به گزارش ایرنا، حسن سالاریه، روز چهارشنبه در بخش تخصصی بررسی فناوری فضایی و ماهواره ای با حضور روسای سازمان های فضایی ایران و روسیه اظهار کرد: ایران از اویل دهه ۸۰ به صورت صنعتی با اولویت بومی سازی به صنعت فضایی ورود پیدا کرده است و اکنون بعد ازگذشت ۲ دهه با نگاهی جدید به دنبال تحقق برنامه های خود است.
وی اضافه کرد: براساس ماموریت های پیش رو، سند چشم انداز صنعت فضایی در یک بازده ۱۰ ساله از ۱۴۰۱ تا ۱۴۱۰ با ۲ اولویت شامل "توسعه صنعت بومی و سرآمدی آن" ، "ارتقا و رشد ضریب نفوذ کاربرها" تدوین شده است که محور نخست در ۲ دهه گذشته به صورت جدی دنبال شده و در دهه آتی نیز با تمرکز بیشتر ادامه خواهد داشت.
سالاریه افزود: اما محور ارتقا و رشد ضریب نفوذ کابرها با هدف کاربردسازی و اقتصادی کردن این صنعت با اولویت هایی نظیر تبدیل شدن به قطب اجرای عملیات های پرتاب و پرتاپگری در منطقه و رسیدن به مدارهای فضایی دنبال می شود.
وی اضافه کرد: دسترسی به آب های آزاد برای ایران یک موقعیت مهمی را رقم زده و بر این اساس طرح های مهمی در زمینه توسعه پایگاه های فضایی، کسب و کارهای مبتنی بر این صنعت از جمله شرکت های دانش بنیان را در دستور کار قرار داده ایم.
رییس سازمان فضایی ایران گفت: هم اکنون شرکت های دانش بنیان ایران در زمینه های هوا فضا و همچنین نرم افزارهای مختلف فعال هستند و در نظر داریم برای تحقق اهداف ۱۰ ساله این شرکت ها را برای رسیدن به مرحله استفاده از هوش مصنوعی در صنعت فضایی با هدف ارایه خدمات بهتر حمایت کنیم.
وی اظهار کرد: تامین زیرساخت ها، نیاز توسعه صنعت فضایی است که هم اکنون آزمایشگاه ها و کارخانههای خوبی در زمینه مونتاژ و ساخت ماهواره ها با قابلیت حمل کمتر از ۲۰۰ کیلوگرم در کشور وجود دارد که طی برنامه ریزی انجام شده با سرمایه گذاری دولت این آزمایشگاه ها و کارخانه ها به اوزان یک تُن توسعه پیدا می کند.
تبدیل شدن به قطب اجرای عملیات های پرتاب و پرتاپ گری در منطقه و رسیدن به مدارهای فضایی دنبال می شود
سالاریه افزود: برنامه فضایی ایران در دوره جدید شامل بخش هایی ازجمله سنجش از دور، مخابراتی، علوم، موقعیتیابی فضایی است که در هر یک از این حوزه ها قابلیت و دارایی و توانمندی توسعه پیدا خواهد کرد و همچنین ۲ برنامه توسعه زیرساخت های آزمایشگاهی و پایگاه های پرتاب در اولویت است.
وی یادآور شد: هر یک از برنامه های فضایی ایران از سه ضلع "قابلیت ارایه خدماتی"، "دارایی های فضایی فعال و قابل استفاده در این برنامه ها" و "توانمندی دانش بومی" تشکیل شده که برای تحقق آنها استفاده از قراداد های بین المللی و دانش بومی توسعه یافته در ایران، در اولویت است.
رییس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: این برنامه ها دارای سه پیوست مهم شامل توسعه اقتصاد فضا، همکاری ها و دیپلماسی بین المللی و ترویج و فرهنگ سازی است که برای هرکدام از بخش ها و پیوست ها اهداف کاملا مشخص و برنامه ریزیشدهای را پیش رو داریم.
وی افزود: اساس دانش فضایی ایران مبتنی بر توانمندی های داخی و تخصصی بومی است اما به همکاری های بین المللی قوی نیاز داریم و در این راستا تعاملات روبه گسترشی با کشور روسیه داریم که تجارب و جایگاه این کشور در عرصه صنعت فضایی جهان می تواند سرعت توسعه ایران را چند برابر افزایش دهد.
وی گفت: توافقاتی که با کشور روسیه و سازمان فضایی آن داریم می تواند اهداف مشخص شده در برنامه ۱۰ ساله فضایی ایران را تا چند برابر ارتقا دهد به گونه ای انتظار می رود به زودی اهداف این برنامه را ارتقا داده و آن را در حوزه های زیرساختی، پرتابگر، سنجش از دور، مخابرات، ناوبری علوم اکتشافات فضایی به مراتب سریعتر محقق کنیم.
پرتاب انسان به فضا از محورهای همکاری ایران و روسیه خواهد بود
رییس آژانس فضایی فدراسیون روسیه نیز در این نشست گفت: آماده بحث و تبادل نظر در خصوص خواسته های ایران هستیم و با توجه به توانمندی های هر ۲ کشور، برگزاری رویدادهای مشترک می تواند در رسیدن اهداف طرفین ثمر بخش باشد.
یوری بوریسُف افزود: ساخت ماهواره یکی از ملزومات صنعت فضایی است و فناوری های فضایی به زندگی روزمره انسان وابسته بوده و کار در حوزه های مخابرات و زمینه های دیگر بدون حضور ماهواره ها سخت است.
وی یادآور شد: به همین دلیل موضوع ساخت ماهواره یکی از محورهای مهم همکاری روسیه با ایران است و در این حوزه طرح اجرا شده موفق خیام را داریم که اخیرا به فضا پرتاپ شده است و امیدواریم تعاملات در این حزوه توسعه و افزایش پیدا کند.
موضوع ساخت ماهواره یکی از محورهای مهم همکاری روسیه با ایران است و در این حوزه طرح اجرا شده موفق خیام را داریم
وی افزود: پرتاب انسان به فضا یکی از محورهای مورد علاقه تمامی دولت ها و قدرت ها است که انتظار می رود به زودی در خصوص ساخت سفینه های حامل انسان با سازمان فضایی ایران به تفاهم های قابل توجهی دست پیدا کنیم.
دور جدید مذاکرات سازمان فضایی ایران و آژانس فضایی روسیه در یازدهمین نمایشگاه بینالمللی صنایع هوایی و هوانوردی ایران در جزیره کیش آغاز می شود؛ ۹۰ شرکت از ایران، روسیه، چین و اتیوپی و خارجی در این نمایشگاه حضور دارند و از ۲۲ تا ۲۵ آذر آخرین دستاوردهای زمینه صنعت هوایی را ارایه می کنند.
همچنین در حاشیه این نمایشگاه، کارگاههای آموزشی مشترک ایران و روسیه در حوزههای مختلف مانند طراحی و ساخت ماهواره و پردازش دادههای ماهوارهای با حضور اساتید مجرب این حوزه برگزار خواهد شد که حضور در این کارگاهها برای عموم آزاد است.
به منظور توسعه همکاریهای فضایی میان سازمان فضایی ایران و آژانس فضایی روسیه، ضمن برگزاری نشستهای مشترک کارشناسی و فنی، رایزنی میان مقامات عالیرتبه دو سازمان انجام و توافقات صورت گرفته به امضای طرفین خواهد رسید.