پارک علم و فناوری، نهادی اجتماعی و جایگاهی برای توسعه نوآوریهای دانش محور از طریق مساعدت در تشکیل و تقویت بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط (SMEs)، که بخشی از راهبرد اندیشمندانه و هماهنگ برای توسعه ملی محسوب میشوند.
امروزه پارکهای علم و فناوری نقش بسیار عمدهای در پیشبرد اقتصاد جهان ایفا میکنند و علاوه برامکان فعالیت شرکتهای کوچک ومتوسطِ دانشمحور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، بستر لازم را جهت انتقال و توسعه فناوری، تولید با ارزشافزوده بالا، جذب سرمایهگذارخارجی و ورود کارآفرینان به بازارهای جهانی فراهم می کند.
علی باستی رییس پارک علم و فناوری گیلان در گفتگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درباره حمایت ها و مشکلات این پارک در مورد شرکت های مستقر در آن گفت: پارک علم و فناوری گیلان یکی از قدیمی ترین پارک های کشور است و با ۱۱ شرکت فناور و دانش بنیان و با ارایه ۲۱ محصول فناورانه در بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار حضور پیدا کرد. هدف این است که در تجاری سازی این دستاوردها اقدام و کمک کنیم تا تفاهم نامه های متفاوت را بین مجموعه پارک و مجموعه های دیگر منعقد کنیم.
وی در ادامه گفت: در پارک علم و فناوری گیلان بیش از ۳۵۰ شرکت فناور مستقر هستند که از این تعداد ۶۰ شرکت دانش بنیان است و نزدیک به ۲ هزار نفر به صورت تمام وقت در این شرکتها اشتغال دارند.
باستی با بیان این که بیشتر شرکت های مستقر در پارک در حوزه آی تی و بعد از آن در حوزه صنعت و کشاورزی فعالیت می کنند، افزود: طراحی و ساخت ماشین آلات حفاری، طراحی و تولید دستگاه جوجه کشی همزمان انواع طیور، با توجه به بحران آب طراحی و ساخت دستگاهی در زمینه کاهش مصرف آب، ساخت دستگاه های کنترل از راه دور برای پایشگرهای گاز و کنترلهای گاز از جمله محصولات شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری گیلان هستند.
رییس پارک علم و فناوری گیلان در ادامه فرهنگ استفاده از محصولات داخلی را یکی از مشکلات عمده اعلام کرد و گفت: در سال های اخیر در زمینه فرهنگ استفاده از فناوری دانش بنیان خیلی خوب کار شده است، با این وجود باز هم مواردی وجود دارد که خیلی از نیازهای فناورانه را به جای این که از شرکت های فناور و دانش بنیان خود تامین کنیم، عموما از مجموعه های خارج از کشور وارد می شود. با وجود این که قانون های خوبی مثل جهش تولید دانش بنیان تدوین و تصویب شده، اما هنوز هم این موارد وجود دارد.
وی در ادامه یکی دیگر از مشکلات عمده پارک های علم و فناوری کشور و به ویژه استان گیلان را محدودیت فضای فیزیکی عنوان کرد و گفت: با توجه به این که فضا در استان گیلان محدود و گرانقیمت است؛ از لحاظ توسعه با مشکل مواجه هستیم.
باستی بودجه را از دیگر مشکلات اساسی پارک های علم و فناوری کشور دانست و گفت: ۵۱ پارک علم و فناوری در کشور مستقر هستند که اگر تمام بودجه پارک ها را جمع بزنیم شاید به اندازه بودجه یکی از دانشگاه های دولتی هم نشود که این عدد واقعا خیلی پایین است. اگر انتظار داریم با فناوری و شرکت های دانش بنیان مشکلات را حل کنیم دولت باید در سال دانش بنیان توجه بیشتری در این زمینه داشته باشد و اقدام خوبی انجام دهد.
وی با بیان این که بودجه پارک علم و فناوری گیلان حدود ۲۲ میلیارد تومان است، گفت: براساس بودجه ای که به پارک تعلق می گیرد برنامه ریزی و حمایت ها را انجام می دهیم. تورم نسبت به سال های گذشته بالاتر رفته و انتظار است حمایتهای ما هم با توجه به سطح تورم صورت گیرد؛ لذا برنامه ریزی و بودجه براساس امکانات و وضعیت موجود است. اگر شرایط بهتر شود، حمایت ها و کمک های ما هم قطعا بیشتر خواهد شد.
رییس پارک علم و فناوری گیلان درباره مشکلات شرکت های دانش بنیان مستقر در این پارک گفت: شرکت های دانش بنیان در بحث سرمایه گذاری، رشد و توسعه مشکلاتی دارند که سعی می کنیم با راه اندازی صندوق استانی به آنها کمک کنیم. شرکت ها برای گسترش احتیاج به خرید زمین و سوله دارند و حتی برای ساخت فضایی در مجموعه ای که پارک در اختیار آنها قرار می دهد، به حمایت و کمک نیاز دارند که در حوزه کمک در تامین سوله های صنعتی و واحدهای صنعتی با مشکل مواجه هستیم.
باستی درباره خدمات و حمایت از شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری گیلان افزود: مشاورههای مالی و حسابداری، مشاورههای تدوین و اخذ استاندارد، مشاورههای بازاریابی و تجاری سازی، ارزش گذاری دانش فنی، ارزیابی فنی و اقتصادی طرح، مشاورههای بازرگانی خارجی و صادرات، شناسایی فناوری ها و فرصت های سرمایه گذاری، شناسایی و جذب سرمایه گذاران و صاحبان صنایع، مدیریت مذاکرات سرمایه گذاری، حضور در نمایشگاههای تخصصی، شبکهسازی با سازمانهای مختلف اجرایی و علمی، توانمندسازی از جمله خدمات و حمایت های شرکت های مستقر در پارک در زمینه تجاری سازی و جذب و افزایش سرمایه است. همچنین تسهیلاتی در زمینه مالیات و بیمه برای شرکت های مستقر در پارک ها، در نظر گرفته شده است.
وی در ادامه درباره مشکلات شرکت های دانش بنیان گفت: یکی از مشکلات شرکت های دانش بنیان مشکلات مالی برای توسعه آنها است. تحریم ها مشکلاتی برای صادرات محصولات این شرکت ها ایجاد کرده است. البته شاید این تحریم ها باعث شده از محصولات داخلی بیشتر استفاده شود، آن هم به دلیل این که بعضی از شرکت ها دسترسی به خارج ندارند و انتقال پول و ارز با مشکلات روبرو شده است.
پارک علم و فناوری گیلان بر مبنای مصوبه شورای گسترش آموزش عالی از شهریور ۱۳۸۱، پس از دریافت مجوز تاسیس مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات گیلان (بعنوان اولین ساختار حمایتی) در دی ماه همان سال، با تامین زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری، تصویب اساسنامه و تشکیل شورای تخصصی مرکز رشد با پذیرش شرکت در مرحله رشد مقدماتی در پنجم مهرماه ۱۳۸۲ فعالیت خود را آغاز کرد.