به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، دریای چین جنوبی به یکی از نقاط عطف در روابط کج دار و مریز میان چین و آمریکا تبدیل شده و واشنگتن آنچه را که ادعاهای غیرقانونی ارضی پکن در آبهای غنی از منابع این منطقه میخواند را رد میکند.
پکن سهشنبه در واکنش به بیانیه ۱۹ دسامبر (۲۸ آذر) ند پرایس سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا، نگرانی خود را نسبت به گزارش «تشدید ازدحام» کشتیهای چینی در آبراه مورد مناقشه و حادثهای که در مورد یک قطعه موشک شناور رخ داد، ابراز کرد.
پرایس گفت که اقدامات چین منعکسکننده بیتوجهی مداوم به کشورهای دیگری است که در دریای چین جنوبی صاحب منافع هستند و به طور قانونی در این منطقه فعالیت میکنند.
وی بار دیگر تاکید کرد که آمریکا در حمایت از نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین در کنار فیلیپین میایستد.
سفارت چین در مانیل با انتشار بیانیهای با اشاره به اینکه این یک امر طبیعی است که میان همسایگان اختلاف نظر به وجود آید، اعلام کرد: آمریکا همچنان در مناقشات دریای چین جنوبی مداخله و تلاش میکند با ایجاد اختلاف میان کشورهای منطقه به صلح و ثبات منطقه آسیب برساند.
در این بیانیه آمده است: کاری که ایالات متحده انجام میدهد کمک به دیگران نیست بلکه در حقیقت در خدمت منافع ژئوپلیتیکی خود است.
چین مدعی مناطق وسیعی از دریای چین جنوبی است که با مناطق انحصاری اقتصادی ویتنام، مالزی، برونئی، اندونزی و فیلیپین همپوشانی دارد. تریلیونها دلار تجارت سالانه از طریق این آبراه جریان مییابد که شامل مناطق غنی ماهیگیری و میادین گازی نیز میشود.
فیلیپین هفته گذشته نگرانی عمیق خود را نسبت به ازدحام و عبور و مرور بیش از حد کشتیهای چینی در نزدیکی جزایر و آبهای کم ژرف منطقه اقتصادی انحصاری و حریم دریایی خود ابراز کرد.
این موضوع چند روز پس از آن صورت گرفت که وزارت امورخارجه آمریکا، به این اقدام چین اعتراض کرد. ارتش فیلیپین اعلام کرده بود که این کشتی برای بازپس گرفتن یک قطعه موشک شناور که توسط یک کشتی فیلیپینی در دریای چین جنوبی در حال یدک کشیدن بود، به زور متوسل شده است. چین این موضوع را رد کرد.
چین ماه گذشته اعلام کرده بود که این قطعات، قسمتهایی از پوشش محافظ مخروط دماغه فضاپیمای پرتاب شده توسط پکن بوده که پس از انجام وظیفه خود بر اساس برنامهای از پیش تعیین شده از این فضاپیما جدا شده و در آبهای دریای چین جنوبی سقوط کرده است.