به گزارش ایرنا، میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز دوشنبه با انتشار پیامی در حساب توئیتری خود نوشت: آقای بورل میگوید که برجام جایگزینی ندارد. مخالف بودن با این نظر دشوار است؛ اما سوال این است که آیا فرانسه، آلمان و بریتانیا (تروئیکا) به عنوان مشارکتکنندگان در گفتوگوهای وین با نظر آقای بورل هم عقیده هستند؟
وی با بیان اینکه نظر تروئیکا در این باره نامشخص است، تصریح کرد که سه کشور سکوت کردهاند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پنجشنبه گذشته با انتشار یادداشتی پیرامون نتایج سفرش به اردن برای شرکت در کنفرانس بغداد ۲ تصریح کرد: هنگامی که صحبت از عدم اشاعه هستهای می شود، هیچ جایگزینی برای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) وجود ندارد. کسانی که غیر از این فکر می کنند خود را فریب میدهند.
وی در این یادداشت که یک نسخه آن در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد، به دیدارش با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در حاشیه اجلاس بغداد ۲ اشاره کرد و افزود: من به عنوان هماهنگ کننده، به کار در جهت ازسرگیری اجرای برجام بر اساس نتایج مذاکرات وین ادامه می دهم.
بورل و امیرعبداللهیان سهشنبه هفته پیش در حاشیه اجلاس بغداد ۲ در پایتخت اردن دیدار کردند. در این جلسه که دو ساعت به طول انجامید، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان ضمن اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای جمعبندی مذاکرات وین براساس پیش نویس بسته مذاکراتی که نتیجه ماهها مذاکرات سخت و فشرده است، به طرف های مقابل توصیه نمود با پرهیز از سیاسی کاری و با اتخاذ رویکردی سازنده و واقع بینانه، تصمیمات سیاسی لازم را برای اعلام توافق بگیرند.
وی در این دیدار، رویکرد کشورهای غربی در حمایت از اغتشاشگران و وضع تحریم های غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی ایران به بهانه های واهی حمایت از حقوق بشر مردم ایران را محکوم کرد. وزیر خارجه کشورمان حمایت از حقوق بشر را جزو اصول پایه ای انقلاب اسلامی دانسته و ضمن یادآوری رویکرد کشورهای غربی در نقض حقوق بشر ملت ایران از جمله در همراهی با تحریم های غیرقانونی آمریکا، ریختن اشک تمساح از سوی این کشورها در حمایت از حقوق مردم ایران را باورپذیر ندانست.
امیرعبداللهیان با تبیین موضع و رویکرد اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از تمامیت ارضی اوکراین و تاکید بر راه حلهای مسالمت آمیز برای خاتمه جنگ و حل بحران اوکراین، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای رفع هرگونه سوءتفاهم در تعامل مستقیم با طرف اوکراینی را نیز اعلام کرد.
جوسپ بورل که مسئولیت هماهنگی مذاکرات رفع تحریمها را برعهده دارد نیز با انتشار پیامی در توئیتر انجام این دیدار را ضروری توصیف کرد و نوشت که دو طرف توافق کردند کانال ارتباطی را باز نگه دارند و برجام بر اساس مذاکرات صورت گرفته در وین ازسرگرفته شود.
گفتوگوها پس از ماهها رایزنیهای فشرده به مرحلهای رسیده است که چنانچه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده برجام مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفتوگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمهای سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران هم تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقههم از اجرای آن بهرهمند شود.