به گزارش ایرنا بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده و نیازمند بازسازی، در جوامع امروزی تبدیل به ضرورت شده است تا حدی که اقدام جدی در این عرصه علاوه بر این که برطرف کننده بسیاری از آسیب های اجتماعی در این محلات می شود باعث هویت بخشی و ارتقای سطح مبلمان شهری، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این مناطق نیز خواهد شد.
در این راستا طی سال های گذشته اقدامات قابل توجهی در بافت های شهری و رفع معضلات بافت های فرسوده انجام و حتی در راستای ایجاد عدالت اجتماعی، تسهیل ساخت و سازهای مجاز و فنی مشوق ها و تسهیلاتی برای ساکنان این مناطق نیز در نظر گرفته شده است.
یکی از مهمترین معضلات شهرها بافت های ناکارآمد و فرسوده است که گفته می شود نوعی بیماری در ساختار مناطق شهری محسوب می شوند و در حال حاضر در کشور ما به عنوان مشکل اساسی در شهرهای مختلف و حتی روستاها مطرح هستند.
بر این اساس با توجه به اهمیت احیا و بازسازی بافت های فرسوده و پیشگیری از خطرات پیش روی این بافت ها در استان لرستان، همزمان با سالگرد زلزله بم همایشی با عنوان آموزه های زلزله بم با حضور دستگاه های اجرایی مربوطه در خرم آباد برگزار شد.
۵۱۴ هکتار از بافت شهری خرم آباد پرمخاطره است
شهردار خرمآباد با بیان اینکه زلزله و مخاطرات طبیعی در کمین شهر و بافت های فرسوده هستند گفت: سه بافت پرمخاطره تاریخی، حاشیه نشین و فرسوده در شهر خرم آباد وجود دارد که مساحت آنها حدود ۵۱۴ هکتار است.
سعید فتوحی با بیان اینکه مساحت خرم آباد چهار هزار و ۳۰۰ هکتار است افزود: ۹ درصد مساحت این شهر شامل سه بافت پرمخاطره و نیازمند توجه جدی تمام دستگاه های مربوط است تا در زمان زلزله کمترین آسیب متوجه مردم و امکان زندگی با خیال راحت در این بافت ها فراهم شود.
وی با بیان اینکه مناطق حاشیه نشین بعد از بافت های فرسوده بدون ضوابط شهرسازی احداث شده اند اظهار داشت: این بافت ها در حقیقت روستا شهرهایی هستند که به مرور زمان به محدوده شهر خرم آباد اضافه شده و مساحتی حدود ۲۲۰ هکتار را دربرگرفته اند و تهدید جدی برای شهر محسوب می شوند.
فتوحی ادامه داد: بیشترین تهدید این بافت ها برای شهروندان و ساکنان آنها عدم مقاوم سازی این سازه ها است و با توجه به قدمت این بناها، کاربری بسته و عدم کیفیت مصالح باید این محلات در بحث جهش مسکن مورد توجه قرار گیرند.
وی با اشاره به مناطق کوی علی آباد و گل سفید در سطح شهر خرم آباد عنوان کرد: این محلات دارای زیرساخت های لازم هستند و اجرای طرح جهش مسکن در این مناطق بسیار به صرفه و اقتصادی است در حالیکه مناطقی مانند مسکن مهر برای دستگاه مربوطه مشکل ساز هستند و زیرساخت های لازم باید برای آنها ایجاد شود.
فتوحی گفت: محلات گل سفید و کوی علی آباد علاوه بر اینکه امکان مقاوم سازی و بازسازی طرح های فرسوده را دارند امکان ساخت و ساز در مرکز شهر را دارا هستند بنابراین باید در این بافت ها از مشوق هایی برای ساکنان استفاده کنیم تا ترغیب به نوسازی و بهسازی منازل شوند.
وی افزود: امکان صدور مجوز دیگر کاربری ها برای این بافت ها امکان پذیر است و از طرفی بانک ها نیز می توانند در رونق بخشی به جهش مسکن در این بافت ها نقش داشته باشند.
وی اظهار داشت: همچنین ودیعه مسکن با سود پایین به واحدهای در حال ساخت و ساز در بازسازی بافت های فرسوده تاثیرگذار است و شهرداری خرم آباد آمادگی تبدیل بافت های ناکارآمد شهری به کارآمد جهت زیست پذیری همشهریان را دارد.
ساخت و سازهای غیر اصولی زلزله را تبدیل به فاجعه می کند
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان نیز گفت: احداث مسکن در سایت های جدید، با مشکلات متعددی برای فراهم نمودن زیرساخت ها مواجه است چراکه باید معابر و کاربری های عمومی در این سایت ها ایجاد شود.
وحید کرم الهی با بیان اینکه بافت های فرسوده درون محدوده شهرها دارای تمام زیرساخت های لازم هستند اظهار داشت: این مزیت بسیار خوبی است که در نهضت ملی مسکن به بازسازی ونوسازی بافت های فرسوده توجه خاصی داشته باشیم.
وی با اشاره به زلزله بم و حوادث ناگوار این حادثه بیان کرد: زلزله یک پدیده طبیعی و آنچه که زلزله راتبدیل به فاجعه می کند ساخت و سازهای غیر اصولی است بنابراین باید از حادثه بم درس بگیریم و نهایت تلاش خود را جهت کاهش تلفات انسانی در زلزله داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه لزوم توجه به بازسازی و نوسازی بافت های فرسوده دلیل اصلی برگزاری این همایش در ۱۰۰ شهر کشور بوده است ادامه داد: باید دستگاه های اجرایی مربوطه بر توجه به اصول ساخت و ساز تاکید داشته باشند و طرح های بازسازی و نوسازی بافت های فرسوده با شتاب بیشتری اجرایی شود.
کرم الهی گفت: باید برای ایجاد زیرساخت های قانونی، به راهکارهای قانونی آگاهی داشته باشیم که نخستین کار، هویت بخشی به املاک و واحدهای مسکونی است چراکه واحدهای فاقد سند امکان دریافت تسهیلات ندارند و از نظر منزلت اجتماعی هویت ندارند.
وی افزود: واحدهای فاقد سند و مجهول الماک برابر ماده ۹ قانون احیای بافت های فرسوده، ظرف ۲۰ روز با حضور نمایندگان مربوطه سند دار می شوند و در بند "ک" تبصره ۱۱ قانون بودجه ۱۴۰۱، اراضی دولتی که تا سال ۹۴ توسط مردم تصرف و تبدیل به منزل مسکونی شده اند با قیمت منطقه ای به آنها واگذار می شود.
وی اظهار داشت: جهت تشویق و تسریع بازسازی واحدهای فرسوده مشوق های مالی و ضوابط شهرسازی نیز در نظر گرفته و این مهم مهر ماه ۱۴۰۱ توسط شورای عالی معماری و شهرسازی کشور تصویب و ابلاغ شده است که در مشوق های مالی، شهرداری ها می توانند از ۵۰ تا ۱۰۰ درصد عوارض صدور پروانه را تخفیف در نظر بگیرند و شهرداری بروجرد اعلام کرده است که امکان اعمال تخفیف ۱۰۰ درصدی دارد.
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان گفت: در ارایه خدمات مهندسی نیز سازمان نظام مهندسی حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد تخفیف خواهد داشت و این خدمات نیز جزو ظرفیت کاری آنها محسوب نخواهد شد.
کرم الهی با بیان اینکه بافت های فرسوده و ناکارآمد به چهار گروه تقسیم شده اند ادامه داد: این بافت ها شامل بلوک های شهری، محورهای اصلی محلات، عمق بافت های فرسوده و قطعات غیرقابل تجمیع هستند که برای آنها مشوق هایی نیز در نظر گرفته شده است که در بلوک های شهری تا ۲ طبقه اجازه تراکم بیشتر دارند و در گروه دوم و سوم یک طبقه اجازه تراکم بیشتر در نظر گرفته شده است.
وی بر نقش مهم بانک ها در طرح جهش مسکن ملی تاکید کرد و افزود: در شهر خرم آباد برای نوسازی بافت های فرسوده تا سقف ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت می شود که ۱۵۰ میلیون تومان بدون سود و مابقی وام با سود ۱۸ درصد می باشد که سود وام بطور میانگین حدود ۹ درصد است.
وی افزود: نوسازی بافت های فرسوده در توان شهرداری، مردم و راه و شهرسازی نیست بلکه نیازمند اقدام جمعی، هم افزایی و مشارکت عمومی می باشد.
سازه های فرسوده ونیازمند بازسازی در لرستان بسیار است
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز گفت: آموزه های زلزله بم باید در دستور کار بازسازی بافت های فرسوده قرار گیرد همچنین باید از این حادثه درس های بسیاری در امر نوسازی و بازسازی بافت های فرسوده بگیریم.
احمدرضا دالوند با بیان اینکه در زلزله بم بیش از ۴۰ هزار نفر جان باختند، بیان کرد: اصلاح امور باید مورد توجه قرار گیرد چراکه حادثه متروپل از این دست حوادث است که آخرین حادثه بر اثر غیرمقاوم بودن سازه نیست.
وی با بیان اینکه در لرستان سازه هایی مانند متروپل زیاد است اظهار داشت: ساختمان های غیرمقاومی در سطح شهرهای استان وجود دارد که در همان مسیرهای قبلی احداث شده اند و تاکنون نیز کسی به فکر اصلاح این امور نبوده است در حالیکه باید ضعف ها و نواقص بررسی شوند و بر نظارت هات توجه جدی داشته باشیم.
دالوند با انتقاد از نبود نظارت های جدی در ساخت و سازها گفت: بارها بی توجهی و سهل انگاری نظارت ها باعث ایجاد مشکلات فراوان شده است اما متاسفانه ناظران خاطی مورد پیگیرد قانونی قرار نمی گیرند در صورتی که نظام مهندسی باید نظارت ها را قوی و جدی کند تا حفره ایجاد شده در نظارت ها برطرف شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان با اشاره به اینکه ساخت و سازها با هزینه های سنگین اجرایی می شود ادامه داد: متاسفانه این هزینه ها و ساخت و سازها به دلیل ضعف نظارتی، نتیجه چندان جالبی ندارند و باعث هزینه مضاعف می شوند که سرمایه های نظام از بین می رود.
دالوند با تاکید بر برخورد جدی با ناظران خاطی تاکید کرد: نباید در ساخت و سازهای جدید هدر رفت منابع داشته باشیم که در این راستا بایستی نظارت ها به طور جدی و دقیق انجام شود.
پیش از این نیز در خبرگزاری جمهوری اسلامی در اخباری مبنی بر لزوم احیا و بازسازی بافت های فرسوده نوسازی بافتهای فرسوده وظیفه همه دستگاههای اجرایی است تاکید شده است.