تهران - ایرنا - مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی تولید ۱.۲ میلیون تن انار را در کشور پیش‌بینی کرد و گفت: علی‌رغم خشکسالی و سرمازدگی برخی باغات انار مورد نیاز شب یلدا تامین است و کمبودی در این زمینه نداریم.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «زهرا جلیلی مقدم» افزود: در هشت ماه امسال ۷ هزار و ۵۰۰ تن انار به کشورهای مختلف صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۰۰ درصدی را نشان می‌دهد.

مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی صادرات انار در هشت‌ماهه سال گذشته (۱۴۰۰) را سه هزار و ۵۰۰ تن عنوان کرد و اظهار داشت: سال گذشته در کل نزدیک به ۱۷ هزار و ۷۰۰ تن انار به ارزش حدود ۸ میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده بود.

وی کیفیت و طعم انار ایران را در دنیا بی‌نظیر دانست و گفت: یکی از ویژگی‌های انار ایران، سلامت محصول و از سوی دیگر خواص دارویی آن است که مورد استقبال کشورهای دیگر قرار دارد.

جلیلی مقدم تصریح کرد: این میزان پیش‌بینی تولید امسال، نسبت به سال گذشته با وجود خشکسالی، سرمازدگی و خسارت برخی باغات انار تغییر چندانی نداشته و با وجود این که در چهار استان کاهش تولید داشتیم، اما در دیگر مناطق انارخیز کشور با افزایش تولید روبرو شدیم و از این رو برای شب یلدا این محصول به‌وفور در بازار است.

وی مصرف سالانه انار را برای هر نفر در سال حدود ۱۰ کیلوگرم در کشور برآورد کرد و افزود: بخشی از این میوه به صورت تازه‌خوری و بخشی دیگر به صورت مصرف محصولات فرآوری شده مانند رب انار یا آب نار کنسانتره می‌باشد.

مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی سهم استان‌های فارس در تولید انار را ۲۷ درصد، مرکزی ۱۲ درصد، خراسان رضوی نزدیک به ۱۰ درصد و یزد را حدود ۱۰ درصد عنوان کرد.

جلیلی مقدم با بیان این که انار در تمام استان‌ها به جز همدان تولید می‌شود، اضافه کرد: سطح باغات این محصول ۹۰ هزار هکتار است.

لزوم اجرای عملیات نوین به باغی در باغات انار

مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی گفت: یکی از برنامه‌های معاونت امور باغبانی، اصلاح و نوسازی باغات است که با همت باغداران امسال عملیات به‌باغی در حوزه انار اجرایی شد.

وی افزود: نزدیک به ۴۰ درصد باغات انار کشور نیاز به اصلاح و نوسازی دارند و ضروری است عملیات نوین به‌باغی در باغات اجرایی شود و بدین منظور نیاز است اعتبارات طرح اصلاح و احیای باغات در زمان مناسب تخصیص و در اختیار باغداران قرار گیرد.

جلیلی مقدم کاشت ارقام جدیدی تجاری و ژنوتیپ‌های امیدبخش را از دیگر برنامه‌های معاونت امور باغبانی برای افزایش کمی و کیفی تولید انار برشمرد و اظهار داشت: سال گذشته ارقام و ژنوتیپ‌های جدید و امیدبخش را وارد عرصه کردیم و در برخی استان‌ها به صورت آزمایشی کشت و کار شد تا بررسی سازگاری آنها را بسنجیم.

مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به این که ارقام جدید، ارقام خارجی و داخلی بوده‌اند، گفت: ایران غنی‌ترین ذخایر ژنتیکی انار را داراست، این لیکن ارقام با وجود ویژگی‌های برتری که دارند، در صورتی که مناسب و سازگار با مناطق انارخیز کشور باشند، نسبت به کشت آنها اقدام می‌کنیم.

وی، انار را حساس و وابسته به شرایط اقلیم و خاک دانست و از این رو به باغداران توصیه کرد از کشت و توسعه ارقامی که بررسی سازگاری آنها در مناطق‌شان انجام نشده خودداری کنند و انتخاب هر رقم را با توجه به سابقه کشت و کار آن و همچنین نظر کارشناسان خبره و محققان انجام دهند.

جلیلی مقدم ایجاد باغات سازگاری را از برنامه‌های دیگر معاونت امور باغبانی نام برد و اظهار داشت: ویژگی ارقام تجاری که سال گذشته برای سنجش سازگاری به صورت آزمایشی وارد عرصه کردیم، دارا بودن پوست کلفت با هدف برخورداری از خاصیت انبارداری بالا، رنگ قرمز پوست، رنگ قرمز دانه‌های انار، نرم هستگی و عملکرد بالا است که همگی از ویژگی‌های بازارپسندی به شمار می‌رود.

مدیرکل دفتر میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی، متوسط عملکرد تولید انار کشور را ۱۴ تا ۱۵ تن در هکتار عنوان کرد و افزود: سال گذشته باغداران نمونه با توجه به اجرای عملیات به‌باغی، شاهد عملکرد ۸۰ تا ۱۰۰ تن در هکتار بودند.