زنجان – ایرنا – عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان گفت: ۲۰ گونه منحصر به فرد گَوَن در زنجان شناسایی شده است که فقط در این استان رشد می‌کند و این گیاهان ذخایر ژنتیکی مهمی هستند که باید به هر شکل ممکن حفظ شوند.

فرهاد آقاجانلو روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در استان زنجان حدود ۸۴ تیپ گیاهی شناسایی شده است که ۳۵ مورد آن به تیپ های گَوَن اختصاص دارد.

وی یادآورشد: در مناطق مختلف استان زنجان پوشش گَوَن وجود دارد که در دنیا مشابه آن نیست و فقط به زنجان اختصاص دارد.

آقاجانلو با بیان اینکه در دنیا حدود سه هزارو ۲۸۰ گونه گوَن شناسایی شده است و از این تعداد ۸۰۴ گونه در ایران وجود دارد، خاطرنشان کرد: در قاره اقیانوسیه اصلا پوشش گیاهی گوَن وجود ندارد، قاره آفریقا فقط ۱۳۷ گونه از گون ها را دارد و قاره اروپا نیز تنها ۱۴۲ گونه گوَن را در خود جای داده است.

وی با بیان اینکه عمده پراکنش گوَن ها در قاره آسیا است و در آسیا هم ایران را به عنوان کشور گون‌زا یا بستر گون می شناسند، گفت: از تعداد ۸۰۴ گونه گوَن در ایران، حدود ۵۰۰ گونه اختصاصی ایران است یعنی از این گونه ها در هیچ جای دنیا وجود ندارد و به همین دلیل اعلام شده است که گوَن ها، جزو ذخایر ژنتیکی محسوب می شوند و باید در حفاظت آنها جدیت داشته باشیم.

آقاجانلو اظهار داشت: اگر گوَن ها وجود نداشته باشند، بسیاری از گونه های طبیعی، مرتعی و گیاهان دارویی هم از بین می روند و در واقع گون ها پرستار سایر گونه های مرتعی در عرصه های طبیعی هستند.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان گفت: برای حفاظت از گونه های گوَن، به اجبار منابع طبیعی و سازمان جنگل ها و مراتع، بخشنامه ای را برای استان ها صادر کردند که بر اساس آن در جاهایی که میزان پوشش گیاهی بیش از پنج درصد باشد، واگذاری معدن و یا تغییر کاربری زمین ممنوع است مگر اینکه حکم حکومتی وجود داشته باشد.

وی اظهار داشت: کشورهای مختلفی که عضو اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی هستند متعهد شده اند که ۱۰ درصد از اراضی طبیعی خود را به حفظ ذخایر ژنتیکی اختصاص دهند که در استان زنجان از این موضوع خیلی دور هستیم و فقط ۲ منطقه در انگوران به این امر اختصاص داده شده است.

گفتنی است ایران در سال ۱۹۷۴ عضو اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منایع طبیعی شده است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان با بیان اینکه از مجموع ۲ میلیون و ۲۱۵ هزارو ۶۹۸ هکتار اراضی استان یک میلیون و ۳۷۴ هزار هکتار آن مرتع است، گفت: ۶ تا ۷ درصد مراتع استان از نظر پوشش گیاهی وضعیت خوبی دارند، ۶۰ درصد مراتع فقیر و ۳۳ درصد مراتع نیز دارای وضعیت متوسطی از نظر پوشش گیاهی هستند.

آقاجانلو افزود: وسعت گسترش این عرصه های مرتعی از دامنه ارتفاعی ۳۰۰ متر در پایاب رودخانه قزل اوزن تا سه هزارو ۳۰۰ متر در ارتفاعات انگوران و بلقیس را در برمی گیرد.

وی خاطرنشان کرد: وجود اختلاف سه هزار متری مناطق دارای پوشش گیاهی، نفوذ توده هوای خزری از شمال استان، نفوذ توده هوای مدیترانه ای و وجود ترکیبات و تشکیلات مختلف زمین شناسی در زنجان باعث ایجاد تنوع های قابل توجه گیاهان در اراضی استان شده است.

آقاجانلو با بیان اینکه حدود هزار و ۳۰۰ گونه گیاهی در سطح استان شناسایی شده است، افزود: حدود ۲۲۰ گونه گیاهی دارویی در استان داریم.