زاهدان- ایرنا- این روزها مردم شهر زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان درگیر مشکلی همیشگی هستند که همه ساله با سرد شدن هوا خود را بیش‌از پیش نمایان می‌کند، قصه پر غصه صف‌های طولانی برای دریافت سیلندر گازمایع روایتی همه ساله در این شهر و برخی شهرهای دیگر استان است.

به گزارش ایرنا یکی از انرژی‌های مهم و حیاتی برای زندگی گاز طبیعی است که متاسفانه وضعیت آن در سیستان و بلوچستان متفاوت است. مردم این استان پهناور در حالی آخرین روزهای ماه پاییز را پشت سر می‌گذارند که باز هم مانند سال‌های قبل قصه پرغصه صف‌های طولانی دریافت سیلندر گازمایع را تجربه می‌کنند.

سیستان و بلوچستان آخرین استان ایران بود که به شبکه گاز متصل شد اما مردم همچنان برای تامین سوخت مورد نیاز خود در مصرف خانگی ‌از گاز مایع و یا نفت سفید استفاده می‌کنند که البته در این روزها با مشقت فراوان تهیه می‌شود.

گویا مشکل سوخت در سیستان و بلوچستان تمامی ندارد و یکی از دلایل کمبود گاز در مناطق مختلف ضعف در توزیع کپسول‌های گاز و نبود نظارت است؛ موضوعی که باعث شده بازار کاذب اما بسیار پردرآمدی برای دلالان به وجود آید.

بسیاری از شهروندان منتظر در صف‌های گاز مایع، دلیل اصلی این مشکل را نابسامانی در توزیع می‌دانند

برخی‌ها از شهروندان ادعا می‌کنند که با افزایش قیمت و اصلاح مدیریت مصرف بنزین، بسیاری از رانندگان سوخت خودروهای خود را از بنزین به گاز LPG تغییر داده‌اند و از طرفی با توجه به تفاوت فاحش قیمت موادسوختی در آنسوی مرزهای سیستان و بلوچستان برخی افراد سهمیه نفت سفید خود را می‌فروشند و برای گرما و پخت و پز از گاز مایع استفاده می‌کنند.

اما بسیاری از شهروندان منتظر در صف‌های گاز مایع، دلیل اصلی این مشکل را نابسامانی در توزیع می‌دانند.

مردان و زنان پیر، جوان و حتی نوجوانانی که ساعت‌ها وقت خود را برای دریافت یک سیلندر گاز در هوای سرد و وضعیت نامطلوب عرضه در صف‌های طولانی گاز می‌گذرانند یا افرادی که انتظار کشیدن در صف‌های گاز به نوعی کار روزمره زندگیشان شده همه و همه از این وضعیت گلایه مندند.

هرچند در این روزها گاز مایع با مشکلات فراوان در زاهدان و زابل به دست مردم می‌رسد اما بازار سودجویانی که مبادلات بازار آزاد را رهبری می‌کنند گرم و فضا برای فرصت طلبانی که به دنبال لحظه‌های طلایی برای دستیابی به مقاصد شوم خود هستند فراهم است. به دنبال کمبود گاز مایع در زاهدان مردم با مشاهده خروج خودروهای توزیع کننده سیلندرهای گاز از داخل شرکت‌های مربوطه به صورت کاروانی به دنبال این خودروها برای گرفتن سیلندر گاز راه می‌افتند که گاه عملیات تعقیب و گریز خودروهای حامل سیلندرهای گاز بی نتیجه می‌ماند و شهروندان دست خالی بر می‌گردند.

وفور سیلندر گاز مایع در بازار آزاد زاهدان

یکی از شهروندان زاهدانی که در صف انتظار دریافت سیلندرگاز مایع حضور داشت در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: متاسفانه کمبود گاز در این استان موضوع تازه‌ای نیست و این مساله باعث شده تا از ساعت‌های اولیه صبح مجبور به ایستادن در صف‌های طولانی برای خرید سیلندر گاز مایع شویم.

فرزانه محمدی گفت: گرچه مسوولان هر ساله قول رفع این مشکل را می‌دهند اما متاسفانه با سرد شدن هوا نه تنها این مشکل برطرف نمی‌شود بلکه چند برابر می‌شود.

وی افزود: با وجودی که شماره اشتراک گاز مایع داریم اما تلفن شرکت پرسی ایران گاز دائما یا مشغول است و یا اینکه پاسخ نمی‌دهند و در صورت پاسخ دهی سیلندر به موقع ارسال نمی‌شود.

یک شهروند بلوچ زاهدانی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه مشکل کمبود گاز هرساله با سرد شدن هوا بیش از پیش در زاهدان نمایان می‌شود که عاجزانه از مسوولان درخواست داریم چاره‌ای برای این مشکل اندیشیده و درصدد رفع آن برآیند زیرا واقعا با وجود مشغله کاری فراوان هر چند روز ایستادن در این صف واقعا به معضلی بزرگ برای ما و سایر شهروندان تبدیل شده است.

سیلندر گاز مایع با قیمت بالا به راحتی در بازار آزاد وجود دارد اما مردم با این وضع مشکل اقتصادی باید چندین ساعت برای دریافت سیلندر به قیمت دولتی در صف منتظر بمانند

محمد براهویی گفت: برای خرید سه عدد سیلندر گاز مایع باید چندین ساعت در صف منتظر بود در حالیکه برخی افراد سودجو با فروش سیلندر به صورت آزاد به قیمت حدود ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان باعث ایجاد این مشکل شده‌اند.

وی افزود: سیلندر گاز مایع با قیمت بالا به راحتی در بازار آزاد وجود دارد اما مردم با این وضع مشکل اقتصادی باید چندین ساعت برای دریافت سیلندر به قیمت دولتی در صف منتظر بمانند.

شهروند دیگر زاهدانی که در ابتدای مهرشهر زاهدان در انتظار رسیدن نوبت برای دریافت سیلندرگاز بود، به خبرنگار ایرنا گفت: مردم دیگر شهرهای کشور در زمستان هیچ‌گونه دغدغه‌ای برای تامین گاز ندارند در حالیکه در این استان هنوز به طور کامل گاز شهری وجود نداشته و مردم هر ساله باید با این مشکل دست و پنجه نرم کنند.

مجتبی صدیقی افزود: علمک گاز درب منزل ما قرار دارد اما به دلیل مشکلات اقتصادی و بالا بودن هزینه گازکشی متاسفانه قادر به انجام این کار نیستیم و مجبوریم ساعت‌ها در صف‌های طولانی دریافت سیلندر گاز مایع باشیم.

وی بیان کرد: توزیع گاز مایع باید در سیستان و بلوچستان ساماندهی شود و حل این موضوع نیازمند عزم جدی مسوولان و نظارت‌های بیشتر است.

یکی دیگر از شهروندان زاهدانی که در صف توزیع سیلندر گاز واقع در خیابان جام جم به ایرنا گفت: با وجودی که رسانه‌ها همواره در مورد کمبود گاز مایع در شهر مصاحبه‌ها و گزارش‌های مختلفی منتشر و مردم نیز مشکلات خود را بیان می‌کنند، اما متاسفانه مشکل توزیع سیلندر گاز همچنان پابرجاست و برطرف نشده است.

عبدالله ریگی حضور مسوولان و جوابگو بودن در خصوص مشکلات مردم در رابطه با کمبود سیلندر گاز مایع را مهم دانست و گفت: مسوولان مربوطه باید به این مشکل به سرعت رسیدگی کرده و با حضور در این صف‌ها و بیان کارهای انجام شده موجب دلگرمی مردم شوند.

وی اظهارداشت: با وجود اینکه سرما به تازگی آغاز شده نیاز است هرچه سریعتر چاره‌ای برای رفع این مشکل اندیشیده شود تا مردم بیش از این دچار مشکل نشوند.

تعمیرات و صفر شدن ذخیره گاز مایع سیستان و بلوچستان

مدیر عملیات و گازرسانی شرکت پرسی ایران گاز کشور در حاشیه سفر به زاهدان در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: گاز مایع سیستان و بلوچستان از پالایشگاه‌های بندرعباس و اصفهان توسط این شرکت و کشنده‌های طرف قرارداد به زابل و زاهدان حمل می‌شود.

سیدحامد هاشمی گفت: به دلیل مسائل خاص، شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در ماه اخیر تعمیراتی داشته که همین امر متاسفانه باعث صفر شدن ذخیره گاز مایع سیستان و بلوچستان شده است.

وی ادامه داد: ناوگان مخصوصی که گازمایع را به سیستان و بلوچستان منتقل می‌کرد به دلیل برودت هوا نتوانست گاز مورد دلخواه مسوولان برای جلوگیری از صف را تامین کند که خوشبختانه با تمهیدات پیش‌بینی شده و ماشین کمکی که در این چند روز اخیر استفاده شد، شاهد وضعیت مطلوب‌تری هستیم.

مدیر عملیات و گازرسانی شرکت پرسی ایران گاز کشور بیان کرد: امسال به دلیل سرمای زودهنگام و برودت هوا، سیاست شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در کاهش ۱۰۰ لیتر سهمیه سوخت بنزین و افزایش ناگهانی حامل‌های انرژی در بازار آزاد سیستان و بلوچستان، متاسفانه مردم با کمبود سیلندر گاز مایع مواجه شدند.

وی ادامه داد: از طرفی مردم به دلیل موجود بودن گاز مایع که همیشه در دسترس است، سهمیه نفت خود را به فروش رساندند و برای گرم کردن منازل خود از گاز مایع استفاده می‌کنند که این عامل باعث شده شرکت‌ها از بخش خصوصی نسبت به تامین گاز اقدام کنند اما محدودیت سرمایه گذاری دارند و نمی‌توانند جوابگوی اضافه درخواست سهمیه مردم باشند.

امسال به دلیل سرمای زودهنگام و بودت هوا، سیاست شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در کاهش ۱۰۰ لیتر سهمیه سوخت بنزین و افزایش ناگهانی حامل‌های انرژی در بازار آزاد سیستان و بلوچستان، متاسفانه مردم با کمبود سیلندر گاز مایع مواجه شدند

هاشمی گفت: افزایش مصرف گاز مایع هیچ همخوانی با گاز شهری ندارد و امسال با وجود اینکه نسبت به مدت مشابه سال قبل گاز بیشتری در سیستان و بلوچستان توزیع شده و شنیده‌ها حاکی از آن است که ۳۷ هزار خانوار از گاز طبیعی بهره‌مند هستند، اما همچنان با درخواست‌های بیشتری مواجه بوده ایم که نتوانستیم جوابگوی این میزان گازمایع باشیم.

وی افزود: شاید اسمی مصرف کنندگان سیلندری تبدیل به گاز طبیعی شدند زیرا در عمل هیچ اتفاقی نیفتاده و همچنان با حجم زیادی از درخواست‌های گاز مایع مواجه هستیم.

مدیر عملیات و گازرسانی شرکت پرسی ایران گاز کشور اظهارداشت: پنج دستگاه کشنده کمکی برای حمل گاز مایع به این استان اضافه شده بود که در تلاشیم هفت دستگاه دیگر تا چند روز آینده اضافه و نسبت به تامین گاز مایع شاهد اتفاقات بهتری در سیستان و بلوچستان باشیم.

وی گفت: از مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان و فرماندار زابل درخواست کردیم تا ناوگان صادراتی که گاز مایع صادراتی را حمل می‌کند و تعداد بسیار زیادی است و گاها به دلیل ترافیک در مرز می‌مانند، ۱۰ دستگاه در اختیار این شرکت قرار دهند که به صورت کوتاه مدت گاز بیشتری را به این منطقه آورده و شاهد صف‌های مردم برای تامین سیلندر گاز مایع نباشیم.

تعیین وضعیت تمامی شهرهای سیستان و بلوچستان در زمینه گازرسانی

مدیرعامل شرکت گاز سیستان و بلوچستان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: این استان با گستره ۱۸۸ هزار و ۲۲۲ کیلومترمربع (معادل ۱۱.۵ درصد مساحت کشور) و بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر جمعیت، آخرین استان فاقد شبکه گاز کشور به شمار می‌رود که عملیات گازرسانی به این منطقه از سال ۸۹ با اجرای خط انتقال از عسلویه به ایرانشهر آغاز شده است.

محمدرضا میرشکاری گفت: خوشبختانه تمامی شهرهای سیستان و بلوچستان در زمینه گازرسانی تعیین وضعیت شده و هم‌اینک هیچ شهر بلاتکلیفی وجود ندارد و به زودی تمام استان از گاز شهری بهره‌مند خواهند شد.

وی افزود: هم‌اینک ۱۱۸ هزار و ۸۳۸ مشترک در استان سیستان و بلوچستان از گاز شهری برخوردار هستند.