مهدی تیموری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به موقعیت خاص پارک ملی گلستان به عنوان یکی از ۵۰ ذخیرهگاه محیط زیستی کره زمین و میراث طبیعی ثبت جهانی با داشتههای متنوع جانوری و گیاهی منحصر به فرد، طبق دستورالعمل برنامهریزی در حوزه گردشگری آن جزو وظایف سازمان محیط زیست و مدیریت این پارک است.
وی افزود: از سالیان قبل پنج تفرجگاه در مناطق "گلشن، آبشار و چشمه گلستان، گلزار و میرزابایلو" با توجه به فراهم بودن زیرساختهای اولیه مانند دسترسی به آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی و نمازخانه در مطالعات تفصیلی پارک ملی گلستان مصوب شد و همچنین برخی زیرساختها هم در منطقه گلشن و میرزابایلو به واسطه مرکزیت بازدیدکنندگان از موزه تاریخ طبیعی فراهم است.
تیموری آمار بالای تردد خودروهای عبوری گردشگران و مسافران و تنوع قومیتی ساکنان در روستاهای حاشیه این پارک را در کنار ویژگیهای طبیعی و گونههای جانوری و گیاهی و تنوع اقلیمی از دیگر مزیتهای پارک ملی گلستان برشمرد و گفت: مدل مدیریت مشارکتی در نظر گرفته شده برای این پارک با همراهی بیشتر جوامع محلی، فرصت خوبی برای توسعه بحث اقتصادی آن با استفاده از ظرفیت گردشگری است.
رییس پارک ملی گلستان ادامه داد: این مجموعه زمانی میتواند به اهداف خود برای تقویت حفاظت از پارک با جذب مشارکت حداکثری جوامع محلی در اجرای برنامههای مدیریتی دست یابد که بتواند با ارائه راهکارهای موثر به توسعه اشتغال و درآمدزایی مردم منطقه کمک کند.
وی افزود: توانمندسازی جوامع محلی با ایجاد شغلهایی مرتبط با حفاظت مد نظر است به عنوان مثال ایجاد فضاهای گردشگری با پیش بینی فضاهای اقامتی، تفریحی و خدماتی یکی از مشاغل کمک کننده به حفاظت از این ذخیرهگاه زیست کره محسوب میشود.
قابلیت تبدیل خانههای روستایی حاشیه پارک ملی گلستان به بومگردی
به گفته وی، تقویت گردشگری و فعالیت بومگردیهای در حاشیه پارک ملی گلستان برای معرفی بهتر جاذبههای طبیعی آن علاوه بر درآمدزایی با توجه به تغییر سلیقه گردشگران به سمت حضور در طبیعت بهجای سکونت در هتلهای لوکس، میتواند تمام خانههای روستایی اطراف پارک را به بومگردی تبدیل کند.
رییس پارک ملی گلستان با اشاره به تلاش پنج ساله برای راه اندازی تفرجگاههای مصوب با کارکرد واقعی خود با همکاری سرمایهگذاران بخش خصوصی در پارک ملی گلستان، از مسوولان حوزه محیط زیست در سطح ملی و استانی خواست همراهی بیشتری را برای انجام مراحل اداری پیرامون فراهم شدن شرایط واگذاری این تفرجگاهها به بخش خصوصی و آماده سازی آنها برای ارائه خدمات در شان و جایگاه گردشگران و مسافران داشته باشند.
تیموری افزود: همچنین پیشنهاد ایجاد سه تفرجگاه جدید به نامهای "آبشار آقسو، دره شمالی و زاوه" هم به سازمان محیط زیست ارائه شده و تاکنون چندین نوبت نمایندگان صندوق ملی محیط زیست هم از پارک ملی گلستان بازدید داشتند و قول مشارکت در راه اندازی تفرجگاههای مصوب را دادند که امیدواریم هرچه زودتر به سرانجام برسد.
به گزارش ایرنا، پارک ملی گلستان به عنوان یکی از پنجاه ذخیرهگاه زیست کره دنیا و زیستگاه گونههای مختلف جانوری و گیاهی است که فصل پاییز هر سال با هدف اطلاع از آخرین وضعیت حیات وحش جمعیت علفخواران آن شمارش میشود.
پارک ملی گلستان در سال ۱۳۳۶ شمشی با نام «آلمه و ایشکی» مورد حفاظت قرار گرفت نخستین پارک ایران است که سال ۱۳۵۴ در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از ۵۰ ذخیرهگاه محیط زیستی کره زمین به ثبت رسید.
این منطقه تحت حفاظت، پانزدهمین اثر ملی بهحساب میآید که توسط سازمان میراث فرهنگی در سوم دی ماه ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
این ذخیرهگاه زیست کره به دلیل موقعیت جغرافیایی، توپوگرافی و البته رویشگاهی شامل طیف وسیعی از زیستگاهها و اکوسیستمهاست و رویشگاههای تپه ماهوری با عناصر شاخص ایرانی تورانی مانند درخت تاغ، گونه آهوی ایرانی و قوچ و میش، رویشگاههای هیرکانی با عناصری مانند درخت راش، گونه جانوری مرال و زیستگاههای کوهستانی با عناصری مانند درخت ارس و گونههای پلنگ ایرانی و کل و بز است.
گونههای جانوری این پارک شامل آهو، پلنگ، تشی، خرس قهوه ایی، خرگوش، حشره خورها، راسو، روباه، روباه ترکمنی، رودک، سمور جنگلی، سیه گوش، شوکا، شنگ، قوچ و میش، کل و بز، گراز، گربه پالاس، گرگ، مرال، سمندر، قورباغه جنگلی، وزغ سبز، لاک پشت چهار چنگالی، مارمولک بی پا، مار آبی، مار قیطانی، گرزه مار و افعی قفقازی است.
پارک ملی گلستان بزرگ ترین و قدیمی ترین پارک ملی کشور با مساحت ۹۱ هزار و ۸۹۵ هکتار در شهرستان گالیکش در شرق استان گلستان و غرب استان خراسان شمالی واقع است و بخش ناچیزی از پارک ملی گلستان در سرزمین استان سمنان قرار دارد.
این پارک دارای سه نوع آب و هوای متفاوت خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب است که همین ویژگی باعث شده این پارک دارای پوشش گیاهی متنوع از استپ خشک تا جنگل انبوه باشد.
حمایت از حیوانات وحشی آسیبدیده؛ فرهنگی که در گلستان رو به گسترش است