«محمد میرزایی» روز جمعه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: هم اینک در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت و مراکز مشاوره بیماری های رفتاری این تست به صورت رایگان و محرمانه برای مراجعان انجام می شود چراکه امروزه مهمترین راهبرد، کنترل اپیدمی اچ آی وی، مراقبت و درمان مبتلایان به این بیماری است.
معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان عنوان کرد: بیماری ایدز همه جوامع بشر را تهدید می کند و هر انسانی می تواند در معرض خطر آلودگی یا بیماری ایدز قرار گیرد ولی با توجه به راه های انتقال، عده ای از افراد از احتمال آلودگی یا بیماری بیشتری برخوردار هستند.
وی افزود: معتادان و کسانیکه مواد مخدر تزریقی را با سرنگ و سر سوزن های مشترک مورد استفاده قرار می دهند، افرادی که شرکای جنسی آنها افرادی هستند که روابط جنسی نامطمئن دارند، افراد مبتلا به بیماریهای آمیزشی و مقاربتی، دریافت کنندگان مکرر خون، فرآورده های خونی و فاکتورهای انعقادی آلوده، همسران افراد آلوده به اچ.آی.وی، بیماران مبتلا به ایدز و نوزادان مادران آلوده به اچ.آی.وی، بیشتر در معرض ابتلا این بیماری هستند.
میرزایی اضافه کرد: ابتلا به این عفونت می تواند سالیان سال بدون علامت باقی بماند اما در این مدت ویروس از طریق مختلف به دیگران انتقال یابد همچنین از زمان ورود ویروس به بدن تا مثبت شدن تست های آزمایشگاهی مدت زمانی لازم هست که به آن دوره «پنجره» گفته می شود.
تنها راه تشخیص این عفونت انجام آزمایش خون است
کارشناس برنامه ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: دوره پنجره به طور معمول سه ماه طول می کشد به همین دلیل افرادی که در معرض بیشترین خطر ابتلا به ویروس اچ ای وی هستند باید هر سه تا ۶ ماه مورد آزمایش قرار بگیرند چراکه تنها راه تشخیص این عفونت انجام آزمایش خون است.
میرزایی اظهار داشت: مراکز مشاوره بیماری های رفتاری زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی همدان در گوشه ای از فعالیت های خود و در کنار سایر اقدامات در کنار ارائه خدمات پیشگیری و درمان، به طور موثر توانسته است تا از انتقال عفونت اچ آی وی از مادر به نوزاد (PMTCT) جلوگیری کنند.
وی تصریح کرد: در این راستا با همت بلند و دستان پرتوان همکاران شاغل در مرکز مشاوره بیماری های رفتاری استان از ابتدای برنامه تاکنون نوزادانی سالم از مادران مبتلا به اچ آی وی مثبت متولد شدند.
تولد ۲۴ نوزاد سالم از والدین مبتلا به اچ.آی.وی
کارشناس برنامه ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید بر لزوم برداشتن انگ اجتماعی از افراد مبتلا به اچ آی وی از تولد ۲۵ نوزاد سالم از والدین مبتلا به اچ ای وی با تلاش مرکز مشاوره بیماری های رفتاری خبرداد.
میرزایی بیان کرد: هراس از انگشت نما شدن یا انگ اجتماعی، به اذعان متخصصین و پزشکان از عوامل مهمی است که رغبت و میل افراد را برای آزمایش و پیگیری روند درمان در صورت علائم مثبت؛ کاهش می دهد.
هراس از انگشت نما شدن یا انگ اجتماعی، به اذعان متخصصین و پزشکان از عوامل مهمی است که رغبت و میل افراد را برای آزمایش و پیگیری روند درمان در صورت علائم مثبت؛ کاهش می دهد.وی گفت: ایران نیز همگام با دنیا پذیرفته است که باید برای جلوگیری از اشاعه این ویروس مهلک، اقداماتی از جمله آموزش های ضروری را در دستور کار قرار دهد و وزارت بهداشت نیز در این زمینه فعالیت و برنامه هایی در دستور کار خود دارد.
اچ آی وی یک بیماری عفونی قابل کنترل هست
کارشناس برنامه ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: اچ آی وی یک بیماری عفونی قابل کنترل هست که بیشتر مردم آن را به نام ایدز می شناسند، در صورتی که ایدز آخرین مراحل عفونت اچ آی وی است و در صورتی که فرد تحت مراقبت و درمان باشد هرگز ایدز اتفاق نمی افتد.
میرزایی ادامه داد: گلبول های سفید خون مهمترین اجزای سیستم دفاعی بدن هستند که مانند سربازان ارتش وظیفه دفاع از بدن در برابر عوامل بیگانه را بر عهده دارند؛ گلبول های سفید خون مانع وارد شدن عوامل بیگانه به بدن می شوند و یا عوامل بیگانه را از بین می برند.
وی اظهار داشت: عامل ایجاد بیماری ایدز یک نوع ویروس به نام اچ ای وی (ویروس نقص ایمنی انسان) است که به گلبول های سفید خون علاقه داشته و تنها درون آنها قادر به ادامه حیات است.
عامل ایجاد بیماری ایدز یک نوع ویروس به نام اچ ای وی (ویروس نقص ایمنی انسان) است که به گلبول های سفید خون علاقه داشته و تنها درون آنها قادر به ادامه حیات است.کارشناس برنامه ایدز معاونت بهداشتی توضیح داد: این ویروس در خارج از بدن و بدون دسترسی به گلبولهای سفید خون در مدت کوتاهی از بین می رود یعنی با حرارت، الکل و مواد ضدعفونی کننده (مانند وایتکس) به راحتی می توان آن را از بین برد.
میرزایی گفت: با توجه به اینکه گلبول های سفید خون مورد هدف ویروس اچ.آی.وی هستند ویروس از راهی به بدن وارد می شود که بتواند به گلبول های سفید دسترسی داشته باشد بنابراین برای ورود ویروس به بدن باید مقداری از خون یا ترشحات حاوی گلبول های آلوده به ویروس با خون یا مخاط بدن فرد سالم تماس پیدا کند.
راه های انتقال ویروس
کارشناس برنامه ایدز معاونت بهداشتی همدان تاکید کرد: ویروس از سه طریق می تواند وارد بدن انسان شود ابتدا تزریق خون یا فرآورده های خونی و هر جسم تیز و برنده آلوده به خون تازه است.
میرزایی، تماس جنسی با فرد آلوده، انتقال از طریق مادرآلوده به کودک را از دیگر شیوه ها دانست و افزود: ویروس در مقایسه با سایر عفونت ها به راحتی قابل انتقال نیست و در روابط معمول بین انسانها منتقل نمی شود.
ویروس در مقایسه با سایر عفونت ها به راحتی قابل انتقال نیست و در روابط معمول بین انسانها منتقل نمی شود.راههایی که ویروس ایدز از طریق آن ها منتقل نمی شود
وی عنوان کرد: با توجه به توضیحات یاد شده از آنجا که ویروس مولد بیماری تنها در صورت دسترسی به گلبول های سفید قادر به ادامه حیات است بنابراین تنها از طرقی منتقل می شود که به نوعی خون و یا ترشحات آلوده فرد آلوده به خون و یا ترشحات حاوی گلبول سفید دربدن فرد سالم دسترسی یابد.
کارشناس برنامه ایدز معاونت بهداشتی همدان بیان کرد: همانگونه که میکروب بیماری های اسهالی از طریق تنفس منتقل نمی شود ویروس عامل مولد بیماری ایدز نیز از طریق تماس های عادی نظیر کار کردن در کنار یکدیگر، زندگی دسته جمعی، هم صحبت شدن و معاشرت های اجتماعی، تماس روزمره با افراد آلوده، هم سفر و همکلاس بودن انتقال نمی یابد.
میرزایی افزود: همچنین در صورت نشستن در کنار یکدیگر داخل اتوبوس و تاکسی، غذا خوردن ، از طریق هوا، عطسه و سرفه، استفاده از سرویس های بهداشتی مشترک مثل حمام، توالت و استخرهای مشترک، توسط حیوانات، حشرات یا نیش آنها منتقل نمی شود زیرا در این شرایط گلبول های سفید قابل انتقال نیستند،
وی تاکید کرد: با توجه به ماهیت ویروس و راههای انتقال بیماری، افراد آلوده به ویروس در حالت عادی و در روابط معمول اجتماعی خطری برای سایرین ندارند بنابراین نیازی به جدا سازی افراد مبتلا به اچ آی وی وجود ندارد.
کارشناس برنامه ایدز معاونت بهداشتی همدان بیان کرد: طبق بررسی ها برای کنترل اپیدمی ایدز در جامعه باید ۹۰ درصد افراد مبتلا شناسائی، ۹۰ درصد افراد شناسائی شده تحت درمان ضد رتروویرسی قرار گیرند و در۹۰ درصد افراد تحت درمان، بار ویروسی آنقدر کاهش یابد که غیر قابل اندازه گیری شود.
میرزایی اضافه کرد: این مهم تنها در صورتی میسر می شود که افراد در معرض آسیب و مبتلا با مراجعه به مراکز درمانی پیش بینی شده از بیماری خود مطلع شوند سپس برای دریافت خدمات مراقبت و درمان تمایل داشته و به این خدمات دسترسی داشته باشند همچنین خدمات را به صورت مستمر دریافت کنند.