علیرضا یزدانی روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا در استان بوشهر افزود: براساس برنامه ریزی انجام شده در برنامه یک ساله طرح کشاورزی حفاظتی در ۱۲ استان، برنامه سه ساله در ۲۲ و در برنامه پنج ساله در ۳۱ استان کشور اجرایی میشود.
وی اظهار کرد: اولویت اجرای کشاورزی حفاظتی با استانهایی است که بیشتر تحت تاثیرپدیدههای خشکسالی و گرد وغبار قرار دارند.
یزدانی گفت: تاثیر تغییر اقلیم در کل دنیا با توجه به افزایش دما و کاهش نزولات جوی بویژه در کشور ایران باعث شده این چالشهای جدی آب و خاک در بخش کشاورزی بوجود آید.
وی ادامه داد: متوسط بارندگی جهان ۷۵۰ میلیمتر است و ایران یک سوم بارشهای دنیا را دارد و امروز کشور به دلیل قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک تغییر اقلیم در آن بیشتر احساس میشود.
مجری طرح کشاورزی حفاظتی وزارت جهاد کشاورزی گفت: امروز به دلیل تغییر اقلیم متوسط بارندگی کشور ایران از ۲۵۰ به ۲۲۰ میلی متر کاهش پیدا کرده است.
یزدانی با اشاره به اینکه خاک بستر تولید است اضافه کرد: هرچند ۹۵ درصد غذا از خاک تامین میشود اما خیلی به نقش پررنگی که این مهم در تولید مواد غذایی دارد توجه نشده و نمونه این بی توجهی قرار گرفتن کشور در رتبه های نخست فرسایش است.
وی اظهار کرد: تلاش میشود در قالب اجرای کشاورزی حفاظتی زمینه حفاظت از بستر و ماده آلی خاک، افزایش ظرفیت نگهداری آب و کاهش هزینههای تولید فراهم و به افزایش بهره وری، امنیت غذایی و کشارزی پایدار برسیم.
۲۲ استان کشور درگیر پدیده گرد و غبار
وی با اشاره به ضرورت توجه به پدیده گرد و غبار در کنار کشاورزی حفاظتی گفت: یکی از معضلات در کشور پدیده ریزگردها است که بخشی از آن ناشی از رهاسازی اراضی کشاورزی به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی است از این رو وزارت جهاد کشاورزی قصد دارد در سطح ملی و در همکاری با ستاد ملی مقابله با گرد و غبار، کشاورزی حفاظتی را در استانهایی که مستقیم درگیر این پدیده هستند، اجرا کند.
یزدانی اضافه کرد: در سالهای اخیر اقدامات خوبی در سازمانهای منابع طبیعی و محیط زیست انجام گرفت ولی توجه بیشتر به عرصههای ملی بوده و بحث رویکرد کشاورزی حفاظتی در زمینهای کشاورزی خیلی پررنگ دیده نشده است حتی شاید مورد غفلت قرار گرفته باشد که با توجه به تغییر اقلیم و بحران آبی، بسیاری از این زمینها بویژه زمینهای دیم تبدیل به کانونهای تولید گرد و غبار در کشور شده است.
وی یادآو رشد: طی سه سال اخیر استانهای درگیر گرد و غبار از ۱۸ به ۲۲ استان کشور افزایش یافته است که در این شرایط تنها رویکردی که ما می توانیم با این چالش مقابله کنیم بحث کشاورزی حفاظتی است.
یکی از معضلات در کشور رخدادهای گرد و غبار است که بخشی از آن ناشی از رهاسازی اراضی کشاورزی به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی است و از این رو وزارت جهاد کشاورزی قصد دارد در سطح ملی و در همکاری با ستاد ملی مقابله با گرد و غبار، کشاورزی حفاظتی را در استانهایی که مستقیم درگیر این پدیده هستند، اجرا کند.
یزدانی گفت: استان بوشهر۱۶ کانون آلودگی و گرد وغبار دارد هرچند بیشتر کانونهای آلودگی منشاء خارجی دارند که علاوه بر دیپلماسی خارجی، تلاش میشود با حضور در استانها و مشارکت کشاورزان کشاورزی حفاظتی اجرا شود.