به گزارش ایرنا، «عیسی زارعپور» در یک برنامه تلویزیونی شایعه قطع اینترنت را تکذیب کرد و اظهار داشت: کُندی اینترنت به دلیل استفاده کاربران از فیلترشکنها است.
وی افزود: ما طیف مختلفی از خدمات را به مردم ارائه میدهیم، از فیبرهای نوری ته دریا گرفته تا مدار ۳۶ هزار کیلومتری فضا؛ اما مردم بیشتر وزارت ارتباطات را با اینترنت و سرعت آن میشناسند که نتایج این خدمت تنها ۲ درصد از حجم وظایف ما را در برمیگیرد، البته تهیه زیرساختهای آن جز عمده تکالیف ما است.
مشکلات حوزه ارتباطی کاربران را بررسی میکنم
وزیر ارتباطات گفت: سعی میکنم به صورت حضوری و در شبکههای اجتماعی مشکلات حوزه ارتباطی کاربران را بررسی میکنم. فارغ از گزارشهای روزانه، شخصاً و بیواسطه هر زمان فرصت کنم به صورت حضوری و مجازی در کنار مردم هستم.
وی درباره پنجره ملی خدمات هوشمند دولت بیان کرد: ایجاد این پنجره یک آرزو در کشور بود و اولین قدم بزرگی بود که امسال برداشته شد و اکنون بیش از ۹۰ درصد دستگاهها به اینترنت متصل شدهاند و دستگاههای باقیمانده نیز تا پایان دی ماه امسال متصل میشوند.
استفاده از هوش مصنوعی در دولت هوشمند
زارعپور با اشاره به اینکه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند با همکاری سازمان امور اداری و استخدامی کشور راهاندازی شده است، تصریح کرد: امسال هر دستگاهی باید حداقل یک خدمتش را هوشمند کند و این فرایندی است که در نهایت منجر به چابکی دولت میشود. در قدم بعدی تلاش داریم از هوش مصنوعی و دادههای دستگاههای دیگر بدون مراجعه حضوری و مداخله انسانی به دستگاهها بهره ببریم.
وی درباره مقاومتهایی که در برخی دستگاهها در مقابل هوشمندسازی خدمات وجود دارد، بیان کرد: یکی از دلایل عمده آنها مسئله امنیت دادهها است، البته دستگاهها متولی امنیت دادههای خود هستند و قرار نیست پنجره واحد، جایگزین سیستم آنها باشد.
زارعپور درباره حمایت از کسب و کارهای دیجیتال افزود: دولت بهمن ماه سال قبل کارگروه اقتصاد دیجیتال تشکیل را داد و هدف این بود که موانع سر راه توسعه کسب و کارهای دیجیتال برداشته شد. وظیفه ما حمایت از پلتفرمهایی است که اکنون بسیاری از کارهای روزمره مردم با سکوهایی که داخل کشور توسط نخبگان کشور راهاندازی شده است، انجام میشود.
وزیر ارتباطات تصریح کرد: در جلسات کارگروه به دنبال مزیتبخشی برای پلتفرمهای بومی خصوصاً پیام رسان و شبکههای اجتماعی بودیم و ۲ کار انجام دادیم تا بتوانند با نسخههای خارجی برابر کنند.
مزیت بخشی و مزیتسازی برای پیامرسانهای داخلی
وی افزود: نخستین گام این بود که بتوانند قابلیتهای خود را ارتقا بدهند و در کارکرد پیامرسانی با نسخههای خارجی رقابت کند. همچنین مزیتهایی بسازیم که در نسخههای خارجی وجود ندارد. تا اگر روزی این محدودیتها برداشته شد بتوانند با نسخههای خارجی رقابت کنند. معافیت مالیاتی، استقرار در پارکهای علمی و فناوری و مجموعه حمایتها از کسبوکارهایی که قرار است روی این سکوها فعالیت کنند از جمله تسهیلاتی است که در قالب این آییننامه برایشان مهیا شده است.
وزیر ارتباطات تاکید کرد: در حوزه خرید و فروش اینترنتی، اعتماد مقوله بسیار مهمی است. ممکن است خریدی انجام شود، اما جنسی ارسال نشود. بسیار مهم است که کاربران و خریداران فضای مجازی بدانند که چه فردی پشت اکانت حضور دارد و در صورت بروز مشکل بتوانند این مسئله را پیگیری کنند.
وی با تاکید بر اینکه محدودیت ناخواسته اینترنت در اثر تصمیم برخی نهادها بوده و تصمیمات دیگر را نیز خودشان باید ابلاغ کنند و وزارت ارتباطات مجری است، تاکید کرد: تلاش ما در وزارت ارتباطات در این مدت این بود که فعالیت مردم دچار اختلال نشود. سال ۹۷ زمانی که تلگرام فیلتر شد، مردم وارد پیامرسانهای داخلی شدند، اما آنها پاسخگوی نیاز مردم نبودند. در این مدت شخصاً و حتی در روزهای تعطیل پیگیر رفع مشکلات و ارائه زیرساخت مناسب برای فعالیت پلتفرمهای داخلی بودم.
قابلیتهای پلتفرمهای داخلی قابل دفاع است
زارعپور تصریح کرد: در شرایط ناخواستهای قرار گرفتیم و میتوانستیم بگوییم پیامرسانها پاسخگو بودند که هستند، اگر چنین نبود مردم سراغ پلتفرم دیگری میرفتم اما بنده و همکارانم تمام قد در کنار این پلتفرمها ایستادیم و به آنها کمک کردیم تا بتوانند پیشرفت کنند.
وزیر ارتباطات ادامه داد: تلاش کردیم در این سه ماه که محدودیتها به وجود آمده، سازوکاری ایجاد کنیم که کسبوکار مردم تسهیل شود. اختلالهایی در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام و واتساپ نیز در گذشته داشتیم، اما روند کلی و قابلیتهای پلتفرمهای داخلی قابل دفاع است. اکنون پلتفرمهای داخلی قابلیت تماس صوتی دارند که در سفرهای خارجی نیز از آن استفاده کردم.
وی با بیان اینکه تنوع پیامرسانها و تهدید و فرصت را در کنار یکدیگر دارد، افزود: واتساپ جزو ضعیفترین پیامرسانهاست و محدودیتهای زیادی دارد. تعدد پیامرسانهای داخلی فرصت است، چرا که تنوع دارد و هر کسی میتواند با سلیقه خود انتخاب کند؛ اما تهدیدش این است که پیشرفت آن منوط به حضور تمام مردم است. تلاش کردیم که رقابتی بین پیامرسانهای داخلی ایجاد شود؛ اما برنامه داریم تا دهه فجر یا نهایت پایان امسال کار ویژهای انجام دهیم تا تمام پیامرسانهای داخلی به یکدیگر متصل شوند.
رقابت با پیامرسانهای خارجی
زارعپور اضافه کرد: اتحادیه اروپا قانون خدمات دیجیتال و بازار دیجیتال را تصویب کرده و از ابتدای ژانویه ۲۰۲۴ در اروپا اجباری میشود که هر پلتفرم فعالی که ۴۰ هزار کاربر و ۱۰۰ هزار کسب و کار دارد، این امکان را داشته باشد تا به پلتفرمهایی مانند فیسبوک و اینستاگرام متصل شوند. جهت گیری دنیا به این سمت است و ما نیز آن را دنبال میکنیم. آرزوی بنده این است که ظرفیتهای داخلی ما زمانی اینقدر پیشرفت کند که اگر یک پیامرسان قوی نیز وارد کشور شد بتوان با آن رقابت کنند.
وی در خصوص استفاده از فیلترشکنها و تمایل مردم برای استفاده از پیامرسانها و شبکههای اجتماعی داخلی گفت: تعدادی از کاربران تمام فعالیتهای خود را به سمت پیامرسانهای داخلی هدایت کردند، برخی در هر ۲ شبکه داخلی و خارجی حضور دارند و تصمیم محدودیتها شفاف نیست که چه اتفاقی رخ نداده است و عدهای از مردم دل نکندهاند تلاش ما این است که با ایجاد مزیتهای خارجی اگر محدودیتها برداشته شد به پلتفرمهای داخلی مهاجرت کنند. برنامه ما در وزارت ارتباطات از ابتدا همین بوده و اکنون به دلیل محدودیتها سرعت گرفته است.
استقرار شبکه ملی به معنای قطع اینترنت نیست
زارعپور درباره شبکه ملی اطلاعات گفت: برخی استقرار شبکه ملی اطلاعات را به معنای قطع اینترنت میدانند که بارها اعلام کردهام چنین موضوعی صحت ندارد. این شبکه پرسرعت، با کیفیت و در گستره جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران است که در آن خدمات با کیفیتی ارائه میشود. هرچقدر سرعت این شبکه بیشتر باشد، اینترنت نیز با کیفیت بیشتر ارائه میشود.
وزیر ارتباطات تاکید کرد: اگر خدمتی را در داخل کشور میتوانیم به مردم بدهیم، لزومی ندارد از ترافیک بینالملل استفاده و هزینه زیادی پرداخت کنیم. اکنون تمام خدمات دولتی و خدمات پرکاربرد دولتی در داخل کشور میزبانی میشود و سرعت افزایش پیدا میکند.
وی درباره سرعت اینترنت اظهار داشت: در این ایام برخی از هموطنان از سرعت اینترنت گلایه دارند که بخشی از آن به دلیل استفاده از فیلترشکنها است. اثری که آنها روی دستگاه خود دارند کُندی سرعت اینترنت است، چرا که با واسطه اطلاعات را ارسال میکند. استفاده از فیلترشکنها امنیت را نیز به مخاطره میاندازد، گاهی از این طریق ممکن است باجافزارهایی روی تلفن همراه نصب شود و مشکلاتی را ایجاد کند.
وی درباره سرعت اینترنت گفت: رتبه اینترنت ایران بر اساس رتبهبندی سایت اسپیدتست در یک سال گذشته ۳۴ پله ارتقا پیدا کرده و در این ماه نیز ۲ پله افت داشتیم.