تهران- ایرنا - معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: بودجه کل پارک‌های علم و فناوری در قانون بودجه امسال از نصف بودجه دانشگاه تهران کمتر است.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، علی خیرالدین امروز (پنجشنبه) در بیست و سومین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران و نوآوران با به رتبه ۱۲۰ جهانی ایران در نوآوری در سال۲۰۱۴ اشاره کرد و افزود: این رتبه در سال ۲۰۲۱ به رتبه ۶۰ جهانی رسید و در سال ۲۰۲۲ به رتبه ۵۳ جهانی بهبود یافت.

وی ادامه داد: باید تلاش کرد این رتبه به رتبه ۱۵ جهانی برسد و ضمن حفظ این رتبه، رتبه جهانی ایران در تبدیل ایده و علم را ارتقا دهیم.

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم به برگزاری بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار (۱۹ تا ۲۲ اذر) اشاره کرد و یادآور شد: در این نمایشگاه ۹۳ مرکز شامل ۲۹ پارک علم و فناوری، ۲۴ دانشگاه، ۲۳ موسسه تحقیقاتی، ۱۳ پژوهشگاه و ۴ مرکز رشد حضور یافتند.

خیرالدین، رونمایی از ۳۰ محصول فناورانه را از دیگر برنامه‌های این نمایشگاه نام برد و اظهار داشت: شاهد حضور ۲۸ اتحادیه و انجمن‌های علمی در این رویداد بودیم.

به گفته وی بیشترین محصولات عرضه شده در این نمایشگاه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، کشاورزی، دامی و گیاهی بوده است.

اجرای طرح یارانه تجاری سازی

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در ادامه سخنانش به رویکرد کشور در حوزه تبدیل ایده به محصول اشاره و خاطرنشان کرد: بسیاری ایده‌های ارائه شده در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در حد نمونه آزمایشگاهی است یا محصولات فناورانه تولید شده در شرکت‌های دانش بنیان به فروش نمی‌رسد.

خیرالدین تصریح کرد: در این راستا طرح یارانه تجاری سازی را اجرا کردیم و بر اساس آن به محصولاتی که دارای ویژگی هایی چون ساخت داخل، اولویت حل مسایل منطقه ای یا کشوری بودند، یارانه ای برای تجاری سازی اعطا می شود.

وی ادامه داد: در طی چهار روز برگزاری نمایشگاه هفته پژوهش، ۳۲۲ تفاهم نامه با حجم ۵۹۷ میلیارد تومان به امضا رسید و پیش بینی می شود که ۳۰ درصد این تفاهم نامه‌ها به قرارداد تبدیل شوند.

معاون وزیر علوم یادآور شد: در این نمایشگاه پارک‌های علم و فناوری بیشترین مشارکت را در امضای قراردادها داشتند. پنج پژوهشگاه و ۶ مرکز رشد موفق به انعقاد قرار داد شدند.

معرفی فناوران
معاون وزیر علوم ادامه داد: بر اساس دستوالعمل‌ جشنواره معرفی فناوران، تعداد ۲۲۱ فناور به ما معرفی و ۱۰۲ پرونده برای ما ارسال و در نهایت۴۲ پرونده بررسی شد.

خیرالدین اضافه کرد: داوران بر اساس شاخص‌های یازده گانه فناوران برتر را تعیین کردند و امروز از ۱۸ پژوهشگر و فناور تقدیر خواهد شد.


وی افزود: در این مراسم یک دانشجوی برتر در حوزه فناوری داریم، ۳۹ درصد برترین های فناوری از پارک‌ها و ۲۲ درصد برترین‌های فناور از دانشگاه‌ها بوده است.

عملکرد معاونت فناوری وزارت علوم

معاون فناوری و نوآوری با بیان اینکه ۳۰ درصد از شرکت‌های دانش بنیان در پارک‌های علم و فناوری مستقر هستند، ادامه داد: با وجود این، بودجه معاونت فناوری وزارت علوم نصف بودجه دانشگاه تهران است. در پارک‌ها اقدامات خوبی برای اشتغال زایی شده که و باید حمایت از پارک‌ها توجه بیشتری صورت گیرد.

خیرالدین تاکید کرد: در پارک‌های فناوری ۴۰ هزار شغل ایجاد شده که این میزان ۲۸ درصد اشتغال دانش بنیان‌ها را شامل می‌شود.

فروش دانش بنیان‌ها

وی میزان فروش محصولات فناورانه تولید شده در شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌ها را ۱۱۰ میلیون دلار و حدود ۲۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ذکر کرد.

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در بخش دیگری از سخنانش به تشریح اهداف ایجاد نظام ایده‌ها و نیازها (نان) پرداخت و گفت: در سامانه نان ۶۲۳۰ نیاز و ۵۳۶ ایده به ثبت رسیده است.

خیرالدین با انتقاد نسبت به عدم تخصیص اعتبارات قانونی اظهار داشت بر اساس تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۴۰۱، حدود ۷۰۰ میلیارد تومان برای کمک به دانشگاه و پژوهشگاه‌ها باید اختصاص می‌یافت که تاکنون ریالی اختصاص نیافته است.

وی ادامه داد: همچنین استان‌ها موظف هستند ۱۰ درصد از اعتبارات تملیکی را در حوزه فناوری هزینه کنند که برخی استان‌ها در این زمینه اقدام کردند.

معاون وزیر علوم به ظرفیت‌های قانون جهش تولید اشاره کرد و گفت: بر اساس این قانون هر اعتباری که از سوی شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش تحقیق و توسعه سرمایه گذاری شود، مشمول معافیت مالیاتی خواهد شد.

خیرالدین اضافه کرد: علاوه بر آن بر اساس ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان با هدف توسعه ارتباط دانشگاه با صنعت، اگر بخش‌های صنعتی با شرکت های فناور قراردادهای تحقیق و توسعه امضا کنند مشمول معافیت مالیاتی می‌شوند.

وی تاکید کرد: معاونت فناوری وزارت علوم با کسری اعتبارات ۱۸ هزار میلیارد ریالی مواجه است ضمن آنکه برای سال ۱۴۰۲ به بودجه ۲۳۰۰ میلیارد تومان نیاز است.

به گزارش ایرنا، هفته پژوهش و فناوری سال ۱۴۰۱ مانند سال‌های گذشته ابتدا در سطح استانی از ۱۲ تا ۱۷ آذر و هفته ملی از ۱۹ تا ۲۵ آذر برگزار می شود.

همزمان با این هفته سه نمایشگاه شامل بیست‌وسومین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن‌بازار، دهمین دوره نمایشگاه ایران‌ساخت و چهارمین دوره نمایشگاه تستا در محل دائم نمایشگاه بین‌المللی با حضور شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور مستقر در پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد وابسته به آموزش عالی و دیگر نهادها از جمله جهاد دانشگاهی و دانشگاه آزاد اسلامی برپا شد.