تهران- ایرنا- بحران سیاسی در پرو با امتناع رئیس‌جمهوری برکنار شده از استعفا، تاکید برخی از دولت‌های آمریکای لاتین به احترام گذاشتن به رای و اراده مردم در آخرین انتخابات، اصرار معترضان به برکناری رئیس جمهوری جدید ادامه دارد و شمار قربانیان این بحران به ۷ نفر رسیده است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، بحران سیاسی در پرو به دنبال برکناری رئیس‌جمهوری مستقر و روی کارآمدن رئیس‌جمهوری جدید همچنان ادامه دارد و گذشته از رقم زدن روزهای ناآرام در داخل پرو، با واکنش‌های خارجی مواجه شده است.

به گزارش خبرگزاری افه، پدرو کاستیو رئیس‌جمهوری برکنار شده پرو با انتشار نامه‌ای از طریق صفحه توییترش خطاب به مردم این کشور گفت که او را «ربوده اند». وی همچنین دینا بلوآرته رئیس‌جمهوری جدید را «غاصب» خواند.

کاستیو در این نامه تاکید کرد: مردم نباید به بازی کثیف در انتخابات جدید وارد شوند. سوء استفاده بس است.

وی تصریح کرد که همچنان رئیس‌جمهوری پرو است؛ به ماموریت خود طبق قانون اساسی به عنوان رئیس‌جمهوری همچنان وفادار است و استعفا نخواهد داد.

گیِرمو بِرمِخو نماینده مجلس پرو با انتشار نامه‌ای و با اشاره به نقض حقوق بشر در شرایط بازداشت رئیس‌جمهوری سابق از کمیته بین‌المللی صلیب سرخ خواست تا به دلیل عدم اعتماد کاستیو به کادر پزشکی مداخله کند.

این قانونگذار پرو در این نامه تاکید کرد: من پس از ملاقات با رئیس‌جمهوری دریافتم که معاینات پزشکی به زور و بدون رضایت وی توسط مقامات اداره پلیس انجام شده است که به معنای نقض آشکار و جدی حقوق او به عنوان یک انسان است.

حمایت کلمبیا، مکزیک، آرژانتین و بولیوی از رئیس‌جمهوری برکنار شده

دولت‌های کلمبیا، مکزیک، آرژانتین و بولیوی با صدور بیانیه‌ای مشترک که توسط وزارت امور خارجه کلمبیا منتشر شد، حمایت خود از کاستیو و «نگرانی عمیق» نسبت به رویدادهای اخیر که منجر به برکناری و بازداشت رئیس‌جمهوری او شده است را ابراز کرده و احترام به اراده عمومی جامعه را خواستار شدند.

دولت‌های این چهار کشور آمریکای لاتین، اینکه کاستیو از روز انتخاب به عنوان رئیس‌جمهوری، «قربانی آزار و اذیت غیر دموکراتیک» بوده است را محکوم کردند و این امر را نقض ماده ۲۳ «کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر، پیمان کاستاریکا» مصوب ۲۲ نوامبر ۱۹۶۹ برشمردند.

در ادامه این بیانیه آمده است: دولت‌های ما از همه بازیگران درگیر می‌خواهند تا اراده شهروندان را که در پای صندوق‌های رأی اعلام شد در اولویت قرار دهند. این امر، روش تفسیر دامنه مفهوم دموکراسی است که در سیستم بین آمریکایی حقوق بشر وجود دارد.

افزایش شمار کشته‌شده‌های اعتراض‌ها در ۲۴ ساعت گذشته به ۷ نفر

اداره «بازپرسی مردمی» پرو تایید کرد که تعداد افراد کشته شده در درگیری‌های ۲۴ ساعت گذشته میان نیروهای پلیس و معترضانی که خواستار استعفای دینا بلوآرته رئیس‌جمهوری جدید این کشور هستند، به هفت نفر رسیده است.

به نوشته افه، خشونت‌آمیزترین درگیری‌ها در جنوب پرو به ویژه در بخش‌های آپوریماک و آرِکیپا در حال وقوع است و دو نفر از افراد کشته شده، خردسال و سه تن، جوان ۱۸ ساله هستند. همچنین تا کنون، ۳۲ شهروند و بیش از ۲۴ نیروی پلیس زخمی شده‌اند.

فرودگاه شهر آرکیپا که توسط معترضان تصرف شده بود نیز در ساعات گذشته تحت کنترل نیروهای مسلح پرو درآمده است.

در حالی که پرو در ساعات گذشته شاهد اعتراض‌های گسترده و درگیری میان نیروهای پلیس و مخالفان رئیس‌جمهوری جدید بوده است، بلوآرته از برگزاری انتخابات زودهنگام در آوریل ۲۰۲۴ خبر داد.

این در حالی است که معترضان با حضور در خیابان‌های لیما، پایتخت پرو و شماری دیگر از شهرها، خواستار برگزاری فوری انتخابات هستند.

به این ترتیب، بلوآرته اگر چه به عنوان نخستین رئیس‌جمهوری زن پرو برگزیده شده است اما وی همانند بسیاری از روسای جمهوری اخیر پرو که نتوانستند دوره ماموریت عادی پنج ساله خود را تکمیل کنند، به صورت تصادفی و اتفاقی روی کار آمده است. وضعیتی که نشان‌دهنده بی ثباتی و فرسودگی عمیق نظام سیاسی فعلی این کشور است.