به گزارش خبرنگار ایرنا، میهن اسلامی ما به واسطه موقعیت جغرافیایی، شرایط اقلیمی و وضعیت زمین شناختی خود از جمله کشورهای بلاخیز جهان محسوب میشود.
به گفته کارشناسان، مدیریت قبل از بحران و داشتن آمادگی در زمان بروز حوادثی نظیر زلزله بهترین و ارزانترین راهکار در جلوگیری از بروز حوادث ثانویه، نجات جان مجروحان، کاهش خسارت به بخش های مختلف می باشد.
بلایای طبیعی آن دسته از حوادثی هستند که از طبیعت نشات میگیرند و منجر به کاهش سرمایه های انسانی، اجتماعی، فیزیکی میشوند و همچنین آثار کوتاه مدت و بلندمدتی نیز بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله رشد اقتصادی برجای می گذارند.
با توجه به اینکه قزوین جزو استانهای زلزله خیز و واقع شده بر مسیر گسلها است این موضوع تهدیدی جدی و بحران آفرین برای این منطقه از کشور محسوب می شود که به همین منظور و به مناسبت هفته ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز قزوین گفت و گویی را در این رابطه با محمدرضا علیمی، مدیرکل مدیریت بحران استان پیرامون اقدامات انجام شده و برنامه های پیش رو این حوزه در کاهش آثار بلایای طبیعی انجام داده است.
ایرنا. موقعیت استان قزوین در خصوص بروز احتمالی حوادث طبیعی نظیر زلزله چگونه است؟
بایستی اذعان داشت که تاکنون ۴۳ نوع حادثه طبیعی در سطح جهان مورد شناسایی قرار گرفته که از این تعداد ۳۳ مورد آن در کشور ما به وقوع پیوسته و از این میان نیز ۲۶ مورد همواره استان قزوین را طی سال های گذشته مورد تهدید قرار داده است.
فرونشست، سیل، رانش زمین، سرمازدگی و زلزله از جمله حوادث طبیعی هستند که طی سال های گذشته در سطح استان قزوین به وقوع پیوسته و خسارت های جانی و مالی فراوانی را نیز از خود برجای گذاشته است.
براساس آخرین تحقیقات به عمل آمده وجود هشت گسل فعال در سطح منطقه که همواره از دغدغه های مدیریت بحران این استان نیز بوده، می باشد که بایستی برنامه های جامع و مدونی برای آن در نظر گرفته شود.
ایرنا. در حوزه آموزش و کاهش اثرات بلایا و حوادث طبیعی تاکنون چه اقداماتی در استان صورت گرفته است؟
خوشبختانه در این خصوص با توجه به اتفاقات گذشته، اقدامات خوبی صورت گرفته تا جایی که طی سال جاری ۲۰ دوره آموزشی ویژه فرمانداران، بخشداران، شهرداران و افرادی که در مجموعه ستاد مدیریت بحران عضو هستند، برگزار شده است.
با توجه به تاکید ویژه قانون مدیریت بحران بر موضوع آموزش که در سال ۹۸ نیز تصویب شد، از اواخر بهار امسال تا اواسط تابستان بحث آموزش ها با اولویت زلزله در دستور کار جدی این مدیریت قرار گرفت.
این در حالی است که در حوزه آموزش به دانش آموزان نیز امسال ۷۰۰ نفر در کلاس های مدیریت بحران شرکت کردند و در این رابطه آموزش چهره به چهره و مجازی هم از طریق سامانه شاد به انجام رسید.
از طریق سازمان مدیریت برنامه و بودجه نیز دورههای ضمن خدمت، ویژه کارمندان در نظر گرفته شد تا کارمندان دستگاههای اجرایی تحت آموزش های لازم در خصوص موضوع ایمنی در برابر زلزله قرار بگیرند.
هم اکنون آموزشهای درون دستگاهی در حال انجام است تا بتوانیم در حوزه مدیریت بحران که اصل اول آموزش محسوب می شود را اجرایی کنیم و در سازمانهای مردم نهاد نیز این آموزشها پیگیری میشود تا به اهداف مورد نظر برسیم.
ایرنا. قزوین به لحاظ داشتن تجهیزات و نیروی انسانی برای مقابله با بلایای طبیعی از چه وضعیتی برخوردار است؟
با توجه به اینکه قزوین در شاهراه ارتباطی کشور واقع شده و سالانه بیش از ۳۲۰ میلیون تردد در جاده های ارتباطی آن صورت می گیرد و اینکه استان به لحاظ وجود گسل های فعال نواحی شمالی و جنوبی شاهد وقوع زلزله هایی در مناطقی چون آبیک، بویین زهرا، آوج، الموت در گذشته بوده، این مساله می طلبد که از تیم های امدادی قوی، تجهیزات به روز و اعتبارات سالانه مناسبی برخوردار باشد.
هر چند نیروهای امدادی موجود در استان از جمله جمعیت هلال احمر، اورژانس، آتش نشانی و خدمات امدادی به لحاظ امکانات و تجهیزات از وضعیت خوبی برخوردار بوده و جمعیت هلال احمر و مرکز فوریت های پزشکی نیز از ۲ فروند بالگرد بهره مند هستند تا در مواقع ضروری خدمات رسانی کنند اما با تخصیص اعتبارات لازم، سامانه های امدادی و عملیاتی آن بایستی بیش از پیش تقویت شود.
این در حالی است که برگزاری مانورهای آمادگی همواره مورد تاکید این مدیریت قرار داشته تا جایی که پرداختن به این موضوع باعث شد تا در حادثه آتش سوزی سال گذشته شرکت چرم سازی شهرستان بویین زهرا ۱۶ ساعت عملیات اطفاء حریق داشته باشیم که امسال در مواردی مشابه این حادثه، عملیات های اطفاء به ۲ ساعت کاهش یافته است.
ایرنا. در خصوص مطالعه برروی گسل های استان قزوین به چه نتایجی رسیده اید؟
از سال ۹۸ و با کمک دستگاه های اجرایی اقدام به شناسایی نقاط حادثه خیر استان در حوزه بلایای طبیعی کردیم و در بخش های مختلف نظیر سیل نیز با کمک فرمانداری ها، منابع طبیعی، آبخیزداری و کارشناسان مربوطه از تمامی رودخانه های فصلی و دایمی استان بازدید و نقاط حادثه خیز احصا شد.
در این رابطه و با توجه به وجود بیش از ۸۰۰ روستا در سطح استان، ۷۰ دهانه پل حادثه خیز مورد شناسایی قرار گرفت و به فرمانداری ها نیز این موضوع اطلاع رسانی شد تا دستگاه های ذیربط و خدمات رسان با توجه به اعتبارات خود، کارهای زیربنایی لازم را در این رابطه انجام دهند.
در حوزه زلزله نیز با توجه به گسل های فعال موجود در سطح استان، همکاری ها جهت انجام مطالعات نهایی و راهکارهای لازم از طریق اداره کل راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی و سایر دستگاه های ذیربط در حال انجام است.
این در حالی است که اعتبارات بازسازی مناطق خسارت دیده ناشی از سیل امسال تنها ۲۰ میلیارد ریال بود که با توجه به وقوع سیل مرداد ماه در مناطق الموت، آوج و آبگرم این هزینه فقط صرف بازسازی تعدادی از پل های خسارت دیده روستایی شد.
ایرنا. در خصوص تعداد زلزله های به وقوع پیوسته در استان و تجهیزات مورد استفاده در این حوزه توضیح دهید.
از ابتدای سال جاری تاکنون ۲ مورد زلزله بیش از ۴.۵ ریشتر، هشت مورد زلزله ۳.۵ تا ۴.۵ ریشتری و ۸۰ مورد نیز زلزله های زیر ۳.۵ ریشتر در استان قزوین ثبت شده که این موضوع بیانگر فعال بودن گسل های موجود در سطح منطقه می باشد.
در حال حاضر ۲۹ دستگاه شتاب نگار به همراه چهار دستگاه لرزه نگار تحت نظر مراکز تحقیقاتی راه و شهرسازی و همچنین ژئوفیزیک تهران در سطح استان قزوین نصب و فعال است.
این در حالی است که نقش دستگاه های اجرایی در حوزه زلزله مشخص بوده تا جایی که در ساخت و سازها وظیفه دستگاه هایی نظیر سازمان نظام مهندسی ساختمان، شهرداری ها، بنیاد مسکن و راه و شهرسازی بسیار مشهود بوده که بایستی به وظایف خود در برابر قانون عمل کرده و رعایت اصول ضوابط و آیین نامه های مرتبط با ساخت سازها را مورد توجه جدی خود قرار دهند.
براساس تصمیم شورایعالی انقلاب فرهنگی، از پنجم دی ماه به مناسبت سالروز زلزله بم، هفته ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی نامگذاری شده است.