به گزارش ایرنا، بانک مرکزی جداول گزیده آمارهای اقتصادی مربوط به مهر ماه سال ۱۴۰۱ را منتشر کرد که حاوی جدیدترین اطلاعات و آمارهای اقتصادی در بخشهای پولی و بانکی، تراز پرداختها و بازار سرمایه است.
براساس آخرین دادههای آماری بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان مهر ماه سال ۱۴۰۱ به رقم پنج هزار و ۶۷۶ هزار میلیارد تومان (۵۶۷۶ هزار میلیارد تومان) رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۴.۳ درصد رشد داشته است.
حجم نقدینگی در پایان اسفندماه سال ۱۴۰۰ برابر چهار هزار و ۸۳۲ هزار میلیارد تومان و در پایان اردیبهشتماه ۱۴۰۰ نیز سههزار و ۹۲۴ هزار میلیارد تومان بود.
نرخ رشد نقدینگی در ۱۲ ماه منتهی به مهر ماه ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از آن ۳۴.۳ درصد و در مهر ماه ۱۴۰۱ نسبت به اسفند ۱۴۰۰ نیز ۱۷.۵ درصد رشد داشت.
اقتصاد بدون رشد نقدینگی معنایی ندارد و وجود این پدیده در اقتصاد ایران نیز امری غیرقابل انکار و طبیعی است. موضوع مهم، اما کمیت و کیفیت نقدینگی است.
مقدار نقدینگی نباید آنقدر بالا باشد که نتوان ارتباطی منطقی بین آن و شاخصهای کلان اقتصای همچون نرخ رشد اقتصادی برقرار کرد.
دولتها همواره سعی میکنند رشد نقدینگی را کنترل و آن را به مسیر درست هدایت کنند. هر دولتی که بتواند رشد نقدینگی را کنترل و آن را از روندی قابل قبول برخوردار و به سمت تولید هدایت کند، میتواند پیامدهای مثبتی از نظر رشد اقتصادی، افزایش اشتغال و کاهش تورم را برای کشور رقم بزند. اما عدم کنترل و هدایت نقدینگی، رشد لجام گسیخته تورم را به دنبال دارد.