مشهد- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: از ۳۷ دشت آبی استان، ۳۴ دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی است و حفاری چاه و برداشت آب تنها در سه دشت کلات، آق دربند و گنبدلی (هر دو از توابع شهرستان سرخس) مجاز است.

علیرضا طاهری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۱۵ دشت ممنوعه بحرانی مربوط به مشهد است و تخصیص آب از دشت‌های مشهد برای کشاورزی از سال ۱۳۴۸ ممنوع شده است.

وی اضافه کرد: در این سه دشت کلات، آق در بند و گنبدلی حجم آب مجاز اعلام و طبق ارائه طرح ها توسط مردم، تخصیص می‌یابد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: روند کاهشی بارندگی ها در استان همچنان ادامه دارد و حجم بارندگی در سال آبی جاری تا کنون ۲۰.۵ میلیمتر است که نسبت به متوسط دراز مدت ۳۰ درصد کاهش داشته است و حجم بارندگی تجمعی در طول دوره آماری ۴۰ سال گذشته ۲۹ میلیمتر بود.

طاهری افزود:کاهش بارندگی در مشهد حادتر از سایر نقاط خراسان رضوی است و در این شهر طی سال آبی جاری ۱۸.۱ میلیمتر بارندگی ثبت شده که این عدد در متوسط بلند مدت ۳۱.۲ میلیمتر است و شاهد کاهش ۴۲ درصدی بارشها در مشهد هستیم.

وی اضافه کرد:۳۵ سد در استان وجود دارد که پنج سد از این تعداد وظیفه تامین آب شرب را به عهده دارند، چهار سد از این تعداد مربوط به مشهد و یک سد نیز مربوط به قوچان است.

وجود چاههای غیرمجاز و برداشت بی‌رویه از منابع آبهای زیرزمینی مهمترین علت بحرانی شدن وضعیت آب دشت‌های خراسان رضوی است.

ظرفیت ذخایر آب سدهای استان خراسان رضوی یک میلیارد و ۵۱۲ میلیون متر مکعب است که یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب آن مربوط به سد دوستی به عنوان بزرگترین سد استان است که به صورت مشترک و با سهم مساوی بین ایران و کشور ترکمنستان تقسیم می‌شود.

هم اینک تنها ۱۹ درصد از حجم ذخیره سدهای استان آب دارد که این رقم در مدت مشابه پارسال ۲۶ درصد بود.