مشهد - ایرنا - فعالیت نداشتن حدود ۵۰ درصد از بنیادهای خیریه دانشگاهی، چالشی جدی پیش روی بهره‌گیری از توانایی نیکوکاران برای توسعه زیرساخت‌های فنی و علمی کشور است که این وضعیت بررسی و تدبیر برای تغییر رویکرد و احیای مجدد فعالیت‌های خیرانه در حوزه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را ضروری ساخته است.

به گزارش ایرنا، توقف فعالیت بنیادهای خیریه دانشگاهی، که با وجود ثبت در وزارت کشور و داشتن هیات امنا، از کار کناره گرفته اند، به دغدغه مهم دست اندرکاران این بخش تبدیل شده و آنان را برای به میدان بازگرداندن این بنیادها به تکاپو انداخته است.

دغدغه‌مندان این حوزه بر این باورند که نگاه به نحوه نقش‌آفرینی این بنیادها در این عرصه باید از تمرکز فعالیت ها بر ساختمان سازی و ایجاد زیرساخت های فیزیکی فراتر رفته و ضمن تلاش برای توانمندسازی آنها، توانایی آنها را، با توجه به نیاز روز حوزه دانشگاهی، در دیگر عرصه ها نیز به کار گرفت.

فعالیت تنها ۴۰ بنیاد خیریه دانشگاهی

مشاور وزیر و دبیر ستاد خیران وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ۷۰ بنیاد خیریه دانشگاهی ثبت شده در کشور وجود دارد که در شرایط کنونی از آن شمار تنها ۴۰ بنیاد فعالیت هستند.

مصطفی زمانیان، علت اصلی این وضعیت را "عدم توانمندسازی بنیادها" دانست و گفت: صرف اینکه یک مجموعه خیریه در وزارت کشور ثبت شده و هیات مدیره داشته باشد دلیل بر فعال بودن آن مجموعه نیست و حتی این نگاه می تواند باعث فرصت سوزی و بی انگیزه شدن دیگر خیران شود.

وی با بیان اینکه تاکنون همه تمرکز بر روی فعالیت این بنیادها در زمینه ایجاد ساختمان و زیرساخت‌های فیزیکی بوده است، گفت: با توجه به رویکردی که ستاد خیرین در دوره جدید دارد، تلاش شده این فعالیت ها بیشتر به سمت حوزه های اشتغالزایی، علم و فناوری و پژوهش هدایت شود.

زمانیان افزود: در طول چند ماه گذشته اقداماتی برای استفاده از ظرفیت خیران در توسعه زیرساخت های فناوری و تأسیس چند برج فناوری از طریق سرمایه گذاری آنان در دانشگاه صنعتی امیر کبیر انجام شده است، که امیدواریم به نتیجه برسد.

تدوین سند ملی توسعه وقف علم و فناوری

دبیر ستاد خیران وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: موضوع تدوین سند ملی توسعه وقف علم و فناوری، که به عنوان یک سند راهبردی در راهبری بخش وقف علم و فناوری می تواند مورد تاکید قرار بگیرد، در مرحله نهایی شدن است.

وی افزود: در این سند علاوه بر اینکه رویکرد و اولویتهای اساسی وقف علم و فناوری مشخص شده، تکالیف دستگاه‌های مربوطه هم در این بخش تعیین شده است که بنا داریم این سند را به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز برسانیم.

زمانیان تصریح کرد: توانمندسازی بنیادهای حامیان دانشگاهی، رده عملیاتی ستاد خیران در سطح دانشگاه‌ها است، که در این مسیر دوره ای طراحی شد که اکنون در مشهد مقدس در حال برگزاری آن هستیم.

وی افزود: تسهیل ثبت بنیاد حامیان دانشگاهی از جمله اولویت هایی بوده است که با هماهنگی وزارت کشور به دنبال امضای تفاهم‌نامه ای بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ستاد خیران و نیز اداره کل مشارکت های اجتماعی وزارت کشور هستیم تا موضوع ثبت بنیادهای حامیان دانشگاهی در سطح ملی و نیز استانی بر اساس آن تسهیل شود.

خیران، پیشران توسعه کسب کار و اشتغال کشور

زمانیان گفت: یکی از موضوعات مورد تاکید، تغییر نگاه به ظرفیت خیران است که باید از نگاه مادی و انتظار صرف تامین منابع مالی از آنان پرهیز کرد، چرا که شان و جایگاه خیران بالاتر از این است و باید آنها را لکوموتیو و پیشران توسعه کسب کار و اشتغال در کشور دانست.

وی یکی از طرح های وزارت علوم را استفاده از ظرفیت خیران در تعیین اعضای هیات امنای پارکهای علم و فن آوری عنوان کرد تاکید کرد: حضور خیران در راس هرم مدیریتی پارکهای علم و فناوری وزارت علوم، می تواند خود راهگشا و کمک کننده بوده و فرصت خوبی در فضای اشتغال، کارآفرینی برای دانش آموختگان دانشگاهی ایجاد کند.

وی بحث آموزش، توانمندسازی و تبادلات تجربیات خیران را سه اولویت اصلی وزارت علوم در این حوزه دانست تا بنیادهای حامیان خیران دانشگاهی بتوانند نقش آفرینی بهتری داشته باشند.

دبیر ستاد خیران وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: مدیران و کارشناسان بنیادهای خیریه دانشگاهی از ظرفیت دانشی لازم بهره‌مند نیستند به گونه ای که بتوانند نقش و ماموریت جدی خود را شناخته و ایفا کنند زیرا روی تبادل تجارب بین این بنیادها کار چندانی نشده است و ما تلاش داریم از طریق برنامه های آموزشی، مشکلات این حوزه را برطرف کنیم.

معافیت مالیاتی خیران فعال دانشگاهی

مدیر امور ترویجی و گفتمان سازی ستاد خیران وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز گفت: خیران با کمک به بنیاد حامیان دانشگاهی می توانند از معافیت مالیاتی برخوردار شوند.

فوژان صباحی افزود: در واقع برای جلب مشارکت مردم و تقویت زیرساخت های علم و فناوری کشور، بنیادهای حامیان دانشگاهی به یاری دانشگاه ها آمده‌اند.

وی تصریح کرد: این بنیادها توسط خود خیران اداره می شوند و برای اینکه بتوانیم به بهترین نحو فضا را برای زیست بوم وقف و خیر در جامعه و به خصوص حوزه دانشگاه‌ فراهم کنیم، باید به مبحث آموزش توجه بیشتری نشان دهیم.

صباحی افزود: قطعا دولتها به تنهایی نمی توانند از عهده تامین همه نیازهای دانشگاه ها برآیند و باید پای مردم و به ویژه خیران به دانشگاه ها باز شود.

وی خاطرنشان کرد: براساس آمارها، در طول برنامه ششم توسعه، میزان مشارکت های مردمی در حوزه دانشگاهها، چند برابر بودجه ای بوده است که به دانشگاه ها تعلق گرفته است.

کمک بیش از ۶ هزار میلیارد تومانی خیران به وزارت علوم

معاون پشتیبانی و اجرایی ستاد خیران وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در پنج سال گذشته خیران ۶ هزار میلیارد تومان در قالب ستاد خیرین به این وزارتخانه کمک کرده اند.

محمد عبدالحسینی افزود: تاکنون خیران عمدتا در زمینه ساخت ساختمان های مورد نیاز وزارت علوم فعالیت می کردند که در دوره جدید تلاش می شود، توان و انرژی خیران به سمت کارآفرینی و اشتغال زایی برای دانش‌آموختگان دانشگاهی سوق یابد.

تجربه موفق حضور خیران در عرصه کاری وزارت آموزش و پرورش، با عنوان "خیران مدرسه ساز" و نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با نام "خیران سلامت"، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را بر آن داشت تا از توانایی خیران برای توسعه زیرساخت های فنی و علمی دانشگاه ها بهره بگیرد که با وجود همه تلاش های انجام شده و نتایج حاصل شده، به نظر می رسد ادامه حضور و نقش آفرینی این قشر در عرصه دانشگاهها و آموزش عالی، نیازمند آسیب شناسی کارشناسانه و موشکافانه است که از این ظرفیت عظیم به نحو مطلوب تری بهره برداری شود.