به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از تارنمای پِرفیل، آرژانتین در سال ۲۰۲۳ میلادی به دلیل پیامدهای خشکسالی ناشی از پدیده آبوهوایی لا نینیا (La Niña) بر محصولات کشاورزی، بیش از ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ضرر خواهد کرد.
از دست رفتن این درآمد نه تنها برای تولیدکنندگان، وضعیتی بحرانی محسوب میشود بلکه در سطح ملی و در بحبوحه نیاز شدید دولت به ارز خارجی نیز تاثیرگذار است.
بر اساس پیشبینیهای موسسه بینالمللی تحقیقات آبوهوا، پدیده اقلیمی لا نینیا ممکن است تا ماه فوریه (بهمن) ادامه داشته باشد و این مسئله نه تنها به کمبود آب در مناطق کشاورزی منجر میشود بلکه تاریخ کاشت محصولات نیز تحت تاثیر یخبندانهای مورد انتظار ماه مارس (اسفند) قرار خواهد گرفت.
طبق دادههای ارائه شده، کاشت ذرت در آرژانتین در سال آینده میلادی ۲۰ درصد کاهش خواهد داشت که این به معنای کاهش تولید ۱۵ میلیون تنی این نوع غله در سال ۲۰۲۳ است.
این رسانه آرژانتینی به تازگی نوشت: خشکسالی ۱۴۰ میلیون هکتار از محصولات کشاورزی آرژانتین را تحت تأثیر و ۷ میلیون هکتار را در شرایط «خشکسالی شدید» قرار داده است.
پدیدههای ال نینو و لا نینیا، الگوی معمول آبوهوایی را مختل کرده و میتوانند سبب خشکسالی در یک منطقه و بروز طوفان در مناطق دیگر شوند. بنابراین آنچه پدیدههای ال نینو و لا نینا در یک منطقه ایجاد میکنند، اثر معکوس در منطقه دیگر را موجب میشوند و به عنوان پدیدههای اقلیمی غالب و قوی در منطقه آمریکای لاتین و کارائیب با تنوع آبوهوایی گسترده شناسایی میشوند. پدیدههایی که به عقیده رودنی مارتینز نماینده سازمان جهانی هواشناسی برای آمریکای شمالی، مرکزی و کارائیب، لزوم سازگاری با آنها را برجسته میکند.
به گفته او «جامعه علمی به طور فزایندهای قادر است این پدیدهها را از سه یا چهار ماه قبل پیشبینی کند که فرصتی عالی برای به کارگیری آب اضافی در زمینههایی همچون هدایت به سمت تولید کشاورزی یا آماده شدن برای دورههای خشکسالی است».
خشکسالی کشنده در شیلی
به گزارش تارنمای اسپوتنیک موندو، شیلی نیز از خشکسالی بیسابقهای در تاریخ خود رنج میبرد. کلاهکهای قطبی از قلههای آند ناپدید شدند. دریاچههای سراسر این کشور در حال خشک شدن هستند و ساکنان آن آب آشامیدنی ندارند. کارشناسان محیط زیست نسبت به پیامدهای بالقوه فاجعهبار هشدار میدهند.
خشکسالیها، منطقه آمریکای لاتین را با آسیب به محصولات زراعی و محدودیتها برای حملونقل محصولات در اثر جریان کم رودخانهها تحت تاثیر قرار میدهند. مسئلهای که دسترسی به کالاهای اساسی همچون برق تولیدی از طریق منابع آبی که یکی از پر مصرفترین منابع منطقه است را با مشکل مواجه میکند.
مگاخشکسالی (خشکسالی طولانی مدت است که دو دهه یا بیشتر طول میکشد) که در مرکز شیلی رخ داده است، پایدارترین نوع خشکسالی در هزاره اخیر بوده است.
شیلی در طول تاریخ، به طور دورهای و به ویژه در سالهایی که کوههای آند در فصل زمستان شاهد بارش اندکی بود از با خشکسالی رنج میبرد. این بار اما خشکسالی ۱۳ سال متوالی طول کشیده است. در آغاز ماه مه بیش از ۱ درصد از آب دریاچه پنیوئِلاس (Peñuelas)، که والپارایسو (Valparaíso/ یکی از بزرگترین شهرهای شیلی) را تامین میکند، باقی نمانده بود.
حجم آب دریاچه پنیوئِلاس پیشتر برای پر کردن ۳۸ هزار استخر شنای المپیک کافی بود. اکنون اما به یک تکه بزرگ از زمین خشک شده و ترک خورده و پر از اسکلت ماهی تبدیل شده است.
لاگونا د آکولئو (La Laguna de Aculeo)، منطقه ای به مساحت بیش از ۱۸ کیلومتر مربع در ۶۰ کیلومتری جنوب سانتیاگو، برای اولین بار در تاریخ این کشور به طور کامل خشک شده است.
لاگونا د آکولئو به یک مرتع بزرگ تبدیل شده است: کمبود علف، حیوانات را به خوردن جلبکهای خشک شده در کف این دریاچه خشک شده ناچار کرده است.
این دریاچه که به زیبایی در یک دره قرار دارد، زمانی مقصد محبوب شهروندان سانتیاگو بود و قایقرانها، شناگران و اسکیبازان را به خود جذب میکرد.
علت اصلی خشکسالی تغییر اقلیم است. به دلیل افزایش دما، برف رشته کوههای آند که زمانی مخزن آب ناشی از ذوب یخها در بهار و تابستان بود، به سرعت در حال آب شدن است. عوامل انسانی در بحران آبوهوایی نقش دارند.
ذوب شدن یخچالهای طبیعی در کوههای آند به از دست رفتن قابلتوجه آب شیرین منجر میشود که در حال حاضر برای مصارف خانگی، آبیاری و برق آبی استفاده میشود.
در تصاویر هوایی، دشتهای شیلی بیشتر و بیشتر شبیه به وسعت بیآب مریخ هستند.
کشاورزان با نگرانی نظارهگر تبدیل شدن علفزارها به بیابانهای نیمهخشک هستند و دانشمندان خوش بین نیستند: گرم شدن زمین تهدیدی برای تداوم خشکسالی است.
«سازمان جهانی هواشناسی» در دومین گزارش سالانه خود پیرامون خشکسالیهای شدید، موجهای گرما، بارندگیهای شدید و آب شدن یخها در آمریکای لاتین هشدار داد و اعلام کرد پیامدهای تغییرات آبوهوایی در این منطقه طی سالهای آینده بدتر خواهند شد.