مرتضوی روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: تپه دشت یکی از ۷۰۰ محوطه اقماری شهر سوخته مربوط به عصر مفرغ است که توسط دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان مورد حفاری قرار گرفت و کشفیاتی از جمله اثر انگشت و دانههای گیاهی با قدمت پنج هزار ساله بدست آمد.
وی با بیان اینکه در این فصل از کاوش دادههایی چون سفال کشف شد افزود: به نظر میرسد این محوطه یک کارگاه صنعتی بزرگ بوده و سفال شهر سوخته از اینجا تامین میشده است.
رئیس پژوهشکده علوم باستان شناسی دانشگاه سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در این منطقه یک کارگاه صنعتی پنج هکتاری وجود دارد گفت: اثر انگشتهای برجای مانده روی سفالها میتواند اطلاعات مهمی راجع به ساکنان این منطقه به ما بدهد.
تپه دشت در ۳۰ کیلومتری جنوب غرب شهر سوخته واقع شده است.
به گزارش ایرنا براساس کاوشهای باستانشناسان تاکنون تنها حدود پنج تا ۶ درصد شهرسوخته مورد کاوش قرار گرفته و بین ۲۵۰ تا ۴۰۰ سال دیگر کار حفاری این شهر ادامه خواهد داشت.
در شهر سوخته هردفعه باید منتظر یک کشف جدید در این محوطه باستانی باشیم زیرا بسیاری از قدیمیترین دادههای باستانشناسی در حوزه جنوب شرق ایران شامل اولین خطکش جهان، نخستین چشم مصنوعی جهان، قدیمیترین تخته نرد جهان، نخستین انیمیشن جهان و کهنترین جراحی مغز در شهرسوخته کشف شده است.
این محوطه باستانی هفدهمین اثر تاریخی ایران در فهرست یونسکو است که با برخورداری از قدمت پنج هزار ساله به عنوان یکی از پیشرفتهترین شهرهای باستانی دنیا شناخته میشود.
شهرسوخته در ۵۶ کیلومتری جنوب زابل و ۱۶۰ کیلومتری شمال زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان در حاشیه راه زابل به زاهدان واقع شده است.