به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «سای تک دیلی» ، بر اساس مطالعهای که در مجله «پیشرفتهای علم» منتشر شده است، از اوایل دهه 1990 امواج گرمای شدید ناشی از گرمایش جهانی تاکنون تریلیونها دلار برای اقتصاد جهانی هزینه داشته است و کشورهای فقیر که کمترین نقش را در انتشار گازهای آلاینده کربنی داشتهاند بیشترین خسارت را متحمل شدهاند.
محققان کالج دارتماوث (Dartmouth ) دادههای اقتصادی جدید و جامع را برای مناطق سراسر جهان با میانگین دمای پنج روز گرمتر سال برای هر منطقه ترکیب کردند. آنها کشف کردند که از سال 1992 تا 2013، امواج گرما از نظر آماری با تغییرات در رشد اقتصادی همبستگی داشته و اثرات منفی گرمای شدید بر سلامت انسان، بهرهوری و تولیدات کشاورزی حدود 16 تریلیون دلار هزینه داشته است. محققان خاطرنشان میکنند که یافتههای این تحقیق نشان دهنده نیاز فوری به اتخاذ سیاستها و فناوریهایی است که از مردم در گرمترین روزهای سال بهویژه در گرمترین و آسیبپذیرترین کشورهای جهان محافظت نمایند.
«کریستوفر کالاهان» نامزد دکترا در رشته جغرافیا در دارتماوث و نویسنده اصلی این گزارش تحقیقاتی گفت: «تسریع اقدامات برای سازگاری در گرمترین دوره هر سال، همین الان (نه در آینده) مزایای اقتصادی به همراه خواهد داشت. میزان پولی که برای اقدامات سازگاری صرف میشود نباید فقط بر اساس قیمت و هزینه آن اقدامات ارزیابی شود بلکه باید نسبت به هزینه عدم اقدام ارزیابی شود. تحقیقات ما نشان میدهد که انجام ندادن هیچ کاری هزینه قابل خواهد داشت. »
به گفته «جاستین مانکین» استادیار جغرافیا در دارتماوث و از نویسندگان ارشد این گزارش، این تحقیق یکی از اولین مواردی است که به طور خاص چگونگی تاثیر امواج گرما بر بازده اقتصادی را ارزیابی می کند. وی افزود: «هیچ کس معیار و ملاک مستقلی برای گرمای شدید و شدت تاثیر گرما بر رشد اقتصادی نشان نداده است. هزینه واقعی تغییرات آب و هوایی بسیار بیشتر از آن چیزی است که ما تاکنون محاسبه کرده ایم.»
مانکین گفت: «کار ما نشان می دهد که هیچ مکانی به خوبی با آب و هوای فعلی ما سازگاری نیافته است. مناطقی که کمترین درآمد را دارند مناطقی هستند که بیشترین آسیب را از این گرمای شدید میبینند. از آنجایی که تغییرات آب و هوایی شدت گرما را افزایش میدهد، انتظار میرود که این هزینهها همچنان بیشتر شده و انباشته بشوند. »
به گفته کالاهان ، مدلهای اقلیمی و تحقیقات قبلی، امواج گرما را در میان سایر رویدادهای اقلیمی شدید ناشی از تغییرات آب و هوایی مانند سیلهای مکرر و شدت طوفان بیشتر قرار داده است. اما امواج گرما نشانه منحصر به فردی دارند. آنها در بازههای زمانی کوتاهتری نسبت به خشکسالی رخ میدهند و پیشبینی میشود که دمای گرمترین روزهای سال بسیار سریعتر از میانگین دمای جهانی افزایش یابد.
مانکین و کالاهان میگویند نتایج این مطالعه بر مسائل مربوط به عدالت و نابرابری اقلیمی هم تاکید دارد. هزینه های اقتصادی گرمای شدید - و همچنین هزینههای ایجاد سازگاری - به طور نامتناسبی توسط فقیرترین کشورهای جهان در مناطق استوایی و جنوب جهانی تحمل شده و خواهد شد. بیشتر این کشورها کمترین سهم را در تغییرات آب و هوایی داشته اند.
محققان دریافتند که در حالی که ضررهای اقتصادی ناشی از رویدادهای گرمای شدید به طور متوسط 1.5 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) سرانه برای ثروتمندترین مناطق جهان است اما این رقم در مورد مناطق کم درآمد معادل ضرر 6.7 درصد از تولید ناخالص داخلی سرانه بوده است.