شهرکرد - ایرنا- شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری از معدود مراکز اُستانی است که با وجود تعداد زیاد علاقه‌مندان به مطالعه، پژوهشگر و محقق هنوز از داشتن کتابخانه مرکزی محروم است که احداث، تکمیل و بهره‌برداری از این مرکز فرهنگی انتظاری ۱۷ سالگی برای این قشر است.

به گزارش ایرنا، اسفند سال ۱۳۸۴ در سفر اول هیات دولت نهم به چهارمحال و بختیاری مصوب شد کتابخانه مرکزی استان در زمینی به مساحت ۱۰ هزار مترمربع در میرآباد غربی شهرکرد احداث شود.

در سال‌های پس از آن، به‌ دلیل تخصیص نیافتن و تامین نشدن بودجه، احداث کتابخانه مرکزی در این استان با جدیت دنبال نشد و اکنون یکی از مطالبات محققان و پژوهشگران ایجاد کتابخانه مرکزی است.

در چهار سال گذشته شهرکرد کماکان چشم انتظار کتابخانه مرکزی است و کتابخوانان چهارمحال و بختیاری چشم انتظار دولت سیزدهم هستند تا یکی از مطالبات فرهنگی این استان محقق شود.

کتابخانه‌های مرکزی خدمات بیشتر و متنوع‌تری نسبت به سایر کتابخانه‌ها ارائه می‌دهند

کارشناسان حوزه کتابخانه‌ها در این پیوند به ایرنا گفت: سیاست نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور رشد کمی و کیفی خدمات ارائه شده کتابخانه‌های استان‌های کشور است و از این رو پیش‌بینی شده است در هر استان یک کتابخانه مرکزی تاسیس شود.

جواد بهینه افزود: کتابخانه‌های مرکزی از نظر نوع اداره و همچنین منابع موجود، مجموعه‌سازی و خدماتی که ارائه می‌دهند با کتابخانه‌های عمومی عادی در سطح اُستان‌ها متفاوت هستند و به‌صورت و خاص و طبق یک دستورالعمل خاصی اداره می‌شوند.

وی تصریح کرد: خدمات ارائه شده توسط کتابخانه‌های مرکزی بسیار گسترده‌تر از خدمات ارائه شده در کتابخانه‌های عمومی دیگر است و در این کتابخانه‌ها بیش از ۶۰ خدمت متنوع به مخاطبین ارائه می‌‍شود، ضمن آنکه خاطبان این کتابخانه‌ها همه مردم از جمله پژوهشگران، محققان، افراد توانخواه ، نابینایان و کم شنوایان هستند.

بهنیه اظهار داشت: کتابخانه‌های مرکزی به نوعی یک مرکز تخصصی کتاب و منابع اطلاعاتی در سطح استان‌ها هستند و در بحث کتاب، نشریات، روزنامه‌ها، منابع دیداری و شنیداری و پایگاه‌های اطلاعاتی زیرساخت مناسبی برای محققین و پزوهشگران استان فراهم می‌کنند.

این کارشناس کتابخانه‌های عمومی با اشاره به پیگیری، اداره کل نهاد کتابخانه‌های عمومی اُستان گفت: در سطح مدیریت ارشد استان پیگیری‌ برای تخصیص بودجه به این طرح صورت گرفته و کتابخانه‌مرکزی شهرکرد از اولویت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و این نهاد در این خصوص مکاتباتی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام داده است.


کتابخانه‌ها نقش موثری در ترویج فرهنگ کتابخوانی دارند

یک علاقه‌مند حوزه کتاب و کتابخوانی نیز گفت: کتابخانه‌ها نقش موثری در ترویج فرهنگ کتابخوانی دارند و این روزها که قیمت کتاب افزایش زیادی داشته است، سیاست فرهنگی کشور باید به سمت ترویج فرهنگ استفاده از کتابخانه ها و توسعه زیرساخت آن‌ها باشد.

غلامرضا لله‌گانی افزود: یکی از بهترین و کم‌هزینه‌ترین روش‌های توسعه فرهنگی، اهمیت دادن به مطالعه و کتابخوانی است و هم‌اکنون که با جنگ نرم دشمن مواجه هستیم گسترش فرهنگ کتابخوانی بین اقشار مختلف می‌تواند راهکاری برای مقابله با این تحدید تلقی شود.

وی ادامه داد: این روزها شاهد هستیم برخی فعالیت و حضور در فضای مجازی را به عنوان جایگزین مطالعه و کتابخوانی انتخاب کرده‌اند که با وجود اطلاعات پراکنده و جعلی در این فضا، به‌نظر نمی‌رسد فضای مجازی جایگرین مناسبی برای کتابخوانی باشد.

به گفته وی، کتابخانه های مرکزی به دلیل مرجعیتی که دارند در برخی مواقع به اندازه یک دانشگاه می‌توانند توسعه پژوهشهای کتابخانه‌ای نقش‌آفرین باشند به همین دلیل ضرورت آن در شهرکرد وجود دارد.

مریم صفابخش یکی از شهروندان استان نیز می‌گوید: ایجاد کتابخانه مرکزی در شهرکرد می‌تواند علاوه بر هویت‌بخشی به شهر در ایجاد حس تعلق به کتابخوانی کمک زیادی کند و زمینه‌ساز تقویت مشارکت مردم نیز شود.

وی ادامه داد: هم‌آنقدر که وجود فضای سبز برای شهر ضروری است، وجود کتابخانه نیز نیاز شهروندان است و شهرداری می‌تواند در ایجاد کتابخانه مرکزی مشارکت کند.

راه‌اندازی پروژه کتابخانه مرکزی شهرکرد درخواست شده است

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی چهارمحال‌ و بختیاری در این پیوند به ایرنا شهرکرد گفت: سال ۱۳۹۷ بودجه‌ای معادل 1.5(یک و نیم) میلیارد تومان برای احداث طرح ملی کتابخانه مرکزی چهارمحال و بختیاری تعریف شد که این بودجه تخصیص نیافت.

احمد فرهادی افزود: امسال درخواست راه‌اندازی پروژه کتابخانه مرکزی شهرکرد از طریق استاندار چهارمحال و بختیاری و نماینده شهرستانهای، شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی که عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز است، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال شده است تا بودجه‌ای به این طرح فرهنگی تخصیص داده شود و هر چه زودتر شاهد آغاز احداث کتابخانه مرکزی شهرکرد باشیم.

وی ادامه داد: احداث کتابخانه مرکزی شهرکرد نیاز به بودجه زیادی دارد که تخصیص به آن از ردیف‌های اُستانی میسر نیست و باید اختصاص ردیف ملی اعتبارات برای این پروژه صورت بگیرد.

فرهادی یادآور شد: بی‌شک احداث یک کتابخانه مرکزی برای اُستان ضروری است و استقبال از کتابخانه‌های اُستان بعد از کاهش محدودیت‌های کرونایی و رشد ۲ برابری عضویت در کتابخانه‌های عمومی اُستان در سال جاری موید نیاز اُستان به اجرای این طرح است.

وی اظهار داشت:هم‌اکنون با توجه به جمعیت چهارمحال و بختیاری و وجود افزون بر ۹۸۰ هزار کتاب در ۵۶ کتابخانه عمومی اُستان سرانه کتاب‌های کتابخانه‌های عمومی اُستان برای هر نفر یک کتاب است که بر اساس برنامه‌ریزی‌ها این سرانه تا سال ۱۴۰۶ باید به سه کتاب برسد که احداث کتابخانه مرکزی اُستان می‌تواند گام مهمی برای تحقق این هدف باشد.

وی تاکید کرد:هم‌اکنون ۵۶ باب کتابخانه عمومی در چهارمحال و بختیاری فعال است که ۹ کتابخانه از این تعداد در مناطق روستایی و ۶ باب کتابخانه مشارکتی نیز در زندان‌های اُستان فعال هستند و در حال حاضر افزون بر ۴۵ هزار دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی در اُستان در حال تحصیل هستند و نیاز به کتابخانه مرکزی یکی از ضرورتهای بخش فرهنگی است.

به گزارش ایرنا، آمار اعضای کتابخانه‌های عمومی چهارمحال و بختیاری افزون بر ۲۵۰ هزار نفر است که از این تعداد جمعیتی معادل ۵۴ هزار نفر به‌صورت مستمر فعالیت‌های مرتبط با کتاب و کتاب‌خوانی را دنبال می‌کنند.