تهران - ایرنا - نخست وزیر مکلف لیبی از مردم این کشور خواست تا یک موضع ملی در مخالفت با استرداد «ابو عجیلة مسعود المریمی» تبعه لیبیایی به آمریکا که از سوی واشنگتن به دست داشتن در بمب گذاری هواپیمای «لاکربی» متهم شده است، اتخاذ کنند.   

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، «فتحی پاشاغا» که از سوی مجلس لیبی به عنوان نخست وزیر مکلف این کشور تعیین شده، در سخنانی که از شبکه «المسار» پخش شد، اظهار داشت که لیبی از تحویل ابو عجیلة به آمریکا در چارچوب پرونده بمب‌گذاری هواپیمای لاکربی راضی نیست.

وی با بیان اینکه تحویل ابو عجیله بدون حق قانونی و کاملا غیرقابل قبول است، دولت وحدت ملی لیبی به ریاست «عبدالحمید الدبیبه» را مسئول کامل پرونده المریمی دانست.

"عبدالحمید الدبیبه" رئیس دولت وحدت ملی لیبی برآمده از توافقنامه‌های سیاسی زیر نظر سازمان ملل در بیش از یکسال پیش است و در آن سو، پارلمان لیبی که در منطقه طبرق در شرق لیبی مستقر است، به "فتحی پاشاغا" به عنوان نخست وزیر در ماه مارس گذشته رای اعتماد داده است. الدبیبه تحویل قدرت به پاشاغا را نمی‌پذیرد و می‌گوید که قدرت را تنها از طریق برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی، به یک دولت منتخب تحویل خواهد داد. شهر طرابلس تاکنون چند دور شاهد درگیری مسلحانه بین دوطرف بوده است.

در لیبی انتقادهایی علیه دولت وحدت ملی به ریاست «عبدالحمید الدبیبه» که مسئول تحویل ابوعجیله به آمریکا است، مطرح شده است.

پاشاغا نخست وزیر مکلف لیبی در ادامه گفت وگوی خود با شبکه المسار، در راستای جنگ قدرت با دولت وحدت ملی به ریاست الدبیبه، از وزرای این دولت خواست که یک موضع ملی اتخاذ و دولت خود را که به گفته وی، نامشروع است، ترک کنند.

پاشاغا همچنین با بیان اینکه قراردادهایی که لیبی (دولت وحدت ملی) با برخی کشورها امضا کرده غیررسمی است، گفت که امضای این قراردها در شرایط استثنایی انجام شده و دولت وی آماده مذاکره با کشورهای همسایه برای تعیین مرزهای دریایی است.

وی اظهار داشت: برخی کشورها در امور سیاسی لیبی دخالت می‌کنند و تلاش دارند تا دولت را از کارهای مشروعش باز دارند.

مجلس نمایندگان لیبی در طبرق و دولت برخاسته از آن (دولت پاغاشا) از «الصدیق الصور» دادستان کل خواستند تا علیه همه کسانی که در ربودن ابو عجیلة و تحویل او به واشنگتن دست داشته اند، پرونده جنایی تشکیل دهد.

پیش از این الدبیبه در واکنش به انتقال ابوعجیله به آمریکا گفته بود: باید میان دو پرونده بشدت تمایز قائل شد، پرونده نخست که پرونده لاکربی است و مسؤولیت آن برعهده دولت لیبی بوده و دومین پرونده روند کیفری فردی این پرونده است، چرا که مسؤولیت دولت لیبی در این باره به صورت کامل تمام شده است.

الدبیبه افزوده بود: هرگز اجازه بازگشایی دوباره پرونده لاکربی و نیز مطرح شدن مسأله غرامت ها و مسؤولیت کشور ثالثی را نخواهم داد.

رئیس دولت وحدت ملی لیبی در عین حال از ابوعجیله به عنوان تروریستی نام برده بود که عامل قتل بیگناهان بوده است.

«ابوعقیله محمد مسعود خیر المریمی» نزدیک به ۳۴ سال پس از انفجار این بمب در هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ در دادگاه واشنگتن حضور یافت؛ بمب گذاری که در پی آن علاوه بر ۲۷۰ مسافر این پرواز ۱۱ نفر دیگر هم روی زمین در اثر برخورد قطعات هواپیما کشته شدند.

وی روز سه شنبه گذشته در دادگاه فدرال واشنگتن گفت که حاضر نیست بدون حضور وکیل حرف بزند. این مظنون لیبیایی در سپتامبر ۲۰۱۲ (۱۳۹۱) به جنایات خود در لیبی اعتراف کرده بود.

«اریک کنرسن» دادستان دادگاه فدرال واشنگتن در این جلسه به مسعود گفت: خانواده‌های بی‌شماری پس از این حادثه هرگز به حالت عادی بازنگشتند.

وی افزود: دولت به دنبال مجازات اعدام نیست، اما فرجام مسعود حبس ابد خواهد بود.

در سال ۱۹۹۱، دو عامل دیگر اطلاعاتی لیبی به نام‌های «عبدالباسط علی المقرحی» و «لامن خلیفه فهیمه» در این بمب‌گذاری متهم شدند.

مقرحی در سال ۲۰۰۱ در دادگاهی در هلند مجرم شناخته و به حبس ابد محکوم شد، اما بعدها به دلیل ابتلا به سرطان آزاد شد و در سال ۲۰۱۲ در خانه خود در طرابلس درگذشت. فهیمه اگرچه از همه اتهامات تبرئه شد، اما دادستان های اسکاتلند معتقد هستند که المقرحی نمی توانست به تنهایی این اقدام را انجام دهد.

مسعود پس از قیام لیبی با پشتیبانی ناتو در سال ۲۰۱۱ علیه «معمر قذافی» دیکتاتور سابق لیبی به دلیل حضور در دولت سابق زندانی شد.