محمدباقر حاج کاظمی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یک بیماری فوق حاد ویروسی است که پرنده آلوده به ویروس، آلودگی را از طریق ترشحات دفع میکند، افزود: این عامل میتواند بیماری را از پرندگان وحشی مهاجر به پرندگان محلی منتقل کند که در اثر تماس، بیماری به پرندگان بومی روستاها و واحدهای صنعتی منتقل میشود.
این مسوول گفت: خوشبختانه تاکنون موردی از آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان مشاهده نشده و پیشگیری از شیوع این ویروس نیازمند توجه جدی و به کارگیری توصیه های بهداشتی است.
حاج کاظمی با تاکید بر اینکه رعایت نکات بهداشتی در نگهداری طیور صنعتی و بومی روستایی اهمیت بسزایی دارد، ادامه داد: همچنین رعایت بهداشت فردی توسط صاحبان پرندگان زینتی مانند شستن دست ها و دفع بهداشتی فضولات پرندگان یاد شده گامی موثر در پیشگیری از شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و جلوگیری از سرایت آن به جمعیت انسانی است.
وی با بیان اینکه اگر یک واحد مرغداری دچار افت شدید در مصرف آب و دان، کاهش شدید تولید و افزایش تلفات و خسارات شود باید سریعا به دامپزشکی شهرستان اطلاع دهد، اظهار داشت: بازرسان دامپزشکی برای کنترل بیماری آنفلوانزا اقدام کرده و از سرایت آن به واحدهای دیگر جلوگیری میکنند.
حاج کاظمی با تاکید بر ضرورت انجام واکسیناسیون گله های طیور "به ویژه واحدهای مادر و تخمگذار" علیه این بیماری، اضافه کرد: رعایت موارد بهداشتی به طور اکید به پرورش دهندگان طیور توصیه می شود.
وی خاطرنشان کرد: باید به هر طریق ممکن از ارتباط پرندگان داخل سالن، دان و آب مصرفی با پرندگان وحشی و آزاد پرواز مانند کلاغ، گنجشک، زاغ و سار و فضولات آنها جلوگیری شود.
حاج کاظمی با بیان اینکه باید انبار دان و سالن پرورش برای اینگونه پرندگان غیرقابل نفوذ بوده و محوطه مرغداری فاقد هرگونه جاذبه ای برای ورود پرندگان وحشی باشد، گفت: نباید ریخت و پاش دان و رها سازی کود در محوطه و وجود آبگیر و تجمع آب به هر شکل این جاذبه را برای پرندگان وحشی ایجاد کند.
مدیرکل دامپزشکی استان زنجان با بیان اینکه باید از رفت و آمدهای غیرضروری به محل نگهداری طیور جلوگیری کرده و در صورت لزوم با رعایت کامل موارد بهداشتی تردد انجام شود، ادامه داد: تعویض کفش و لباس کارگران و بازدید کنندگان در هنگام ورود به مزرعه ضروری است.
وی با بیان اینکه باید حوضچه ضدعفونی درب ورودی مزرعه و ورودی سالنها فعال نگه داشته شود، یادآور شد: هنگام ورود به سالن شستن دستها با آب و صابون و ضدعفونی آنها و تعویض کفش یا حداقل برسکشی کف چکمه با مواد ضد عفونی کننده ضروری است.