یزد - ایرنا - مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با تبیین وضعیت شرایط خاص مصرف سوخت در کشور گفت: اکنون متوسط مصرف روزانه بنزین در کشور ۱۰۳ میلیون لیتر است که این میزان بی سابقه و نامتعارف است.

به گزارش ایرنا علی‌اکبر نژادعلی روز سه‌شنبه در آیین بهره برداری طرح احداث تاسیسات تخلیه ریلی انبار نفت شهید صدوقی یزد افزود: میزان مصرف بنزین در کشور در مرز بحران است، زیرا این رقم در سال گذشته ۸۵ میلیون لیتر بوده و حدود ۱۸ میلیون لیتر توزیع بنزین در کشور انحراف دارد که بخشی از آن مربوط به بی اثر بودن قیمت در بین مردم یا اختلاف قیمت آن با بیرون کشور است.

وی در خصوص مصرف بنزین در سال ۹۸ گفت: در این سال مصرف روزانه کشور یکباره به ۷۲.۵ میلیون لیتر رسید در صورتی که اگر پنج درصد هم به خودروهای کشور در این چند سال اضافه شده بود، ظرف این سه سال عدد طبیعی مصرف بنزین باید بین ۸۵ بین ۸۷ لیتر در روز باشد اما مصرف روزانه بنزین کنونی یک عدد نامتعارف است.

تراز منفی تولید و مصرف فعلی بنزین

نژادعلی در خصوص تراز منفی تولید و مصرف فعلی بنزین در کشور گفت: در پالایشگاه ها هم اکنون روزانه ۱۰۲ میلیون لیتربنزین تولید می شود که کمتر از مصرف است و با آن همخوانی ندارد.

در بحث سوخت رسانی در سنوات قبل یکسری اقداماتی باید انجام می شود متاسفانه رخ نداد و مغفول ماندند و این موجب ناطرزای ویژه در حوزه نفت و گاز به وجود آمدمدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در ادامه افزود: در ارتباط با سوخت رسانی در سنوات قبل یکسری اقداماتی باید انجام می شد که مغفول ماند و این مسئله باعث ناترازی ویژه در حوزه نفت و گاز شد و امکان ذخیره سازی وجود ندارد.

وی اضافه کرد: طبق سال های گذشته همه ساله در ماه های مهر و آبان میزان مصرف بنزین کاهش می یافت، اما امسال در تابستان مصرف روزانه نزدیک به ۱۰۱ میلیون لیتر بود که این رقم در مهر و آبان بین ۱۰۵ تا ۱۰۷ شد و با سرمای زودرسی هم که رخ داده مصرف بنزین در این ماه‌ها کاهش نیافته است.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران گفت: چاره‌ای جز مدیریت مصرف بنزین وجود ندارد و باید در این زمینه فرهنگ سازی صورت گیرد و گرنه با توجه به در پیش بودن تعطیلات نوروز، باید از همین حالا تدابیر لازم در استان‌ها برای ذخیره سازی بنزین اندیشیده شود وگرنه با چالش مواجه می شویم.

وی یادآور شد: بیشترین تولید فرآوده های نفتی در جنوب کشور انجام می شود و با توجه به مصرف کنونی بنزین، تمام ظرفیت خط انتقال سوخت از پالایشگاه‌های جنوب کشور به مرکز و شمال به سوخت بنزین اختصاص یافته و فرصتی برای انتقال و توزیع مطلوب نفت گاز مورد نیاز وجود ندارد بدین ترتیب هرگونه چالشی در کشور در این شرایط بحران زا می باشد و باید با تدابیر ویژه از هر گونه چالشی جلوگیری شود.

نمره منفی کشور در مدیریت مصرف انرژی

وی با بیان این که در مدیریت مصرف انرژی نمره همه‌‍ بخش‌ها منفی است، گفت: روزانه بین ۱۱۱ میلیون لیتر نفت و گاز در کشور تولید و ۱۰۷ میلیون لیتر نیز مصرف می شود که در این زمینه در تراز مثبت چهارم قرار داریم که با توجه به ناترازی مصرف بنزین چاره ای جز مدیریت مصرف نداریم، تعامل بین ادارات استانی بسیار ضعیف است و اگر برای ارتقاء بهره وری و رفع بحران تلاش نشود، یکباره با چالش روبرو می شویم.

نژادعلی افزود: شرایط موجود به این معنی نیست که وضعیت سوخت رسانی در کشور مشکل دارد، بلکه شرایط نامتعارف مصرف بنزین باعث شده که با وجود آنکه در نفت و گاز در جنوب کشور انباشت داریم اما برای انتقال آن به نقاط مختلف کشور با مشکل مواجه هستیم.

وضعیت سوخت رسانی در کشور مطلوب است اما شرایط نامتعارف بنزین انتقال به نقاط مختلف کشور به سختی صورت می گیرد

مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی از مصرف ۸۱ میلیون لیتر از ۱۰۷ میلیون لیتر مصرف روزانه نفت گاز کشور در بخش‌های غیرنیروگاهی خبرداد و گفت: تنها ۳۰ میلیون لیتر نفت گاز روزانه در بخش نیروگاه‌های مصرف می شود.

وی مصرف روزانه گازوئیل در نیروگاه‌ها را ۱۰۷ میلیون لیتر بیان کرد و گقت: اگر با این شرایط پیش برویم تا ۲۰ دیماه با چالش روبرو می شویم.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اشاره به مغفول ماندن برخی طرح ها در حوزه وزارت نفت گفت: حمل و نقل ریلی در هر ۱۰۰ کلیومتر ۸.۵ لیتر سوخت مصرف می کند و ین در حالی است که ناوگان جاده ای با توجه به فرسودگی بین ۴۵ تا ۷۰ لیتر ، تقربیا هشت برابر بخش ریلی مصرف می کند بنابراین در جهت ارتقای طرح های ریلی مخزن دار باید برنامه ریزی شود تا این طرح ها با توجه به صرفه جویی در مصرف سوخت به سرانجام برسند.

۱۲۰۰ میلیارد تومان سودآوری با بهره برداری از تاسیسات تخلیه ریلی انبار نفت یزد

نژادعلی در خصوص طرح تاسیسات تخلیه ریلی انبار نفت شهید صدوقی یزد نیز گفت: این طرح از سال ۸۵ مصوب شد و هزینه سرمایه گذاری برای آن ۲.۸ میلیارد تومان تعیین شده بود اما با متوقف شدن این طرح اکنون با ۸۰ میلیارد ریال هزینه به بهره برداری رسیده است که اگر این طرح در همان موقع افتتاح شده قطعا سودآوری زیادی برای کشور در برداشت.

وی اضافه کرد: با بهره برداری از این طرح علاوه بر صرفه جویی در کاهش ناوگان حمل و نقل جاده ای، در کاهش هزینه های پرداخت کرایه حمل و نقل مجموعا ۱۲۰۰ میلیارد تومان سودآوری به همراه دارد.

افتتاح طرح تاسیسات تخلیه ریلی در نکا مازندران

نژادعلی از افتتاح طرح تاسیسات تخلیه ریلی در نکا مازندران در روز پنجشنبه (۲۴ آذرماه ) خبرداد و افزود: این طرح هم بعد از ۲۰ سال مورد بهره برداری قرار می گیرد و قرار بود که به مدت یک هفته عملیات آن اجرایی شود که کمتر از سه روز طول کشید و عملا این طرح که ظرف چند روز اجرا شد، سال‌ها بر زمین مانده بود.

وی با بیان اینکه مغفول ماندن اجرای این طرح ها هزینه های زیادی را به کشور تحمیل کرده است، تصریح کرد: اکنون روزانه ۸۰ نفتکش فرآورده های نفتی، از ساری به نکا در حال رفت و آمد هستند با راه اندازی طرح تخلیه ریلی علاوه بر کاهش تردد جاده ای نفتکش ها، از آلودگی زیست محیطی و حوادث جاده ای جلوگیری می شود.

طرح احداث تاسیسات تخلیه ریلی انبار نفت شهید صدوقی یزد پس از ۱۶ سال تعطیلی، روز سه شنبه در مراسمی با حضور معاون وزیر نفت در این شهر به بهره برداری رسید.

مصوبه تاسیسات تخلیه ریلی انبار نفت شهید صدوقی یزد سال ۸۵ اخذ و پیمانکار آن تعیین اما به دلایلی متوقف شد؛ در سال ۹۸ دوباره طرح موضوع شد اما تا سالجاری همچنان به دلایل مختلفی متوقف مانده بود که در ۹ آبان ماه اجرای آن آغاز شد و در ۱۷ آذر ماه با هزینه ۸۰ میلیارد ریال به اتمام رسید.

این طرح به منظور رفع مشکلات عملیاتی، سوخت رسانی، تسهیل و تسریع ارسال فرآورده ها به شمال و شمال شرق کشور از مبادی تامین جنوبی ، کاهش هزینه و مخاطرات حمل فرآورده خامی نفتی و به صرفه بودن در مقایسه با حمل و نقل جاده ای احداث شده است.

رفع تنگناهای عملیات سوخت رسانی و انتقال فرآورده های نفتی به شمال شرق کشور و افزایش توان انتقال فرآورده های نفتی ، کاهش خطرات ایمنی و امنیتی در حوادث ناشی از حمل و نقل جاده ای ، کاهش هزینه حمل در صورت بکارگیری ۵۰ دستگاه مخزن دار در روز به میزان سه هزار و ۴۷۰ میلیارد ریال در سال از دیگر دستاوردهای طرح یاد شده است.

افزایش ضریب ایمنی و بالابردن امنیت سوخت رسانی و انتقال فرآورده به مرکز کشور و بکارگیری نفتکش های آزاد شده از مسیر بندرعباس به یزد در سایر مسیرهای حمل از دیگر دستاوردهای این طرح است.

تاسیسات تخلیه ریلی انبار نفت شهید صدوقی یزد در مساحت ۴۷ هزار متر مربع ساخته شده و قابلیت تخلیه هشت میلیون لیتر فرآورده در روز و ذخیره سازی نفتی تا ظرفیت ۹۰ لیتر نفت و گاز را دارد.

با انجام پروژه مذکور، از این پس سوخت لکوموتیوها در دپوهای پنج گانه راه آهن یزد از طریق ریلی تامین می شود و این در حالیست که تاکنون از طریق حمل و نقل جاده ای و با قرارداد سالیانه بالغ بر ۷۸ میلیارد ریال تامین می شد.