تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۱

ایران کشوری غنی از فرهنگ‌ها و آداب مختلف است. شمال ایران نیز یکی از خطه‌های معروف در زمینه انواع آداب‌ورسوم است. اگر قصد سفر به شمال را دارید، بهتر است درباره جشن‌های بومی مردم منطقه بیشتر بدانید.

اگر به شمال سفر می‌کنید، حتما درکنار جستجو برای اجاره ویلا یا کلبه جنگلی (https://www.alibaba.ir/accommodation/all-cottage )درباره آدابی که مردم در آن زمان انجام می‌دهند نیز تحقیق کنید. یکی از جاذبه‌های دیدنی شمال سفر آشنایی با فرهنگ‌های خاص مردم منطقه و دیدن آن‌ها از نزدیک است. این‌موضوع برای گردشگران حرفه‌ای اهمیت زیادی دارد. به‌طوری‌که همه سفر خود را طوری برنامه‌ریزی می‌کنند که برای جشن یا مراسم خاصی در شهر یا روستای مقصد حضور داشته باشند.

جشن‌ها و مراسم‌هایی که در شمال کشور برگزار می‌شوند، ممکن است شباهت‌هایی داشته باشند یا از شهری به شهری دیگر تفاوت‌هایی نیز داشته باشند. اگر دوست دارید به‌صورت حرفه‌ای روی این‌موضوع کار کنید باید ببینید کدام شهر یا روستا مراسم را به شکل سنتی‌تر و کامل‌تر انجام می‌دهد. اما اگر دوست دارید در سفر خود به شمال کشور مراسم‌های آن‌بازه زمانی را ببینید، کافی در شهر مقصد جشن‌ها و محل‌های برگزاری را بشناسید.

نوروز و جشن‌های خاص آن در شمال

نوروز برای همه ایرانی‌های از جشن‌های شناخته‌شده و مهم است. در شمال ایران نیز با مراسم‌های متنوعی آمدن بهار را جشن گرفته و خوشحالی می‌کنند. آیین بشارت بهار یکی از این‌مراسم‌ها است. یک هفته مانده به عید، دو نفر با فانوس در کوچه‌ها و حیاط‌ها نوروزخوانی می‌کردند و چوب‌های در دست‌شان را به هم می‌کوبیدند.

در این‌مراسم این‌شعر خوانده می‌شد: "در اول عرض من باشد سلامی، تو ای آقای من، خوش‌فکر عالی بده اذنی بخوانیم چند کلامی" بعد از این‌جمله اگر صاحب‌خانه به آن‌ها اجازه می‌داد، اشعاری در مدح ائمه اطهار (ع) می‌خواندند و صاحب‌خانه نیز هدیه‌ای مانند برنج، تخم‌مرغ یا پول به آن‌ها می‌داد. نوروز مراسم‌های دیگری هم در شمال دارد که در ادامه تعدادی از آن‌ها را توضیح خواهیم داد.

نمایش عروس گله

یکی از مراسم‌های جالب شمالی که از مراسم‌های آئینی نوروز در شمال کشور است، نمایش عروس گله است. نمایش عروس گله در گیلان، مازندران، طالقان و الموت اجرا می‌شود.

غول، پیربابو و عروس از نقش‌های این‌نمایش هستند. توریست‌ها و گردشگران از این‌مراسم لذت زیادی می‌برند. داستان نمایش و شعرهایی که در آن خوانده می‌شوند، برای تماشا شما را مجذوب خواهد کرد. اگر در نوروز و روزهای شروع سال به یکی از شهرهای شمالی کشور سفر می‌کنید، بد نیست درباره این‌مراسم و جشن‌های دیگر بدانید و سری به آن‌ها بزنید.

ورف چال

مراسم ورف چال روستای اسک یکی از مراسم‌های مهم مازندران و از مراسم‌های ملی به‌شمار می‌رود. اسک در جاده هراز قرار دارد و مسافران زیادی برای دیدن این‌مراسم به آن‌جا سفر می‌کنند. ورف چال در فاصله اول تا پانزدهم اردیبهشت هرسال برگزار می‌شود و مصادف است با زمان آب شدن آخرین برف‌های زمستانی در منطقه.

این مطلب جذاب را هم بخوانید: پرواز مستقیم و ترانزیت دبی

همه مردان روستا در زمانی که اعلام می‌شود با برداشتن غذایی برای نهار خود از روستا خارج می‌شوند. روستا در این‌زمان دراختیار کامل زن‌ها خواهد بود. زنان روستا در محل‌های عمومی جمع شده و برنامه‌هایی مانند شاه‌ و وزیربازی، عروس و داماد و بازی‌ها و سرگرمی‌های خاصی را انجام می‌دهند.

مردان روستا نیز با رسیدن به محل ورف چال، هرکس به‌اندازه‌ای که می‌تواند از برف‌ها جدا کرده و داخل چاه بزرگی می‌ریزد. اگر تا این‌جا به این‌مراسم علاقه‌مند شده‌اید و دوست دارید بدانید چه قسمت‌های دیگری دارد بهتر است به‌صورت جداگانه درباره آن تحقیق کنید.

کشتی لوچو

اگر به شمال سفر می‌کنید و درکنار تحقیق درباره کلبه جنگلی و ویلاهای شمال دوست دارید درباره مراسم‌های آن نیز بدانید، کشتی لوچو یکی از مراسم‌های جالب است. کشتی لوچو از مراسم‌های پهلوانی و سنتی است که در مراسم عروسی اجرا می‌شد. امروزه بعد از وجین شالی و هنگام فراغت روستاییان از کار، در برخی نقاط استان مازندران این‌مراسم جذاب اجرا می‌شود.

البته در برخی اعیاد مذهبی و ملی هم می‌توانید شاهد کشتی لوچو باشید. معمولا در جریان کشتی، اهالی یک گاو خریداری کرده و به برنده مسابقه می‌دهند. ساز و دهلی که در مراسم نواخته می‌شود، آن را برای تماشاچی‌ها جذاب‌تر کرده و به هیجان آن اضافه می‌کند.

تیرگان

در روز سیزدهم تیر جشنی با نام تیرماسیزه شو یا همان تیرگان برگزار می‌شود. اگر کلبه جنگلی را برای اقامت خود در شمال کشور انتخاب کرده‌اید، بهتر است در برخی مراسم‌های زمان سفر خود نیز شرکت کرده و درباره مردم شمال بیشتر بیاموزید. این‌جشن در کوه دماوند آمل برگزار می‌شود. البته این‌جشن توسط زرتشتیان در برخی نقاط دیگر از کشور نیز اجرا می‌شود و فقط به شمال کشور اختصاص ندارد.

مراسم ترما سزر شو

این‌مراسم در اواسط آبان برگزار می‌شود. طبق روایات این‌روز درواقع مصادف با وقتی است آرش کمانگیر پیروز شده و بعد از اسلام نیز شب ولادت امیرالمومنین است. در این‌مراسم، خانواده‌ها دور هم جمع شده و به افسانه‌های بزرگان گوش می‌دهند. لال‌بازی نیز از مراسم‌های این‌شب است. جوانان با مراجعه به درب خانه بزرگان و انجام لال‌بازی از آن‌ها هدیه دریافت می‌کنند.

*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.