ساری - ایرنا - دانشگاه آزاد اسلامی مرکز ساری امروز (سه‌شنبه) مهمانان ویژه‌ای از جنس اقتدار داشت و بخشی از دستاوردهای و توفیقات صنعت فضایی جمهوری اسلامی ایران در قالب نمایشگاه ۲ روزه در معرض دید دانشجویان و استادان دانشگاه‌های مازندران قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار ایرنا، جهاد تبیین پیش‌نیاز مطالبه‌گری آگاهانه دانشجویان و یکی از دستورکارهای بسیار مهم برای مقابله با هرگونه انحراف و تحریف در گفتمان و ارزش‌های انقلاب اسلامی است موضوعی که در یک سال اخیر در بیانات رهبر معظم انقلاب بارها مورد تأکید قرار گرفته و ابعاد مختلف آن توصیف شده است، معظم له جهاد تبیین را یک فریضه قطعی و فوری می‌دانند و در این عرصه، هر کسی که می‌تواند باید اقدام کند و سکوت در برابر تحریفات جایز نیست.

رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند "ما باید بحث تبیین را نسبت ‌به حقایق انجام بدهیم و خیلی از حقایق باید تبیین شوند. این جمله به‌معنای این است که هنوز بسیاری از حقایق هستند که تبیین‌ نشده‌اند و یا به‌خوبی این کار انجام نشده ‌است. در مقابل تبیین، حرکت گمراه‌کننده و تحریف‌کننده دشمن وجود دارد که از جوانب مختلف و از صدها طرف به‌سوی جمهوری اسلامی ایران سرازیرشده و می‌خواهد افکار مردم را مورد اثرپذیری سم‌آلود قرار دهد.

به باور صاحبنظران جهاد تبیین بیش از هر چیزی معطوف به آینده است و در این بین دانشجویان جایگاه ویژه برای تحقق این امر به نسبت دیگر اقشار مردم جامعه دارند چراکه یکی از مهم‌ترین اهداف دشمن در جنگ‌شناختی علیه انقلاب اسلامی، کشتن امید به آینده در نزد افکار عمومی است.

نقش دانشجویان به طور عام و بسیج دانشجویی به طور خاص در فرآیند جهاد تبیین با بهره‌گیری هر چه بیشتر از ظرفیت های موجود، تولید محتوای فاخر در فضای مجازی با هدف آگاه سازی اقشار مختلف مردم از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی و کینه توزی‌ها و توطئه‌پراکنی های دشمنان این نظام شکوهمند بیشتر از اقشار دیگر جامعه است که باید مورد توجه قرار گیرد.

یکی از دستاوردهای ماندگار جمهوری اسلامی ایران در صنعت هوافضا است که امروز در قالب جهاد تبیین در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری بخشی از این توانمندی ها در معرض دید دانشجویان قرار گرفت؛ اقتداری که وقتی یک ماهواره زمانی در مدار (orbit) قرار دارد، طی بازه‌های زمانی مشخص از عملگرهایی برای تصحیح مسیرش به منظور حفظ جایگاه خود در مدار استفاده می‌کند و زمانی که ماموریتش به پایان می‌رسد، فرآیندی تحت عنوان Deorbit را آغاز می‌کند که طی آن ماهواره از مدار خارج شده و به مدار مربوط به زباله‌های فضایی می‌رود و یا اینکه به درون جو زمین سقوط می‌کند و نابود می‌شود.

۱۰ سال تعطیلی شورای عالی فضایی بعنوان عالی‌ترین نهاد تصمیم‌گیر و سیاست‌گذار حوزه فضایی کشور، تقلیل جایگاه سازمان فضایی از معاونت رییس جمهور به معاونت وزارت ارتباطات و فناوری، بی‌مهری و کم توجهی و کوچ دانشمندان حوزه فضایی به خارج از کشور و یا فعالیت در حوزه‌های دیگر تنها بخشی از عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم طی ۱۰ سال گذشته است که منجر به Deorbit شدن صنعت فضایی کشور و توقف روند رشد شتابنده فضایی کشور در دهه ۸۰ شمسی و به دنبال آن عدم توفیق‌های سریالی در برنامه فضایی ایران در دهه ۹۰ شد.

البته در میان عدم توفیق‌های بخش دولتی در پیشبرد برنامه فضایی کشور که وجه غالب آن، عدم موفقیت در تزریق ماهواره‌ها به مدار و یا تعلیق پرتاب‌های فضایی به دلایل مختلف از جمله موضوع مذاکرات برجام بود، برخی دیگر از بازیگران صنعت فضایی کشور از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توانستند توفیقاتی را برای کشور کسب کنند که از جمله آنها طراحی، تولید و آزمون موفق موتورهای فضایی سلمان و رافع و همچنین پرتاب و تزریق موفق ماهواره نور به مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۹ بود.

توسعه حوزه فضایی با اراده دولت

پس از انتخاب آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ۲۸ خرداد سال جاری و پس از آن معرفی اعضای پیشنهادی کابینه به مجلس، در برنامه‌های وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات اولین سرفصل در حوزه فضایی، تشکیل جلسه شورای عالی فضایی به ریاست رئیس جمهور عنوان شده بود؛ وعده‌ای که دقیقا ۳ ماه پس از آغاز به کار دولت محقق شد و در روز ۴ آذرماه ۱۴۰۰ پس از ۱۰ سال وقفه جلسه شورای عالی فضایی در دولت سیزدهم با حضور آیت‌الله رئیسی و دیگر اعضای این شورا و بازیگران حوزه فضایی کشور تشکیل شد.

رئیس جمهور که در همان روز از نمایشگاه دستاوردهای فضایی کشور هم بازدید کرده بود، تشکیل این جلسه را نشان‌دهنده عزم این دولت برای توسعه صنعت فضایی عنوان کرد و تاکید کرد که همه بخش‌های فعال در این صنعت باید با هم‌پوشانی و هم‌گرایی و استفاده از تجربیات یکدیگر و پرهیز از کارهای موازی دست به دست هم بدهند و خواسته مقام معظم رهبری را برای رسیدن به مدار ۳۶ هزار کیلومتری محقق سازند.

آیت‌الله رئیسی بر این نکته نیز تأکید کرد که اگر در صنعت فضایی حضور نداشته باشیم مجبور خواهیم شد در اتوبان ساخته شده توسط دیگران حرکت کنیم و صنعت فضایی یک نوع بازدارندگی برای تعرض دشمنان به کشور ایجاد می‌کند.

نمایش اقتدار

اکنون بعد از گذشت سال ها مهم‌ترین دستاورد صنعت فضایی جمهوری اسلامی ایران در معرض دید علاقمندان در دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت دانشجویان این دانشگاه با شور و حال و هوای خاصی نظاره گر دستاوردهای ماندگار اندیشمندان این صنعت شدند.

آنچه مسلم است، شروع دوباره روند رو به رشد توسعه صنعت فضایی کشور در دوره دولت سیزدهم است، موضوعی که شخص رئیس جمهور و ارکان مختلف دولت و همچنین سایر بازیگران صنعت فضایی در نیروهای مسلح پای کار آن آمده‌اند و طبعا به دلیل بی‌توجهی‌ها در ۱۰ سال گذشته، مسیری طولانی و دشوار پیش روی صنعت فضایی کشور قرار دارد. شاید بتوان شرایط امروز صنعت فضایی کشور را به شکست حصر آبادان تشبیه کرد که حصارهای ساخته شده به دور آن در ۱۰ سال گذشته در حال شکسته شدن است و خرمشهرهای زیادی پیش روی آن قرار دارد. البته با روند طی شده در این مدت کوتاه به نظر می‌رسد با رفع گلوگاه‌های این صنعت در حوزه پرتابگرها، در سال آینده شاهد تعدد پرتاب‌های فضایی کشور خواهیم بود.

تداوم حرکت به سمت مرزهای دانش

حرکت به سمت مرزهای دانش همواره برای کشورهای در حال پیشرفت، حوزه جذابی بوده است؛ به گونه ای که بودجه زیادی برای آن صرف می کنند، ایران هم از جمله این کشورها مستثنی نیست. صنایع فضایی به عنوان یکی از اصلی ترین صنایع «تک» که به عنوان نماد توسعه یافتگی شناخته می شود برای ایران اهمیت زیادی دارد؛ با همین استدلالات ایران با تلاش زیاد در جمع ۱۰ کشور فضایی جهان قرار گرفته است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران در این ارتباط در گفت و گو با خبرنگار اینا اظهار داشت: نیروهای مسلح با ادامه پیشرفت در این حوزه موفق به ساخت موشک‌های ماهواره بر شد. بنابراین مقدمه دستیابی به این تکنولوژی تقویت کشور در دوران جنگ در حوزه دفاعی بود که همه کشورها این مسیر را طی کردند. در ادامه هم توسعه علمی این بخش به شکوفایی فناوری فضایی کشور انجامید.

حسین کرمانیان با اشاره به دانش بومی پرتاب ماهواره، اظهار داشت: در سال های گذشته ماهواره نور-۲ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از پایگاه فضایی نیروی هوافضای سپاه با موفقیت به فضا پرتاب شد و درمدار قرار گرفت.

وی درباره عملکرد دولت سیزدهم درتوسعه فناوری فضایی کشور عنوان کرد: باوجوداینکه از عمر دولت سیزدهم زمان زیادی نگذشته است، ولی رییس جمهور به این موضوع نگاه ویژه‌ای دارند و با جدیت توسعه فناوری فضایی کشور را دنبال می‌کنند.

وی ادامه داد: در دولت گذشته رشد این فناوری روند کاهشی طی کرد. به ویژه در دولت یازدهم که صنعت فضایی کشور با مشکلاتی روبه رو شد ولی با دخالت‌های بزرگان کشور این موضوع معطل نماند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران با اشاره به اتفاق نظر دولت و سایر قوا برای توسعه هر چه بیشتر فناوری فضایی کشور، تصریح کرد: امیدواریم شاهد جهش در تولید علوم فضایی باشیم. البته باید فرصت داد تا این فناوری کار خود را به خوبی انجام دهد و در این راه بهتر است زیر بناهای کار را توسعه دهیم.

توجه به ظرفیت علمی دانشجویان

محمد عبادی یکی از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مرکز ساری ادامه داد: توجه به ظرفیت‌های علمی جوانان نخبه و دانشمندان موجب رشد و توسعه کشور و جلوگیری از مهاجرت نخبگان خواهد شد.

وی تاکید کرد: ثمره بها دادن به جوانان دانشگاهی، رشد علمی کشور و تامین زندگی آنها خواهد بود و در ادامه این رویکرد، سرعت دستیابی به اهدافی که در فناوری فضایی مدنظر است، افزایش خواهد یافت.

عبادی خاطر نشان کرد: بررسی ها نشان می دهد که با رشد و توسعه صنعت فضایی در کشور های پیشرفته، ابعاد مختلف زندگی آنان تحت تاثیر این فناوری قرار گرفت.
این دانشجوی مازندرانی خاطر نشان کرد: برخی از کشورها با بهره گیری از ماهواره ها نظیر ماهواره های مخابراتی و هواشناسی، خدمات مناسبی به شهروندان خود ارایه می کنند که این موضوع می توانند برای مردم کشور ما نیز فراهم شود.
وی سلامت و پزشکی، حمل و نقل، امنیت عمومی، محیط زیست، کشاورزی، فناوری اطلاعات و صنعت از جمله موضوعاتی اعلام کرد که تحت تاثیر صنعت فضایی قرار گرفتند.
عبادی بر لزوم واگذاری طراحی و ساخت ماهواره ها و ایستگاه های زمینی به شرکتهای دانش بنیان تاکید کرد و افزود: این اقدام مهم می تواند گامی ارزشمند برای رسیدن کشور به اهداف عالیه در صنعت فضایی باشد.

این دانشجو با اشاره به تعامل و همکاری فعلی شرکت های دانش بنیان در ساخت ماهواره ها از مسوولان خواست زمینه حضور جدی تر شرکت های دانش بنیان را فراهم کنند و اعتبارات و امکانات لازم در اختیار این مجموعه ها قرار گیرد تا شاهد رشد و توسعه چشمگیر در این زمینه باشیم.



تداوم همدلی‌ها
سعیده راستگو از دانشجویان دانشگاه آزاد واحد ساری ادامه دارد: با تعامل و همکاری مناسب سازمان ها و دستگاه هایی همچون سازمان فضایی وابسته به وزارت دفاع، سازمان فضایی کشور، بنیاد ملی نخبگان، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها می توان شاهد پیشرفت روز صنعت فضایی کشور بود.
وی تصریح کرد: کشور ما اولین ماهواره بومی خود را سال ۱۳۸۵ با نام 'امید' به فضا پرتاب کرد و در حال حاضر جز پنج کشور نوظهور این حوزه است.
راستگو با بیان اینکه ایران در زمره پنج قدرت نوظهور فضایی دنیاست که در مسیر توسعه فضایی گام برمی دارد، گفت: از سال ۱۳۸۵ تاکنون ۱۳ ماهواره و کاوشگر ایرانی به فضا پرتاپ شده لست.

وی اضافه کرد: دولت سیزدهم راهبرد توسعه صنعت هوایی ایران در سه محور ساخت، خرید و تولید را به صورت بلندمدت با اتکا به توان داخلی و شرکت‌های دانش‌بنیان دنبال می‌کند.

این دانشجو تصریح کرد: صنعت هوانوردی کشور بیش از چهار دهه در بخش نظامی و غیرنظامی در تحریم قرار گرفته است، به گونه ای که امکان واردات هرگونه دستور العمل اجرایی، نشریات، کتب و قطعات و در همه حوزه ها از جمله اورژانس وجود ندارد.

وی اضافه کرد: اما به لطف متخصصان داخلی در این مدت صنعت هوایی نه تنها زمین نمانده بلکه بالندگی و پیشرفت های بزرگی داشته که برگزاری همایش ها و نمایش ها با حضور کشورهای مختلف، ارائه بخشی از توان جمهوری اسلامی است.