احمدنور سرودی روز دوشنبه به مناسبت روز پنجم دی «روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: برای کاهش میزان خسارت حوادث غیر مترقبه، نهادینه شدن فرهنگ پیشگیری در مقابله با حوادث و بلایای طبیعی در جزیره قشم ضروری است.
وی ادامه داد: در بین پهنه های تشکیل دهنده سرزمین ایران، منطقه زاگرس از پهنه های مهم خاورمیانه از نظر فراوانی زمین لرزه ها به شمار می رود که نسبت به سایر مناطق ساختاری ایران، بالاترین آمار مربوط به تعداد زلزله ها را دارد که جزیره قشم در جنوب ترین بخش این منطقه واقع شده است.
رییس جمعیت هلال احمر قشم توضیح داد: با توجه به وضعیت جوی و اقلیمی و حادثه خیزی این جزیره علاوه بر ضرورت اقدامات پیشگیرانه، اهمیت کسب آمادگی در رویارویی با پدیده های خطر ساز و کاستن از پیامدهای منفی آنها نیز امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
سرودی اضافه کرد: قشموندان، مسوولین و مدیران بحران سه رکن اصلی در زمینه مقابله با حوادث غیر مترقبه در این جزیره هستند که باید تلاش شود با ایجاد حساسیت، نظارت و دقت کافی، آثار و خسارات ناشی از وقوع این حوادث را به حداقل برسانیم.
وی تاکید کرد: چنانچه عوامل خطر ساز به درستی شناسایی و علت یابی و اصول ایمنی و استانداردها با دقت به کار گرفته و مراعات شوند بدون شک از تکرار بسیاری از رویدادهای ناگوار جلوگیری خواهد شد.
رییس جمعیت هلال احمر قشم با تاکید بر لزوم تهیه نقشه های پهنه بندی و ریز پهنه بندی جزیره قشم و انجام مطالعات دقیق در زمینه وضعیت آسیب پذیری بناها و ایمن سازی و مقاوم سازی اصولی آنها به عنوان راهکار شناخته شده مقابله با زلزله، تحقق این مهم را موجب افزایش سطح امنیت زندگی در نگین خلیج فارس دانست.
قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس و بزرگترین جزیره غیر مستقل دنیاست که در موقعیت سوق الجیشی قرار دارد.
این جزیره زیبا با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیره های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب های خلیج فارس گسترده شده است.
زلزله کشنده ترین سانحه طبیعی است که تقریبا همه ایرانیان لرزش آن را زیر پای خود حس کرده اند، اما به راستی این سانحه ناگهانی چیست که انسان را در زمان ها و مکان های مختلف غافلگیر کرده و خسارات جانی و مالی فراوانی را برای آن بر جای گذاشته است.
زلزله حادثه ای طبیعی است که بر اثر لرزش زمین به وجود می آید و به طور معمول در گسل های پوسته سخت زمین و در زیر خاک سطحی رخ می دهد.
زلزله های ایران بیشتر در ژرفای بین ۲ تا ۲۵ کیلومتر با شکستگی های برشی به صورت کششی یا فشاری، یا افقی (امتداد لغز) ثبت می شوند. از انتشار لرزشی که در اثر این شکست پدید می آید، زلزله به وجود می آید.
قدیمی ترین زمین لرزه در ایران که در اسناد به آنها اشاره شده، مربوط به سده ششم پیش از میلاد است. "زیبرگ" (۱۹۳۲) به رویداد زمین لرزه های سده ششم پیش از میلاد در شوش اشاره کرده است. ولی "آمبرسیز" و "ملویل" (۱۹۸۱) در مطالعات خود نتوانستند به دلایل و مدارک اثبات کننده رویدادهای فوق دست یابند.
نخستین زمین لرزه در ایران که در تاریخ ثبت شده است، زمین لرزه سده چهارم پیش از میلاد است که منطقه ری را ویران کرد. در این زمین لرزه شهرهای متعدد و ۲ هزار روستا ویران شد. این زمین لرزه بزرگ پس از عبور اسکندر از ری (راگا) در ۳۳۰ سال پیش از میلاد روی داده باشد و به احتمال زیاد؛ همانند زمین لرزه بعدی که در این منطقه رخ داده است، به عنوان نمونه زمین لرزه های ۷۴۳ و ۸۵۵ میلادی همراه با چندین رویداد لرزه ای بوده است.
ایران در حالی ۶ درصد تلفات بلایای طبیعی جهان را به خود اختصاص داده است که فقط یک درصد جعیت جهان را دارد و بر اساس مطالعات جهانی، خطر خسارات و زیان های اقتصادی ناشی از حوادث و بلایا در ایران سالانه به طور متوسط پنج میلیارد دلار است و با توجه به امکان وقوع ۵۳ مخاطره جزو ۱۰ کشور حادثه خیز جهان و چهارمین در آسیا است.
٥٣ مخاطره یا حادثه طبق سند راهبرد ملی مدیریت بحران ایران شناسایی شده اند که ۱۴ مخاطره اولویتدار از آنها، آتش سوزی (جنگل ها و مراتع - صنعتی و ساختمانی)، آفات نباتی و بیماری های دام، طیور و آبزیان، آلودگی هوا، ازدحام جمعیت، بیابان زایی، بیماری های فراگیر انسانی، حرکات دامنه ای، حوادث حمل و نقل جاده ای، خشکسالی، زلزله، سیل، فرو نشست زمین، گردوغبار و توفان گرد و خاک و موج سرما هدف گذاری شده اند که بسته به نیاز و با مخاطرات نوظهور احتمالی، قابلیت به روزرسانی دارد.
همه ساله روز پنجم دی ماه، سالروز زلزله غم انگیز بم به عنوان روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات آن گرامی داشته می شود؛ زلزله ای که با وقوعش، قلب تک تک مردم ایران جریحه دار شد و تا به امروز هنوز خاطره تلخ آن در یادها باقی مانده است.
بامداد پنجم دی ۱۳۸۲ ساعت ۵ و ۲۶ دقیقه و ۲۶ ثانیه، زمین لرزه ای به قدرت ۶.۶ ریشتر بم در استان کرمان را با چنان شدتی تکان داد که امواج آن تا ۲۰۰ کیلومتری نیز محسوس بود.
طبق آخرین آمار رسمی، زمینلرزه بم ۴۲ هزار قربانی، ۵۰ هزار مجروح و بیش از یکصد هزار بیخانمان بر جای گذاشت. در اثر این حادثه ۹۰ درصد از سازههای شهر بم به کلی تخریب شدند. ارگ بم که با ۲۵۰۰ سال قدمت بزرگترین سازه گلی جهان بود و میراث گرانبهای تاریخی به شمار میرفت، به کلی ویران شد.
این فاجعه بزرگ صحنههایی از همدلی و هماهنگی مردمی را در پی داشت و سیل کمکهای دولتی، مردمی و خارجی به سوی این شهر سرازیر شد.
کانون زمین لرزه بر اساس اطلاعات کسب شده از لرزه اصلی و پس لرزه ها توسط لرزه نگارها و شتابنگارهای مستقر در بم، در محدوده شهر بم گزارش شد. بر اساس بررسی های انجام شده بخشی از گسل بم که از کنار شهر بم عبور می کند، در این زلزله فعال شده بود.
شهر بم در استان کرمان، یکی از بزرگترین استان های کشور با مساحت ۱۸۶ هزار و ۴۲۲ کیلومتر مربع است. جمعیت بم هنگام زلزله ۱۳۸۲ حدود یکصد هزار نفر تخمین زده می شد.