به گزارش خبرنگار ایرنا؛ طلای سبز ملایر که برند بهترین کشمش دنیا را از نظر ارزش غذایی یدک میکشد، با مشکلاتی به ویژه در مسیر صادرات این محصول استراتژیک مواجه است و در حال از دست دادن بازارهای رقابتی است.
وجود مشکلاتی همچون بازار ارز، تعهد ارزی یا همان "سامانه نیما"، موانع موجود در گمرک، نبود آزمایشگاه مرجع صدور گواهی استاندارد در ملایر، میزان گوگرد استفاده شده در محصول و استانداردسازی محصول، موجب شده روند حرکت این صنعت در مسیر صادرات کُند شود.
شهرستان ملایر به تنهایی بیش از ۴۵ هزار تُن معادل ۲۵ درصد از کشمش تولیدی کشور را به خود اختصاص داده و این خود مزیت بسیار عمده و مهم برای صادرات است، این در حالیستکه به واسطه این حجم از تولیدات و دیگر محصولت تولیدی، در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد صادرات استان همدان مختص این شهرستان است.
تمرکز بیش از ۶۰ واحد فرآوری کشمش، وجود گمرک و اتاق بازرگانی، فرآوری محصولات مناطق دیگر در این شهرستان و البته برخورداری از شبکه ریلی و جادهای، از دیگر مزیتهایی است که صنعت انگور و کشمش ملایر را در رتبههای بالایی در تولید و صادرات کشور قرار داده، اما جهش شتابان این صنعت نیازمند مانعزدایی و رفع موانع و مشکلاتی است که در حال حاضر این صنعت با آن دست و پنجه نرم میکند.
در همین راستا موانع و مشکلات موجود در مسیر راه صنعت کشمش ملایر روز پنجشنبه در نشست مسئولان این شهرستان با صنعتگران و صادرکنندگان کشمش بررسی و تصمیمات لازم در این زمینه اتخاذ شد.
در توضیح تعهد ارزی باید گفت سال ۹۷ بانک مرکزی با راهاندازی نظام یکپارچه معلاملات ارزی یا همان «سامانه نیما» مانع بزرگی روبروی صادرات این محصولات از جمله کشمش ایجاد کرد که صادرکنندگان را مکلف کرد ارز حاصل از صادرات خود را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند.
در ادامه پیگیریها و رایزنیهای مستمر از سوی نمایندگان مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی و دیگر نمایندگان مجلس در استانهای کشمشخیز کشور و مسئولان مرتبط و صادرکنندگان این حوزه، در نهایت مطابق با تبصره ۶ قانون بودجه سال ۹۹ کل کشور، صادرات بخش کشاورزی و خدمات فنی و مهندسی از رفع تعهد ارزی معاف شدند؛ خبری خوش برای تولید و صادرکنندگان کشمش که همچنان در انتظار تحقق این وعده هستند تا بتوانند به طور عینی جهش را در تولید و صادرات محصولات خود شاهد باشند.
دپوی محصولات در گمرکات و افزایش هزینههای گمرکی به واسطه عدم قبول گواهی مبداء و گواهیهای اخذ شده، استانداردسازی محصول کشمش و تعلیق آزمایشگاه مرجع صدور گواهی استاندارد از مهمترین موضوعات به ویژه در حوزه استاندارد بود که در این نشست مطرح شد و مدیرکل استاندارد استان همدان را به این شهرستان کشاند تا از نزدیک موانع و مشکلات بررسی و راهکار اجرایی ارائه شود.
معاون استاندار همدان و فرماندار ویژه ملایر در این نشست به بررسی سه موضوع و مشکل مهم تعهد ارزی، موانع گمرکی و استاندارد اشاره کرد و گفت: راه حل مشکل تعهد ارزی و موانع گمرکی در ملایر نیست و یک مشکل کشوری است و برای رفع آن در حد توان تلاش میکنیم.
"سلمان اسماعیلی" قول داد: برای رفع این مانع و مشکل حتی جلسهای در سطح وزارتخانههای مربوطه تشکیل و یا از وزرا و مسئولان مرتبط برای حضور در این شهرستان دعوت و در سطح ملی مشکلات را پیگیری میکنیم.
وی استانداردسازی کشمش به عنوان یک محصول صادراتی را مهم دانست و افزود: حساسیتهای سازمان ملی استاندارد قابل تقدیر است، اما در کنار این مهم مساله امنیت، اقتصاد، صادرات و ارزآوری نیز حائز اهمیت است .
فرماندار ویژه ملایر با اشاره به فعالیت ضعیف آزمایشگاه مرجع در ملایر و میزان گوگرد استفاده شده در محصول کشمش، تاکید کرد: با توجه به اینکه صادرکنندگان کشمش استان در شهرستان ملایر فعالیت دارند، لازم است با نگاه ویژه استاندارد استان همدان به سرعت آزمایشگاهی جهت صدور گواهی استاندارد در ملایر راهاندازی شود.
اسماعیلی بر ضرورت استقرار نماینده یا ناظر مورد تایید استاندارد استان تا زمان راهاندازی آزمایشگاه در ملایر تاکید کرد و ادامه داد: در این زمینه کارگروه ویژهای در ملایر تشکیل میدهیم تا موانع و مشکلات حوزه استاندارد و صادرات کشمش در این کارگروه بررسی و پیگیری و راهکارهای اصلی ارائه شود.
به گفته وی، دریافت نشان استاندارد نقش مهمی در تقویت واحدهای فرآوری کشمش دارد و نیاز آنها را برای آزمایشهای متعدد مرتفع میسازد که در این راستا مقرر شد ساز و کار مربوط به استاندارد تسهیل و تسریع شود.
فرماندار ویژه ملایر همچنین زحمات و تلاشهای تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشمش را در سالهای سخت اقتصادی و تحریمهای ظالمانه دشمنان ستودنی خواند و گفت: شما همواره پای تولید و اشتغال و حمایت از کارگران ایستادید و صنعت کشمش را روی پا نگه داشتید و نان بر سفره کارگران زیادی بردید.
اسماعیلی فعالان اقتصادی و تولید و صادرکنندگان را سربازان جبهه اقتصادی کشور دانست و افزود: باید تلاش کنیم مسائل و مشکلات این حوزه با تعامل، گفتوگو و خوشبینی حل شود.
وی یادآور شد: خبرهای خوبی برای این صنعت و فعالان اقتصادی داریم که بدون شک اثرهای مثبتی را در حوزه صادرات و واردات این صنعت و سایر بخشها دارد.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به وجود موانع و مشکلاتی در ترانزیت کالا، گمرکات، انبارها و پیوند نداشتن سامانهها در این حوزهها، بیان کرد: در کنار این مشکلات، موضوع تعهد ارزی را بارها مورد پیگیری و بررسی قرار دادیم و تلاش میکنیم در این زمینه جلسهای دیگر را در تهران با حضور وزرا و مسئولان مربوطه تشکیل دهیم.
حجت الاسلام "احد آزادیخواه" با اشاره به فعالیت گمرک در ملایر، تاکید کرد: صادرکنندگان کشمش باید صادرات خود را از گمرک این شهرستان انجام دهند تا بتوانیم با افزایش حجم صادرات، خدمات بیشتری دریافت کنیم.
وی با بیان اینکه آینده درخشان ملایر وابسته به صادرات است، افزود: سازمان ملی استاندارد متولی استانداردسازی محصولات است و فعالان صنعت کشمش در حوزه تولید و صادرات باید نسبت به میزان استفاده گوگرد و اخذ گواهی استاندارد، به درستی عمل کنند.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: با توجه به حجم بالای صادرات کشمش در ملایر، هر چه سریعتر آزمایشگاه در این شهر ایجاد و آزمایشهای لازم برای صدور گواهی در همین شهرستان انجام شود.
حجت الاسلام آزادیخواه با بیان اینکه در کنار مجموعه دولت مدل حمایت از صادرکننده را پیش گرفتهایم و برای رفع مشکلات آنها تلاش میکنیم، ادامه داد: مجموعه تولید و صادرکنندگان و اداره استاندارد باید در زمینه استاندارد گوگرد در محصول کشمش به فهم مشترکی برسند تا در حوزه صادرات این محصول موانعی نداشته باشیم.
مدیرکل استاندارد استان همدان نیز گفت: سالهاست که از صادرکنندگان به ویژه کشمش برای اخذ گواهینامه استاندارد درخواست کردهایم تا توقفی در مسیر راه آنها رخ ندهد.
"جعفر امیریپریان" با بیان اینکه سالهای گذشته آزمایشگاه در ملایر فعال بود، افزود: چنانچه آزمایشگاه در این شهرستان دوباره فعال و گواهی استاندارد صادر شود، خروجی صادرکنندگان نیز باید از گمرک ملایر صورت گیرد.
وی درباره میزان گوگرد استفاده شده در کشمش نیز بیان کرد: ملاک استفاده از گوگرد نباید خارج از حد جهانی استاندارد باشد و صادرات این محصول مشمول استاندارد اجباری است.
مدیرکل استاندارد استان همدان یادآور شد: به دلیل کیفیت بد محصول، یک شکست بزرگ در صادرات چینیآلات استان داشتیم که این تجربه تلخ نباید صنعت بزرگ کشمش را تهدید کند.
امیریپریان با بیان اینکه استانداردسازی محصول از هرگونه موانع و مشکلی در مسیر صادرات جلوگیری میکند، گفت: هدف ما آسانسازی مسیر صادرات کشمش است تا این صنعت بتواند با همان پیشینه قوی و محکم خود در بازارهای جهانی رقابت کند.
به گزارش ایرنا؛ شهرستان ملایر دارای بیش از ۱۱ هزار هکتار تاکستانهای انگور است که سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تُن انگور و بیش از ۴۵ هزار تُن کشمش تولید میکند.
طبق گزارش گمرک ملایر، در نیمه نخست امسال انواع کشمش به وزن خالص حدود پنج هزار تُن با ارزش دلاری هفت میلیون و ۴۲ هزار دلار و ارزش ریالی حدود ۱۸۰ میلیارد تومان به ۱۷ کشور جهان صادر شد.
هم اینک حدود ۶۰ واحد فرآوری کشمش در این شهرستان فعال است و طبق آمار حدود ۲۰ هزار نفر در این حوزه فعالیت میکنند.