برق ، آب و آنتن‌دهی تلفن همراه موجب می‌شود سرمایه‌گذاران پرشماری برای فعالیت اقتصادی در این مناطق به ویژه در بخش گردشگری پیش قدم شوند اما در کنار فرآیند سخت و پیچیده گرفتن مجوز، برخی چالش‌های دیگر هم در این حوزه وجود داشت که در جلسه اخیر شورای شهر گرگان این گره‌ها گشوده شد.

تملک اداره کل منابع طبیعی گلستان بر عرصه های جنگلی النگدره و ناهارخوران یکی از موانع حضور سرمایه‌گذاران برای اجرای طرح‌هایی مانند تله‌کابین یا زیپ‌لاین بود که با انعقاد قرارداد رسمی اداره کل منابع طبیعی گلستان به عنوان مالک این عرصه‌ها با شهرداری گرگان، مدیریت این پارک‌های جنگلی به مدیریت شهری گرگان سپرده شد تا فرآیند برون سپاری طرح های گردشگری به بخش خصوصی تسهیل گردد.

با واگذاری این عرصه‌ها به شهرداری ، سرمایه‌گذاران می‌توانند هم‌سو با کتابچه مدیریتی این پارک‌های جنگلی، پروژه‌های خود را آغاز کرده و این‌گونه مسیر سرمایه‌گذاری کوتاه‌تر شود.

با توجه به سخنان اعضای شورای شهر گرگان ، مشکلات مربوط به گرفتن مجوز تله‌کابین تا پایان سال برطرف می‌شود و این طرح آماده واگذاری به سرمایه‌گذار خواهد شد.

در اختیار قرار گرفتن عرصه‌های جنگلی ناهارخوران گامی موثر برای شتاب بخشیدن به تحقق آرزوی دیرینه مردم گرگان است.

به گفته کارشناسان همراهی و تساهل سازمان جنگل‌ها و مراتع به نمایندگی در دولت در واگذاری ۱۵ ساله این پارک‌ها به مجموعه مدیریت شهری ، فرصتی در اختیار شهرداری گرگان قرار داده تا با پیاده‌سازی طرح‌های گردشگری علاوه بر ارتقای سطح نشاط اجتماعی و توسعه زیر ساخت‌های گردشگری به منابع درآمدی پایدار برای توسعه این شهر دست پیدا کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان به ایرنا گفت: از سال ۱۳۹۲ تاکنون پارک‌های جنگلی النگدره و ناهارخوران گرگان در قالب قراردادهای کوتاه مدت بین این اداره و مجموعه مدیریت شهری در اختیار شهرداری گرگان قرار می‌گرفت اما بر اساس سیاست کلان سازمان جنگل‌ها و مراتع، استمرار این رویه در قابل قرارداد کوتاه مدت میسر نیست.

حمید سلامتی افزود : هر چند بر مبنای قانون، امکان واگذاری این عرصه‌های جنگلی به شهرداری در قالب ترک تشریفات اداری وجود دارد اما استمرار رویه فعلی نه به مصلحت جنگل خواهد بود و نه برای مدیران شهری فرصت و پتانسیلی ایجاد می کند.

وی گفت: تمام ملاحضاتی که باید در اداره پارک‌های جنگلی مد نظر قرار بگیرد در قالب کتابچه طرح پیش‌بینی شده و از منظر قانونی دارای جایگاه بالایی است و فرصتی مطلوب برای شهرداری محسوب می‌شود.

وی افزود : با توجه به اینکه مجموعه مدیریت شهری گرگان برنامه‌های متعددی در حوزه گردشگری طبیعی مانند احداث زیپ‌لاین و یا تله‌کابین برای ناهار خوران و النگدره پیش بینی کرده است این قرارداد می‌تواند ضمانتی مطلوب برای متقاضیان سرمایه‌گذاری در این مناطق تلقی شود.

سلامتی ادامه داد: در حال حاضر اداره کل منابع طبیعی گلستان از ۴۵۰ هزار هکتار عرصه جنگلی استان حفاظت می‌کند و مشکلی برای نگهداری از ناهارخوران و النگدره ندارد و ارایه این قرارداد فقط در راستای کمک به مجموعه مدیریت شهری انجام می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان بیان کرد: با امضای این قرارداد، فرصت اجرای پروژه‌های گردشگری مانند تله‌کابین و زیپ‌لاین مهیا شده و سرمایه‌گذاران با آرامش خیال بیشتر وارد این بخش می‌شوند.

رییس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر گرگان هم به خبرنگار ایرنا گفت : دوره تعیین شده برای تنظیم قرارداد بین شهرداری با منابع طبیعی با توجه به اهداف ترسیم‌شده برای مباحث گردشگری گرگان به ویژه در ناهارخوران و النگدره همخوانی ندارد.

علی‌اکبر بصیرنیا افزود: منابع مالی شهرداری گرگان برای اجرای پروژه‌های گردشگری کافی نیست و به ناچار باید سراغ سرمایه‌گذار بخش خصوصی برویم.

وی ادامه داد : به عنوان مثال فعالیت‌هایی مانند زیپ‌لاین یا تله کابین از جمله پروژه‌های طولانی مدت با دوره بازگشت سرمایه بالای ۱۰ سال است که اگر دوره واگذاری این عرصه‌های جنگلی کمتر از ۳۰ سال باشد، سرمایه‌گذار را دچار تعلل می‌کند.

یکی دیگر از اعضای شورای اسلامی شهر گرگان هم به خبرنگار ایرنا گفت : برای توسعه و گسترش روزافزون گردشگری چاره‌ای جز سرمایه‌گذاری در عرصه‌های طبیعی گرگان به ویژه ناهار خوران و النگدره نداریم.

زهرا نورا افزود : با وجود ظرفیت‌های موجود برای جذب سرمایه‌گذار در مناطق جنگلی گلستان باید در تهیه و تنظیم قرارداد با منابع طبیعی دقت بیشتری صرف کنیم.

وی ادامه داد: در قرارداد فعلی مباحثی مانند هزینه بیمه عرصه و اعیان النگدره و ناهار خوران بر عهده شهرداری سپرده شده در حالی که توان مالی این نهاد در حال حاضر به اندازه‌ای نیست که بخواهد این هزینه‌ها را تقبل کند.

نورا گفت: برخی از مفاد این قرارداد از وظایف ذاتی و سازمانی منابع طبیعی است که به مجموعه مدیریت شهرداری گرگان سپرده شده که باید اصلاح و بازنگری شود

. به گزارش ایرنا ، پارک‌های جنگلی ناهارخوران و النگدره گرگان از جمله مناطق جنگلی هیرکانی است که به سبب چشم اندازهای بدیع و آب وهوای مطبوع، شهرتی ملی دارد و سالانه مسافران بسیاری از کشور به این منطقه سفر می‌کند .

اجرای طرح‌هایی مانند تله‌کابین و زیپ‌لاین در این پارک‌های جنگلی سهم بسزایی در اشتغال آفرینی و رونق اقتصادی گرگان و استان گلستان خواهد داشت .